Πολύ υψηλές πληρότητες που φτάνουν το 100% σε πολλές περιπτώσεις καταγράφονται στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου με τις διεθνείς αφίξεις ανά διαστήματα να υπερτερούν σε αριθμούς αυτές του 2019. Η τουριστική κίνηση εξελίσσεται από τον Μάιο σε πολύ καλά επίπεδα και φαίνεται σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ότι θα κυλήσει έτσι μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Παρά τις δυσμενείς συγκυρίες του ρωσοουκρανικού πολέμου και της ακρίβειας που σαρώνει την Ευρώπη, μετά από μια διετία πανδημίας η διάθεση για ταξίδια παραμένει έντονη, κάτι το οποίο αποτυπώνεται τόσο σε αφίξεις όσο και σε πληρότητες.
Ειδικότερα σε ότι αφορά το Ρέθυμνο οι απώλειες Ρώσων και Ουκρανών που αποτελούσαν δυο δυναμικές αγορές, όχι μόνο από άποψη ποσότητας αλλά κυρίως ποιότητας, με δεδομένο ότι στην πλειοψηφία τους οι πελάτες των δυο χωρών επέλεγαν πεντάστερα ξενοδοχεία και ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωροι στο σύνολο των διακοπών τους ενισχύοντας σημαντικά την τοπική οικονομία, σε αριθμούς το κενό τους υπερκαλύφθηκε από άλλες αγορές.
Γερμανοί και Βρετανοί καταγράφουν σημαντική αύξηση και είναι πρωταγωνιστές της φετινής σεζόν, οι Σκανδιναβοί επανήλθαν επίσης δυναμικά μετά τη διετία της πανδημίας όπου λόγω των περιοριστικών μέτρων που ήταν σε ισχύ δεν ταξίδεψαν, ενώ αύξηση καταγράφεται από την αγορά της Ελβετίας και της Πολωνίας.
Τα δεδομένα αυτά σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου είναι ικανοποιητικά, καθώς επιτυγχάνεται προς στιγμή ο στόχος που είχε τεθεί για το 80% των αφίξεων του 2019 και σε κάποιες περιόδους ίσως και καλύτερα, ωστόσο όπως υποστηρίζουν οι οικονομικές συνθήκες είναι τέτοιες μετά τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες που δεν αφήνουν σχεδόν κανένα περιθώριο κέρδους.
Στο 100% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου
Για πληρότητες που φτάνουν το 100% στις μονάδες του Ρεθύμνου έκανε λόγο ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, ο οποίος τόνισε ότι υπό προϋποθέσεις η εικόνα αυτή θα διατηρηθεί με μικρές αποκλίσεις και όλο τον Αύγουστο.
Ειδικότερα, είπε: «Η κίνηση πάει πολύ καλά και αυτό τον μήνα και τον επόμενο από ότι δείχνουν οι κρατήσεις, οι πληρότητες είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα. Στο Ρέθυμνο αυτή τη στιγμή, στα ξενοδοχεία οι πληρότητες είναι στο 100% ειδικότερα, το δεύτερο μισό του Ιουλίου και το πρώτο μισό του Αυγούστου οι πληρότητες προσεγγίζουν το απόλυτο. Αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Ευελπιστώ ότι και ο υπόλοιπος Αύγουστος ο οποίος αυτή τη στιγμή παρουσιάζει αρκετά κενά καθώς – στη Σκανδιναβία που είναι μια αγορά που επηρεάζει πολύ το Ρέθυμνο, την 1η Αυγούστου ανοίγουν τα σχολεία στη Δανία, μια εβδομάδα μετά ανοίγουν τα σχολεία στη Νορβηγία και μια εβδομάδα μετά ανοίγουν στη Σουηδία, που σημαίνει ότι οι οικογένειες εξαφανίζονται. Θεωρώ όμως ότι παρ’ όλα αυτά ο Αύγουστος θα κινηθεί με πληρότητες άνω του 80% και τον Σεπτέμβριο θα πάμε καλά αν δεν έχουμε