Του ΓΙΑΝΝΗ Σ. ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ*
• Ένα ζώο συντροφιάς
Οι περισσότεροι από τους παππούδες των σημερινών, σε μεγάλη ηλικία, συμπατριωτών μας ήταν αγρότες ή κτηνοτρόφοι, ελάχιστοι υπάλληλοι ή είχαν δευτερεύουσα απασχόληση τη γεωργία. Η πλειονότητα των γεωργών και κτηνοτροφών που κατοικούσαν στα χωριά είχαν λίγα οικόσιτα ζώα: κατσίκες, πρόβατα, κότες κ.τ.λ, καθώς και τα απαραίτητα υποζύγια (γαϊδούρια, μουλάρια, άλογα) για τη μεταφορά των εισοδημάτων, τη μετακίνησή τους, αλλά και το όργωμα.
Είχαν συνήθως, για την αντιμετώπιση των ενοχλητικών τρωκτικών, και ένα σκυλί φύλακα του σπιτιού και των κοπαδιών τους.
Πότε είχαν σκυλιά οι παππούδες μας;
1. Όταν ήταν κτηνοτρόφοι, για να φυλάγουν το κοπάδι τους, να «κανονίζουν» την πορεία των προβάτων τους, να βοηθούν το κτηνοτρόφο να πιάνει ένα «ξωτάρικο πρόβατο ή κατσίκι» ή ένα … ζωοκλέφτη.
2. Τότε τα άγρια ζώα ήταν πολλά: λαγοί, ασβοί (αρκάλοι) κ.τ.λ που ρήμαζαν τα περιβόλια, τα σπαρτά και γενικά κάθε καλλιέργεια. Οι κυνηγοί με τη βοήθεια του κυνηγετικού σκύλου (που ξετρύπωνε το λαγό από την καθέ του) έπιαναν λαγούς, πέρδικες που ήταν απαραίτητες για τη διατροφή της πολυμελούς συνήθως οικογένειάς τους.
3. Είχαν το σκυλί τους όταν το σπίτι τους ήταν εξοχικό, για να μην τολμήσουν «οι κακοί» να πλησιάσουν με κακές διαθέσεις την κατοικία τους.
4. Σήμερα, υπάρχουν εκπαιδευμένα αστυνομικά σκυλιά που προσφέρουν μεγάλες υπηρεσίες στον άνθρωπο, γιατί εντοπίζουν και ανακαλύπτουν ναρκωτικά και υπόπτους για παράνομες πράξεις.
5. Υπάρχουν εκπαιδευμένα σκυλιά που βοηθούν τυφλούς, αναπήρους, ανήμπορους, ηλικιωμένους κ.τ.λ συντροφεύοντάς τους για την ασφαλή μετακίνησή τους.
Σήμερα, αρκετοί νεοέλληνες (αλλά η μειοψηφία) μικροί και μεγάλοι έχουν το κατοικίδιό τους (σκυλιά ή γάτες), που τα λένε ζώα συντροφιάς, συνήθως ξεχωριστής ράτσας, και ισχυρίζονται ότι τα παιδιά από τη νηπιακή ηλικία διαμορφώνουν καλύτερο χαρακτήρα όταν έχουν κοντά τους το αγαπημένο τους κατοικίδιο.
Είναι απαραίτητα μήπως τα σκυλιά για να γίνουν τα παιδιά τους καλοί άνθρωποι; Οι γονείς, οι παππούδες, οι γιαγιάδες και το σχολείο δε βοηθούν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών;
Θα ισχυριστεί η μειοψηφία των συμπατριωτών μας ότι αυτοί μόνο αγαπούν υπερβολικά τα ζώα και διαθέτουν χρόνο και χρήμα (πολλές φορές από το υστέρημά τους) για τη συντήρησή τους. Αγαπούν τόσο πολύ τα ζώα που τα φυλακίζουν στο υπόγειό τους, στο μπαλκόνι ή και στην κρεβατοκάμαρά τους; Το πρωί πηγαίνουν στην εργασία τους και αφήνουν στο μπαλκόνι τους το κατοικίδιο προς μεγάλη χαρά των γειτόνων με την ακρόαση αυτού του είδους της … μουσικής.
Οι σοφοί παππούδες μας έλεγαν την παροιμία: πρώτα παιδί μου βλέπεις τον γείτονα και μετά το Θεό.
