Αν θελήσει ένας τρίτος ηγέτης να τηλεφωνήσει σε κάποιον αρμόδιο στην Ευρώπη, μάλλον θα έχει ανάλογη δυσκολία με τους ισχυρούς ανέμους που σαρώνουν τη γηραιά ήπειρο! Έχοντας χάσει την αίγλη της, η ανύπαρκτη ηγεσία της ΕΕ παραπαίει χωρίς βηματοδότη στις καρδιακές δυσχέρειες να ανακάμψει. Όμως λένε οι πλέον ψύχραιμοι αναλυτές, ας πρόσεχε! Ο αναγνώστης του παρόντος ας βάλει στη φράση αυτή ότι θεωρεί σκόπιμο ο ίδιος. Πάντως τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Τα περιθώρια ελιγμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) άλλοτε με κραταιά παρουσία στο παγκόσμιο προσκήνιο, λιγοστεύουν και τείνουν προς το απόλυτο μηδέν, όπως οι πολικές θερμοκρασίες της εποχής.
Ένας πόλεμος στο κατώφλι του σπιτιού μας, επέτρεψε στους ταγούς της ΕΕ να πάρουν όσες λάθος αποφάσεις δεν πήραν οι προηγούμενες ηγεσίες επί πάνω από μια 60ετία, μέσα τα τελευταία 3-4 χρόνια!. Από την εξαιρετικά μικρής εμβέλειας πανδημία (αρχίζουν και τα ψελλίζουν μόνοι τους), μέχρις τις αυτοκτονικές τάσεις της ευρωηγεσίας στη ρωσοουκρανική σύρραξη, καλούμαστε σήμερα θα αντιμετωπίσουμε ένα πρόσθετο κίνδυνο ερχόμενο από τον πάλαι ποτέ σύμμαχό μας.
Κρατούμε ένα υπονοούμενο ότι μπορεί αυτός ο νέος υπερατλαντικός σύμμαχος και αντίμαχος που ακούει στο όνομα Τραμπ έχει ένα σοβαρό πρόβλημα με τις αμυντικές δαπάνες των Ευρωπαίων, που το είχε εκφράσει ευλόγως και επακριβώς, ήδη από την προηγούμενη θητεία του. Οι σύμβουλοι δε, της προέδρου της Κομισιόν έπεισαν την κυρία φον ντερ Λάϊεν ότι η λύση είναι ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να αφορά την αμυντική βιομηχανία. Εδώ λοιπόν έχουμε τα εξής παράδοξα γεγονότα:
1. Οι διαδοχικές διευρύνσεις στις οποίες έχει προσχωρήσει η ΕΕ την οδήγησαν σε μια αδυναμία ορθής διανομής των περιορισμένων πόρων τις οποίες προέβλεπαν οι Συνθήκες. Εξ άλλου το οικονομικό σύστημα εν ισχύ επέτρεψε στην ΕΕ να εξακολουθήσει να γεύεται θετικούς καρπούς από τις διευρύνσεις αυτές. Μόνο που τώρα τελειώνουν οι υποψήφιες χώρες, αλλά και πλήγηκαν από την περιορισμένη πανδημία που της έδωσαν, ως μη όφειλαν τεράστιες διαστάσεις, σε βάρος της ευρωοικονομίας, αλλά και από το ουκρανικό που οδήγησε σε ενεργειακή ομηρία ολόκληρη την Ευρώπη!
2. Η αποφασισμένη υπάρχουσα ηγεσία, έστω και πάσχουσα από πνευμονία, οδηγώντας με λάθος ταχύτητες το ευρωπαϊκό τρένο, διατρέχει τον κίνδυνο να πείσει προσωρινά τους άλλους ταγούς να αφήσουν στο πλάι τα περί ευμάρειας και ευημερίας των ιθαγενών και περί κοινωνικών παροχών, και να αναπτύξουν κατά μήκος του άξονα Παρίσι-Βερολίνο ην πολεμική βιομηχανία, ρίχνοντας και μερικές άγκυρες στις άλλες τέσσερις συνοδοιπόρους, ήτοι Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία και προσθέτουμε και την Πολωνία σε εκείνους που θα έχουν ένα μικρό μερίδιο. Οι υπόλοιποι, που είναι και οι πολλοί, τα ποσά που θα έρχονταν στην οικονομία τους με τις συνήθεις διαδικασίες θα δουν να αντικαθίστανται από λογύδρια χωρίς νόημα και άντε καμιά σύμβαση για ελλιμενισμό φρεγατών στο Νεώριο Σύρου και στον Σκαραμαγκά για … επιδιορθώσεις!
