Οι κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου, όπως και της υπόλοιπης Κρήτης, παραμένουν στις επάλξεις εν όψει του δύσκολου χειμώνα. Οι τιμές των ζωοτροφών έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, καθιστώντας απαγορευτικό και αποτρεπτικό το κόστος παραγωγής. Αρκετοί μάλιστα εμφανίζονται απρόθυμοι να φροντίσουν τα κοπάδια τους, αφήνοντάς τα στο έλεος της …τύχης τους.
Το περασμένο καλοκαίρι τα προβλήματα του κλάδου μετριάστηκαν από τη μαζική διάθεση αμνοεριφίων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στις πολλές και μαζεμένες κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι και βαπτίσεις), που είχαν αναβληθεί την περασμένη διετία εξαιτίας του κορονοϊού. Η όποια οικονομική «ανάσα» δόθηκε ήταν πρόσκαιρη, διότι οι προκλήσεις και οι υποχρεώσεις που παρουσιάζονται, δεν αφήνουν κανέναν παραγωγό σε ησυχία. Εκτός των άλλων, ο κτηνοτροφικός κλάδος έχει να αντιπαλέψει τις «τσουχτερές» τιμές των καυσίμων και το ενεργειακό «ράλι» με τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος.
Η μειωμένη παραγωγή, απόρροια και του υποσιτισμού των ζώων, έφεραν και τις πρώτες ελλείψεις σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως στη γραβιέρα! Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και η «φυγή» σημαντικών ποσοτήτων γάλακτος προς την στερεά Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα.
Υπολογίζεται ότι τυροκομικές βιομηχανίες της ηπειρωτικής χώρας προχώρησαν απορρόφησαν κοντά στο 30% της συνολικής γαλακτοπαραγωγής της Κρήτης. Όπως έγραψαν τα «Ρ.Ν.», Ενώσεις του νησιού βρίσκονται σε επαφή με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Αθήνα. Ραντεβού γίνονται και θα γίνουν, όπως και διαπραγματεύσεις για τις τιμές των προϊόντων. Κτηνοτρόφοι διεμήνυσαν, προ καιρού, ότι για να ισοσταθμιστεί το κόστος παραγωγής θα πρέπει η τιμή στο γάλα να είναι πάνω από 1,30€ το λίτρο. Αυτό καθορίζει, μεταξύ άλλων, και την τιμή πώλησης της γραβιέρας που υπολογίζεται ότι θα είναι 40% πάνω σε σχέση με πέρυσι. Σημειωτέον ένα χρόνο πριν πωλούνταν 7.5 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς.
Προχθές, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, η σύσκεψη του Παγκρήτιου Συντονιστικού Αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων το οποίο έχει συγκροτηθεί από 16 Α.Σ της Κρήτης.
«Η δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας, όπως και της υπόλοιπης Ελλάδας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο» αναφερόταν στην σχετική ανακοίνωση του Συντονιστικού, που περιέγραψε τη ζοφερή κατάσταση που βιώνει το σύνολο των αγροτοκτηνοτρόφων: «Το κόστος παραγωγής στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και γενικά στα αγροεφόδια. Οι αυξήσεις στα καύσιμα και στο ρεύμα, στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, που είναι αναγκαία για την διαβίωσή μας, έχουν βαρέσει κόκκινο. Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές στον παραγωγό στα αγροτικά και κτηνοτροφικά μας προϊόντα δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο επανάπαυσης. Μαζί με την καταστροφή στα σταφύλια και στη σταφίδα, τη διαφαινόμενη καταστροφή από τον δάκο σε αρκετές περιοχές κάθε συνάδελφος αγρότης και κτηνοτρόφος καταλαβαίνει τι μας περιμένει».
Όπως τονίστηκε από το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων «Αν δεν διεκδικήσουμε άμεσα, ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, για όλα τα παραπάνω, ούτε να καλλιεργήσουμε ξανά μπορούμε, ούτε τα αιγοπρόβατα μας να συντηρήσουμε. Εμείς και οι οικογένειες μας θα πεινάσουμε μιας και τα μέχρι τώρα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μόνο για κοροϊδία είναι».
Πάντως, πληροφορίες των «Ρ.Ν.» αναφέρουν ότι και την επόμενη εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη που διοργανώνουν από κοινού ο Κτηνοτροφικός σύλλογος Ρεθύμνου και ο Κτηνοτροφικός σύλλογος Αμαρίου.