Ολοκληρώθηκε η περιηγητική ημερίδα στην περιοχή του Αποκόρωνα που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), ο Δήμος Αποκόρωνα και η Περιφέρεια Κρήτης.
Η δράση εντάσσεται στις πρωτοβουλίες προώθησης του ελαιοτουρισμού ως εργαλείου βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και ανάδειξης του πολιτιστικού και αγροδιατροφικού πλούτου της περιοχής.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε τρία ελαιουργεία που συνδυάζουν την παραγωγή με την τουριστική εμπειρία προσφέροντας αυθεντικές εικόνες της κρητικής ελαιοπαραγωγής και φιλοξενίας. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος με τους παριστάμενους να θέτουν ερωτήματα για τη βιωσιμότητα αυτών των μονάδων, τις προκλήσεις της λειτουργίας τους και το ρόλο που διαδραματίζει ο ελαιοτουρισμός στην ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν εισηγήσεις ειδικών και φορέων σχετικά με τις προοπτικές του ελαιοτουρισμού, τις δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου και τη συμβολή του στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό αναδεικνύοντας ο καθένας από τη δική του σκοπιά τις ανάγκες και τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση του ελαιοτουρισμού ο Δήμαρχος Αποκόρωνα κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ (Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης) κ. Γιάννης Μαλανδράκης-δήμαρχος Πλατανιά, η Περιφερειακή Σύμβουλος Κρήτης για θέματα Πρωτογενούς Τομέα στην ΠΕ Χανίων κα Χρύσα Χαριτάκη Μακράκη, η πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Παράρτημα Κρήτης, κα Άννα Δασκαλάκη, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Χανίων κα. Μάνια Μυλωνάκη καθώς και ο Αντιδήμαρχος και υπεύθυνος διοργάνωσης από το Δήμο Αποκόρωνα κος Σταύρος Σταυρουλάκης.
Ακολούθησε επίσκεψη στη μνημειακή ελιά του Σαμωνά, ένα φυσικό σύμβολο της μακραίωνης κρητικής ελαιοκομικής ιστορίας.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με επίδειξη αξιολόγησης ελαιολάδου με τη συνδρομή του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων (ΙΥΦΕΧ), από την κα Ελένη Μπαρμποπούλου και την κα Αναστασία Παπαμανωλιουδάκη. Η παρουσίαση εστίασε στις βασικές αρχές οργανοληπτικής αξιολόγησης και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση και την επιμόρφωση των συμμετεχόντων γύρω από την αξία της ποιότητας στην ελαιοπαραγωγή.
Θα ακολουθήσουν άλλες 2 περιηγητικές ημερίδες στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος.
Από το δελτίο τύπου