Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια επιστρέφει στον τουριστικό κλάδο για τρίτη συνεχή σεζόν, καθώς το θετικό κλίμα που είχε καλλιεργηθεί τους τελευταίους μήνες για μια χρονιά με σημαντικά αυξημένες αφίξεις, ανατρέπεται σταδιακά. Η εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία για ένα σχεδόν μήνα, έχει συνταράξει ολόκληρη την Ευρώπη και κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για το μέλλον των υπό εξέλιξη εχθροπραξιών και τις επιπτώσεις που αυτές θα έχουν μακροπρόθεσμα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή η ακρίβεια και το ράλι των ανατιμήσεων που μοιάζει ασταμάτητο τις τελευταίες εβδομάδες, έρχεται να αποτελέσει ένα ακόμα αποτρεπτικό παράγοντα για ταξίδια, αφού η εκρηκτική άνοδος των τιμών δεν αποτελεί ελληνικό πρόβλημα αλλά πανελλαδικό.
Τα δυο αυτά δεδομένα του πόλεμου και της ακρίβειας έχουν ως αποτέλεσμα ο τουριστικός κλάδος να πλήττεται σημαντικά. Ήδη σε τοπικό επίπεδο οι επιπτώσεις είναι εμφανείς, αφού είναι φανερή η συρρίκνωση των τουριστικών κρατήσεων. Ήδη όπως λέει ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων τις τελευταίες μέρες έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό «Εκει που γινόταν δέκα κρατήσεις τη μέρα πλέον γίνεται μία» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αντίστοιχα «φρένο” στις κρατήσεις βλέπει και ο πρόεδρος του συλλόγου τουριστικών πρακτόρων, ο οποίος ωστόσο φαίνεται λίγο πιο αισιόδοξος. Το βέβαιον είναι ότι έχουν χαθεί οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για τον μήνα Απρίλιο, κάτι στο οποίο είχαν επενδύσει πράκτορες και ξενοδόχοι, γεγονός που σημαίνει ότι το ουσιαστικό άνοιγμα της σεζόν μετατίθεται για τις αρχές Μαΐου. Τα ξενοδοχεία που είχαν προγραμματίσει να ανοίξουν από τις αρχές του μήνα δεν θα αλλάξουν τον σχεδιασμό τους, ωστόσο οι πληρότητες τους θα είναι πολύ χαμηλές. Το ίδιο διάστημα δηλαδή από τις αρχές Απριλίου, βίλες και μικρά καταλύματα θα υποδεχτούν τους πρώτους επισκέπτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί το 40% των τουριστικών κρατήσεων της χρονιάς. Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το μέλλον της σεζόν, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά, πράκτορες και ξενοδόχοι διατηρούν συγκρατημένα την αισιοδοξίας τους, έχοντας στο βάθος του μυαλού τους την προοπτική ακυρώσεων την τελευταία στιγμή αναλόγως των εξελίξεων στην Ουκρανία. Μεγάλο αγκάθι όμως αποτελεί και η ακρίβεια με δεδομένο ότι ήδη σύμφωνα με τις μελέτες αεροπορικών εταιριών, φαίνεται πλέον πως για το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα μετακυλήσουν την αύξηση του κόστους των καυσίμων στους ταξιδιώτες, σε αντίθεση με το πρώτο εξάμηνο που φαίνεται ότι απορρόφησαν οι ίδιες το κόστος. Το γεγονός αυτό «τρομάζει» τους επιχειρηματίες του κλάδου, αφού η ακρίβεια στα καύσιμα σίγουρα επηρεάζει αρνητικά την πρόθεση των επισκεπτών για διακοπές. Αν σε αυτό συνυπολογιστούν οι γενικότερες ανατιμήσεις σε όλα τα είδη και υπηρεσίες, ο φόβος για απώλειες των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής είναι διάχυτος. Από την άλλη έντονος είναι ο προβληματισμός και για τις ελλείψεις στην αγορά. Όλα αυτά τα δεδομένα επεξεργάζονται οι φορείς του κλάδου που προετοιμάζονται για τη νέα σεζόν. Όπως λένε, το μόνο σίγουρο είναι τη φετινή χρονιά, οι οικονομικές απώλειες για τους επιχειρηματίες .
Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, ανέφερε: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, οι κρατήσεις το τελευταίο διάστημα έχουν πέσει στο ένα δέκατο από ότι ήταν τις τελευταίες δυο βδομάδες, μιλάμε για μια μείωση της ροής κατά 90%. Παράλληλα, καταγράφονται αλλαγές στις κρατήσεις, με μεταφορά τους κατά δυο μήνες και κάποιες λίγες ακυρώσεις. Κάποια λίγα ξενοδοχεία θα ανοίξουν στις αρχές του μήνα στο Ρέθυμνο, αλλά με πολύ λίγες πληρότητες, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας τους. Δυστυχώς βλέπω ότι αντί να διορθώνονται οι δείκτες, η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά. Έχουμε από τη μια το κόστος που έχει αυξηθεί μέχρι στιγμής κατά 35% και το ενεργειακό κόστος, και το εργατικό κόστος που έχει ανεβεί κατά 15% και ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες. Παρόλα αυτά εξακολουθούμε να είμαστε πολύ συγκρατημένα αισιόδοξοι, όμως το σκηνικό έχει αλλάξει και αυτή είναι η πραγματικότητα. Το ίδιο πρόβλημα αύξησης κόστους που έχουμε στην Ελλάδα, έχει ολόκληρη η Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα αποφασίσουν να ταξιδέψουν».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων Ρεθύμνου Στράτος Μπερέτης, τόνισε: «Υπάρχει ένα φρένο στη ροή των κρατήσεων, ενώ δυστυχώς φαίνεται ότι η ψυχολογία των δυνητικών ταξιδιωτών δεν είναι καλή, λόγω και του συνεχιζόμενου πολέμου, αλλά και της ακρίβειας. Αυτό που παρατηρούμε εμείς είναι ότι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής χάνονται για τον Απρίλιο, γεγονός που σημαίνει ότι μεταφέρεται χρονικά το ουσιαστικό άνοιγμα της σεζόν για τέλος του ίδιου μήνα. Δηλαδή η παρουσία τουριστών στην πόλη θα φανεί τέλος Απριλίου. Τα μικρότερα καταλύματα, βίλες και διαμερίσματα θα ανοίξουν κανονικά, γιατί δεν έχουν μεγάλα κοστολόγια για το άνοιγμα τους, τα μεγαλύτερα καταλύματα και το σύνολο των ξενοδοχείων θα ανοίξουν όλα στο τέλος του Απριλίου».
Όπως πρόσθεσε ο κ. Μπερέτης «Δεν είναι μόνο ο πόλεμος και όλα αυτά που ακούγονται καθημερινά από τα μέσα ενημέρωσης για την εξέλιξή του, εννοείται ότι παίζει τεράστιο ρόλο στη ψυχολογία των ευρωπαίων, αλλά έχουμε και την ακρίβεια. Αυτοί είναι δυο παράγοντες που επηρεάζουν καθοριστικά τις προθέσεις των επισκεπτών για διακοπές. προς το παρόν δεν έχουμε αλλαγές στον προγραμματισμοί των τουρ οπερεϊτορς. Μεγάλο θέμα είναι και το τι μέλλει γενέσθαι με τα αεροπορικά εισιτήρια, όπου σύμφωνα με τις έρευνες το πρώτο εξάμηνο το κόστος θα το απορροφήσουν οι εταιρίες, όμως μετά τον Ιούνιο σύμφωνα με τις έρευνες λέγεται ότι θα υπάρξει αύξηση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων. Αυτό είναι πολύ σοβαρό καθώς μέχρι στιγμής έχει γίνει περίπου το 45-% των κρατήσεων. ταυτόχρονα ακούμε για ελλείψεις πρώτων υλών. Δεν θέλουμε καν να σκεφτούμε τι θα γίνει το καλοκαίρι αν έχουμε ελλείψεις στην αγορά. Συμπερασματικά εκεί που προσδοκούσαμε μια εξαιρετικά καλή χρονιά, με τον πόλεμο και την ακρίβεια δυστυχώς το πέπλο της αβεβαιότητας είναι πάνω από τα κεφάλια μας. Θα ‘ναι μια δύσκολη χρονιά».
Σημειώνεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας των Διευθυντών Ξενοδοχείων Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Ηράκλειο, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον τουριστικό κλάδο και η πορεία των κρατήσεων.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, «Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία αρχίζει και επηρεάζει τον ελληνικό τουρισμό, με τον ρυθμό των προκρατήσεων να έχει μειωθεί σημαντικά, σε σχέση με παλαιότερες εποχές την ίδια περίοδο. Αν είχαμε δέκα κρατήσεις, τώρα έχουμε μία» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι Βρετανοί είναι αυτοί που δεν έχουν ανακόψει ρυθμό.
Επίσης ο πρόεδρος της ΠΟΞ συμπλήρωσε ότι δεν έχει χαθεί ακόμη ποτέ ακόμη τίποτα, ωστόσο όσο ο καιρός περνάει τόσο αρχίζει να επικρατεί μια ανησυχία. Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στους Πολωνούς, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη χώρα μας, αφού το 2019 είχαμε περί το 1,4 εκατ. αφίξεις από την εν λόγω χώρα. Τώρα με 3 εκατ. Ουκρανούς πρόσφυγες είναι ένα ερώτημα πως θα κινηθούν. Επίσης μια ανησυχία υπάρχει και για τους Ρουμάνους, με την Βόρειο Ελλάδα να δείχνει περισσότερο ευάλωτη από το ενδεχόμενο έλλειμμα αφίξεων από τις δυο προαναφερόμενες χώρες.
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ ζήτησε μείωση της φορολόγησης του τουριστικού πακέτου στα επίπεδα των άλλων χωρών της Μεσογείου και η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% – αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του κλάδου της φιλοξενίας για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς. Επίσης για μία ακόμη φορά τόνισε την ανάγκη να μπει μια τάξη στο πλαίσιο λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης.