Η εντατικοποίηση των στειρώσεων για τα αδέσποτα ζώα αποτελεί τον κεντρικό στόχο του Ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Ρεθύμνης για το 2025, με στόχο τη μείωση, αλλά κυρίως την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους, μέσω συνεργασίας με εθελοντικές ομάδες αναζητώντας παράλληλα χρηματοδοτικούς πόρους για την κατασκευή ενός καταφυγίου
Περισσότερες στειρώσεις για λιγότερα αδέσποτα στους δρόμους του Ρεθύμνου είναι το μήνυμα αλλά και ο στόχος που καλείται να εκπληρώσει το Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Ρεθύμνης για το 2025, αναφορικά με την προστασία και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Η απουσία ενός καταφυγίου φιλοξενίας από την πόλη, το οποίο θα μπορεί να φροντίζει και να περισυλλέγει τα αδέσποτα ζώα δημιουργεί ένα «κενό» στη διαχείριση και τη φιλοξενία των ζώων, το οποίο καλύπτουν μέχρι σήμερα οι εθελοντικές φιλοζωικές ομάδες, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου και με εθελοντικό κτηνιατρικό προσωπικό.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και από την Πανελλήνια πλατφόρμα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων, από τις 18 Δεκεμβρίου του 2023 μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί στο Ρέθυμνο επιπλέον 371 αδέσποτα ζώα, με τον Γιώργο Παπαδόσηφο, εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο πρασίνου, εθελοντισμού και διαχείρισης αδέσποτων ζώων να επισημαίνει ότι ο ακριβής αριθμός τους δεν μπορεί να υπολογιστεί. Μέσα στο 2024, ο Δήμος Ρεθύμνης μαζί με τους εθελοντές κτηνιάτρους και τις φιλοζωικές ομάδες και με τη συμβολή του συμβεβλημένου κτηνιάτρου του Δήμου αξιοποιώντας παράλληλα το δημοτικό χώρο που διατίθεται στο Ζουρίδι, προχώρησε σε εκατοντάδες στειρώσεις σκύλων και χιλιάδες στειρώσεις γατών.
Στους βασικούς στόχους για το 2025, όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόσηφος περιλαμβάνεται η εύρεση αναδόχου για την περισυλλογή των ζώων, μέσα από διαγωνισμό, η διενέργεια ερευνητικών προτάσεων, σε συνεργασία και συνεννόηση με γειτονικούς Δήμους για την εξέταση κατασκευής ενός καταφυγίου και η συνέχιση δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης προς τους πολίτες του Ρεθύμνου για τη διαχείριση τόσο των αδέσποτων όσο και δεσποζόμενων ζώων. Το κόστος για την εκπλήρωση των στόχων που έχει θέσει ο Δήμος για το 2025 έχει υπολογιστεί στα 183.900 ευρώ, σύμφωνα με τη διεύθυνση Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου, με τα χρηματοδοτικά εργαλεία να προβλέπουν την παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών, την προμήθεια ζωοτροφών, εμβολίων, κατάλληλου εξοπλισμού περισυλλογής και διαχείρισης, καθώς και την ανάθεση των επικίνδυνων ζώων συντροφιάς σε εξωτερικό συνεργάτη.
