12 °C Rethymno, GR
25/03/2023

ΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Πλούσια δραστηριότητα για το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνης

Εξαιρετικά σημαντικό ήταν το δίμηνο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2022 για το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνης, καθώς, οι δύο αυτοί μήνες, αποτέλεσαν ένα διάστημα με συνεχή ροή επαφών και διοργανώσεων.

Έτσι λοιπόν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετείχε δυναμικά στη σημαντικότερη διεθνή τουριστική έκθεση της Γαλλίας, IFTM Top Resa, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2022, στον πολυχώρο Porte de Versailles, στο Παρίσι.

Η συγκεκριμένη ετήσια διεθνής B2B τουριστική έκθεση απευθύνεται σε επαγγελματίες και φορείς κάθε τομέα του Τουρισμού και φέτος φιλοξένησε 29.475 επαγγελματίες, 170 προορισμούς, 1.200 brands και 120 workshops και διασκέψεις, ενώ τιμώμενη χώρα ήταν το Μαρόκο.

Τον Δήμο Ρεθύμνης εκπροσώπησαν η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Επιχειρηματικότητας, Εθελοντισμού, κα Πέπη Μπιρλιράκη και η κα Μαρία Κουφάκη, από το Τμήμα Τουρισμού. Στον εκθεσιακό χώρο του Δήμου Ρεθύμνης, ο οποίος ήταν ενσωματωμένος στο εθνικό περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), φιλοξενήθηκαν και οι τουριστικοί πράκτορες, κ.κ. Ιωάννης και Νικόλαος Τριποδιανός, καθώς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης, κ. Μανόλης Τσακαλάκης.

Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με τον Υπουργό Τουρισμού, κ. Βασίλη Κικίλια και τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ, κ. Δημήτρη Φραγκάκη, οι οποίοι τόνισαν ότι υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση για την έναρξη της επόμενης τουριστικής σεζόν, καθώς και με τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Περιφέρειας Κρήτης, κ. Κυριάκο Κώτσογλου, με τον οποίο υπήρξε αλληλοενημέρωση για θέματα προβολής Δήμου Ρεθύμνης και Κρήτης, ενώ συζητήθηκε και η προετοιμασία συνάντησης διοργανώνεται από την Επιτροπή Επιχειρηματικότητας Δήμου Ρεθύμνης με τους επιχειρηματίες του Ρεθύμνου, με θέμα το νέο αεροδρόμιο του Καστελλίου.

Σειρά επαφών Β2Β και προοπτικές συνεργασίας υπήρξαν με επαγγελματίες του Τουρισμού από διακεκριμένους προορισμούς του εξωτερικού, με τους περισσότερους από αυτούς να ενδιαφέρονται για συνεργασία πάνω στους σύγχρονους τρόπους προβολής των τουριστικών προορισμών, όπως ηλεκτρονικούς καταλόγους, κ.λπ.

Μετά την παρακολούθηση πληθώρας workshops από τις δύο εκπροσώπους του Δήμου Ρεθύμνης και κατόπιν σχετικής συζήτησης στη συνάντηση της Αντιδημάρχου, κας Πέπης Μπιρλιράκη, με τον Διευθυντή του Τμήματος Ερευνών Τουρισμού Παρισιού, κ. Thomas Deschamps, έγινε σαφές ότι, παρόλο που οι Γάλλοι είναι ευχαριστημένοι με τη σεζόν του 2022 και βλέπουν καλές προοπτικές για το 2023, η κρίση σε προσωπικό ήταν ισχυρή και στη Γαλλία το 2022. Το γαλλικό κράτος κάνει καμπάνιες για να προσελκύσει νέους στα τουριστικά επαγγέλματα (περίπου 106 είδη) τονίζοντας ότι είναι άμεση η ανάγκη για ανώτερες και ανώτατες σχολές παντού προκειμένου να υπάρξει σωστή εκπαίδευση, όραμα και συνδικαλιστική ισχυροποίηση των τουριστικών επαγγελμάτων, ώστε να τους δοθεί ασφάλεια και κύρος και, οι νέοι που θα τα επιλέξουν, να έχουν τη δυνατότητα να τα ακολουθήσουν σταθερά και όχι ευκαιριακά και προσωρινά.

