Ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη του διαγωνισμού του μεγάλου έργου που αφορά στην αξιοποίηση του ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου, καθώς χθες υπεγράφη από τον κ. Νίκο Μαμαλούνγκο, από τη Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου Ανάπτυξης ΥΜΕΠΕΡΑΑ, η έγκριση των σχεδίων των τευχών διακήρυξης και η διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα προκηρυχθεί το έργο.
Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα δημοσιευτεί ο διαγωνισμός για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 22.7 εκ. ευρώ. Ένα έργο το οποίο μελέτησε και θα επιβλέψει κατά την υλοποίησή του ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης και έχει σχεδιαστεί για να δώσει οριστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ο χρόνος ολοκλήρωσής του είναι οι 32 μήνες και επιπλέον δέκα μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας. Με το έργο αυτό εξασφαλίζεται η υδροδότηση του δήμου για τα επόμενα 25 χρόνια, τονίζοντας ότι ημερησίως η ποσότητα νερού θα φτάνει τα 30.000 κμ. με δυνατότητα να φτάσει τα 45.000 κμ. τη στιγμή που σήμερα οι ποσότητες που φτάνουν από τη λίμνη του Κουρνά και την Αργυρούπολη φτάνουν τις 15.000 κμ. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι στην είσοδο του διυλιστηρίου προβλέπεται η κατασκευή υδροστρόβιλου που εξασφαλίζει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και φθηνό νερό για τη ΔΕΥΑΡ, γιατί η επεξεργασία θα γίνεται με φυσική ροή.
Όπως τόνισε ο διευθυντής υδραυλικών έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, Βαγγέλης Μαμαγκάκης, με το έργο αυτό θα δίδονται περίπου 30 χιλιάδες κυβικά ημερησίως σε πόσιμο νερό, το οποίο θα διοχετεύεται στις δεξαμενές της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, ενώ κατασκευαστικά θα έχει προοπτικές για επέκταση στα 45 χιλιάδες κυβικά την ημέρα.
«Το έργο αυτό εξασφαλίζει για την επόμενη 20ετια την επάρκεια ύδρευσης όλου του δήμου. Σήμερα 14.000 κυβικά ημερησίως έρχονται από τη Λίμνη του Κουρνά και τις πηγές της Αργυρούπολης. Πλέον στην Α’ Φάση του έργου η μέση ημερήσια δυναμικότητα ανέρχεται σε 30 χιλ. μ3/ημ.), ενώ έχει γίνει κατάλληλη πρόβλεψη χώρου και υποδομών για την επέκταση των έργων των μονάδων αυτών για την κάλυψη των αναγκών των μελλοντικών φάσεων επέκτασης του έργου 40ετίας (Β’ Φάση). Τα μοντέλα δείχνουν ότι για τα επόμενα 40 με 45 χρόνια, έχει εξασφαλιστεί η υδροδότηση του Ρεθύμνου. Το έργο επίσης περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός υδροστρόβιλου στην είσοδο της εγκατάστασης, ο οποίος θα μας εξασφαλίζει παράλληλα και ενεργειακή επάρκεια για τη λειτουργία της εγκατάστασης και της επεξεργασίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ένα νερό επιπέδου εμφιαλωμένου και παράλληλα η τιμή του στον καταναλωτή, θα είναι χαμηλή» ανέφερε και υπογράμμισε ότι: «Είναι σημαντικό ότι όπως θα έρχεται το νερό με φυσική ροή από το φράγμα, με φυσική ροή θα πηγαίνει και στη δεξαμενή (η οποία θα είναι ένα συμπληρωματικό έργο που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα) στα Πευκάκια και από κει θα καλύπτονται όλες οι δεξαμενές της πόλης του Ρεθύμνου. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και ενεργειακά και οικονομικά. Πρόκειται για ένα διυλιστήριο, αντίστοιχο με αυτό του Αποσελέμη, δεν έχει καθόλου απόβλητο, το νερό ανακυκλώνεται και ξεκαθαρίζεται, παράγει ενέργεια και την καταναλώνει. Το χρονοδιάγραμμα είναι 42 μήνες, περιλαμβάνεται η 12μηνη πιλοτική λειτουργία. Η έγκριση που δόθηκε είναι μια σημαντική εξέλιξη γιατί ήταν αυτό που περιμέναμε για να προκηρύξουμε τον διαγωνισμό. Το έργο αυτό θα αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης των δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, μιας και το έργο έχει σχεδιαστεί να παράγει ενέργεια, η οποία θα καταναλώνεται στη φάση της επεξεργασίας. Αν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε ενστάσεις στο διαγωνισμό θα μπορούμε να έχουμε ανάδοχο γύρω στο Πάσχα».