14 °C Rethymno, GR
22/03/2023

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Περισσότερες πυρκαγιές αλλά λιγότερες καμένες εκτάσεις καταγράφηκαν φέτος στη χώρα

Περισσότερες πυρκαγιές αλλά λιγότερες καμένες εκτάσεις καταγράφηκαν φέτος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου του 2022. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, φέτος από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως 31 Οκτωβρίου 2022 εκδηλώθηκαν 9.245 πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αύξηση της τάξεως του 3,10% συγκριτικά με τον μέσο όρο την περίοδο 2007-2021 (8.958 πυρκαγιές). Από τις συνολικά 9.245 πυρκαγιές, οι 5.922 εκδηλώθηκαν από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου. Στον αντίποδα, τα στρέμματα που κάηκαν συνολικά φέτος από 1η Ιανουαρίου 2022 έως 31 Οκτωβρίου 2022 ανέρχονται σε 238.382 εκ των οποίων τα 223.217 στρέμματα κάηκαν από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι καμένες εκτάσεις φέτος μειώθηκαν κατά 52,42 % συγκριτικά με τον μέσο όρο των ετών 2007-2021 (500.972 συνολικά καμένα στρέμματα). Επιπλέον, όπως αναφέρεται στα επίσημα στοιχεία, συνολικά τα στρέμματα καμένων εκτάσεων δασών υπολογίζονται φέτος στα 42.878, ενώ τα στρέμματα καμένων δασικών εκτάσεων σε 95.322.

Σημαντικότερη πυρκαγιά για φέτος ήταν η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς η οποία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έκαψε 46.040 στρέμματα από τα συνολικά 428.000 στρέμματα Natura, ενώ πολύ δύσκολη πυρκαγιά ήταν αυτή που εκδηλώθηκε στην Πεντέλη, η οποία έκαψε 27.817 στρέμματα. Παράλληλα, όπως τονίστηκε, καθοριστικός ήταν ο φετινός Ιούλιος, κατά τη διάρκεια του οποίου, εκδηλώθηκαν οι επτά μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές για φέτος, οι οποίες έκαψαν περίπου 138.652 στρέμματα, 62% δηλαδή της συνολικά καμένης έκτασης.

Όσον αφορά τα εναέρια μέσα φέτος η Ελλάδα είχε στη διάθεσή της 83 συνολικά εναέρια μέσα, 48 αεροπλάνα και 35 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα μισθωμένα εναέρια μέσα ήταν 44, ενώ ο εθνικός εναέριος στόλος ήταν 39.

«Σε συνθήκες που σε όλη την Ευρώπη κάηκαν οκτώ εκατομμύρια στρέμματα δάσους, στην Ελλάδα περιορίσαμε με όλες τις δυνάμεις μας μπροστά, τα καμένα στρέμματα περίπου στις 200.000», επισήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προσθέτοντας ότι όλοι όσοι συνέβαλαν φέτος στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών ήταν συνεχώς στην πρώτη γραμμή με αίσθημα καθήκοντος και αυταπάρνησης, υπό πρωτόγνωρες συνθήκες, με στόχο να σωθούν ζωές να διαφυλαχθούν οι περιουσίες των Ελλήνων πολιτών και να προστατευθεί το περιβάλλον.

«Σήμερα τιμούμε τις Ελληνίδες πυροσβέστριες και τους Έλληνες πυροσβέστες. Είμαστε περήφανοι για το ελληνικό πυροσβεστικό Σώμα. Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πλέον αξιόπιστα κι αποτελεσματικά πυροσβεστικά σώματα. Αυτό αποδεικνύεται στην πράξη», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης και προσέθεσε ότι οι πυρκαγιές σε Δαδιά και Πεντέλη ήταν οι δυσκολότερες φέτος. Όπως είπε, η πυρκαγιά στη Δαδιά μπορούσε να εξελιχθεί σε καταστροφή και προσέθεσε ότι εκτιμάται ότι η τελική ζημιά σε περίμετρο 44.000 στρεμμάτων ήταν 22.000 καμένα στρέμματα. Από την άλλη, όπως τόνισε, «η πολύ δύσκολη φωτιά της Πεντέλης ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συντονισμού, παράδειγμα αποτελεσματικής αντιμετώπισης ενός εξαιρετικά δύσκολου εγχειρήματος».

