Η περιορισμένη κίνηση της χειμερινής περιόδου σε συνδυασμό με τα αυξημένα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των καταστημάτων εστίασης στην πόλη του Ρεθύμνου να κατεβάζει ρολά τουλάχιστον για δύο μήνες. Η εικόνα του ιστορικού κέντρου της πόλης σε τίποτα δεν θυμίζει περιόδους καλοκαιριού όπου επικρατεί το αδιαχώρητο. Αντιθέτως οι επαγγελματίες μετά τις γιορτές έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους συνεκτιμώντας τα οικονομικά δεδομένα, τα οποία καθιστούν μη συμφέρουσα τη λειτουργία τους εν μέσω χειμώνα, όπου η κίνηση είναι ελάχιστη. Κάποιοι ωστόσο επέλεξαν τη λύση της περιορισμένης λειτουργίας, συνήθως τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα, όπου υπάρχει κινητικότητα, ενώ άλλοι επέλεξαν είτε να ξεκουραστούν είτε να κάνουν απαραίτητες ανακαινίσεις στα καταστήματά τους θεωρώντας πως η συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης θα ήταν μη συμφέρουσα για τους ίδιους.
Ο Ιανουάριος αποτελεί για τον κλάδο στο Ρέθυμνο ένα «νεκρό» μήνα, μας λέει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Ρεθύμνου, Χάρης Αυγουστάκης και αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τους επαγγελματίες να ξεκουραστούν αλλά και να κάνουν τυχόν απαραίτητες εργασίες στις επιχειρήσεις τους. Ούτως ή άλλως, όπως προσθέτει, το οικονομικό περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για τον κλάδο, τη στιγμή που το ενεργειακό κόστος παραμένει τεράστιο και σε συνδυασμό με άλλα έξοδα και υποχρεώσεις καθιστούν πολλές φορές μη βιώσιμες τις επιχειρήσεις. Σε αυτό έρχονται να προστεθούν και οι συνεχείς ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, που δημιουργούν διαρκώς προβλήματα και αναταράξεις στους προϋπολογισμούς των καταστημάτων. Παράλληλα και οι καταναλωτές είναι πιο συγκρατημένοι και έχουν μειώσει σημαντικά τις εξόδους τους μετά και την περίοδο των γιορτών, η οποία άφησε ένα θετικό αποτύπωμα στον κλάδο.
«Ο Γενάρης είναι ως συνήθως ο μήνας του χρόνου με τη λιγότερη κίνηση στα καταστήματα εστίασης. Όμως, είναι εντελώς φυσιολογικό αυτό, βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο μετά τις γιορτές και πριν από το καρναβάλι. Οπότε είναι φυσιολογικό πάρα πολλοί συνάδελφοι να έχουν είτε κλείσει τα καταστήματά τους για να τα ανακαινίσουν, είτε να υπολειτουργούν κατά κάποιον τρόπο. Οπότε η κίνηση είναι πεσμένη αυτήν την εποχή. Άλλος ένας σοβαρός παράγοντας είναι ότι αυτήν τη στιγμή βιώνουμε το περισσότερο κρύο για τον φετινό χειμώνα, οπότε και αυτό είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας. Στην Παλιά Πόλη πολλά καταστήματα έχουν κλείσει είτε για ξεκούραση, είτε για ανακαίνιση. Σιγά-σιγά τελειώνοντας ο μήνας επανέρχονται. Είναι προφανές ότι οι συνάδελφοι οδηγούνται σε προσωρινό κλείσιμο των επιχειρήσεών τους και για οικονομικούς λόγους. Όλοι μας προσπαθούμε να κλείσουμε τα μαγαζιά μας την εποχή με τη λιγότερη κίνηση για να κάνουμε τυχόν ανακαίνιση, φρεσκάρισμα κλπ. Σίγουρα όμως είναι και οι οικονομικοί λόγοι, καθώς το κόστος αυξάνεται συνεχώς των πρώτων υλών αλλά και της ενέργειας και όταν δεν υπάρχει κίνηση δεν μπορεί μια επιχείρηση να καλύψει τα έξοδά τους».
Οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι η κίνηση θα αναθερμανθεί τον Μάρτιο, οπότε και προγραμματίζεται το ρεθεμνιώτικο καρναβάλι, διοργάνωση η οποία έχει τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο στον κλάδο.
«Τώρα περιμένουμε την αναθέρμανση της κίνησης από αρχές Μαρτίου. Το καρναβάλι είναι αργά. Οπότε από αρχές Μαρτίου και μετά θα ξεκινήσει να φαίνεται μια αναθέρμανση στα καταστήματα, η οποία ευελπιστούμε πως θα συνεχιστεί μετά το καρναβάλι και με την έναρξη της θερινής σεζόν για φέτος» ανέφερε ο κ. Αυγουστάκης.
