13 °C Rethymno, GR
25/03/2023

ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

Πρεσβευτές του τουρισμού του Ρεθύμνου οι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες

Το Ρέθυμνο αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό και έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια πολλούς πιστούς φίλους. Ανθρώπους από κάθε γωνιά της Ευρώπης και όχι μόνο, που επισκέφτηκαν μια φορά τον τόπο μας και τον ερωτεύτηκαν, όπως οι ίδιοι εξομολογούνται και για τον λόγο αυτό μάλιστα σχεδόν κάθε χρόνο επιστρέφουν επιλέγοντάς τον ξανά και ξανά για τις καλοκαιρινές τους και όχι μόνο διακοπές. Ο λόγος για τους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες της πόλης που έχουν εξελιχτεί στους καλύτερους πρεσβευτές του τουρισμού του Ρεθύμνου. Δέθηκαν με την πόλη, με τους ξενοδόχους και τους εργαζόμενους των ξενοδοχείων, με το προσωπικό των καταστημάτων εστίασης και έκαναν όπως λένε πραγματικούς φίλους. Γνώρισαν όχι μόνο τις παραλίες, αλλά και τα μνημεία της πόλης και γευτήκαν την παραδοσιακή κρητική κουζίνα και πολλές φορές ακόμα και τους παραγωγούς των προϊόντων. Επισκέπτονται μουσεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις ακόμα και πανηγύρια για να νιώσουν και οι ίδιοι κομμάτι αυτού του τόπου. Προγραμματίζουν εγκαίρως τις διακοπές τους κάθε χρόνο, έτσι ώστε να είναι βέβαιοι ότι θα βρουν διαθέσιμο δωμάτιο και απολαμβάνουν κάθε στιγμή στην πόλη. Τους ανθρώπους αυτούς τίμησαν χθες ο δήμος Ρεθύμνου και ο σύλλογος Ξενοδόχων απονέμοντάς τους τα «Βραβεία Φιλίας» ως ένδειξη εκτίμησης και αναγνώρισης της προσφοράς τους στον τόπο.

«Βρισκόμαστε ξανά στην ευχάριστη θέση να τιμήσουμε επισκέπτες, που επί σειρά ετών επιλέγουν το Ρέθυμνο για να περάσουν τον πολυτιμότερο χρόνο τους – δηλαδή τις διακοπές – ως ένδειξη αναγνώρισης, φιλίας και αδελφοσύνης. Εκείνοι είναι και οι καλύτεροι πρεσβευτές μας και τους θεωρούμε αληθινούς φίλους της πόλης μας, του πολιτισμού, της χώρας και του λαού μας. Και αφού επιστρέφουν ξανά και ξανά, θεωρούμε πως και εκείνοι νιώθουν το ίδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Μανόλης Τσακαλάκης.

Ο Ραλφ κατάγεται από τη Γερμανία και επισκέπτεται το Ρέθυμνο επί 33 χρόνια, μένει στο Creta Palace «Το Ρέθυμνο είναι πολύ όμορφο, είναι πολύ ήσυχα και μου αρέσει να έρχομαι γιατί είναι κοντά η πόλη και το απολαμβάνω» μας είπε.

Η Γκειλ είναι από τη Βρετανία και έρχεται στο Ρέθυμνο για 12 χρόνια. Ενθουσιασμένη από τον τόπο αναφέρει:

«Έρχομαι στην Κρήτη από το 1991. Στην αρχή πηγαίναμε στην περιοχή του Σταυρωμένου, αλλά περπατώντας με τον σύζυγό μου στην περιοχή του Πλατανιά είδαμε το ξενοδοχείο Axos και την επόμενη φορά ήρθαμε σε αυτό. Η οικογένεια είναι υπέροχη και απολαμβάνουμε τη διαμονή μας.

Η πόλη του Ρεθύμνου είναι υπέροχη, ο πολιτισμός και η ιστορία της, οι ταβέρνες της αλλά και η νυχτερινή της ζωή είναι όλα τέλεια. Νιώθουμε μεγάλη τιμή που μας βραβεύουν».

Ο Μάνφρεντ είναι από τη Γερμανία και επισκέπτεται το Ρέθυμνο από το 1993. Έχει έρθει συνολικά 33 φορές: «Πρώτη φορά ήρθα στο Ρέθυμνο το 1993 και μείναμε στο pearl beach hotel και ήταν μία πολύ όμορφη εμπειρία για αυτό και ερχόμαστε κάθε χρόνο, εκτός από την περίοδο του κορονοϊού. Είμαι ενθουσιασμένος για το βραβείο γιατί αγαπάω και την πόλη αλλά και τους ανθρώπους εδώ στο Ρέθυμνο».

Μ. Τσακαλάκης: Προτεραιότητα στον πλανήτη για έναν βιώσιμο τουρισμό

Ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Μανολης Τσακαλακης καλωσόρισε τους επισκέπτες και στον χαιρετισμό του τόνισε την ανάγκη να μπει σε προτεραιότητα ο άνθρωπος και πλανήτης για ένα βιώσιμο τουρισμό. Μεταξύ άλλων ανέφερε:«Η απότομη διακοπή της δυνατότητας να ταξιδεύουμε και ο πρωτοφανές περιορισμός μας έκανε να αναθεωρήσουμε πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής μας. Ως εκ τούτου, το νέο ξεκίνημα του τουρισμού μας δίνει την ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσουμε τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιούμαστε, τηνφιλοξενία και το ταξίδι.

Το φετινό θέμα της παγκόσμιας ημέρας τουρισμού «Ο Επαναπροσδιορισμός του Τουρισμού» επιβεβαιώνει και υποστηρίζει την επίκαιρη ανάγκη, να δώσουμε προτεραιότητα στον άνθρωπο και τον πλανήτη. Κυβερνήσεις, τοπικοί φορείς και επιχειρήσεις οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε ένα κοινό όραμα ενός βιωσιμότερου, σταθερού τουρισμού. Ο τουρισμός ως ολοκληρωμένο σχέδιο, το ταξίδι ως εμπειρία που δημιουργεί όμορφες αναμνήσεις σε πλαίσιο μιας λειτουργίας μειωμένης περιβαλλοντικής επίδρασης, αναλαμβάνοντας κοινωνική ευθύνη είναι ο σκοπός και το στοίχημα του σημερινού σχεδιασμού για το αύριο.

 

Π. Μπιρλιράκη: Αξιοποίηση των δυνατοτήτων του τουρισμού με τον άνθρωπο να παραμένει πάντα ο πυρήνας

Η αντιδήμαρχος Τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη στην ομιλία της εστίασε στη φετινή θεματική της παγκόσμιας ημέρας που ήταν «Επανεξετάζοντας τον τουρισμό». Μια θεματική που στόχο είχε την ανάκαμψη του κλάδου μετά την πανδημία covid-19 και τη σχετική παύση στα διεθνή ταξίδια, ως όχημα μετασχηματισμού, ως κύριο πυλώνα βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης και ως κινητήρια δύναμη για πολιτική βούληση και συνεργασία.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η κ. Μπιρλιράκη στην αναγκαιότητα ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος με τον άνθρωπο να παραμένει πάντοτε ο πυρήνας. Μεταξύ άλλων ανέφερε:«O επαναπροσδιορισμός του τουρισμού στρέφεται στο μέλλον, εγείροντας ερωτήματα όπως: Πώς κάνουμε τουρισμό; Πού πηγαίνει ο Τουρισμός; Πού θέλουμε εμείς να πάμε; Και: Πώς φτάνουμε εκεί; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα απαιτούν να θέσουμε σε προτεραιότητα τον άνθρωπο και τον πλανήτη και να κάνουμε τους πάντες ˗  από τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις έως τις τοπικές κοινότητες ˗  να αποκτήσουν ένα κοινό όραμα για έναν βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς, εύρωστο και ισχυρό τουριστικό τομέα.

Η ώρα είναι τώρα. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στους παλιούς τρόπους εργασίας, η κρίση μας έδειξε πού πρέπει να χτίσουμε, τι πρέπει να αλλάξουμε, πώς πρέπει να δουλέψουμε. Έχουμε ανάγκη από αλλαγή προσέγγισης, δημιουργικότητα, νέες φωνές, νέες ιδέες και, επιπλέον, κοινή ευθύνη για να διασφαλίσουμε ότι οι δυνατότητες του τουρισμού αξιοποιούνται πλήρως με τον άνθρωπο να παραμένει πάντα ο πυρήνας.

