Επιβεβλημένη χαρακτηρίζει την τήρηση της τάξης στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου και το συμμάζεμα των εμπορευμάτων και άλλων αντικειμένων που βρίσκονται καταμεσής των πεζοδρομίων η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Αθηνά Τσικιντίκου, η οποία σημειώνει ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην παλιά πόλη είναι ασφυκτικά επιβαρυντική για κατοίκους και επισκέπτες. Η κα Τσικιντίκου μίλησε στα «Ρ.Ν.» με αφορμή και τη διαβούλευση για την τροποποίηση της κανονιστικής απόφασης για τη λειτουργία της παλιάς πόλης. Όπως είπε, ο Εμπορικός Σύλλογος κατέθεσε χθες την πρότασή του στον δήμο Ρεθύμνου, η οποία επικεντρώνεται στη βελτίωση της σημερινής εικόνας και προβλέπει την απαγόρευση κατάληψης των πεζοδρομίων από κάθε είδους εμπορεύματα. Ο Εμπορικός Σύλλογος, όπως τόνισε, προτείνει επιτοίχια ράφια στο εξωτερικό μέρος των καταστημάτων, τα οποία όπως διευκρίνισε θα είναι περιορισμένης έκτασης και ανάλογα με την οδό στην οποία βρίσκεται κάθε κατάστημα.
Ειδικότερα, η κα Τσικιντίκου, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε: «Εμείς στείλαμε την επιστολή μας στην οποία αναφέρουμε ότι συμφωνούμε απόλυτα στην τροποποίηση της κανονιστικής της παλιάς πόλης, έτσι ώστε να συγχρονιστεί με την εποχή που ζούμε. Θεωρούμε ότι τα εμπορεύματα θα πρέπει να συμμαζευτούν. Εμείς ορίζουμε τρεις ζώνες, με τις οποίες χωρίζουμε την παλιά πόλη. Η πρώτη ζώνη είναι η Μεγάλη Πόρτα – Εθνικής Αντιστάσεως. Η δεύτερη ζώνη είναι η Βάρδα Καλλέργη – Αρκαδίου και η τρίτη ζώνη είναι Παλαιολόγου – Αραμπατζόγλου και όλα τα επικείμενα στενά γύρω από αυτά. Αυτό σημαίνει ότι και για τις τρεις ζώνες ισχύει ότι τα τουριστικά καταστήματα μπορούν να κρεμάσουν επιτοίχια κάποια εμπορεύματα, όμως όχι να βγάλουν έξω όλο το μαγαζί. Ουσιαστικά επικεντρωνόμαστε στη Μεγάλη Πόρτα που είναι η είσοδος της αγοράς, το να μπορούν τα όποια τουριστικά καταστήματα υπάρχουν με τον τουρισμό να βγάλουν το εμπόρευμα έξω, αλλά πολύ συμμαζεμένα και πολύ ωραία φτιαγμένα».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι στην πρόταση περιλαμβάνεται και ο ενιαίος φωτισμός συμπληρώνοντας ότι:
«Εμείς είπαμε να μην υπάρχουν κάτω καθόλου εμπορεύματα. Στον τοίχο μπορούν να βάλουν εμπορεύματα, όμως συγκεκριμένα στη Μεγάλη Πόρτα, στην είσοδο της Πύλης της Άμμου, που είναι από τη μεριά της Αρκαδίου κι από την είσοδο που έρχεται από το λιμάνι, σε αυτές τις τρεις εισόδους που έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, λέμε να βγαίνουν τα εμπορεύματα έξω αλλά πολύ συμμαζεμένα και μόνο στον τοίχο. Αυτή είναι η πρότασή μας, που μάλιστα επεκτείνεται και στον φωτισμό, που θα πρέπει να είναι σύμφωνος με έγγραφο της Αρχαιολογίας που εδώ και πάρα πολλά χρόνια ορίζει τον θερμό φωτισμό.
