Ποίημα
είναι όταν έχεις τον ουρανό μέσα στο στόμα σου,
είναι ζεστό σαν το ψωμί
κι όταν το τρως πάντα κάτι μένει.
Jean-Pierre Simeon «Να ένα ποίημα που γιατρεύει ψάρια».
Με το ζεστό ψωμί της ποίησης ξεκίνησε, το πρωινό της Τετάρτης 22 του Ιούλη, μια ακόμα αναγνωστική διαδρομή στη βιβλιοθήκη μας. Ξεκινήσαμε:
– Με το κελάρυσμα του νερού και τα κελαηδίσματα των πουλιών που έντυσαν ειδυλλιακές εικόνες καταπράσινων δασών της χώρας μας.
– Την ηρεμία και την γαλήνη διέκοψαν σοκαριστικές εικόνες δασικών πυρκαγιών, παράνομης υλοτόμησης και αποψίλωσης δασών που συνοδεύτηκαν από την ανάγνωση του ποιήματος «Η κατάρα του πεύκου» από το βιβλίο τα «Ψηλά Βουνά».
Η συζήτηση που ακολούθησε επαλήθευσε τα λόγια του Νικηφόρου Βρεττάκου ότι: «Η ποίηση δεν είναι παρά ένας μεγεθυντικός φακός της πραγματικότητας. Η μεγέθυνση των αληθινών διαστάσεων του ανθρώπου και του κόσμου που μας περιβάλλει μπορεί να μας μεταδώσει την αίσθηση του μεγαλείου της ζωής, την οποία είμαστε έτοιμοι να καταστρέψουμε».
Προσπαθώντας να «ορίσουμε» τι είναι ποίηση για τον καθένα από μας, διαβάσαμε το βιβλίο «Να ένα ποίημα που γιατρεύει ψάρια» και αποτυπώσαμε τον δικό μας «ορισμό» σε χάρτινα πουλιά για να «ταξιδέψει» παντού.
Και επειδή οι λέξεις φτερουγίζουν και αλλάζουν, αφεθήκαμε σε λεξοπαίχνιδα από το βιβλίο της Θέτη Χορτιάτη «Ο Αλέξης ο Παλαβολέξης» και διασκεδάσαμε διαβάζοντας τις έμμετρες «κόντρες» των καλών και των κακών μαγισσών από το βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου, «Οι καλές και οι κακές μάγισσες».
Στο τελευταίο μέρος της ποιητικής μας διαδρομής γράψαμε τα δικά μας ποιήματα και σαν κομμάτια της ψυχής μας τα αφήσαμε στα φτερά των ψυχών – πεταλούδων στο καταπράσινο ζωγραφισμένο πεύκο της διαδρομής. Στο ταξίδι μας μελωδικοί συνοδοιπόροι ήταν τα τραγούδια: «Τον εαυτό του παιδί», «Το ταγκό της Νεφέλης» και το ορχηστρικό «Παιδικό δωμάτιο» του Γιώργου Σταυριανού.
Αν σας αρέσουν τα βιβλία και τα παιχνίδια μη χάσετε τις επόμενες αναγνωστικές διαδρομές.
Οι «Ποιητικές Διαδρομές» υλοποιήθηκαν με επιτυχία από την εκπαιδευτικό – εμψυχώτρια Αθηνά Ιωάννου και την υποστήριξη των εθελοντών Αντώνη Πετουσάκη, Μαίρη Μοναχού, Σταυρούλα Τζώτζη, Γιασεμή Παπαδογιάννη, Μυρσίνη Σιταρένιου και Βανέσσα Πασολλάρι.
Από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου