Με αφορμή τις επικείμενες εκλογές για την επιλογή νέου αρχηγού στη Δημοκρατική παράταξη, ας αναλογιστούμε ότι αυτό που εξασφάλιζε στην Αρχαία Αθήνα την εποικοδομητική λειτουργία της Δημοκρατίας τους, ήταν η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών, που είχαν αυτό το δικαίωμα, στις συνελεύσεις της εκκλησίας του Δήμου.
Προάγοντας τους Δημοκρατικούς θεσμούς
Είναι η πρώτη φορά, που η επιλογή αρχηγού ενός Ελληνικού κόμματος από τη βάση των υποστηρικτών του, έχει απασχολήσει τόσο πολύ την Ελληνική κοινή γνώμη. Έξι υποψήφιοι στην πιο παραγωγική τους ηλικία, όργωσαν κυριολεκτικά ή και συνεχίζουν να οργώνουν ακόμη όλη τη χώρα, όπου σε συναθροίσεις φίλων και μελών του ΠΑΣΟΚ, εκθέτουν τις πολιτικές τους σκέψεις. Δεν κολλήθηκαν αφίσες και δεν υψώθηκαν πανό και ακόμη η όλη αυτή ενδοπαραταξιακή προεκλογική διαδικασία χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ήπια και χωρίς κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος. Έτσι λοιπόν, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε, ότι με αυτές τις συνθήκες πραγματικά προάγεται ο πολιτικός πολιτισμός. Κατά τη γνώμη μας, έχει ήδη δημιουργηθεί το «παράδειγμα», που νομίζουμε πως το έχει ανάγκη ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας σε αντίθεση με κάποια άλλα γεγονότα που συμβαίνουν σε ένα άλλο πολιτικό χώρο. Εκτιμούμε ότι η ώριμη αυτή, πολιτικά και κοινωνικά, συμπεριφορά προάγει τους θεσμούς της Δημοκρατίας μας.
Η πρώτη «Μεταπολιτευτική επαγρύπνηση»
Ακόμη θεωρούμε πως, είναι η πρώτη φορά στον μεταπολιτευτικό χρόνο, όπου συμβαίνει μια πολιτική διαδικασία τόσο πολιτισμένη αλλά και τόσο ενδιαφέρουσα. Εκτιμούμε πως η πορεία της εκλογής του νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά ενδιαφέρει τόσο μεγάλο αριθμό πολιτών, που προέρχονται ακόμη και από άλλους πολιτικούς χώρους. Ίσως βέβαια να θυμόμαστε την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ το 2004, όπου συμμετείχαν ένα εκατομμύριο περίπου εκλογείς. Τότε όμως η διαδικασία είχε ένα άλλο χαρακτήρα, συμβολικό περισσότερο, εκείνο της επιβεβαίωσης της ήδη θέσης ως επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Τότε μάλιστα δεν υπήρχε άλλο διεκδικητής και ούτε προηγήθηκε η «πορεία στο λαό» που συντελείται τώρα και από τους έξι υποψηφίους. Έτσι λοιπόν θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ως την πρώτη «Μεταπολιτευτική επαγρύπνηση», όπου έξι κορυφαία στελέχη της Δημοκρατικής παράταξης επί δύο περίπου μήνες προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους πολίτες απ’ άκρη, σ’ άκρη όλης της Ελλάδας συζητώντας τις αγωνίες τους για το μέλλον, με τους Έλληνες πολίτες.