Εδώ λοιπόν στο Ρέθυμνο, δουλεύουμε όλοι μαζί πάνω στον παραπάνω άξονα. Και το αποδεικνύουμε κερδίζοντας συνεχώς διακρίσεις που εσείς και η Ευρώπη μας απονέμει, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες των πολιτών των επαγγελματιών και του δήμου Ρεθύμνης: Βραβεία όπως: Καλύτερος τουριστικός προορισμός ως πόλη, ως ασφάλεια αστικών δρόμων, ως βιώσιμη κινητικότητα, ως προορισμός για οικογένειες, και άλλα, μας δίνουν περηφάνια και κουράγιο να συνεχίσουμε.

 Επανεξετάζοντας, λοιπόν, τον τουρισμό, καλούμε όλους εσάς, τους αγαπημένους μας επαναλαμβανόμενους επισκέπτες, να μοιραστείτε την εμπειρία σας μαζί μας, να μας βοηθήσετε να γνωρίσουμε τη δική σας άποψη, να ενισχύσουμε τον μεταξύ μας διάλογο και να γίνουμε καλύτεροι οικοδεσπότες. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε μαζί σας το ίδιο όραμα, το ίδιο πάθος, την ίδια ιστορία».

Η κ. Μπιρλιράκη ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στο γραφείο Τουρισμού, την επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και ιδιαίτερα τον σύλλογο Ξενοδόχων, τον δήμαρχό μας, το δημοτικό συμβούλιο και όλες τις υπηρεσίες που στηρίζουν το έργο, τα Σώματα Ασφαλείας και Υγείας, τα μέλη της Δημοτικής μας Φιλαρμονικής, τους ανθρώπους του Παλαιοντολογικού μουσείου και ιδιαίτερα τον κ. Σιμιτζή, τον χορηγό Όμιλο Ν. Δασκαλαντωνάκη, τα μέσα ενημέρωσης και κυρίως τους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες που, μέσω των οικογενειών των ξενοδοχείων έχουν γίνει μέλη στην οικογένεια του δήμου Ρεθύμνου.

Γ. Μαρινάκης: «Μας ενδιαφέρει η προσέλκυση επισκεπτών που έχουν ως βασικό κριτήριο επιλογής του ταξιδιωτικού τους προορισμού, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τόπου που επισκέπτονται»

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης, αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της αυτοδιοίκησης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο δήμος δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τόπου: «Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα των δήμων και Περιφερειών που σηκώνουν το βάρος της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, πρέπει να είναι ουσιαστικός, καίριος και δυναμικός. Προφανώς το κράτος οφείλει ν’ αναλάβει το τις ευθύνες του, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού κι εφαρμογής μέτρων εξασφάλισης μιας βιώσιμης και ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης όσο και σε επίπεδο εξασφάλισης και παροχής πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων σε τουριστικές περιοχές που συνδράμουν την οικονομική δραστηριότητα και το ΑΕΠ της χώρας με υψηλά ποσοστά συμμετοχής.

Εντούτοις, τον κάθε τόπο οφείλουν πρωτίστως να τον προστατεύσουν και να επιδιώκουν σταθερά κι επίμονα την ανάπτυξη κι ευημερία του, οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με το σύνολο των παραγωγικών του δυνάμεων και των ανθρώπων του.

Είναι δική μας η ευθύνη για την τουριστική εξέλιξη του Ρεθύμνου.

 Και την αναλαμβάνουμε.

Με στρατηγική, με διαρκή διαβούλευση με την κοινωνία μας, με σεβασμό στις ανάγκες των κατοίκων και το επιθυμίες των επισκεπτών, με όραμα και νοιάξιμο για το μέλλον αυτού του τόπου, στον οποίο ευτυχούμε να ζούμε.

 

Ο δήμος Ρεθύμνης είναι σταθερά προσηλωμένος στη μεταμόρφωση του Ρεθύμνου σε ένα καταπράσινο προορισμό. Μας ενδιαφέρει η προσέλκυση επισκεπτών που έχουν ως βασικό κριτήριο επιλογής του ταξιδιωτικού τους προορισμού, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τόπου που επισκέπτονται.

Το στοίχημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, παραμένει ελκυστικό κι επιδιωκόμενο. Προτεραιότητα όμως έχει η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της ποιότητας και της αυθεντικότητας αλλά και της ανθεκτικότητας του ρεθεμνιώτικου τουρισμού. Οι προϋποθέσεις είναι απαιτητικές. Είναι όμως ξεκάθαρες:

  • Σοβαρός προγραμματισμός.
  • Δημιουργία κατάλληλων υποδομών.
  • Ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων Ρεθύμνου: Φύση, Πολιτισμός, Περιβάλλον, Άνθρωπος, Ιστορία.
  • Επένδυση στον πολυθεματικό τουρισμό.
  • Περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
  • Περιορισμός επιπτώσεων υπερτουρισμού.
  • Διαχείριση της εμπειρίας των επισκεπτών.

Η ραγδαία υπερσυγκέντρωση επισκεπτών σε ελκυστικούς και φιλόξενους τουριστικούς προορισμούς, εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς που ενίοτε εκδηλώνονται ακόμη και σε οργανωμένες αντιδράσεις των ντόπιων ή αποτυπώνονται σε εκφράσεις δυσαρέσκειας των επισκεπτών που δυσκολεύονται να χαρούν τα προνόμια του τόπου που επέλεξαν.

Το Ρέθυμνο, με την εξαιρετική φυσική ομορφιά του, τον πολιτιστικό του πλούτο, την ισχυρή παράδοση και το φιλόξενο ανθρωπογενές περιβάλλον του, μοιράζεται τον γενικό προβληματισμό των εμβληματικών προορισμών που βιώνουν κάθε χρόνο και πιο έντονα τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού στην τουριστική εμπειρία που διατρέχει κίνδυνο επιβάρυνσης, στις υποδομές που φθείρονται και παρά την έκταση τους μοιάζουν ανεπαρκείς, στην αλόγιστη χρήση και κατασπατάληση των φυσικών πόρων, στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας του τόπου, στη βιολογική και ψυχική εξάντληση των ανθρώπων του.

Επανασχεδιάζουμε λοιπόν τον τουρισμό, μαζί. Συνεργαζόμαστε, ανταλλάζουμε ιδέες και εμπειρίες, μοιραζόμαστε κοινά οράματα και στόχους, συγχρονίζουμε τις πρωτοβουλίες μας και συντονίζουμε τις δράσεις μας, ο καθένας από τη δική του θέση ευθύνης, προσωπικής και συλλογικής.

 Σε αυτή την προσπάθεια, συνεργούς και συμπαραστάτες μας έχουμε τους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες μας που μπορούν να φανούν πολύτιμοι, καταθέτοντας τη δική τους βιωμένη εμπειρία και τις προτάσεις τους για την επίτευξη του στόχου μας, ο οποίος εδράζεται στην ανάπτυξη του τουρισμού με γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον, τον κάτοικο και τον επισκέπτη. Ένα όραμα που διακτινίζεται στο μέλλον, υπηρετώντας τις επερχόμενες γενιές και την ποιότητα της υλικής και άυλης κληρονομιάς που θα τους παραδώσουμε».

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή στον χαιρετισμό που απέστειλε, καθώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατάφερε να παραβρεθεί ανέφερε: «Για το νησί μας την Κρήτη, ο τουρισμός αποτελεί το κύριο στήριγμα της τοπικής οικονομίας, προσφέροντας παράλληλα θέσεις εργασίας και απασχόληση σε ένα μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού και όχι μόνο. Έχουμε επαναλάβει και στο παρελθόν ότι ο τουρισμός δεν είναι υπόθεση μεμονωμένων εμπλεκομένων. Είναι υπόθεση που μας αφορά όλους. Πολιτεία, αυτοδιοίκηση, επαγγελματίες του κλάδου, φορείς, το σύνολο της κοινωνίας μας. Προκειμένου να υπάρχει τουριστική ανάπτυξη στον τόπο μας χρειάζεται διαρκής και συλλογική προσπάθεια από όλους. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η σύμπραξη αυτή είναι επιβεβλημένη και μονόδρομος, ώστε να προστατεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν, τις επιχειρήσεις μας και τους εργαζομένους μας, που δύο χρόνια τώρα δέχονται ισχυρά πλήγματα και συνεχείς ανατροπές λόγω της πανδημίας, που έφερε τα πάνω – κάτω στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Αναπόφευκτα, οι εξελίξεις αυτές, στις οποίες προστίθεται πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επακόλουθη ενεργειακή κρίση, μας αναγκάζουν να επανεξετάσουμε τις προτεραιότητές μας και τη στοχοθεσία μας όσον αφορά τη στρατηγική μας στο θέμα του τουρισμού».

Ξεχωριστή τιμή για ξεχωριστούς ανθρώπους

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τη γιορτή τουρισμού ο δήμος Ρεθύμνου και ο σύλλογος Ξενοδόχων τίμησαν δυο ξεχωριστούς ανθρώπους, τη Ρίτσα Γιουμπάκη, επαγγελματία ξεναγό που έφυγε από τη ζωή για την προσφορά της στον κλάδο και τον Πασχάλη Ζησίου για τη δωρεά του στον δήμο Ρεθύμνου της συλλογής απολιθωμάτων.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου παρέδωσε το βραβείο για την προσφορά της εκλιπούσας Ρίτσας Γιουμπάκη στον γιο της
Δήμος και ξενοδόχοι βράβευσαν τον Πασχάλη Ζησίου για τη δωρέα της συλλογής απολιθωμάτων

Μιλώντας για τους τιμώμενους η κ. Μπιρλιράκη, ανέφερε:

«Η Ρίτσα Γιουμπάκη υπήρξε μια επαγγελματίας ξεναγός, παθιασμένη με τη δουλειά της, η οποία, για περισσότερα από 40 χρόνια, πραγματοποιούσε εμπνευσμένες ξεναγήσεις στους επισκέπτες του Ρεθύμνου, δίνοντάς τους όχι μόνο ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα, αλλά προσφέροντάς τους μια εναλλακτική, ουσιαστική και βαθύτερη πτυχή της ιστορίας, καθώς και τη δημιουργία ισχυρών δεσμών με τους ντόπιους. Λάτρης της κρητικής φύσης, προώθησε όλες τις πτυχές του βιώσιμου τουρισμού και φρόντιζε ώστε οι επισκέπτες της να απολαμβάνουν κάθε στιγμή της παραμονής τους στο νησί μας.

Τη μνήμη της Ρίτσας τιμούμε σήμερα, και μαζί της τιμούμε όλους τους συναδέλφους της, μέλη του σωματείου επαγγελματιών ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, για την προσφορά τους στην ανάδειξη του πολιτισμού, της ταυτότητας και της προβολής του τόπου μας και των ανθρώπων του, με τον καλύτερο τρόπο.

Τιμούμε επίσης τον κ. Πασχάλη Ζησίου, τακτικό επισκέπτη και φίλο του Ρεθύμνου, ο οποίος δώρισε τη σημαντική συλλογή απολιθωμάτων του στον δήμο Ρεθύμνης, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες να θαυμάσουν την εξέλιξη του τόπου και ολόκληρου του πλανήτη μας, προβάλλοντας ταυτόχρονα τον Γεωτουρισμό, δηλαδή τον ιδιαίτερο γεωφυσικό χαρακτήρα της περιοχής μας».

 

