Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΣΤΑΘΑΚΗ*
Οι Περιφέρειες (όπως και οι Δήμοι) οφείλουν να έχουν ανεξαρτησία από την κεντρική εξουσία. Οφείλουν να αποβάλουν τις κυρίαρχες αντιλήψεις και πρακτικές του όχι τόσο μακρινού παρελθόντος, όπως λόγου χάρη το πελατειακό κράτος ή την διασπάθιση πόρων για προσέλκυση ψήφων.
Βιώνουμε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων με άμεσο αντίκτυπο στον πολίτη. Τόσο η εκ νέου αύξηση στην τιμή της βενζίνης, όσο και η ακρίβεια στα ράφια των αγορών απειλούν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα που οι συνέπειες της κλιματική αλλαγής και η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να διαχειριστεί την κρίση, όπως έγινε εμφανές με τις φωτιές σε όλη την Ελλάδα και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, εντείνουν το αίσθημα της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας σε όλους μας.
Στις παρούσες συνθήκες η περιφερειακή αρχή πρέπει και μπορεί να εστιάσει στην πρόληψη σε συνεννόηση πάντα με τους ειδικούς και τους αρμόδιους φορείς αξιοποιώντας παράλληλα τους πόρους στα πλαίσια του κοινωνικού συμφέροντος, ενώ πιέζοντας την κεντρική εξουσία, να αποτελέσει ένα κοινωνικό, ανθρωπιστικό και πολιτικό φαινόμενο. Έτσι η Περιφερειακή αρχή πέρα από τις τυπικές της αρμοδιότητες θα ωθεί με γνωμοδοτικές παρεμβάσεις την κεντρική εξουσία, ώστε να δρα πιο άμεσα, πιο αποτελεσματικά, πιο ουσιαστικά σε όλες τις περιφέρειες της χώρας όπου και ασκεί τις τυπικές της αρμοδιότητες.
Η οικονομική και υγειονομική κρίση, η κρίση ακρίβειας, οι πολιτικές των τελευταίων ετών, επέφεραν αρνητικές και δυσμενείς συνέπειες σε πολλούς τομείς για τους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο η υγεία και η εργασία είναι δύο κλάδοι οι οποίοι και αυτοί επλήγησαν.
Ο κλάδος της δημόσιας υγείας βιώνει μια περίοδο συνεχούς παρακμής. Από την ελεύθερη πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας των ανασφάλιστων και τη σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ, πλέον ζούμε καθημερινά την πλήρη απαξίωση και λειτουργικά κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας. Στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, η παθολογική κλινική είναι υποστελεχωμένη και υπολειτουργεί. Γιατροί από νοσοκομεία του Ηρακλείου (Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ) αναγκάζονται να έρχονται για να καλύψουν τα κενά. Γίνονται διακομιδές διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών από γιατρούς μη εξειδικευμένους. Προσωπικό παραιτήθηκε, ενώ από την κατανομή 25 θέσεων εντατικολόγων, το Νοσοκομείο Ρεθύμνου εξαιρέθηκε και αποκλείστηκε από την ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ. Υπό αυτό το πρίσμα η περιφερειακή αρχή όταν διακυβεύονται θεσμοί μείζονος σημασίας για την καθημερινότητα του πολίτη, όπως η δημόσια υγεία, πρέπει να δρα πέρα από τις τυπικές της αρμοδιότητες και να πιέζει με προτάσεις την κεντρική εξουσία, ώστε η Κρήτη να έχει (επιτέλους) συνολικά ένα υψηλού επιπέδου δημόσιο σύστημα υγείας που θα καλύπτει ισότιμα και ποιοτικά τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών της.
Στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας, προτεραιότητα της περιφερειακής παράταξης «Η Κρήτη μας αλλιώς» είναι η ενίσχυση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ( Κέντρα Υγείας-ΤΟΜΥ-Περιφερειακά Ιατρεία ) και των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) για εξωϊδρυματική φροντίδα στην 3η και 4η ηλικία, με έμφαση στην πρόληψη και στην ολοκληρωμένη υγειονομική και ψυχοκοινωνική φροντίδα ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Επίσης άμεση θα είναι η προσπάθεια για την ενίσχυση των θεσμών αλληλεγγύης, όπως τα κοινωνικά ιατρεία, φαρμακεία και παντοπωλεία.
Παράλληλα, στον τομέα της εργασίας πλέον μετά τις εθνικές εκλογές του 2019 βρισκόμαστε ενώπιον της υποβάθμισης-απενεργοποίησης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), της κατάργησης του αιτιολογημένου λόγου απόλυσης, της νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών και της θεσμοθέτησης των 13 ωρών εργασίας. Σε αυτό το γενικότερο εργασιακό πλαίσιο η περιφερειακή παράταξη «Η Κρήτη μας αλλιώς» τάσσεται με όλα τα δίκαια αιτήματα των εργατών που δεν θέλουν επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα. Κρίνεται δε, επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση των δομών της δια βίου μάθησης και η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού ανοικτών προτύπων, το οποίο θα είναι δωρεάν και θα καλύπτει όλο το φάσμα των δεξιοτήτων, γνώσεων και προσόντων σε όλους τους παραγωγικούς τομείς σε συνδυασμό πάντα με την πραγματική υποστήριξη της εργασιακής ένταξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν τομές και αναδεικνύουν μια πιο ουσιαστική εμπλοκή της περιφέρειας στην καθημερινότητα του πολίτη. Μια περιφερειακή αρχή μπορεί εκτός από ασφαλτοστρώσεις, διαχείριση και διατήρηση μιας κατάστασης που δημιουργεί χαμηλές προσδοκίες στην κοινωνία, να πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές, μείζονος σημασίας για τους πολίτες της Κρήτης με άμεση επίδραση στην καθημερινή τους ζωή. Το τελευταίο ειδικά το απαιτούν οι πολίτες επιτακτικά πλέον και από τον πρώτο και από τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης.
* Ο Διαμαντής Σταθάκης, είναι δικηγόρος, διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής – υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ρεθύμνου με το συνδυασμό «Η Κρήτη μας αλλιώς» του Σπύρου Δανέλλη