Νέοι κωδικοί στο τεχνικό πρόγραμμα – περιλαμβάνουν έργα και παρεμβάσεις που εστιάζουν στην πρόληψη
«Στόχος μας η προσαρμογή του δήμου Ρεθύμνης στην κλιματική αλλαγή», τονίζει
Με δεδομένες τις σημαντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις προκλήσεις που αυτή δημιουργεί στις τοπικές κοινωνίες, η αυτοδιοίκηση καλείται να είναι καλά προετοιμασμένη και να έχει λάβει κατά κύριο λόγο μέτρα προληπτικού χαρακτήρα για να μπορέσει να θωρακίσει τις περιοχές και τους πολίτες του.
Η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού του τόπου, η χρήση νέων τεχνολογιών, η ενημέρωση των πολιτών και, φυσικά, τα αναγκαία έργα υποδομής, αποτελούν τον βασικό πυρήνα ενεργειών και παρεμβάσεων του δήμου Ρεθύμνης. Ζητήματα που αφορούν στην πυροποστασία, στην αντισεισμική προστασία και την αντιπλημμυρική προστασία αποτελούν από τους τους κύριους άξονες εργασίας και αρμοδιότητας του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρεθύμνης. Αν και υποστελεχωμένο, με την καθοριστική συμβολή της εθελοντικής ομάδας πολιτικής προστασίας «ΕΝΑ», ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Σκορδίλης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», τονίζει ότι υπάρχει σχεδιασμός για μια σειρά έργων και δράσεων που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματική πολιτική προστασία του δήμου. Τα χρήματα που προβλέφθηκαν σε κωδικούς του τεχνικού προγράμματος του 2025, όπως αυτό ψηφίστηκε προ ημέρων από τον δήμο Ρεθύμνης, είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, ενώ φέτος αναμένεται να υλοποιηθεί και το έργο με την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 300.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο.
«Το 2024 είχε ήδη χαρακτηριστεί ως η πιο θερμή χρονιά που καταγράφηκε ποτέ. Ο κίνδυνος από τα ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα θα συνεχίσει να μεγαλώνει τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της διαρκούς αύξησης της θερμοκρασίας, που αποδεδειγμένα πλέον η κάθε χρονιά συγκαταλέγεται στις πιο θερμές που έχουν καταγραφεί. Τα τελευταία δύο χρόνια ξεπεράστηκε η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό κελσίου, σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο, που σημαίνει ότι όρια που είχαν τεθεί με διεθνείς συμφωνίες, ήδη ξεπερνιούνται. Πίσω από αυτούς τους αριθμούς έχουμε μία σειρά από καταστροφές που γίνονται πιο συχνά και πιο έντονα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Όλοι, οι Δήμοι, η Πολιτεία οφείλουμε να ενισχύσουμε τις δράσεις μας, τόσο με πολιτικές μετριασμού, όσο και με πολιτικές προσαρμογής και ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.
Να ενισχύσουμε ενέργειες για την πρόληψη, τη χρήση νέων τεχνολογιών, την ενημέρωση σχετικά με τις επιστημονικές εξελίξεις, να προχωρήσουμε σε αναπροσαρμογή των σχεδιασμών, για να μην υπάρχουν αλληλοκαλύψεις και ασαφή επιχειρησιακά σχέδια. Στο πλαίσιο αυτό, χρησιμοποιώντας επιστημονικά ευρήματα και ομάδες μελετητών, ο δήμος Ρεθύμνης προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις τωρινές συνθήκες, οι οποίες είναι δύσκολες και τα επόμενα χρόνια θα μας δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο», ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας ο Γιώργος Σκορδίλης.
Τι περιλαμβάνει το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για την πολιτική προστασία
– Επικαιροποίηση του σχεδίου πολιτικής προστασίας 76.000 ευρώ
– Δημιουργία περιμετρικών ζωνών πυροπροστασίας γύρω από οικισμούς εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων – 300.000 ευρώ, Πράσινο Ταμείο
– Αξιολόγηση επικινδυνότητας των οικισμών: 37.200 ευρώ
– Καθαρισμός και το κλάδεμα των περιαστικών δασών: 37.200 ευρώ
– Προμήθεια αντλιών και βυτίων πυρόσβεσης, πυροσβεστικών κρουνών: 37.200 ευρώ
– Διάνοιξη δρόμων αντιπυρικών ζωνών καθαρισμού δημοτικών οικοπέδων: 74.400 ευρώ
– Την κατασκευή πυροφυλακίου: 15.200 ευρώ
– Προμήθεια δεξαμενών πυρόσβεσης: 10.000 ευρώ
«Όλα αυτά στα πλαίσιο της πρόληψης αφορούν την προστασία του Δήμου από τις δασικές πυρκαγιές και θεωρούμε ότι αυτό το ποσό σε σχέση με άλλα χρόνια είναι ενισχυμένο και θεωρούμε ότι σε αυτόν τον τομέα προχωρούμε αρκετά ικανοποιητικά. Το πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας για το 2025 ξεπερνάει τις 600.000 ευρώ εκ των οποίων πόροι του δήμου για την επόμενη διετία είναι 212.000. Παράλληλά, είναι σε εξέλιξη η χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο ύψους, 300.000 ευρώ, για τη δημιουργία περιμετρικών ζωνών», ανέφερε ο κ. Σκορδίλης.