Τόσο πολύ αγαπούν τους γείτονές τους οι κάτοχοι των τετράποδων κατοικίδιων;
Μακάρι να κάνουν λάθος σ’ αυτό που πολλοί ισχυρίζονται ότι οι έχοντες σκυλιά τα αγαπούν περισσότερο από τους γείτονές τους.
Να τονίσουμε βέβαια ότι πολλά ζώα και εμβολιασμένα είναι φορείς ασθενειών (εχινόκοκκο, λύσσα κ.τ.λ.) που μεταδίδονται στον άνθρωπο ενώ τα ίδια δεν αρρωσταίνουν.
Γνωστός μου, νέος δάσκαλος σε χωριό του Ν. Ρεθύμνου, αρρώστησε από εχινόκοκκο και οι γιατροί του αφαίρεσαν μέρος των πνευμόνων του.
Αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ακούω στην τηλεόραση ότι στη Θεσσαλονίκη τρία ζώα συντροφιάς κατακρεούργησαν γειτόνισσα του ιδιοκτήτη.
Πρόσφατα στην Αράχοβα ένας ιδιοκτήτης σκυλιών τα παρότρυνε να κατακρεουργήσουν άλλο σκυλί. Στην τηλεόραση ανακοινώθηκε ότι το γεγονός αυτό συγκλόνισε όλη την Ελλάδα.
Παλαιότερα ένα παιδί δέχτηκε επίθεση και δαγκώθηκε στο πρόσωπο από ζώο συντροφιάς της οικογένειάς του. Στον Αγ. Νικόλαο άλλο παιδί έχασε τη μύτη του από το δάγκωμα ζώου συντροφιάς σε παιδότοπο ενός πάρκου. Στις 23.6.24 στις Σέρρες ένα σκυλί επιτέθηκε σε 7χρονο αγόρι και το τραυμάτισε στο κεφάλι. Νεαρή Γαλλίδα από δάγκωμα σκυλιού (λαμπραντόρ) έχασε το πηγούνι, τα χείλη και τη μύτη της. Της έγινε επέμβαση στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αμιένης από τους Πανεπιστημιακούς γιατρούς Μισέλ Ντιμπερνάς και Ντεβασέλ για να διατηρηθεί στη ζωή. Θα της γίνουν και άλλες επεμβάσεις για να αποκτήσει ανθρώπινο πρόσωπο. Ένα σκυλί έκανε καλή συντροφιά στην ιδιοκτήτριά του που όταν πέθανε, άρχισε να την τρώει.
Στο Ρέθυμνο ένας ποδηλάτης έπειτα από επίθεση σκυλιών, τραυματίσθηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πολλά τραύματα.
Τέλος, οι λεγόμενοι «οικολόγοι» υπερασπιστές των λύκων στην Πίνδο βοήθησαν να ρημάξουν οι λύκοι τα κατοικίδια των κτηνοτρόφων.
Οι έχοντες ζώα συντροφιάς δε φροντίζουν να καθαρίζουν και να μαζεύουν τα περιττώματα των ζώων τους, γιατί στην πόλη μας και ιδιαίτερα στην ωραιότατη προκυμαία μας είναι αδύνατο το καλοκαίρι να προχωρήσεις χωρίς να συναντήσεις ίχνη από τη διάβαση ζώων συντροφιάς.
Δεν ελπίζω να πείσω τους λεγόμενους φιλόζωους συμπατριώτες μας ότι η πλειονότητα του λαού μας υποφέρει από τη δήθεν αγάπη (ή λατρεία) των ολίγων προς τα κατοικίδια ζώα τους.
Δε υπάρχει σπίτι στην πόλη μας που να μην ακούγεται «μουσική» από τα κατοικίδια της γειτονιάς. Άρα ενοχλείται η σιωπηλή πλειοψηφία του λαού μας.
Διστάζω να πιστέψω αυτό που πολλοί υποστηρίζουν: ότι στην σημερινή παρακμή της Ελληνικής κοινωνίας, ορισμένοι επιθυμούν να ασκούν εξουσία σε άλλους. Επειδή αυτό είναι αδύνατο, φροντίζουν να εξουσιάζουν ένα ζώο και μάλιστα να δίνουν εντολές και μάλιστα στα … Ελληνικά.
Όλα τα παραπάνω πραγματικά γεγονότα δεν επιτρέπουν την βάναυση συμπεριφορά μας (και τη θανάτωση) των άκακων ζώων.
*Ο Γιάννης Σ. Καλογεράκης είναι συντ/χος εκπαιδευτικός