18 °C Rethymno, GR
27/03/2023

Πορεία διαμαρτυρίας στο Ρέθυμνο για το δυστύχημα στα Τέμπη

Πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν χθες μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι που συμμετείχαν στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκαν δυο διαφορετικές συγκεντρώσεις σε Εργατικό Κέντρο και Δημαρχείο αντίστοιχα.

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές, ενώθηκαν σε μια και διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα με βασικό αίτημα την απόδοση ευθυνών για τα θύματα των Τεμπών και την εξασφάλιση ασφαλών σιδηροδρόμων.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο συμμετείχαν όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, το Νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ρεθύμνου, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης νομού Ρεθύμνου, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου, το Σωματείο ΑμΕΑ νομού Ρεθύμνης, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου, ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία νομού Ρεθύμνου, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής νομού Ρεθύμνου, η Αλβανική Κοινότητα νομού Ρεθύμνου και ο Γιάννης Μαρινάτος μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.

Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών.

Ο Γιάννης Μαρινάτος, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η οργή που ξέσπασε μετά από αυτό το συμβάν μετατράπηκε σε λαϊκή διαμαρτυρία τεραστίων διαστάσεων με χιλιάδες λαούς να διαδηλώνουν επί μέρες από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα. Δεν ήταν η κακιά στιγμή, ούτε ένα μοιραίο ανθρώπινο λάθος. Είναι η πολιτική του κατακερματισμού των δημοσίων υπηρεσιών, της απελευθέρωσης των αγορών, της συστηματικής υποβάθμισης, απαξίωσης, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δημοσίων αγαθών και ιδιωτικοποίηση. Εμείς οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες το αισθανόμαστε, το καταλαβαίνουμε βαθιά, γι’ αυτό και το κοινωνικό ξέσπασμα των τελευταίων ημερών βάζει στο στόχαστρο τις ιδιωτικοποιήσεις.

Όλες αυτές τις μέρες δεν διαδηλώνουμε για να εκτονωθούμε, θρηνούμε τους ανθρώπους μας και διεκδικούμε μέτρα εδώ και τώρα».

Εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου ο Κωστής Νικολιδάκης ανέφερε: «Καθήκον μας είναι να μην επιτρέψουμε να συμβούν ποτέ ξανά τέτοιου ίδιους δυστυχήματα. Η θέση μας ήταν, είναι και θα πρέπει να είναι και στο μέλλον ξεκάθαρη. Αδιαπραγμάτευτη ασφάλεια στους χώρους εργασίας, ασφάλεια στις μετακινήσεις, ποιότητα υπηρεσιών, άμεση απόδοση όλων των ευθυνών. Αυτό, λοιπόν, που ζητάμε είναι άμεση και σε βάθος απόδοση ευθυνών για τη τραγωδία των Τεμπών και όλων των προηγούμενων δυστυχημάτων που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια. Σύγχρονες και ασφαλείς φθηνές μεταφορές. Μέτρα αυστηρού ελέγχου για τους κανόνες ασφάλειας. Το κράτος να είναι συνυπεύθυνο μαζί με την εργοδοσία για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Άμεση επαναλειτουργία και αποκατάσταση μιας ασφαλούς σιδηροδρομικής υποδομής και λήψη όλων των απαραίτητων για την ασφαλή αναδρομολόγηση των αρτηριακών και εμπορικών αμαξοστοιχιών. Ολοκλήρωση επιτέλους των έργων εκσυγχρονισμού του συστήματος τηλεδιοίκησης και δευτεροβάθμιου ελέγχου. Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια και στις μεταφορές, αλλά και στους χώρους εργασίας. Άμεση εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων ασφαλείας».

Κλείνοντας ευχαρίστησε τους γιατρούς, τους νοσοκόμους, τους πυροσβέστες και σε όλους αυτούς που με αυταπάρνηση κατευθείαν μετά το δυστύχημα υπερέβαλαν εαυτό και βοήθησαν στον απεγκλωβισμό των τραυματιών.

Εκ μέρους του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου η Μάγδα Καλογιάννη χαιρέτισε την απεργιακή συγκέντρωση και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Με τη γενική πανεργατική απεργία απαιτούμε να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που φταίνε, όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Διότι κάποιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους συγγενείς των παιδιών που αγόρασαν το εισιτήριο προς τον θάνατό τους, πιστεύοντας τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για ασφαλή σιδηρόδρομο. Διότι κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον εργαζόμενο λαό που συνειδητοποιεί ότι η ασφάλειά του έχει αφεθεί στην τύχη της από το αυτοαποκαλούμενο «Επιτελικό Κράτος».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Στέλιος Ορφανουδάκης ανέφερε: «Θα πρέπει όλοι μας να κρατήσουμε ψηλά τον αγώνα της αντίστασης απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που επιβάλει η πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης. Ως Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Δεν μπορεί πλέον να μένει τίποτα αναπάντητο όταν όλοι θεσμικοί και συνδικαλιστικοί φορείς είχαν επισημάνει της τραγικές συνθήκες κάτω από τα οποία πραγματοποιούνται τα δρομολόγια με ανύπαρκτα συστήματα, με εξαντλητικά ωράρια των εργαζομένων. Διαμαρτυρόμαστε και διαδηλώνουμε για την απαξίωση του δημόσιου αγαθού των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, των ιδιωτικοποιήσεων της απαξίωσης των συνδικαλιστικών παρεμβάσεων που κατήγγειλαν με τον πιο εμφατικό τρόπο τις εγκληματικές πολιτικές. Πενθούμε τους νεκρούς μας και απαιτούμε την αλήθεια».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνου, Χαράλαμπος Σφακιανάκης, μεταξύ άλλων είπε: «Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ του νομού Ρεθύμνης στηρίζουν τις κινητοποιήσεις, στηρίζουν τις διαδηλώσεις. Δυστυχώς, σήμερα πρέπει να ενώσουμε τη φωνή μας με τη φωνή των νεκρών του μοιραίου τρένου, να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους και όσους συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα σε όλη την Ελλάδα, για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και σε όλο το πολιτικό σύστημα. Από το 2000 και μετά όλες οι κυβερνήσεις παίρνουν ευθύνες και θα πρέπει σε όλους να αποδοθούν όποιες ευθύνες τους αναλογούν. Η σημερινή κυβέρνηση έχει τη μεγάλη ευθύνη γιατί αυτή σήμερα κυβερνά, άρα θα πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα εκείνα για τη διασφάλιση των συγκοινωνιών. Να μην κυκλοφορήσουν τα τρένα εάν δεν παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των επιβατών για την ασφάλεια του λαού».