«Το μνημόνιο συνεργασίας με τις φιλοζωικές θα επικαιροποιηθεί το 2025»
Μία φορά τον μήνα εθελοντές κτηνίατροι πραγματοποιούν στειρώσεις ζώων στο δημοτικό κτίριο στο Ζουρίδι, το οποίο έχει διαθέσει ο Δήμος Ρεθύμνης τα τελευταία χρόνια, για την φροντίδα και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Ο κ. Παπαδόσηφος ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ότι: «Το Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στοχεύει στην προστασία και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, είμαστε υποχρεωμένοι από τον νόμο να το έχουμε εφαρμόσει, ουσιαστικά πρόκειται για έναν απολογισμό του τρέχοντος έτους του 2024 και σχεδιασμό για το 2025. Έχουμε αποτυπώσει την πραγματικότητα στον Δήμο μας, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην ενεργοποίηση των περισσότερων συμβάσεων, που έχουν σχέση με τις στειρώσεις, τα τσιπαρίσματα, τις προμήθειες ζωοτροφών και την ανακατασκευή του δημοτικού κτιρίου στο Ζουρίδι, που έχουμε παραχωρήσει στους εθελοντές κτηνιάτρους. Το συγκεκριμένο κτίριο αξιοποιείται από εθελοντές κτηνιάτρους, οι οποίοι περίπου μία φορά τον μήνα κάνουν εθελοντικές στειρώσεις. Το κτίριο έχει παραχωρηθεί τα τελευταία χρόνια».
Η συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις είναι μία διαδικασία με αφετηρία στο 2018, η οποία αναμένεται να επικαιροποιηθεί εκ νέου μέσα στον επόμενο χρόνο: «Τα ζώα που οδηγούνται σε στειρώσεις συλλέγονται από εθελοντές, κτηνιάτρους και βοηθητικό προσωπικό, πάντα σε εθελοντική βάση και μετά διεκπεραιώνεται η υιοθέτησή τους ή η επανατοποθέτησή τους στους χώρους όπου τα βρήκαν. Υπάρχει ήδη ένα μνημόνιο συνεργασίας από το 2018 με τις φιλοζωικές ενώσεις και τους συλλόγους και πάνω σε αυτό το μνημόνιο έχει γίνει και η παραχώρηση του δημοτικού κτιρίου στο Ζουρίδι. Το μνημόνιο θα επικαιροποιηθεί το 2025».
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Φιλόδημος», αξίας 229.600 ευρώ, ο Δήμος στρέφεται σε ίδιους πόρους, αλλά και στην καθιερωμένη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών με τον κ. Παπαδόσηφο να επισημαίνει ότι υπάρχει πρόβλεψη στον νέο προϋπολογισμό του Δήμου: «Το πρόγραμμα «Φιλόδημος» δεν θα το έχουμε σε ισχύ το 2025, βέβαια όσες συμβάσεις έχουν ενεργοποιηθεί ήδη από το 2024, θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Από εδώ και πέρα οι χρηματοδοτήσεις που θα δίνονται για τα αδέσποτα θα είναι από ίδιους πόρους του Δήμου, αλλά και από την πάγια χρηματοδότηση από το ΥΠΕΝ. Υπάρχει πρόβλεψη στον καινούργιο προϋπολογισμό του Δήμου, για τις ζωοτροφές, τις στειρώσεις, τους εμβολιασμούς ακολουθώντας το δόγμα του 2024, δηλαδή στειρώσεις, κτηνιατρικές πράξεις, αποπαρασιτώσεις και όλα αυτά τα προγράμματα».
«Να βρεθεί ανάδοχος για την περισυλλογή των ζώων»
Ο διαγωνισμός που διεξήγαγε ο Δήμος πέρσι για την αναδοχή της περισυλλογής των ζώων δεν τελεσφόρησε, καθώς δεν υπάρχει τοπικό ενδιαφέρον για αυτήν τη διαδικασία, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Παπαδόσηφο θα ανανεωθεί εκ νέου η πρόταση μέσα στο 2025: «Όσον αφορά την περισυλλογή κατά τη διάρκεια του 2024, κάναμε έναν διαγωνισμό, ο οποίος ήταν άγονος, δεν ενδιαφέρθηκε κανείς για να καλύψει αυτό το κενό, το οποίο επιχειρούμε να καλύψουμε εμείς σε συνεργασία με τις φιλοζωικές. Δεν έχουμε ανθρώπους στο Ρέθυμνο που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το ζήτημα. Εμείς θα προσπαθήσουμε ξανά το 2025 να κάνουμε διαγωνισμό. Να βρεθεί δηλαδή ένας ανάδοχος για να μαζέψει τα ζωάκια και να τα πάει για στείρωση και για τσιπάρισμα».
