Η διαχρονική Πολιτική Ιστορία ενός τόπου μού αρέσει εφηβόθεν πολύ. Ίσως φταίει που μεγάλωσα σε οικογένεια με έντονες πολιτικές ευαισθησίες και την ευχαριστώ που μου κληροδότησε μια οξεία πολιτική σκέψη και διορατικότητα.
Η Πολιτική Ιστορία, λοιπόν, με βοηθά να ερμηνεύσω τις πολιτικές επιδιώξεις και συμπεριφορές των ανθρώπων ως μεμονωμένων ατόμων αλλά και των πολιτικών ομάδων στις οποίες αυτοί εντάσσουν τους εαυτούς τους. Με βοηθά να κατανοήσω τις δράσεις και τις αντιδράσεις των εκάστοτε κυβερνώντων και των αντιπολιτευόμενων αυτούς αντίστοιχα με τα σχετικά για τη μια ή την άλλη πλευρά κίνητρα και συμφέροντα και, συνάμα, να εντοπίσω ό,τι πραγματικά διακρίνει τα κόμματα πέραν της ιδεολογίας που αυτά επικαλούνται ως θεμέλιο τους και ως συνεκτικό κρίκο μεταξύ των οπαδών τους. Με βοηθά, επίσης, να εξηγώ γιατί συχνά πολιτευτές του ενός πολιτικού φορέα «μετεγγράφονται» ή «αποστατούν» προς κάποιον άλλο…
Έτσι βλέπω ότι άλλο είναι οι πολυπληθείς ομάδες ανθρώπων που προωθούν το κοινό καλό και άλλο οι ολιγάριθμες κλίκες που τα μέλη τους κοιτούν μόνον το ίδιον συμφέρον ακόμη θυμάμαι τον πατέρα μου να μου περιγράφει τη σύνθεση των – διαχρονικών – ανθρωπωκοινωνιών που τα μέλη τους διαχωρίζονται συνήθως σε οικονομικά και κοινωνικά ανώτερες και χαμηλότερες τάξεις αφενός και σε εκείνους αναμειγνύονται ενεργά στην πολιτική ζωή σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο και σε αυτούς που αδιαφορούν αφετέρου.
Τις ημέρες αυτές, λοιπόν, συζητιούνται στη βουλή οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Το μεγάλο στοίχημα, όμως, νομίζω ότι δεν είναι να κάνει στην ερχόμενη τετραετία η κυβέρνηση όσα εξαγγέλλει σήμερα αλλά ό,τι θα κάνει να είναι κύημα του σεβασμού των ατομικών και των κοινωνικών δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας όλων των πολιτών σε όλους τους τομείς της καθημερινής δημόσιας και ιδιωτικής ζωής μας.
Η ανθρώπινη ζωή, τέλος, δεν είναι υπόθεση δολίων και πρόσκαιρων πελατειακών σχέσεων πολιτικών και πολιτών, αλλά διαπροσωπικών σχέσεων όλων των μελών της κοινωνίας μας που μακροημερεύουν χάρη στην ειλικρίνεια και την τιμιότητα. Καλημερίζω.
* Ο Γεώργιος Η. Ορφανός είναι φιλόλογος, Msc Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαχείρισης Πληροφοριακών συστημάτων