Καθώς ο τουριστικός τομέας συνειδητοποιεί τα περιβαλλοντικά προβλήματα και επιδιώκει να προσαρμοστεί, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη θεματική του Βιώσιμου Τουρισμού στη μετά Covid-19 εποχή, στην ψηφιακή κινητικότητα και στη διαχείριση στερεών, ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών και ψηφιακών αποβλήτων από επιχειρηματίες και ιδιώτες, όπως επίσης και στο προφίλ του μελλοντικού ταξιδιώτη, ο οποίος, έχοντας πλέον ανεπτυγμένη περιβαλλοντική συνείδηση, επιλέγει προορισμούς που επιδεικνύουν σεβασμό στο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον και στον πλανήτη.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2022, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων πραγματοποίησε την Ολομέλεια του Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Minos Ambassador all Suites & Spa, παρουσία του Δημάρχου Ρεθύμνης, κ. Γιώργη Μαρινάκη. Τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η αύξηση του ενεργειακού κόστους και οι συνέπειές της, οι προκλήσεις του χειμερινού Τουρισμού, οι ελλείψεις στο προσωπικό, τα συμπεράσματα της Έκθεσης IFTM Top Resa και οι επερχόμενες δράσεις του Συλλόγου, ενώ ακολούθησε σύντομη ξενάγηση στους χώρους του νεόδμητου ξενοδοχείου.

Από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε το 4ο TRIMORE M.T. Rethymno ISOMAN με παγκρήτιες και πανελλήνιες συμμετοχές. Η άψογη διοργάνωσή του αποτέλεσε μια εξαιρετική προβολή της πόλης μας, ενισχύοντας για ακόμα μια φορά την εικόνα του Ρεθύμνου ως έναν ολοκληρωμένο Αθλητικό Προορισμό προετοιμασίας και διεξαγωγής σημαντικών διοργανώσεων.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, ο Δήμος Ρεθύμνης συμμετείχε σε συνάντηση με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και των επαγγελματικών και εμπορικών σωματίων του Νομού Χανίων και της Περιφέρειας Κρήτης που διοργανώθηκε στα Χανιά από τη Fraport Greece, με θέμα τη λειτουργία, την πορεία και την εξέλιξη του Αεροδρομίου Χανίων Ιωάννης Δασκαλογιάννης, καθώς και τα μελλοντικά σχέδια τόσο για την περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξή του, όσο και για τη συμβολή του στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Ιδιαίτερη αναφορά́ έγινε στο ζήτημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, στην εξέλιξη της φετινής σεζόν, στις εταιρείες χαμηλού κόστους, στον Βιώσιμο Τουρισμό στην Κρήτη και στην ενίσχυση του κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης προς τους επισκέπτες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, 27 Σεπτεμβρίου 2022, γιορτάστηκε με μια όμορφη εκδήλωση στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνης, στη διάρκεια της οποίας απονεμήθηκαν 29 βραβεία Φιλίας σε επαναλαμβανόμενους επισκέπτες του Ρεθύμνου, ενώ Δήμος Ρεθύμνης και ο Σύλλογος Ξενοδόχων τίμησαν δυο ξεχωριστούς ανθρώπους, τη Ρίτσα Γιουμπάκη, επαγγελματία ξεναγό που έφυγε από τη ζωή για την προσφορά της στον κλάδο και τον κ. Πασχάλη Ζησίου για τη δωρεά του στον Δήμο Ρεθύμνης σημαντικής συλλογής απολιθωμάτων. Η φετινή θεματική Επανεξετάζοντας τον Τουρισμό αναδεικνύει την ανάγκη για προτεραιότητα στον πλανήτη, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Τουρισμού με τον άνθρωπο ως πυρήνα, την προσέλκυση επισκεπτών με κριτήριο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τόπου που επισκέπτονται και την κοινή ευθύνη για έναν βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς, εύρωστο και ισχυρό τουριστικό τομέα, όπως τόνισαν στους χαιρετισμούς τους, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, κ. Γιώργης Μαρινάκης, η Αντιδήμαρχος, κα Πέπη Μπιρλιράκη, και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης, κ. Μανόλης Τσακαλάκης.