Ένδειξη πολιτικής ωριμότητας
Αξίζει επίσης επισήμανσης και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή η βούληση και η υπερπροσπάθεια και των έξι υποψηφίων να συμμετάσχουν με περίσσιο ζήλο σε αυτό τον προεκλογικό αγώνα. Έχει θεωρηθεί ότι την περίοδο που σήμερα διάγουμε στη χώρα μας, υπάρχει μια γενική εντύπωση ότι στη συνείδηση των πολιτών έχουν απαξιωθεί οι θεσμοί και η πολιτική. Όμως, τόσο η σημερινή συμπεριφορά των υποψηφίων όσο και η ανταπόκριση των πολιτών, διαψεύδει απόλυτα αυτή τη θεώρηση. Εκτιμούμε ότι ενώ πράγματι υπήρξε μια τέτοια περίοδος με αποκορύφωμα την εποχή της οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα μας, για τους Έλληνες πολίτες, αυτή βαίνει προς τη λήξη της και γεγονότα όπως και αυτό του ενδιαφέροντος των πολιτών, το επιβεβαιώνουν. Ωστόσο, τόσο η ποιότητα του πολιτικού λόγου των υποψηφίων, όσο και η γενικότερη παρουσίαση στα ΜΜΕ αλλά και στο διαδίκτυο, δηλώνουν και κάτι πολύ πιο σημαντικό, που δεν συνέβαινε στην μέχρι σήμερα μεταπολιτευτική περίοδο. Αυτό είναι η μεγάλη μείωση ή και εξαφάνιση του πολιτικού φανατισμού που συνέβαινε ως και σήμερα. Θεωρούμε πως είναι μια ισχυρή ένδειξη «πολιτικής ωριμότητας» των Ελλήνων πολιτών. Μας πήρε μερικές δεκαετίες, αλλά επιτέλους αρχίσαμε να την κατακτούμε!
Το άνοιγμα του 2ου πολιτικού κύκλου της μεταπολίτευσης
Θεωρούμε λοιπόν ότι ήδη έχει αρχίσει να ανοίγει ένας νέος πολιτικός κύκλος στην χώρα μας και αυτό δεν αποδεικνύεται και μόνο από τις συνθήκες στα τρέχοντα γεγονότα της εκλογής νέου αρχηγού στη Δημοκρατική παράταξη αλλά και από πολλές άλλες παρατηρήσεις. Πεποίθησή μας είναι ότι ήδη έχει ανοίξει «ο 2ος πολιτικός κύκλος της μεταπολίτευσης». Είναι η περίοδος όπου ο πολιτικός λόγος είναι πολύ πιο συγκεκριμένος, ξεφεύγει από τα χαρακτηριστικά της λεγόμενης «ξύλινης γλώσσας» και διαθέτει περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Η εξασφάλιση μεγάλης συμμετοχής
Εκτίμησή μας είναι πως, με την αφορμή των επικείμενων εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία τουλάχιστον σε εκείνους τους Έλληνες πολίτες που πρόσκεινται στον πολιτικό αυτό χώρο, να γίνουν κοινωνοί της κορυφαίας αυτής διαδικασίας της επιλογής νέου αρχηγού. Η συμμετοχή τους αυτή θα τους δώσει εκ των προτέρων την ευκαιρία, να παρακολουθήσουν τις θέσεις του κάθε υποψήφιου και οι οποίες θα τους δημιουργήσουν ένα παραγωγικό προβληματισμό. Όμως παράλληλα θα τους παρέχει και την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εξ ίσου ενδιαφέρουσες συζητήσεις και από τις οποίες ότι και να προκύψει έχουν και ίδιοι μερίδιο ευθύνης. Αφού λοιπόν εκτιμούμε ότι ο πολιτικός προβληματισμός έχει ήδη αναβαθμιστεί, η συμμετοχή μας στις πολιτικές διεργασίες θα αποφέρει έστω και κάτι το θετικό και εποικοδομητικό. Ας εκλάβουμε λοιπόν την εκλογή αυτή, ως μία σημαντική αφορμή για να αναζωπυρωθεί η συμμετοχή μας στην λειτουργία της Δημοκρατίας μας, όπως αυτήν μας την δίδαξαν οι Αρχαίοι Αθηναίοι με τις συνελεύσεις της Πνύκας! Όσον βέβαια αφορά τον νέο αρχηγό της Δημοκρατική παράταξης, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη ο ίδιος προσωπικά, να οργανώσει με τέτοιο τρόπο τις λειτουργίες του πολιτικού φορέα, ώστε να εξασφαλίζεται με την μεγαλύτερη δυνατή εξωστρέφεια, η συμμετοχή των μελών, των φίλων αλλά και των δυνητικά ενδιαφερόμενων πολιτών στη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων και των πολιτικών της παράταξης.