Πέντε είναι οι εταιρίες που διεκδικούν το έργο ΣΔΙΤ που αφορά στην ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου και την ανακατασκευή του δικαστικού μεγάρου Ρεθύμνου, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκ. ευρώ αφορούν στο δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνου.
Ειδικότερα, στο διαγωνισμό κατέθεσαν προσφορές πέντε μεγάλοι όμιλοι της χώρας και συγκεκριμένα οι: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ.
Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι η Διεύθυνση Κτηριακών Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Ο γενικός σχεδιασμός των έργων όπως επισημαίνει το υπουργείο υποδομών βασίζεται στη λειτουργική οργάνωση των υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη τις παρεχόμενες δικαστικές υπηρεσίες και την επίλυση ουσιωδών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν και δυσχεραίνουν το έργο των δικαστικών λειτουργών στις δύο πόλεις.
Όπως είχε ήδη ανακοινώσει από τον περασμένο Νοέμβριο το υπουργείο, τα δυο Δικαστικά Μέγαρα θα κατασκευαστούν (Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου) ή ανακατασκευαστούν (Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου) έτσι ώστε να πληρούν τις αρχές του «βιοκλιματικού σχεδιασμού», να είναι μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, να έχουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με άριστη ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου και να υιοθετούν πρακτικές που αφορούν στην εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας, ενώ προβλέπεται η χρήση αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Τα έργα θα παρέχουν αυξημένη ασφάλεια για το προσωπικό και τους επισκέπτες, σε κάθε περίπτωση κρίσης ή απειλής, ευελιξία σε μελλοντικές εσωτερικές διαρρυθμίσεις και πλήρη προσβασιμότητα σε ΑμεΑ.
Σημειώνεται ότι ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα πρέπει να χρησιμοποιήσει σε όλες τις φάσεις της Σύμβασης, τόσο κατά τη φάση μελέτης/κατασκευής/ανακατασκευής όσο και κατά τη φάση λειτουργίας, συντήρησης και διαχείρισης των Δικαστικών Μεγάρων, ένα μοντέλο κτηριακής πληροφορίας – Building InformationModelling (ΒΙΜ), δηλαδή μια ψηφιακή αναπαράσταση φυσικών χαρακτηριστικών και χαρακτηριστικών λειτουργίας των δικαστικών μεγάρων, που θα αποτελεί μια κοινή πηγή δεδομένων και γνώσης για τα Δικαστικά Μέγαρα, αποτελώντας μια αξιόπιστη βάση για αποφάσεις, καθ’ όλο τον κύκλο ζωής τους.
Υπενθυμίζεται ότι ο ανάδοχος που θα προκύψει, θα αναλάβει την κατασκευή του έργου και περαιτέρω την συντήρηση και διαχείριση αυτών των δύο δημόσιων κτιρίων. Συνολικά η διάρκεια της σύμβασης ΣΔΙΤ έχει οριστεί σε 360 μήνες (30 έτη) από την υπογραφή της. Από αυτό το διάστημα περίπου οι πρώτοι 36 μήνες αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο και τα υπόλοιπα έτη, στην συντήρηση και διαχείρισή τους.
Το αντικείμενο των έργων
Αναλυτικότερα, στο αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης περιλαμβάνεται η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου με τον απαραίτητο εξοπλισμό του, η ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου των ανωτέρω κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και η συντήρηση και διαχείριση των Δικαστικών Μεγάρων για διάστημα τριάντα ετών.
Το νέο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου θα σχεδιαστεί με βάση τις «αρχές» του βιοκλιματικού σχεδιασμού στις οποίες συνυπάρχουν το περιβάλλον και η ενέργεια, ήτοι ως κτίριο μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (ΖΕΒ), με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με άριστη ενεργειακή συμπεριφορά, με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με πιστοποίηση LEED (silver η ανώτερη) και με ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών. Στο νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου μεικτής επιφάνειας 24.550 τ.μ., προβλέπεται να στεγασθεί το σύνολο των δικαστικών λειτουργιών της πόλης: Εφετείο, Εισαγγελία Εφετών, Εισαγγελία Πρωτοδικείου, Διοικητικό Πρωτοδικείο, Ειρηνοδικείο, Πρωτοδικείο και Πταισματοδικείο.
Στο Ρέθυμνο προβλέπεται η ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου με σκοπό να λυθούν τα χρόνια προβλήματα του κτιρίου που έχει ανεγερθεί το 1981 και λειτουργεί πάνω από 40 έτη και αφορούν τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις του κτιρίου, οι οποίες εμποδίζουν πλέον τη λειτουργικότητα του χώρου και την ομαλή λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών.
Η ανακατασκευή προβλέπει εργασίες αποκατάστασης του φέροντος οργανισμού, κατάλληλες εσωτερικές διαρρυθμίσεις για την αποκατάσταση προβλημάτων που σχετίζονται με τη χρήση, παρεμβάσεις στο εξωτερικό κέλυφος και στο εσωτερικό του κτιρίου, για την αποκατάσταση προβλημάτων που σχετίζονται με την παλαιότητα, την πλημμελή συντήρηση και την απουσία εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης στο σύνολο των εγκαταστάσεων. Η ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου συνολικής επιφάνειας 3.035 τ.μ. περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση των εσωτερικών χώρων με εργονομικά κριτήρια, που αφορούν στα γραφεία του προσωπικού, τις αίθουσες των ακροατηρίων, την αρχειοθέτηση του δικαστικού υλικού, καθώς και στις Η/Μ εγκαταστάσεις, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας του κτιρίου.