Εκ μέρους του σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου, ο πρόεδρος του σωματείου Δημήτρης Τσαχάκης, ανέφερε: «Το Σωματείο των Ατόμων με Αναπηρία του Ρεθύμνου διατρανώνει με θλίψη την απογοήτευση, την οργή και την αγανάκτησή του για την κατάσταση που επικρατεί για αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, το οποίο έχει αγγίξει και έχει ευαισθητοποιήσει τις καρδιές όλου του εθνικού λαού. Χάθηκαν 57 άνθρωποι στην πλειοψηφία τους νέοι, σπουδαστές που έκαναν όνειρα για το μέλλον τους και το νήμα της ζωής τους κόπηκε κατά αυτόν τον βάναυσο τρόπο. Εμείς διαμαρτυρόμαστε, εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας. Όπως λέει το πανό «όχι άλλα Τέμπη», όχι πια νεκρούς, όχι πια τραυματίες, όχι πια αναπήρους στον βωμό του κέρδους. Διεκδικούμε να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι, οι διαχρονικά υπεύθυνοι για αυτό το έγκλημα που συντελέστηκε. Απαιτούμε αυτό να μην ξανά συμβεί. Είναι υποχρέωση όλων μας, καθενός ξεχωριστά και συλλογικά όλων μας, να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβεί τέτοιο έγκλημα. Οι κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για να έχουμε πραγματικά τεχνολογικά ασφαλείς συγκοινωνίες».

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ρεθύμνου τονίζοντας μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της: «Απαιτούμε να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη και να αποδοθούν οι ευθύνες ως ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν τόσο άδικα.

Στηρίζουμε τον αγώνα των συνδικάτων για να μαθευτεί όλη η αλήθεια για την τραγωδία και να μπει τέλος στις πολιτικές που οδηγούν στην πλήρη υποβάθμιση των συγκοινωνιών, της ασφάλειας, των εργασιακών σχέσεων και συνολικά των δημόσιων αγαθών.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο και τα σωματεία τους που πρωτοστατούν στην απεργιακή κινητοποίηση στο Σύνταγμα την Πέμπτη 16/3. Οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο μήνες τώρα προειδοποιούσαν για την πλήρη διάλυση και τους κινδύνους που υπήρχαν και σήμερα βρίσκονται σε συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας ασφάλεια στους σιδηρόδρομους και προστασία των εργαζομένων και ολόκληρης της κοινωνίας».

«Το έγκλημα στα Τέμπη έχει κλονίσει όλη την Ελλάδα, όλους τους Έλληνες, όλους εμάς που σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε. Ζητάμε το αυτονόητο, την παραδειγματική τιμωρία όλων όσων ευθύνονται για αυτό το τραγικό δυστύχημα, μα και την υπόσχεση πως ποτέ ξανά δεν θα συμβεί κάτι παρόμοιο. Πως ποτέ ξανά δεν θα θρηνήσουμε αθώα θύματα εξαιτίας της διαχρονικής ανευθυνότητας της πολιτείας και της εγκληματικής αμέλειας που στοίχισε τη ζωή σε τόσους συνανθρώπους μας. Απαιτούμε σύγχρονες, ασφαλές και προσιτές συγκοινωνίες. Απαιτούμε την άμεση εφαρμογή των ευρωπαϊκών πρότυπων ασφαλείας, την επίσπευση των μεγάλων έργων εκσυγχρονισμού του συνόλου των σιδηροδρομικών, των αεροπορικών, των οδικών και θαλάσσιων μεταφορικών υποδομών. Οι έμποροι είναι πολίτες αυτής εδώ της πόλης και αυτής εδώ της χώρας», ανέφερε μεταξύ άλλων στο σύντομο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Αθηνά Τσικιντίκου.

Το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ο Ερμής» συμμετείχε στην χθεσινή απεργία, που προκήρυξε η Ομοσπονδία μας (ΟΣΜΕ) και η ΓΣΕΕ, προκειμένου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «για μια ακόμα φορά να απαιτήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τον λαό να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το διαχρονικό δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών».

Το συνδικάτο Οικοδόμων μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Χρέος για τον κάθε εργαζόμενο, τον κάθε νέο και νέα, είναι να συνεχίσουμε να ζητάμε τα αυτονόητα:

– Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

– Την ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας

– Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Έλεγχος εδώ και τώρα αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.

– Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας».

Δρώμενο στο Ρέθυμνο για τα θύματα των Τεμπών

Στο πλαίσιο της χθεσινής πορείας διαμαρτυρίας πολίτες συμμετείχαν στο δρώμενο «Καγκελευτός Ιερισσού» στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών.

Ο καγκελευτός είναι ένας αργόσυρτος χορός που χορεύεται στην Ιερισσό Χαλκιδικής από άνδρες και γυναίκες και αναπαριστά τη σφαγή πάνω από 400 κατοίκων από τους Τούρκους.