Παράλληλα, η έλλειψη ενός κατάλληλα διαμορφωμένου χώρου για τη φιλοξενία των ζώων και η υποστελέχωση της υπηρεσίας εντείνουν την ανάγκη για εύρεση χρηματοδοτήσεων, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόσηφο: «Ο εχθρός του εχθρού είναι το καλύτερο. Ο απολογισμός του 2024 έχει θετικό πρόσημο για μένα, βέβαια οι αρμοδιότητες είναι πάρα πολλές και δεν υπάρχει καταφύγιο στο Ρέθυμνο. Θα εξετάσουμε αν μπορεί να δημιουργηθεί ένα διαδημοτικό καταφύγιο, ανάλογα με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Δυστυχώς τα μηνύματα που παίρνουμε από άλλους Δήμους που διατηρούν καταφύγια δεν είναι πολύ ευχάριστα, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό για να μπορεί να τα διαχειριστεί όπως θα έπρεπε. Ο Δήμος Ρεθύμνης έχει έναν υπάλληλο, ο οποίος ασχολείται αποκλειστικά με τα αδέσποτα, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με τις συμβάσεις, την καθημερινότητα και την επαφή του Δήμου με τους εθελοντικούς συλλόγους».
Απαραίτητο εργαλείο ευαισθητοποίησης για θέματα φιλοζωίας αποτελεί η ενημέρωση των πολιτών τόσο για τεχνικά θέματα διαχείρισης που αφορούν το νομοθετικό πλαίσιο όσο και για διαδικασίες που σχετίζονται με υιοθεσίες και αναδοχές ζώων συντροφιάς. Ο κ. Παπαδόσηφος ανέφερε στα «Ρ.Ν.»: «Έχουμε κάνει πολλές φορές ενημερωτικές ομιλίες για την ευαισθητοποίηση σε θέματα φιλοζωίας τόσο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όσο και στη Σχολή Αστυφυλάκων για τη νομοθεσία που διέπει τη διαχείριση και την εποπτεία των αδέσποτων ζώων. Η νομοθεσία δεν απαγορεύει τον αδέσποτο σκύλο, από τη στιγμή που είναι στειρωμένος και είναι και τσιπαρισμένος, αρκεί να μην βρίσκεται κοντά σε σχολεία και σε νοσοκομεία και άλλες τέτοιες δομές. Από εκεί και πέρα, λειτουργεί πολύ καλά το σύστημα της υιοθεσίας και της αναδοχής. Αν παρατηρήσουμε την πόλη του Ρεθύμνου, τα αδέσποτα είναι ελάχιστα και αυτά που υπάρχουν τα φροντίζουν οι κάτοικοι της περιοχής. Έχουμε σκοπό να τυπώσουμε χιλιάδες φυλλάδια για να τα διανείμουμε σε σχολεία και πολίτες, όπως και ενημερωτικές ομιλίες που θα γίνουν πάλι σε σχολεία. Ο κόσμος δεν γνωρίζει πολλά για τη νομοθεσία».
Παράλληλα, μία ανακαίνιση βρίσκεται στα πρόθυρα σχεδιασμού και υλοποίησης για το πάρκο σκύλων που βρίσκεται κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόσηφο: «Το πάρκο σκύλων λειτουργεί από το 2021 και φιλοξενεί τα δεσποζόμενα ζώα. Πρόκειται για ένα χώρο που γίνονται προσπάθειες ανανέωσης, υπάρχει τακτική συντήρηση και καθαρισμός και μάλιστα μία φορά τον μήνα γίνεται και ψεκασμός για τα παράσιτα που αναπτύσσονται, τα λεγόμενα τσιμπούρια. Προσπαθούμε να τον ανακαινίσουμε. Γενικότερα υπάρχει μία πιο σοφή και καλή στάση των ανθρώπων στο Ρέθυμνο για τη φιλοζωία, υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία».