Παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑ Ρεθύμνου και που οφείλονται στη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους τον τελευταίο χρόνο, που έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση χρεών προς τη ΔΕΗ που φτάνουν τα 4 εκ. ευρώ, η δημοτική επιχείρηση του Ρεθύμνου, βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά σε ό,τι αφορά τα έργα που είναι σε εξέλιξη, αυτά που είναι προς συμβασιοποίηση αλλά και εκείνα που έχουν υποβληθεί προς ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Το πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης «Φιλοδημος» και μετέπειτα «Αντώνης Τρίτσης» αξιοποιήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να είναι σε εξέλιξη σειρά αποχετευτικών έργων σε οικισμούς, αλλά και αναβάθμισης δικτύων της πόλης . Παράλληλα στο τέλος του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεγάλαο εργο αναβάθμισης και επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού του Ρεθύμνου προϋπολογισμού 10.2 εκ. ευρώ που εκτελείται από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ, όπως και η εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης που χρηματοδοτείται από το ίδιο πρόγραμμα. Συνολικά ο προϋπολογισμός των έργων που είναι σε εξέλιξη από τη ΔΕΥΑΡ αυτή την περίοδο ανέρχεται σε 24.2 εκ. ευρώ, ενώ έτοιμα για συμβασιοποίηση είναι έργα συνολικού προϋπολογισμού 9.5 εκ. ευρώ.
Παράλληλα η ΔΕΥΑΡ έχει υποβάλλει προς ένταξη προτάσεις συνολικού ύψους 29 εκ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης, στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ και στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για έργα που αφορούν αποχετεύσεις χωριών της Δ.Ε Νικηφόρου Φωκά, την αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης του δήμου, συστήματα έλεγχου κ.ά.
Χθες με αφορμή και τις υπογραφές νέων συμβάσεων έργων ο δήμαρχος, ο πρόεδρος και η διευθύντρια της ΔΕΥΑΡ, αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που καταβάλλονται καθημερινά, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού και προγραμματισμού για την αξιοποίηση το δυνατόν περισσότερων πόρων από κάθε πρόγραμμα που ανοίγει, αλλά και την προσπάθεια που γίνεται ώστε η ΔΕΥΑΡ να είναι δίπλα στους πολίτες του Ρεθύμνου.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο δήμαρχος Ρεθύμνου ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Όλη μας η στόχευση ήταν να δημιουργήσουμε προγράμματα για να μπορούν να υπάρξουν και να είναι όρθιες οι ΔΕΥΑ. Φαίνεται λοιπόν ότι η ΔΕΥΑΡ είναι μια παραγωγική κυψέλη με υποστελέχωση, κάτι το οποίο φαίνεται έντονα στην καθημερινότητά της, όχι όμως στον προγραμματισμό. Αυτό είναι μια μορφή «αργού θανάτου» και πρέπει να ανατάξουμε όλοι δυνάμεις και κοινωνία και εργαζόμενοι και όλοι μαζί για να πούμε ότι αυτές οι επιχειρήσεις οφείλουν να πάρουν νέα πνοή.
Το ότι στο Ρέθυμνο αυξάνονται οι γαλάζιες σημαίες σημαίνει ότι κάποια ΔΕΥΑ κάνει αυτή τη δουλειά, κάποιος προστατεύει το περιβάλλον. Επίσης, δίνουμε δουλειά, θέσεις εργασίας, χρήματα στους επιχειρηματίες του νησιού και εμείς πραγματικά χαιρόμαστε όταν είναι οι ανάδοχοι είναι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας, γιατί θέλουμε να απολαμβάνει η τοπική κοινωνία την ευεργεσία όλου αυτού του προγραμματισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Βασίλης Θεοδωράκης, «Συνολικά τα εκτελούμενα και συμβασιοποιημένα έργα είναι 33,8 εκ. ευρώ και αυτά που είναι προς ένταξη είναι 29 εκ. ευρώ. Θεωρώ ότι ζούμε ένα πραγματικό όνειρο. Η ΔΕΥΑΡ δεν έχει ξανακάνει ποτέ τόσα έργα και, είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα υπουργεία και την περιφέρεια που μας δίνει τα χρήματα, τον δήμαρχο που είναι δίπλα μας και χωρίς αυτόν δε θα κάναμε τίποτα, τη διευθύντρια της ΔΕΥΑΡ που με το επιτελείο των μηχανικών ετοιμάσανε τους φακέλους, για να είμαστε στην ευχάριστη θέση να συμβασιοποιούμε και να υποβάλλουμε τα έργα και το προσωπικό της ΔΕΥΑΡ που 24 ώρες το 24ωρο είναι παρόντες για να έχουμε νερό στα σπίτια μας».
Η διευθύντρια της ΔΕΥΑΡ Βέτα Γεωργιάδου ευχαρίστησε τον δήμαρχο για τη συνεργασία και αναφερομένη στο προγραμματισμό της ΔΕΥΑΡ εν όψει του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, είπε: «Ευχαριστώ τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ που πάντα ήταν διπλά μας σε ό,τι σχεδιάζαμε, προγραμματίζαμε. Όλα αυτά τα έργα, είναι προϊόν εργασίας προηγούμενων ετών. Έχουμε μια σωρεία έργων υλοποιούμενων, τα οποία βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, παράλληλα όμως σχεδιάζουμε μια φουρνιά νέων έργων, τα οποία έχουμε υποβάλλει, όμως κοιτάμε προγραμματικά κα μακρύτερα, καθώς ανοίγονται μπροστά μας δύο μεγάλες προσκλήσεις: το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου, καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι δυο πηγές χρηματοδότησης που θα προσφέρουν στη χώρα πολύ ισχυρούς πόρους. Επειδή και τα δυο προγράμματα είναι άκρως ανταγωνιστικά, εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι έγκαιρα και ποιοτικά ως προς τις προτάσεις μας ακέραιοι, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε στη πρωτοπορία των εντάξεων και των χρηματοδοτήσεων».
Μιλώντας για τον σχεδιασμό που έχει γίνει μέχρι σήμερα τόνισε: «Είχαμε δύο στόχους: Οποιαδήποτε πηγή ανοίγει και προφέρει πόρους να μπορέσουμε να τους απορροφήσουμε και να μειώσουμε τη δαπάνη ιδίων πόρων, ιδιαίτερα στην περίοδο που διανύουμε οι επιχειρήσεις των ΔΕΥΑ με την τεράστια όξυνση του ενεργειακού, να επενδύουμε με την ίδια άνεση που το κάναμε παλιότερα τους ίδιους πόρους των πολιτών. Άρα, η στόχευση μας ήταν και νομίζω τα καταφέραμε σε καλό βαθμό, να πετύχουμε εξωτερικές χρηματοδοτήσεις, έτσι ώστε με τους ίδιους πόρους να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα καθημερινότητας και βεβαίως την όξυνση της ενεργειακής κρίσης. Στα έργα που υλοποιούμε περιλαμβάνονται και τρεις μικρές μεν, αλλά σημαντικές παρεμβάσεις, που αφορούν τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων μας και τα οποία ήταν τα πρώτα πανελλαδικά τα οποία εντάχθηκαν μετά από πρόσκληση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Ήδη ένα από τα τρία ολοκληρώθηκε και ελπίζουμε ένα μέρος του κόστους να απορροφηθεί από τη λειτουργία των έργων αυτών. Ο προγραμματισμός που αφορά τους οικισμούς και την ανάπτυξη υποδομών εκεί που έχουμε μεγάλη υστέρηση, στοχεύουμε να την καλύψουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τη νέα προγραμματική περίοδο, από το νέο ΕΣΠΑ θέλουμε να υλοποιήσουμε οριστικά και οριζόντια με μια μεγάλη παρέμβαση που έχουμε σχεδιάσει, την πόλη του Ρεθύμνου και την ευρύτερη περιοχή της. Ελπίζω σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την έγκριση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την μεγάλη παρέμβαση για την πόλη του Ρεθύμνου, που θα είναι πρωτοποριακή, πιλοτικά ή και σε επίπεδο χώρας».
Τέλος του χρόνου ολοκληρώνεται ο βιολογικός καθαρισμός
Στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε ότι το μεγάλο έργο του βιολογικού καθαρισμού του Ρεθύμνου, θα παραδοθεί στο τέλος του χρόνου. Παράλληλα τις επόμενες μέρες θα δημοπρατήσει και το έργο της διασύνδεσης των δικτύων του Αρκαδίου, με χρόνο υλοποίησης του υποέργου αυτού τους 18 μήνες, για να καταστεί εφικτή μεταφορά και διαχείριση των λυμάτων της τουριστικής ζώνης σε βιολογικό καθαρισμό.
«Είναι ένα έργο «πιλότος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, τονίζοντας πως «Όλοι μιλάνε για το έργο που γίνεται στο Ρέθυμνο, γιατί γίνεται τριτοβάθμια επεξεργασία, γίνεται κομποστοποίηση, γίνεται παραγωγή βιοαερίου» πρόσθεσε.
Τέλος του 2023 η ολοκλήρωση του αποχετευτικού έργου στο Βιολί Χαράκι
Υπό την προϋπόθεση ότι το μεγάλο αποχετευτικό έργο των οικισμών Βιολί Χαράκι συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκ. ευρώ θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023, μπήκαν οι υπουργικές υπογραφές για την εκ νέου δημοπράτησή του, με επιπλέον υποδομές. Το συγκεκριμένο έργο είχε δημοπρατηθεί και είχε ξεκινήσει να υλοποιείται από τις αρχές του 2020, ωστόσο προέκυψαν σοβαρά προβλήματα, που εμπόδισαν την απρόσκοπτη εξέλιξή του, καθώς ο εργολάβος δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του, με αποτέλεσμα η τύχη του έργου να είναι αβέβαιη και η εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος να βρίσκεται στον «αέρα».
Χάρη όμως στην αποτελεσματική διαχείρισης της ΔΕΥΑΡ και από νομικής πλευράς, αλλά και από πλευράς συνεργασίας με την αρμοδία Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου, κατέστη εφικτή τη λύση της επαναδημοπράτησής του και μάλιστα με επιπρόσθετες εργασίες και υποδομές που αφορούν σε νέο δίκτυο ύδρευσης 6 χλμ., καθώς και δίκτυο ομβρίων ενός χλμ.
«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο έργο γιατί χρειάστηκε πολλή προσοχή από πλευράς υπηρεσίας, προκειμένου να διαλυθεί η σχεδόν «νεκρή» ισχύουσα σύμβαση και χρειάστηκε να κάνουμε χειρουργικές επεμβάσεις και διαπραγματεύσεις με τη βοήθεια του δημάρχου μας, έτσι ώστε να διαλυθεί με νομική αρτίοτητα η σύμβαση που υπήρχε, να εγκριθεί από το υπουργείο και να ενταχθεί το υπόλοιπο κομμάτι αυξημένο κατά την ύδρευσή του και τα όμβρια του και κατά τις διακλαδώσεις και να είμαστε στην ευχάριστη θέση να το συμβασιοποιούμε. Αρχές Μαρτίου δημοσιεύτηκε ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός και σήμερα υπογράφουμε τη σύμβαση. Το έργο πρέπει να το ολοκληρώσουμε ως τέλος του 2023» είπε η διευθύντρια της ΔΕΥΑΡ αναφερόμενη στις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν για τη «διάσωση» του έργου» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γεωργιάδου.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου ανέφερε: «Ιδιαίτερα για το έργο του Ατσιποπούλου να ξέρετε ότι για να υπογράψει ο κ. Ζερβός μου είπε, ότι υπογραφή δε βάζει αν δεν εγγυηθούμε ότι 32/12/23 το έργο θα είναι παραδομένο. Εάν δεν είναι θα το πληρώσουν οι Ρεθεμνιώτες. Εγγυηθήκαμε και πήραμε την υπογραφή. Σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώσαμε τη διαδικασία, οπότε πολύ γρήγορα θα έχουμε την ευχάριστη στιγμή συμβασιοποίησης του έργου».
Νέες συμβάσεις έργων
Χθες υπεγράφησαν οι συμβάσεις σημαντικών έργων, όπως η αποχέτευση των οικισμών Γουλεδιανά – Όρος προϋπολογισμού 840.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», η κατασκευή αντλιοστασίου δικτυού μεταφοράς νερού από Πλατανιά προς Καστελλάκια ύψους 1 εκ. ευρώ με χρηματοδότηση από την περιφέρεια, η αποχέτευση των οικισμών Βιολί Χαράκι ύψους 4.6 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, η εγκατάσταση επεξεργασία λυμάτων του οικισμού της Ελεύθερνας προϋπολογισμού 640.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Α. Τριτσης», καθώς και η σύμβαση για τη μετατόπιση του δικτύου στο οδικό δίκτυο Αρμένοι -Παλέ.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου αναφερόμενος στα νέα έργα που θα ξεκινήσουν ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δημοπρατούμε το αποχετευτικό σύστημα σε Γουλεδιανά – Όρος. Είναι τα τελευταία δύο χωριά του αρχικού καποδιστριακού δήμου Ρεθύμνης που δεν είχαν λύσει το θέμα των λυμάτων τους. Ένα έργο που πέρασε από χιλιάδες περιπέτειες, χρειαστήκανε νέες αδειοδοτήσεις, νέες περιβαλλοντικές εγκρίσεις. Αντιμετωπίσαμε μια τεράστια γραφειοκρατία και σήμερα μπορούμε να αντικρίσουμε τη συγκεκριμένη περιοχή και να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι όλος ο Βρύσινας να έχει μια ολιστική διαχείριση λυμάτων.
Καταφέραμε επίσης με πρόγραμμα που η ΔΕΥΑ προκάλεσε και με βάση τα δικά μας κείμενα, έγιναν οι ανάλογες προκηρύξεις να φτιαχτεί ένας κατάλογος για έργα προς ένταξη. Έτσι μπαίνει όλος ο Νικηφόρος Φωκάς, όπου έγινε πάρα πολύ μεγάλη δουλειά γιατί υπήρχε δυσκολία να βρεθούν τα κατάλληλα οικόπεδα. Έπρεπε να νικήσουμε καχυποψίες, προκαταλήψεις, αφού η κοινωνία δεν αντιλαμβάνεται ότι να πηγαίνουν τα λύματα στο ποτάμι είναι καταστροφή, ενώ το να υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα που να τα υποδέχεται είναι ευλογία. Πλέον είμαστε πανέτοιμοι και λύνουμε το ζήτημα του υπόλοιπου Φωκά γιατί Πρινές, Ατσιπόπουλο και Γεράνι είχαν ήδη ενταχθεί.
Υπογράψαμε και το έργο επεξεργασίας λυμάτων στην Ελεύθερνα όπου μιλάμε για ντροπή γι’ αυτό που συμβαίνει μέχρι σήμερα, να παίρνουμε τα λύματα από ένα σύστημα παλιό αχρηστευμένο και να πηγαίνουν στην ουσία στον αρχαιολογικό τόπο. Αυτό μας έκανε να κάνουμε ειδική μελέτη και φροντίδα για να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό το πράγμα.
Ότι κάνουμε το κάνουμε έχοντας κατά νου το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής των πολιτών, τη καθαρότητα του υδροφόρου ορίζοντα αλλά και το τεράστιο ενεργειακό κόστος.
Επίσης υπογράψαμε τη σύμβαση για τον αγωγό, που με αυτό το έργο Καστελλακίων Πλατανιά στην ουσία θα παίρνουμε το νερό του διυλιστηρίου, θα το πηγαίνουμε στις δεξαμενές μας, χωρίς να χρησιμοποιούμε αντλίες, άρα χωρίς να καταναλώνουμε ενέργεια, άρα με πολύ λιγότερο κόστος.