Ακρίβεια και έλλειψη προσωπικού τα βασικότερα προβλήματα του κλάδου
Την ίδια στιγμή για μια ακόμα χρονιά η ακρίβεια με τις συνεχείς ανατιμήσεις των πρώτων υλών, αλλά και οι ελλείψεις προσωπικού αποτελούν τα μεγαλύτερα αγκάθια για τον κλάδο της εστίασης. Η εξίσωση δύσκολη και πολλές φορές δυσεπίλυτη. Σε κάποιες περιπτώσεις οι αναπροσαρμογές στους τιμοκαταλόγους είναι μονόδρομος, όπως εξηγούν οι επιχειρηματίες, οι οποίοι για μια ακόμα χρονιά φαίνεται πως θα ψάχνουν για εργατικά χέρια προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των καταστημάτων: «Η ακρίβεια είναι νο1 πρόβλημα που έχουμε αυτήν τη στιγμή συν το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. Η συνεχής πληθωριστική αύξηση στις τιμές των προϊόντων, που συμπαρασύρει τις τιμές και στα δικά μας είδη είναι μείζον ζήτημα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ενδεχομένως μικρές αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους. Δεν νομίζω ότι θα δούμε μεγάλες αυξήσεις κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν στους τιμοκαταλόγους. Με συναδέλφους που συνομιλώ, οι αυξήσεις που τυχόν θα γίνουν φέτος θα είναι ενδεχομένως σε κάποια είδη που έχουν πάρει πάρα πολύ μεγάλη αύξηση. Όμως δεν θα δούμε κάθετες αυξήσεις της τάξεως 10%, 15%, 20% σε κανέναν τιμοκατάλογο. Δεν γίνεται πλέον αυτό, δεν νομίζω κανένας επαγγελματίας να θέλει να το κάνει».
Πλήγμα για μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους το νέο φορολογικό
Εν τω μεταξύ άδικα χαρακτήρισε τα μέτρα που θα πλήξουν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους αυτοαπασχολούμενους από τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησής τους ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων (ΟΕΒΕΝΧ) στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, το Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024 με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας.
«Οι δείκτες της οικονομίας δείχνουν ότι πάμε καλά, αλλά το θέμα είναι με ποιους πάμε καλά: Πάμε με το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας ή με ένα μέρος; Γιατί αυτό που διαφαίνεται είναι ότι πάμε καλά για ένα μέρος της ελληνικής επιχειρηματικότητας αφήνοντας εκτός νυμφώνος τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, υπογραμμίζοντας τις σοβαρές συνέπειες που έχει η νέα φορολόγηση στις ατομικές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και τον κίνδυνο ενίσχυσης της «άτυπης» οικονομίας.
«Η διαφορά μεταξύ των εισοδημάτων που δηλώνονται και της κατανάλωσης είναι 60 δισ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ και το όφελος για το Δημόσιο, αν ήταν όλα νόμιμα, θα ανέρχονταν σε 6-7 δισ. Όμως εδώ πάμε να πιάσουμε 550 εκατ. Άρα τα υπόλοιπα τι τα κάνουμε, τα αφήνουμε, όταν μάλιστα η Ελλάδα χάνει σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Φορολόγησης Ε.Ε. κ. Ζούκμαν το 8% των εταιρικών φόρων, καθώς πάνε σε φορολογικούς παραδείσους;», σημείωσε ο κ. Καββαθάς.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς τόνισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν στοχεύει στη μείωση της φοροδιαφυγής, αλλά στην αύξηση των κρατικών εσόδων και ταυτόχρονα στη μείωση της αυτοαπασχόλησης και της μικρής επιχειρηματικότητας υπέρ της μισθωτής εργασίας.
«Μέσα από τις αλλαγές που ήρθαν τριπλασιάζεται η φοροδοτική υποχρέωση των επιχειρήσεων αυτών. Σε μια εποχή αυξημένου κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων κατά 40% λόγω ενεργειακού, αύξησης του κόστους πρώτων υλών, αύξησης του μισθολογικού, έχει ήδη δημιουργηθεί ασφυξία στη μικρή επιχειρηματικότητα», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και υπογράμμισε ότι αν επιμείνει η κυβέρνηση στη φορολόγηση με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε λουκέτο.
Η ημερίδα ήταν η πρώτη μιας σειράς ενημερωτικών δράσεων που έχει σχεδιάσει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Χανίων για το επόμενο διάστημα.