μερίδα για την περιβαλλοντική και πολιτισμική κληρονομιά της Γαύδου,πραγματοποιήθηκε την Κυριακη 10 Απριλίου στο Δημοτικό Σχολείο Γαύδου και διοργανώθηκε στο πλαίσιο του πιλοτικού έργου «Νησί της Γαύδου – Κρήτη – Αποκατάσταση εξαιρετικά απειλούμενων φυτών» το οποίο υλοποιεί η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ, σε συνεργασία με την Ομάδα ειδικών για τα νησιά της Μεσογείου από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) και τον Δήμο Γαύδου. Το πιλοτικό έργο υλοποιείται στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου έργου με τίτλο “Μεσογειακή νησιωτική συλλογικότητα: Συνεργασία για την προστασία της φύσης στα νησιά της Μεσογείου” στο οποίο συμμετέχουν 25 φορείς, Ινστιτούτα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Δήμοι και άλλοι από όλη την Μεσόγειο. Η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Η περιβαλλοντική και πολιτισμική κληρονομιά της Γαύδου» συνδιοργανώθηκε από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), τον Δήμο Γαύδου και την Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης του ΟΦΥΠΕΚΑ και τη Διεύθυνση Δασών Χανίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν κάτοικοι της Γαύδου οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν τόσο για το πολιτιστικό όσο και φυσικό περιβάλλον του νησιού. Μεταξύ των ομιλητών ήταν η ομότιμη καθηγήτρια Προϊστορικής Aρχαιολογίας, Tμήμα Iστορίας και Aρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Kρήτης κα Κόπακα Κατερίνα, ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Αλεξόπουλος Απόστολος, ο κ. Κοντάκος Δημήτρης από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης του ΟΦΥΠΕΚΑ και από τη Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ, η ερευνήτρια κα Φουρναράκη Χριστίνη. Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Δήμαρχος Γαύδου κα Λίλιαν Στεφανάκη καθώς και ο κ. Bertrand de Montmollin, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN). Η χλωρίδα, η πανίδα, οι οικότοποι, καθώς και οι αρχαιότητες, η γεωλογία και η φυσιογραφία της Γαύδου είναι μοναδικά στοιχεία που όλα μαζί προσδίδουν σε αυτό το μικρό νησί έναν εξαιρετικά ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Στη συζήτηση-διαβούλευση που ακολούθησε τις ομιλίες των επιστημόνων, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η ιδιαίτερη περιβαλλοντική και η πολιτισμική κληρονομιά της Γαύδου πρέπει να προστατευτεί, να διατηρηθεί και να αναστηλωθούν σταδιακά τα παλιά μετόχια και οι πεζούλες που βρίσκονται διάσπαρτα στο νησί. Τονίστηκε η ανάγκη της διάχυσης της επιστημονικής γνώσης, που αφορά το νησί, στους κατοίκους και επισκέπτες μέσω των εργαλείων του διαδικτύου, αλλά και μέσω της διοργάνωσης θερινών σχολείων από το Δήμο, τα Πανεπιστήμια ή άλλους φορείς. Αναφέρθηκε η ανάγκη εφαρμογής προληπτικών μέτρων για τις πυρκαγιές, όπως μέτρα διαχείρισης του πευκοδάσους και ενημέρωση των παραθεριστών για τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών μέσω φυλλαδίων ή άλλου πληροφοριακού υλικού. Επιπλέον, επισημάνθηκε η ανάγκη διαχείρισης του μεγάλου αριθμού των επισκεπτών ώστε να μη καταστρέφονται οι σημαντικοί οικότοποι του νησιού. Τέλος, αρκετοί κάτοικοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν εθελοντικά σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος κατόπιν καθοδήγησης από τους ειδικούς επιστήμονες.
Στην εκδήλωση μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό με πληροφορίες και απεικονίσεις για δύο σημαντικά απειλούμενα φυτά της Γαύδου: το μικρό ετήσιο ενδημικό Bupleurum gaudianum, το οποίο φύεται στη Γαύδο και πουθενά αλλού στον κόσμο, και το Callitriche pulchra, άλλο ένα ετήσιο φυτό που χαρακτηρίζεται ‘Κρισίμως Κινδυνεύον’ σύμφωνα με το Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων της Ελλάδος, καθώς στη χώρα εντοπίζεται μόνο στους ‘αρόλιθους’ (εποχικά λιμνία) της Γαύδου.