Φέτος, όπως τόνισε ο υπουργός, εφαρμόστηκε ένα νέο δόγμα που η λέξη κλειδί σε αυτό ήταν ο συντονισμός. «Βασικός στόχος ήταν να αποτρέψουμε οι μικρές πυρκαγιές να εξελιχθούν σε μεσαίες ή μεγάλες», σημείωσε.

Το νέο δόγμα, πρόληψη, προετοιμασία/ετοιμότητα, άμεση επέμβαση, όπως ανέφερε ο υπουργός, βασίστηκε στον συντονισμό. Συγκεκριμένα, ο κ. Στυλιανίδης παρουσίασε δράσεις του υπουργείου που έγιναν φέτος λόγω της αντιπυρικής περιόδου, όπως η συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος με τις δασικές υπηρεσίες μετά από 24 χρόνια, το μεγάλο πρόγραμμα καθαρισμού δασών και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, Antinero που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και τον κ. Αμυρά, το σώμα των δασοκομάντος (ΕΜΟΔΕ) έπειτα από εξαγγελία του πρωθυπουργού, την αύξηση των περιπολιών με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των εναέριων επιτηρήσεων, καθώς και την αύξηση των εθελοντών Πολιτικής Προστασίας.

«Καταφέραμε να αναδειχθούμε ο κόμβος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU», σημείωσε και προσέθεσε ότι το επόμενο καλοκαίρι δεν θα δοθεί μόνο με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση το ελικόπτερο βαρέως τύπου που είχε εγκατασταθεί φέτος αλλά θα δοθούν κι άλλες χρηματοδοτήσεις για αεροπλάνα.

«Η Ελλάδα επιβραβεύεται για την καλή της επίδοση, γιατί παράλληλα με τις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε τις δικές μας πυρκαγιές στείλαμε και ηχηρό μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», είπε.

Σχετικά με την επόμενη μέρα ο υπουργός τόνισε ότι στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε να στηθεί ένα σύστημα με δομές που να υπηρετεί το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό του ΠΣ με βραχίονα το επικαιροποιημένο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ που θα βασιστεί σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. «Κεντρικός άξονας του συστήματος το νέο συντονιστικό κέντρο, που θα βασιστεί σε μία νέα εθνική πλατφόρμα βάσης δεδομένων και θα είναι το όχημα για την επιστημονική υποστήριξη και τεκμηρίωση προς τις επιχειρησιακές αποφάσεις. Μέγιστος στόχος οι επιχειρησιακές αποφάσεις να βασίζονται στην επιστημονική ανάλυση και τεκμηρίωση», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα αναδείχθηκε σε βασικό πυλώνα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης έγινε ο κόμβος του ευρωπαϊκού μηχανισμού και μας δίνεται πλέον δυνατότητα να επιχειρήσουμε ένα μεγάλο άλμα να γίνουμε ο βασικός πυλώνας της περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο κάτω από την ομπρέλα του rescEU κάτι που έχει και γεωπολιτικές διαστάσεις», επισήμανε.

«Η λήξη της αντιπυρικής περιόδου μας έφερε καλά νέα, καθώς οι απώλειες είναι συντριπτικά μικρότερες σε σχέση με πέρυσι με σταθερή προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής» τόνισε για τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα απηύθυνε μήνυμα από 10 εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες, όπως είπε χαρακτηριστικά, προς όλους όσοι εμπλέκονται στην κατάσβεση των πυρκαγιών και εν γένει την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών να είναι «γεροί, ασφαλείς και αξιόμαχοι, ώστε του χρόνου να είμαστε πάλι εδώ με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα».

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε δικαιωμένος από την απόφασή του να συστήσει αυτόνομο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σημειώνοντας ότι «πριν από 3,5 χρόνια η συγκεκριμένη δομή ήταν ένα απαξιωμένο γραφείο και πλέον έχει μεταμορφωθεί σε μία υπουργική δομή που πρωτοστάτησε όχι μόνον στις θεομηνίες, αλλά και στην πανδημία». Η ισχύς και η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου Υπουργείου πηγάζει και από την αποφασιστικότητά μας να διδασκόμαστε από την εμπειρία, αλλά και τη βούλησή μας να διορθώνουμε κάθε αστοχία» επεσήμανε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην έμφαση, που έδωσε η σημερινή κυβέρνηση στον τομέα της πρόληψης και δη στις περιπολίες εναέριων μέσων.