Επίσης, ο δικός μας δήμος αντιμετώπισε αυτήν την αδικία να έχουν πλαφόν οι δήμοι και της περιφέρειας και του κέντρου του μητροπολιτικού των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης και βάλαμε χρήματα για να βοηθήσουμε την ΔΕΥΑ, βάλαμε 4,5 εκ. από το πλαφόν μας, έτσι γίνεται ο αγωγός που ολοκληρώνει τη διαχείριση όλου του τεράστιου παραλιακού μετώπου του Αρκαδίου.
Με αυτόν τον τρόπο, και με τις νέες γεωτρήσεις, με την εγκατάσταση του μηχανολογικού μας εξοπλισμού, με τα φωτοβολταϊκά, με την έντονη διεκδίκηση να πάρουμε χώρο, χρόνο και χρήμα για να αποκτήσουμε ενεργειακή αυτάρκεια. Όταν λέμε χώρο δεν εννοούμε οικοπεδικό, εννοούμε δυνατότητα δικτύου να απορροφήσει τις επενδύσεις μας, γιατί χρειάζονται και παράλληλα έργα».
Τεράστιο βαρίδι το ενεργειακό για τις ΔΕΥΑ
Για πολλοστή φορά ο δήμαρχος Ρεθύμνου με την ιδιότητα και του πρόεδρου της ένωσης των ΔΕΥΑ της χώρας επανέλαβε την ασφυκτική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Μόνο η ΔΕΥΑ Ρεθύμνου χρωστά στην ΔΕΗ 4 εκ. ευρώ, ενώ πλέον θεωρείται μονόδρομος ο εξορθολογισμός των τιμολογίων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γ. Μαρινάκης, το 2012 το κόστος ενέργειας ΔΕΥΑΡ ήταν 1, 462 εκ. ευρώ και σήμερα είναι 4 εκ. ευρώ.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς ΕΔΕΥΑ, ώστε να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον δήμαρχο χρειάζονται τρία «χ», χρόνος, χώρος, χρήμα.
«Γίνεται ένας πολύ μεγάλος αγώνας για να κρατηθούμε όρθιοι. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Όταν μάλιστα ζούμε την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και απολαμβάνουμε τις συνέπειές της, κάτι παρόμοιο θα γίνει αν κάτι ανάλογο γίνει και για το νερό. Θα την πληρώσει κοινώς ο καταναλωτής, υπέρ του επιχειρείν. Δεν πρέπει κανείς να μένει εφησυχασμένος, ούτε οι εργαζόμενοί μας, τους οποίους ευχαριστώ, αλλά και καλώ πραγματικά να αποδεικνύουν καθημερινά ότι αυτά τα συστήματα τα χρειάζεται η κοινωνία, είναι προς όφελός της άρα πρέπει να κάνουμε και ενδοσκόπηση να διορθώνουμε ότι δε γίνεται σωστά, να καταλάβουμε ότι εμείς θα φυλάξουμε το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης του νερού και κανείς άλλος.
Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να τα πούμε. Άλλο είναι η αύξηση των τιμολογίων και άλλο ο εξορθολογισμός. Γιατί υπάρχουν αδικίες. Δε μπορεί η γριούλα στο μακρύ στενό να πληρώνει 300% ακριβότερο το τιμολόγιο από κάποιες βίλες της ενδοχώρας. Η ΔΕΥΑΡ δε θέλει να κάνει αυξήσεις. Θα κάνει τους αναγκαίους εξ ορθολογισμούς όταν θα έχει μια συνολική εικόνα τι βοήθεια παίρνει από το κράτος, τι είναι το συσσωρευμένο χρέος που πρέπει να ρυθμίσει και να κάνει λογαριασμούς» ανέφερε ο δήμαρχος.