Βραβεία Φιλίας 2022

Στη διάρκεια της εκδήλωσης της γιορτής τουρισμού δόθηκαν 29 βραβεία σε πελάτες ισάριθμων ξενοδοχείων τα οποία έχουν ως εξής:
1) Η Mrs Desire Smith από την Αγγλία, έχει έρθει 23 φορές (Τρία άτομα – Aegean Pearl).
2) Η Mrs Asker Therese από τη Νορβηγία (Δύο άτομα – Anita Beach).
3) Η Mrs Judith και ο Mr George Shaw από την Αγγλία έχουν έρθει πάνω από 20 φορές (Τρία άτομα – Appolon Hotel).
4) H Mrs. Knudsen Brit και ο Mr. Knudsen Oivind από τη Νορβηγία έχουν έρθει 23 φορές (Τρία άτομα -Aquila Porto Rethymno).
5) Η Mrs Corinne και ο Mr Colin Maskell από το Ην. Βασίλειο έχουν έρθει 26 φορές (Τρία άτομα -Astali Hotel).
6) Η Mrs Betty Groen από την Ολλανδία έρχεται 31 χρόνια (Τρία άτομα – Asterion Hotel).
7) Η Mrs Petra και ο Mr Rudi Marsch από τη Γερμανία έχουν έρθει 18 φορές (Τρία άτομα -Atrium Ambiance Hotel).
8) Η Mrs Gail Sutton και ο Mr Martin Cooke από την Αγγλία ἐχουν έρθει 23 φορές (Τρία άτομα – Axos Hotel).
9) Η Mrs Lena και ο Mr Henning Wergeland από τη Νορβηγία ἐχουν έρθει 15 φορές (Τρία άτομα -Bio Suites Hotel).
10) Η Mrs Pam και ο Mr Tom Nutley, η Mrs Elisabeth Brugman και ο Mr Johannes Cornelissen έρχονται 26 χρόνια, δύο φορές τον χρόνο (Πέντε άτομα – Bueno Hotel).
11) Η Mrs Ruth και ο Mr Dominic Van Der Zypen από την Ελβετία (Τρία άτομα Galeana Beach).
12) Η Mrs Van Bellingen Rita και ο Mr Verdrengh Eddy από το Βέλγιο έχουν έρθει 10 φορές (Τρία άτομα – Grecotel Caramel Boutique Hotel).
13) Ο Mr Theil Ralf από τη Γερμανία έρχεται 25 χρόνια (Τρία άτομα – Grecotel Creta Palace).
14) Ο Mr Boers Franciscus Petrus από την Ολλανδία έρχεται 6 χρόνια (3 άτομα – Iberostar Creta Marine), η Mrs Kuehn Ursula από τη Γερμανία έρχεται 20 χρονιά (Τρία άτομα – Iberostar Creta Marine).
15) Η Mrs Sue Anderson και ο Mr John Anderson από την Μεγάλη Βρετανία έχουν έρθει 10 φορές (Τρία άτομα – Iberostar Creta Panorama και Mare).
16) Η Mrs Elsa Maria και ο Mr Bjorn Arebru από τη Νορβηγία έχουν έρθει πάνω από 50 φορές (Τρία άτομα – Ibiscos Garden Hotel).
17) Η Mrs Marit και ο Mr Knut Beck από τη Νορβηγία έχουν έρθει 9 φορές (3 άτομα -Ilios Beach Hotel).
18) Η Mrs Christina Liske και ο Mr Wolfgang Karfus από τη Γερμανία έχουν έρθει 10 φορές (Τρία άτομα – Kriti Beach Hotel).
19) Η Mrs Τhorbjornsdottir Brynja και ο Mr Magnusson Thorvaldur από την Ισλανδία έρχονται 25 χρόνια (Τρία άτομα -Leonidas Hotel).
20) Η Mrs Janne Elisabeth Fossum Jensen και ο Mr Terje Jensen, η Mrs Lise Fossum και ο Mr Bjorn Fossum από τη Νορβηγία έρχονται 26 χρόνια (Πέντε άτομα – Mardinik Hotel).
21) Η Mrs Deswert Elisabeth και ο Mr Cauwenbergh Hugo από το Βέλγιο έχουν έρθει 28 φορές (Τρία άτομα – Melrose Hotel).
22) Η Mrs Petra και ο Mr Mirko Klarich από τη Γερμανία έχουν έρθει πέντε φορές (Τρία άτομα – Minos Mare Royal).
23) Ο Mr Laan Petrus Maria και η Mrs Laan Koebrugge από την Ολλανδία έχουν έρθει πέντε φορές (Δύο άτομα – Minos Mare Hotel).
24) Η Mrs Petra Stille από τη Γερμανία έχει έρθει πάνω από 25 φορές (Δύο άτομα – Nefeli Hotel).
25) Η Mrs Brigitta de Vries – Coerant και ο Mr Lute de Vries από την Ολλανδία έχουν έρθει 30 φορές (Τρία άτομα – Nonna Irene).
26) Η Mrs Gisela και ο Mr Glüdtke Manfred από τη Γερμανία έχουν έρθει 30 φορές (Τρία άτομα – Pearl Beach).
27) Η Mrs Bensberg Monika και ο Mr Bensberg Jochen από την Γερμανία έχουν έρθει έξι φορές (Τρία άτομα – Rethymno Mare Hotels και Water Park).
28) Η Mrs Heidi Sund και ο Mr Svein Erik Olsvik από τη Νορβηγία έχουν έρθει πάνω από 20 φορές (Τρία άτομα – Summer Dream).
29) Η Mrs Christiane De Moor και ο Mr Marc De Cooman από το Βέλγιο έχουν έρθει 16 φορές (Τρία άτομα – Theartemis Palace).

 

Φωτογραφίες Γιώργος Κατάκης