Αξιολόγηση επικινδυνότητας οικισμών
Σε ό,τι αφορά τη μελέτη αξιολόγησης της επικινδυνότητας των οικισμών, όπως εξήγησε ο κ. Σκορδίλης, το σχετικό κονδύλι αφορά στον κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων και αποσκοπεί στην αύξηση της ανθεκτικότητας και την ενίσχυση του βαθμού πυρασφάλειας ακινήτων που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων: «Η αξιολόγηση επικινδυνότητας είναι ο κανονισμός πυροπροστασίας ακινήτων που δημιουργήθηκε πέρσι και αναφέρεται στα ακίνητα εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων που είναι σε ισχύ. Σύμφωνα με αυτόν χρειάζεται να γίνει πρώτα η αξιολόγηση της επικινδυνότητας του ακινήτου, η σύνταξη τεχνικής έκθεσης και μία δήλωση εφαρμογής από τους ιδιοκτήτες. Για το πρώτο κομμάτι, όταν αυτό το ακίνητο του ιδιώτη είναι σε οικισμό που είναι οριοθετημένος, ή μη οριοθετημένος και είναι και σε οικιστική πύκνωση και περιβάλλεται στο σύνολό του από δασικές, χορτολιβαδικές και λοιπές εκτάσεις, η αξιολόγηση της επικινδυνότητας συντάσσεται για το σύνολο του οικισμού σε ένα ενιαίο έντυπο, με μέριμνα του Δήμου, δηλαδή αντί να πάει ο κάθε ιδιώτης να το κάνει για τον εαυτό του, ο Δήμος παίρνει την ευθύνη να κάνει για το σύνολο του πληθυσμού σύνταξη μελέτης αξιολόγησης.
Για αυτό το θέμα υπάρχει ήδη κονδύλι, κωδικός με το ανάλογο ποσό στο τεχνικό πρόγραμμα, που αναφέρεται σε μελέτη για αξιολόγηση επικινδυνότητας των οικισμών, που θα ξεκινήσει να προχωράει σε λίγο καιρό για την ανάδειξη του μελετητή».
Επικαιροποίηση του σχεδίου αντισεισμικής προστασίας
Στις προτεραιότητες του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται η επικαιροποίηση του σχεδίου αντισεισμικής προστασίας μέσα από προγραμματική σύμβαση με το ΕΚΠΑ. Ο στόχος είναι να εξεταστεί η τρωτότητα της ευρύτερης περιοχής του μητροπολιτικού δήμου. Όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος: «Είναι γνωστό ότι ο Δήμος έχει ήδη αντισεισμικό σχέδιο αρκετά χρόνια τώρα. Στόχος μας είναι η επικαιροποίηση και η βελτιστοποίησή του, με στόχο την αποφυγή της ανθρώπινης απώλειας και τη μείωση των επιπτώσεων σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντολογικό επίπεδο. Εξάλλου, δεδομένου του γεωδυναμικού και μορφολογικού πλαισίου του Δήμου ως ευάλωτου στην εκδήλωση σεισμών και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων, όπως οι κατολισθήσεις, το τσουνάμι, και συγχρόνως στις επιπτώσεις των καταστροφών αυτών, καθίσταται επιτακτική η εκπόνηση του αντισεισμικού σχεδίου.
Αν αναλογιστούμε τα ιδιαίτερα δημογραφικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά του και την εξελισσόμενη κλιματική κρίση, οι δράσεις μείωσης της διακινδύνευσης από φυσικούς κινδύνους αποτελεί προτεραιότητα.
Στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ρεθύμνης υπάρχει νέος κωδικός με ονομασία «Επικαιροποίηση και επέκταση σχεδίων αντισεισμικής προστασίας», θα είναι με πόρους του Δήμου, ώστε με προγραμματική σύμβαση με επιστημονικό ίδρυμα να προχωρήσουμε στην επικαιροποίηση του σχεδίου αντισεισμικής προστασίας του Δήμου. Ουσιαστικά η επικαιροποίηση αφορά την επεξεργασία στοιχείων τοπογραφικού υποβάθρου, δορυφορικών εικόνων και επικαιροποίηση γεωλογικών χαρτών, προσδιορισμό της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας, την εξέταση στοιχείων για ζημιές σεισμών στο δομημένο περιβάλλον, επικαιροποίηση των χαρτών ιστορικού εκδήλωσης συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων, δηλαδή κατολισθήσεις, τσουνάμι, ρευστοποιήσεις, εκπόνηση χαρτών επιδεκτικότητας περιοχών στην εκδήλωση συνοδών φαινομένων, προσδιορισμός τρωτότητας κρίσιμων υποδομών με βάση τα δομικά και μη δομικά τους στοιχεία, εκτίμηση της διακινδύνευσης συστημάτων, προσδιοριορισμός και καταγραφή ή επανέλεγχος και επικαιροποίηση των χώρων που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης από σεισμό και συνοδά γεωδυναμικά φαινόμενα, καταγράφουμε δηλαδή πλατείες, επικαιροποιούμε τους χώρους συγκέντρωσης, τους χώρους καταυλισμού».
Γ. Σκορδίλης: «Μέλημά μας οι δράσεις μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής»
Όπως επεσήμανε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής βασικό μέλημα του δήμου Ρεθύμνου το 2025 είναι οι δράσεις και οι παρεμβάσεις που θα μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: «Αυτή τη χρονιά είμαστε πιο έτοιμοι από την προηγούμενη. Θα προχωρήσουμε τις δράσεις που είναι αποτυπωμένες στο τεχνικό πρόγραμμα και θα προσπαθήσουμε με κάθε άλλο τρόπο και με τη βοήθεια της τεχνικής υπηρεσίας και με άλλους κωδικούς του τεχνικού προγράμματος, όπως π.χ. η επισκευή επικίνδυνων και ετοιμόρροπων κατασκευών. Στο Τεχνικό πρόγραμμα υπάρχουν κωδικοί σε κάθε δημοτική ενότητα, που ο Δήμος μετά από τον έλεγχο της πολεοδομίας επεμβαίνει αν είναι άγνωστου ιδιοκτήτη, ή αν ο ιδιοκτήτης αμελεί και δεν το φτιάχνει. Ακολουθεί τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος.
Μέλημα του Δήμου είναι οι δράσεις μετριασμού, προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Οι περισσότερες δράσεις του προγράμματος είναι δράσεις πρόληψης, όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές, αλλά θα προχωρήσουμε και σε ενημέρωση της κοινωνίας και της μαθητικής κοινότητας, σε θέματα πολιτικής προστασίας και από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Παρόλο που δεν υπάρχει η δυνατότητα στον Δήμο Ρεθύμνης να βοηθήσει και να ενισχύσει οικονομικά τις εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο νομού, θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να βοηθήσουμε και όσον αφορά το συντονιστικό κέντρο του Δήμου, που είναι στα Τρία Μοναστήρια και στην προμήθεια καυσίμων.
Κάνουμε προσπάθειες να ενισχύσουμε το συντονιστικό του Δήμου και συμμετέχοντας, κάνοντας και προσπαθώντας να ασκήσουμε πιέσεις, ώστε να αναγνωριστεί στις εθελοντικές ομάδες η προσφορά τους και σε διακρίσεις, αλλά και με την οικονομική βοήθεια που θα μπορέσει να δώσει είτε ο Δήμος, είτε η Περιφέρεια, είτε το ίδιο το κράτος, για να μπορούν να δράσουν και να επιτελέσουν το έργο που κάνουν και γνωρίζουν πολύ καλά».
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση από το κράτος, όπως είπε: «Εμείς ζητάμε να ανοίξουν προγράμματα πρόληψης των φυσικών καταστροφών και των φαινομένων, για να «επουλώσουμε» τις καταστροφές από τις πλημμύρες του 2019 και του 2020, που έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και να προχωρήσουν οι χρηματοδοτήσεις στους Δήμους και τις Περιφέρειες για τα αντιπλημμυρικά έργα. Οι μελέτες της Περιφέρειας υπάρχουν για τους τέσσερις ποταμούς του δήμου, χρηματοδότηση δεν υπάρχει ακόμα. Είναι αυτονόητο να ζητάμε πόρους για την ανθεκτικότητα των υποδομών, αφού είναι γνωστό ότι μία καταστροφή θέλει πολλαπλάσια χρήματα, για να ξαναφτιάξει τις υποδομές από την αρχή».