κάποια διατάραξη. Διαφαίνεται επί του παρόντος ότι οι Γερμανοί και οι Άγγλοι που έχουν κάνει έρευνα αγοράς, διαπιστώνουν ότι ένας στους τέσσερις λέει ότι δεν θα ταξιδέψει φέτος λόγω της ακρίβειας και του πολέμου. Με λίγα λόγια φοβούνται την αύξηση του ενεργειακού κόστους, την αύξηση των πρώτων υλών και συνολικού κόστους διαβίωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Πάντως είμαστε στον στόχο που είχαμε θέσει και θα πιάσουμε το 80% της κίνησης του 2019 σε άτομα και πιθανόν σε κάποια περίοδο να πάμε και παραπάνω. Βεβαία έχουμε μπροστά μας πόλεμο, πανδημία, έχουμε την ευλογιά των πιθήκων και την ακρίβεια που επηρεάζουν αρνητικά. Και βέβαια δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί να συμβεί. Πάντα στην άκρη του μυαλού μας έχουμε ότι μπορεί να συμβεί κάτι άλλο».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Στράτος Μπερέτης τόνισε επίσης πως η κίνηση είναι πολύ ψηλή, κάτι που αποτυπώνεται και στα νούμερα των διεθνών αφίξεων: «Πάμε πολύ καλά και αυτό φυσικά μας χαροποιεί. Ήδη τον Μάιο σύμφωνα με τα στοιχεία από τα αεροδρόμια του νησιού είχαμε απώλειες σε σχέση με το 2019 μόλις 5,6%, τον Ιούνιο στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου οι αφίξεις ήταν σε αριθμό ίδιες με εκείνες του 2019, ενώ στο αεροδρόμιο των Χανίων καταγράφηκε αύξηση κατά 10%. Γα τον Ιούλιο φαίνεται ότι θα είμαστε λίγο πιο πάνω από το 2019. Το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου για το Ρέθυμνο φαίνεται ιδιαίτερα καλό και όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι θα πάμε σε μια σεζόν κοντά στο 2019».
Αναφερόμενος στις απώλειες από τη ρωσοουκρανική αγορά ο κ. Μπερέτης σημείωσε ότι αυτές υπερκαλύφθηκαν τη φετινή χρονιά: «Τα νούμερα από την αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν ήταν μεγάλα ούτως ή άλλως. Περιμέναμε γύρω στους 350.000 Ρώσους και Ουκρανούς, νούμερο που στα έξι εκατομμύρια αφίξεων είναι μικρό. Η αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Αγγλία και τη Γερμανία ιδιαίτερα στο αεροδρόμιο των Χανίων, η αύξηση της Ελβετίας κατά 27%, η αύξηση που είχαμε σε άλλες αγορές όπως η Πολωνία συν τη Σκανδιναβία που επανήλθε δυναμικά στα προ κορονοϊού επίπεδα, είχαν ως αποτέλεσμα το κενό να υπερκαλυφθεί. Σίγουρα βέβαια η ρωσοουκρανική αγορά είναι μια πελατεία που πάει σε ακριβά ξενοδοχεία, νοικιάζει πολυτελή αυτοκίνητα και ενισχύει την τοπική αγορά, όμως το κενό καλύφθηκε.
Σύμφωνα με τον κ. Μπερέτη υπάρχει και ένα ενδιαφέρον όχι μεγάλο, αλλά υπάρχει από Έλληνες που επιλέγουν ξενοδοχεία για τη διαμονή τους κατά τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος επιλέγει φιλικά ή οικογενειακά σπίτια. Ο κ. Μπερέτης σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε πως: «Η αύξηση των διεθνών αφίξεων δεν ισοδυναμεί με αντίστοιχες πληρότητες και αυτό γιατί έχουν προστεθεί κλίνες. Μόνο Πλακιά Ρέθυμνο Γεωργιούπολη έχουμε 4-5 νέα ξενοδοχεία, συν βίλες συν βραχυχρόνιες μισθώσεις. Άρα όταν τα νούμερα είναι ίδια με το 2019 και έχουν αυξηθεί οι κλίνες δεν υπάρχει αντιστοιχία».
Ποντάρουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής
Οι οικονομικοκοινωνικές συνθήκες που επικρατούν σε όλη την Ευρώπη έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, αφού πολλοί επισκέπτες αναζητούν χαμηλές τιμές και προσφορές σε αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία τον Οκτώβριο. «Ο Οκτώβριος είναι ένας μήνας του οποίου οι τιμές είναι ίδιες με αυτές του Απριλίου, δηλαδή χαμηλές. Με την αύξηση του κόστους λειτουργίας που υπάρχει στα ξενοδοχεία τους περισσότερους δεν τους συμφέρει να δουλέψουν εκείνο τον μήνα εφόσον οι πληρότητες είναι χαμηλές, τα τετράστερα και τα τρίστερα θα μπούνε μέσα τα περισσότερα. Ο κόσμος κλείνει πλέον τελευταία στιγμή» επισημαίνει ο κ. Τσακαλάκης.
Αυξημένες κατά 10% οι τιμές των συμβολαίων για την επόμενη χρονιά
Σημειώνεται ότι φέτος τα ξενοδοχεία λειτουργούν με τιμές ίδιες με εκείνες του 2019. Ωστόσο λόγω των νέων οικονομικών δεδομένων που δημιούργησε η ακρίβεια και η αύξηση του κόστους της ενέργειας για την επόμενη χρονιά τα συμβόλαια που έχουν ξεκινήσει ήδη να υπογράφονται από τον περασμένο Μάιο είναι αυξημένα από 8-12%. Το ποσοστό αύξησης εξαρτάται από τη συμφωνία που κάνει κάθε ξενοδόχος με τον τουρ οπερέιτορ. «Ο περισσότερος κόσμος υπογράφει με αύξηση τιμής κατά 10-12% και ο τουρ οπερέιτορ και εμείς έχουμε τον ίδιο στόχο. Να έχουμε πελάτες. Γνωρίζουμε ότι και ο εν δυνάμει πελάτης μας δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει πάρα πολλά, για αυτό και δεν κάνουμε υπέρογκες αυξήσεις και απορροφούμε ένα μέρος της αύξησης εμείς. Κανονικά έπρεπε να βάλουμε 20-25% όμως αν το κάναμε αυτό δεν θα μπορούσε κανένας πελάτης να έρθει, οπότε κάναμε μια μικρή αύξηση» ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων τονίζοντας ότι: «Ήδη φέτος πάρα την αυξημένη κίνηση η ακρίβεια δεν επιτρέπει κέρδη. Τα περισσότερα ξενοδοχεία με τις κρατήσεις που έχουν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, υπάρχουν όμως και άλλα που θα μπουν μέσα και θα έχουν «κόκκινο» ταμείο στο τέλος της σεζόν. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε πολλά ξενοδοχεία να αλλάζουν χέρια.
Από την πλευρά του ο κ. Μπερέτης είπε: «Έχουν υπογραφεί αρκετά συμβόλαια ήδη από τον Μάιο. Οι τουρ οπερέιτορς ζητούν οι αυξήσεις να μην ξεπερνούν το 8-10%, υπάρχουν και περιπτώσεις ξενοδοχείων που ζητούν αυξήσεις 22% κάτι που δημιουργεί διαφωνίες, γιατί οι τουρ οπερέιτορς εξηγούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια αύξηση διότι το τουριστικό πακέτο δεν θα είναι πλέον ανταγωνιστικό, οι ξενοδόχοι λένε ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Άλλοι βάζουν ρήτρα στα συμβόλαιο σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού την επόμενη σεζόν. Εγώ θα έλεγα ότι οι αυξήσεις κυμαίνονται στο 8-10%, αλλά αυτό εξαρτάται από το τι θέλει ο κάθε ξενοδόχος και που θα καταλήξει η συμφωνία.