Η διαπολιτισμική εκπαίδευση στα σχολεία στοχεύει στον αμοιβαίο σεβασμό, την αποδοχή, τη συνεργασία και την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ όλων των παιδιών ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, θρησκείας, γλώσσας κλπ. Το σχολείο αποτελεί χώρο ενιαίο για όλους τους μαθητές που βοηθά τόσο στην αλληλοαποδοχή και την επικοινωνία όσο και στη σωστή διαπαιδαγώγηση προκειμένου να εξαλειφθούν κάθε λογής διακρίσεις και ρατσιστικές συμπεριφορές. Και όταν τα σχολεία ενώνουν τις δυνάμεις τους κάνουν τα μηνύματα αυτά πιο ηχηρά τόσο μεταξύ των παιδιών όσο και προς την κοινωνία γενικότερα. Μια τέτοια σύμπραξη πραγματοποιήθηκε πριν μερικές μέρες στο «Σπίτι του Πολιτισμού» και στην Πλατεία Μικρασιατών, στο κέντρο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου.
Η 2η Γιορτή Διαπολιτισμικότητας διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, σε συνεργασία με το 4ο Γυμνάσιο, τα Πειραματικά Σχολεία της πόλης και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ρεθύμνου. Εφτακόσιοι εβδομήντα οκτώ μαθητές από δεκαπέντε σχολεία του νομού συναντήθηκαν και γιόρτασαν τη διαφορετικότητα, τη συνεργασία και την αποδοχή με σειρά δημιουργικών, καλλιτεχνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων
Σ’ αυτή την υπέροχη γιορτή παρόν ήταν και το 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου. Τα παιδιά του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών δημιούργησαν αφίσες αλλά και άλλα ζωγραφικά έργα και τα παρουσίασαν σε μια δημιουργική και εμπνευσμένη έκθεση στον 1ο όροφο στο Σπίτι του Πολιτισμού. Με χρώματα και πινέλα έστειλαν με τον δικό τους καλλιτεχνικό τρόπο μηνύματα κατά του ρατσισμού, των ανισοτήτων και των διακρίσεων. Αλλά και μηνύματα για αγάπη, διαφορετικότητα, ισότητα, πολυχρωμία και συνύπαρξη.
Επιπλέον, τα παιδιά της Α΄ τάξης παρουσίασαν βίντεο με τις δράσεις που έκαναν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στο πλαίσιο Πολιτιστικού Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων με τίτλο «Να ζεις, ν’ αγαπάς και να μαθαίνεις». ‘Ένα πρόγραμμα που μέσα από βιωματικές δραστηριότητες είχε σκοπό την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, τη γνωριμία με τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό της διαφορετικότητας και την αποδοχή και συνύπαρξη με τον «ξένο».
Από την Διεύθυνση του το 1ο ΕΠΑΛ
Σύνδεσμος βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=SV-fBdoJfuk&t=99s