Σήμερα, οι μισές λάμπες έχουν θερμό φωτισμό και οι μισές λάμπες έχουν ψυχρό φωτισμό, οπότε γίνεται ένα αλαλούμ και έχουμε προτείνει και οι προβολείς των καταστημάτων να πάρουν τον ίδιο θερμό φωτισμό, έτσι ώστε όταν πέφτει ο ήλιος και ανάβουν τα φώτα, ομοιόμορφα τουλάχιστον να φαίνεται το κομμάτι της παλιάς πόλης».
Η κα Τσικιντίκου σημείωσε ότι η Εθνικής Αντιστάσεως, που ήταν για χρόνια η μικρή αγορά και αποτελούσε ένα βασικό οικονομικό πνεύμονα της πόλης, πλέον έχει περιοριστεί, αφού στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα καταστήματα απευθύνονται σε τουρίστες: «Βάσει αυτού δεν θέλουμε να συμβεί το ίδιο και στην Αρκαδίου και οπουδήποτε αλλού. Όλοι βλέπουν ότι η παλιά πόλη ασφυκτιά από μαγαζιά, ακόμα και οι άνθρωποι που βγάζουν εμπορεύματα. Δεν είναι εύκολο και για τον άλλον ούτε να κρεμάσει στάντ, ούτε να τα βγάλει έξω. Ούτε είναι η ωραιότερη ώρα της ημέρας να τα βγάζει το πρωί και να τα βάζει το βράδυ. Δηλαδή ο έμπορος αναγκάστηκε να το κάνει διότι η επισκεψιμότητα στο κατάστημά του ήταν χαμηλή. Θεώρησε ότι όταν το εμπόρευμα είναι προσβάσιμο στον καταναλωτή και έχει την ευκολία να μπορεί να τα αγγίξει και χωρίς να φοβηθεί μπορεί να το πιάσει, ότι θα είχε αύξηση της αγοραστικής κίνησης.
Το ζήτημα είναι ότι θα πρέπει στο 2024 εάν θέλουμε μια αγορά, όχι μόνο παλιά πόλη αλλά και καινούργια πόλη, με όλα αυτά που συμβαίνουν, με τον πληθωρισμό, με ό,τι δυσκολίες στην καθημερινότητά μας, πρέπει και εμείς να συνδράμουμε στο να βελτιώσουμε την εικόνα για δικό μας συνολικό καλό» ανέφερε.
Χρειάζεται 24ωρη αστυνόμευση στην παλιά πόλη
Η κα Τσικιντίκου συμπληρώνει ότι η μη τήρηση του μέτρου του δακτυλίου έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία της παλιάς πόλης τόσο στους ίδιους τους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες. Χρειάζεται όπως επισημαίνει 24ωρη αστυνόμευση με ποδηλάτες αστυνομικούς για να διαφυλαχτεί η εύρυθμη λειτουργία της και η ασφάλεια των πολιτών: «δεν μου αρέσει η άναρχη η διέλευση οχημάτων, π.χ. πατίνια, ηλεκτρικά ποδήλατα και μηχανάκια. Αυτά δεν γίνονται. Να περπατάς αμέριμνος και ξαφνικά να ακούσεις κόρνα. Υπάρχουν αστυνομικοί που έχουν ποδήλατα, θα έπρεπε αυτή η πόλη να αστυνομεύεται 24 ώρες το 24ωρο με ποδηλάτες. Σαφώς να υπάρχουν οι μηχανές των αστυνομικών απ’ έξω από τον δακτύλιο για οτιδήποτε σοβαρό συμβεί. Αλλά δεν μπορείς να είναι 19:00 το απόγευμα, ακριβώς από πίσω να περνάνε οι δύο μηχανές, ανάποδα να περνάει ένα πατίνι. Αυτά όλα έχουν ένα αρνητικό πρόσημο στην εικόνα. Και ο κάτοικος που είναι μέσα στην πόλη πρέπει να νιώσει ασφαλής, γιατί τον θέλουμε. Είναι αυτός που θα κρατήσει την πόλη «ζωντανή» τον χειμώνα όταν δεν έχουμε τουρίστες, αλλά πρέπει όλα να είναι σε μια ισορροπία. Αυτή είναι η δική μου άποψη που είμαι γέννημα θρέμμα μέσα σε μια αγορά» είπε.