Σύμφωνα με τον Γ. Μαρινάκη που επικαλέστηκε τις επιστημονικές μετρήσεις που έγιναν τα κόστη ενέργειας είναι 73,5% για τα αντλιοστάσια και τις γεωτρήσεις, 19,5% για τη λειτουργία των βιολογικών 6,5% για αφαλάτωση και 1,5% τα κτίρια. «Άρα δεν έχει περιθώρια να κάνει οικονομία ενέργειας μια ΔΕΥΑ. Αφού κάναμε τις παρεμβάσεις που κάναμε και πήραμε κάποιες βοήθειες όχι σημαντικές ούτε επαρκείς, με ενημέρωσε το γραφείο Πέτσα ότι προσπαθεί να βρει χρήματα για τις ΔΕΥΑ. Αυτή τη στιγμή λοιπόν το κόστος κυμαίνεται από 81% μέχρι 125% αναλόγως ποιος έχει να αντλεί νερά ή έχει επιφανειακά νερά. Γι’ αυτό είπαμε στους υπουργούς να αξιοποιήσουμε το Ανάκαμψης, να πάρουμε μηχανήματα, να αντικαταστήσουμε τον εξοπλισμό μας, που θα έχουμε μια οικονομία της τάξης 15-20-25% αναλόγως. Επίσης αυτό που κάνουμε τώρα που ανανεώνουμε τα φωτοβολταϊκά η διαφορά είναι 250.000 το χρόνο. Όταν με το καλό θα έχουμε τα Καστελλάκια, δε θα χρειάζεται να έχουμε τρία αντλιοστάσια να δουλεύουν στον Πλατανιά, βαρομετρικά θα κατεβαίνει το νερό και θα πηγαίνει στις δεξαμενές. Άρα άλλη οικονομία. Για αυτό είπαμε ότι οι ΔΕΥΑ χρειάζονται τρία «χ»: Χώρο, χρόνο και χρήμα. Πρέπει να βρούμε προγράμματα για να πάρουμε τα χρήματα» κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.
Τα υπό εξέλιξη έργα της ΔΕΥΑΡ
1 Αναβάθμιση και επέκταση Βιολογικού Καθαρισμού Ρεθύμνου 10.225.134 εκ ευρώ (ΥΜΕΠΕΡΑΑ).
2 Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου Διαρροών στο Δίκτυο Ύδρευσης 1.580.000 ευρώ (ΥΜΕΠΕΡΑΑ).
3 Μελέτη Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης (MasterPlan) 127.323 ευρώ (ΠΕΠ Κρήτης).
4 Παράκαμψη αγωγού Ύδρευσης Αργυρούπολης – Γάλλου 1.330.000 ευρώ («Αντώνης Τρίτσης»).
5 Αναβάθμιση Εσωτερικών Δικτύων Ύδρευσης Καλλιθέας Πόλης Ρεθύμνου 880.000 ευρώ («Αντώνης Τρίτσης»).
6 Αναβάθμιση Εσωτερικών Δικτύων Ύδρευσης Κολωνάκι – Κριάρη 790.000 ευρώ («Αντώνης Τρίτσης»).
7 Αποχέτευση οικισμού Γερανίου 760.000 ευρώ («Αντώνης Τρίτσης»).
8 Αποχέτευση οικισμού Πρινέ 2.900.000 ευρώ («Αντώνης Τρίτσης»).
9 Αποχέτευση οικισμών Σελίου – Μύρθιου 680.000 ευρώ («Αντώνης Τρίτσης»).
10 Αποχέτευση οικισμών Αμπελάκι – Καρέ 1.000.000 ευρώ («Αντώνης Τρίτσης»).
11 Βελτίωση ενεργειακής απόδοσης στις υποδομές Ύδρευσης και Λυμάτων 600.000 ευρώ («Αντώνης Τρίτσης»).
12 Προμήθεια εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού συστήματος 100.000 ευρώ («Αντώνης Τρίτσης»).
13 Προμήθεια μικρού Υδροη/κού σταθμού για αξιοποίηση αναλώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού 400.000 ευρώ («Αντώνης Τρίτσης»).
14 Διασύνδεση Ακαθάρτων Δ.Ε. Αρκαδίου με Ε.Ε.Λ. Ρεθύμνου 2.000.403 εκ. ευρώ («Αντώνης Τρίτσης»).
15 Κατεπείγουσα Αντικατάσταση Γεώτρησης Ρουπών και συναφή έργα 140.000 ευρώ (Εθνικοί Πόροι).
16 Προσθήκες Βελτιώσεις – Μετατοπίσεις Δικτύων Ύδρευσης – Αποχέτευσης ΔΕΥΑΡ 620.000 ευρώ (Ίδιοι Πόροι).
17 Κατασκευή Δεξαμενής Ύδρευσης στον οικισμό Γενή 94.000 ευρώ (Εθνικοί Πόροι/Περιφέρεια Κρήτης).
ΣΥΝΟΛΟ 24.226.860
Προγραμματιζόμενα έργα προς ένταξη
1 Αποχέτευση και ΕΕΛ ΔΕ Νικ. Φωκά (Άνω Βαλσαμόνερο, Κάτω Βαλσαμόνερο, Φραντζεσκιανά Μετόχια, Γωνιά, Αθάνατος, Αγ. Ανδρέας, Μονοπάρι, Ζουρίδι, Αγ. Κωνσταντίνος, Αγ. Γεώργιος, Ρούστικα, Παλαίλιμνος, ΣαΪτουρες και Καλονύχτης) 7.157.716 ευρώ (Ταμείο Ανάκαμψης – Υποβολή: 22.3.2022).
2 Ενίσχυση – Αναβάθμιση δικτύων Ύδρευσης οικισμών Δ. Ρεθύμνου 10.000.000 ευρώ (Ταμείο Ανάκαμψης – Ολοκλήρωση Τευχών Δημοπράτησης – Υποβολή πρότασης ).
3 Προμήθεια εγκατάστασης συστήματος Ελέγχου Διαρροών και Ψηφιακών Υδρομέτρων ΔΕΥΑ Ρεθύμνου 8.627.907 ευρώ (Ταμείο Ανάκαμψης – Υποβολή Πρότασης με την ενεργοποίηση πρόσκλησης).
4 Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος αυτοματισμού τηλελέγχου – τηλεχειριστηρίου για εξοικονόμηση ενέργειας και Διαχείρισης νερού στο Αρδευτικό Δίκτυο της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου 2.198.78 ευρώ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης – Υποβολή Αιτήματος 19.5.2022).
5 Ανόρυξη – Αξιοποίησης Υδρογεωτρήσεων ΒΙΟΠΑ – Κούμων και συνοδά Δίκτυα 1.100.00 ευρώ (ΥΜΕΠΕΡΑΑ – Υποβολή αιτήματος Ιούνιος 2022).
ΣΥΝΟΛΟ 29.084.411
Έργα ΔΕΥΑ Ρεθύμνου προς Συμβατοποίηση
1 Αποχέτευση οικισμών Γουλεδιανά – Όρος 840.000 ευρώ («Αντώνης Τρίτσης» υπεγράφη χθες).
2 Κατασκευή Αντλιοστασίου και Δικτύου μεταφοράς νερού από Πλατανιά προς Καστελάκια 1 εκ. ευρώ (Εθνικοί Πόροι / Περιφέρεια Κρήτης -υπεγράφη χθες η σύμβαση).
3 Αποχέτευση Οικισμών Βιολί – Χαράκι 4.650.000 ευρώ (ΥΜΕΠΕΡΑΑ υπεγράφη χθες η σύμβαση).
4 Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του οικισμού Ελεύθερνας 640.000 ευρώ («Αντώνης Τρίτσης» – υπεγράφη χθες η σύμβαση).
5 Αξιοποίηση γεωτρήσεων ύδρευσης ΔΕΥΑΡ (Κυριάννα, Σαϊτούρες, Άνω Βαλσαμόνερο, Βιράν Επισκοπή) 1.104.766 ευρώ (ΠΕΠ Κρήτης – Προσυμβατικός έλεγχος).
6 Αντικατάσταση Μεταφορικού Αγωγού Ύδρευσης Καστελάκια – Μασταμπά και λοιπών δικτύων 1.350.000 ευρώ (ΥΜΕΠΕΡΑΑ Προσυμβατικός έλεγχος).
ΣΥΝΟΛΟ 9.584.766