Από τις 12 έως τις 16 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε ταξίδι εξοικείωσης (famtrip) για 5 τουριστικούς πράκτορες από το Κατάρ που βρέθηκαν και φιλοξενήθηκαν στο Ρέθυμνο. Το συγκεκριμένο ταξίδι ήταν συνέχεια της συμμετοχής του Δήμου Ρεθύμνης σε B2B συναντήσεις τον περασμένο Μάιο στη Ντόχα, στο πλαίσιο του workshop Greek Luxury Tourism and Gastronomy, και είχε στόχο τη γνωριμία των τουριστικών πρακτόρων με το νησί της Κρήτης, καθώς και τη συνεργασία με τοπικούς φορείς στους τομείς Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας. Οι πράκτορες από το Κατάρ συμμετείχαν και στην ημερίδα Τουρισμού ΚΡΗΤΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΝ με θέμα «Συνέργειες Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης», στις 15 Οκτωβρίου, όπου πραγματοποίησαν Β2Β συναντήσεις με επιχειρηματίες της περιοχής μας.

Από τις 23 έως τις 28 Οκτωβρίου, ο Δήμος Ρεθύμνης φιλοξένησε 10μελή αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εκλεγμένων Γυναικών της Ιζέρ (Association des Femmes Elues de l’Isère, AFEI), με επικεφαλής την Πρόεδρο του Συλλόγου, κα Nathalie Béranger, και στόχο τη γνωριμία με το Ρέθυμνο, την ανταλλαγή απόψεων με τις εκλεγμένες ομολόγους του Ρεθύμνου και της Περιφέρειας για τη θέση της γυναίκας στην Πολιτική και, γενικότερα, για θέματα που σχετίζονται με τις γυναίκες στην κοινωνία και τους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες συμβάλλουν στην προώθηση της ισοτιμίας και της ισότητας στην Πολιτική στις δύο χώρες. Η γαλλική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συναντήσεις συνεργασίας με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κα Μαίρη Λιονή, τον Δήμαρχο Ρεθύμνης, κ. Γιώργη Μαρινάκη, καθώς και με τις εκλεγμένες ομολόγους τους στο Ρέθυμνο, ενώ διοργάνωσαν διάλεξη του συγγραφέα Olivier Delorme στο Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου, με θέμα τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Πρόεδρό του, κ. Ηλία Κολοβό.

Από τις 28 έως τις 30 Οκτωβρίου, το Ρέθυμνο φιλοξένησε περίπου 800 αθλητές με τις οικογένειές τους στην παγκόσμια σημαντική αθλητική διοργάνωση OCEANMAN World Final Rethymno, Greece. Πρόκειται για τον Τελικό της Παγκόσμιας Σειράς Αγώνων Ανοικτής Θαλάσσης OCEANMAN, ο οποίος πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία προβολής της πόλης μας σε Ελλάδα και εξωτερικό ως ένας μαγνήτης αυτού του είδους διοργανώσεων που έχουν αναπτυξιακό αλλά και αγωνιστικό χαρακτήρα, καθώς αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα του Αθλητικού Τουρισμού και τη σημασία του για την επέκταση της τουριστικής περιόδου και, συνεπώς, τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο, κα Πέπη Μπιρλιράκη, «Η φετινή σεζόν κλείνει με αισιοδοξία και με εξαιρετική εικόνα της περιοχής μας στην Ευρώπη και τον κόσμο, αλλά και με σαφή πλέον τάση για ένα σύγχρονο μοντέλο Βιώσιμου Τουρισμού.

Ο Δήμος Ρεθύμνης εργάζεται πολλά χρόνια προς αυτήν την κατεύθυνση με τις προσπάθειές του να έχουν ήδη αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα. Οι διεθνείς διακρίσεις στους τομείς της Βιώσιμης Κινητικότητας και της Ασφάλειας, οι συνεχείς ευκαιρίες εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, αλλά και η εμφανής αλλαγή περιβαλλοντικής συμπεριφοράς κατοίκων και επισκεπτών αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση, ώστε το Ρέθυμνο να γίνει ένας σύγχρονος βιώσιμος ευρωπαϊκός προορισμός, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει κάθε είδους διοργανώσεις παγκόσμιας κλίμακας, ενώ παράλληλα, σέβεται και τιμά την ανθρώπινη φύση, τον πλανήτη και τη ζωή.

Οφείλουμε να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο, να γίνουμε ακόμα καλύτεροι οικοδεσπότες και πρεσβευτές της περιοχής μας και να επενδύσουμε με εμπιστοσύνη στον επισκέπτη του μέλλοντος, ανταποκρινόμενοι πάντα στις προσδοκίες της βιώσιμης ανάπτυξης και της συλλογικής ευθύνης.»

Δήμος Ρεθύμνης

Τμήμα Τουρισμού