Τα ανωτέρω έτσι ή αλλιώς ορθά, που μένει λίγος καιρός πλέον για να τα δούμε να πραγματοποιούνται σημαίνουν ότι όντως οι αναλυτές που λένε ότι «Η πολεμική βιομηχανία καταστρέφει τις ζωές μας» βασίζονται σε δυστυχώς αδιάσειστα στοιχεία. Μόνο μια αναφορά των λεχθέντων από τον άλλοτε πρωθυπουργό της Ολλανδίας και νυν Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, δυστυχώς δυναμώνει τη σημείωσή μας: Ο αξιωματούχος αυτός καλεί τους Ευρωπαίους συμμάχους να «στραφούν σε μια νοοτροπία εν καιρώ πολέμου και να αυξήσουν την παραγωγή και τις αμυντικές δαπάνες». Έτσι, απευθύνεται άμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες με τους ακόλουθους όρους: α) οι τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά μας ταμεία πρέπει να επενδύσουν στην αμυντική βιομηχανία. β) η επένδυση στην άμυνα αποτελεί επένδυση στην ασφάλειά μας. γ) είναι υποχρέωση! ένα μικρό κλάσμα αυτών των χρημάτων που δαπανούμε από το εθνικό μας εισόδημα για συντάξεις, υγεία και κοινωνική ασφάλιση φθάνει για να κάνουμε τις άμυνες μας πολύ ισχυρότερες και να διατηρήσουμε τον τρόπο ζωής μας. και καταλήγει ο αξιωματούχος αυτός λέγοντας ότι «για να προστατεύσουμε την ελευθερία, την ευημερία και τον τρόπο ζωής μας, οι πολιτικοί σας πρέπει να ακούσουν τις φωνές σας: να τους πείτε ότι είστε πρόθυμοι να κάνετε θυσίες σήμερα, ώστε να είστε ασφαλείς αύριο».
Αυτά είναι τα νέα δεδομένα, με μόνο μια σημείωση. Η πρόεδρος της Κομισιόν κατ εντολή ποιων κύκλων και ποιων ηγετών αποφάσισε και έστειλε στους νέους επιτρόπους επιστολές αποστολών που έχουν ως βάση την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας.
Είναι πλέον φανερό ότι τα κράτη μέλη που εισέρχονται στην ΕΕ, με πλήρη εφαρμογή του «κοινοτικού κεκτημένου», θα χάσουν τις ισχνές επιστροφές που προέρχονται από τον ετήσιο κορβανά, ιδίως αν εξακολουθήσει κανείς να αγνοεί αυτό που έχουμε σημειώσει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν: Η εφαρμογή των πολιτικών που έχουν υιοθετηθεί επιτρέπουν την κατάρτιση του ετήσιου προϋπολογισμού με κονδύλια που φέρουν τον όρο «Αναλήψεις Υποχρεώσεων». Η εφαρμογή όμως αυτών των πολιτικών επαφίεται στην εκτελεστική αρχή που είναι η Κομισιόν και η οποία λέει ότι για να λάβεις τα σχετικά κονδύλια που προβλέπουν οι πολιτικές που ισχύουν, πρέπει να στις εγκρίνω εγώ, ως το αρμόδιο όργανο της ΕΕ και έχει ονομάσει αυτή τη διαδικασία «Πληρωμές» στον ετήσιο προϋπολογισμό! Και ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι υπάρχει μια δυσαναλογία «Αναλήψεις Υποχρεώσεων», έναντι «Πληρωμών», μόνο τα τελευταία χρόνια! Δυσαναλογία όμως αρκετών δεκάδων δισ. ευρώ ετησίως!
Οι κυβερνήσεις των λεγόμενων αδύναμων προϋπολογισμών πρέπει να ενσκήψουν αυθωρί στο θέμα αυτό, γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά, και για τη σύγκλιση των οικονομιών μας, και για την επάρκεια των αγαθών και κυρίως την επισιτιστική ασφάλεια των Ευρωπαίων.
Μόνο εργαλείο αναγνώρισης των περιλαμβανομένων στο παρόν σημείωμα αποτελεί ο υπό έκδοση νέος ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. που θέτουμε στη διάθεση των αναγνωστών μας ευθύς μετά το τέλος Ιανουαρίου 2025, στα πλαίσια της σειράς «ΜΑΘΕ & ΕΠΕΝΔΥΣΕ».