Μια καλλιτεχνική κατάθεση για τη γυναίκα, την ισότητα και την ταυτότητα επιχειρούν 33 γυναίκες καλλιτέχνιδες μέσα από την εικαστική έκθεση Pro Femina που παρουσιάζεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο, ανοίγοντας η κάθε μια με τη δική της διαφορετική φωνή έναν ουσιαστικό διάλογο γύρω από τα ζητήματα του φύλου και των κοινωνικών «προσδοκιών».
Ο επιμελητής της έκθεσης, Κωστής Χρηστίδης, μέσα από την επιλογή των έργων αναφέρεται τόσο στην πολυπλοκότητα, όσο και στη δημιουργικότητα της γυναικείας εμπειρίας.
Εμπνευσμένος από το ποίημα της Αμερικανίδας ποιήτριας Carolyn Kizer, ο τίτλος της έκθεση ανοίγει διάλογο γύρω από τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την τέχνη, δείχνοντας επίσης τις αντιφάσεις αλλά και τις δυνατότητες της γυναικείας δημιουργικότητας.
Η εικαστική έκθεση Pro Femina δεν περιορίζεται σε μια μονοδιάστατη αφήγηση, αντίθετα προσεγγίζει ένα πολυεπίπεδο μωσαϊκό ιδεών, εκφράσεων και συναισθημάτων. Από τον σωματικό και ψυχικό πόνο έως την κάθαρση και τη συμφιλίωση, τα έργα φωτίζουν ζητήματα όπως η ανισότητα, τα στερεότυπα και η διασταύρωση φύλου, τάξης και σεξουαλικότητας.
Το σκεπτικό πίσω από αυτήν την πολιτιστική πρωτοβουλία περιέγραψε ο επιμελητής της έκθεσης Κωστής Χρηστίδης μιλώντας στα «Ρ.Ν.». Όπως εξήγησε η έκθεση αποτελεί ένα αφιέρωμα στη γυναικεία φύση και ύπαρξη, αλλά και μια υπενθύμιση ότι, παρά την πρόοδο, η κοινωνία μας εξακολουθεί να υπολείπεται στον σεβασμό και την ισότητα που αξίζουν οι γυναίκες.
«Είναι κάτι για τη γυναίκα και υπέρ της γυναίκας», δηλώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η έκθεση θέλει να αναδείξει την έλλειψη σεβασμού και προσοχής που εξακολουθεί να βιώνει η γυναίκα στην καθημερινότητα, με τραγικές συνέπειες όπως οι γυναικοκτονίες, η ενδοοικογενειακή βία και οι κακοποιητικές σχέσεις.
Ένας διάλογος με την κοινωνία
Ο στόχος της έκθεσης είναι να προκαλέσει προβληματισμό και συζήτηση γύρω από τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. «Η τέχνη είναι το ιδανικό μέσο για να δούμε τις σχέσεις μας, την ταυτότητά μας, και να ξανασκεφτούμε πώς μπορούμε να πορευτούμε προς μια πιο ισότιμη κοινωνία», σημείωσε ο κ. Χρηστίδης.
Πέρα από την καλλιτεχνική της διάσταση, η έκθεση Pro Femina απευθύνεται και στον χώρο της εκπαίδευσης. Το μουσείο διαχρονικά επιδιώκει να προβληματίσει και να εμπνεύσει τις νέες γενιές, δίνοντάς τους τα εργαλεία για να κατανοήσουν τις αξίες της ισότητας και της αμοιβαίας αποδοχής.
«Η έκθεση έχει τον σκοπό να μας ξανά φέρει τον προβληματισμό, τη συζήτηση για όλα αυτά που μας απασχολούν και αφορούν στις σχέσεις μας με τα φύλα. Το μουσείο πάντα απευθύνεται και στον χώρο της εκπαίδευσης για να προβληματίσει τα νέα παιδιά και να τους δώσει την ανατροφοδότηση για το τι συμβαίνει τελικά μέσα στην καθημερινότητά μας».
Η έκθεση προσεγγίζει όλα αυτά τα ζητήματα μέσα από τη ματιά των καλλιτέχνιδων, οι οποίες, είτε άμεσα είτε έμμεσα, εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για τη θέση της γυναίκας. Μέσα από τα έργα, που αντλήθηκαν από τη συλλογή του μουσείου, το κοινό καλείται να επανεξετάσει τις σχέσεις των φύλων, την ταυτότητα και τις ανισότητες που υφίστανται ακόμα σήμερα.
Φιλοσοφικές ρίζες
Η έκθεση συνδέεται και με τη φιλοσοφική αρχή του Παρμενίδη που υποστηρίζει ότι «όλοι είμαστε ένα». Αυτή η ιδέα λειτουργεί ως υπόβαθρο για να κατανοήσουμε τις κοινές μας ιδιότητες, πέρα από φύλα, κοινωνικά ή πολιτισμικά στερεότυπα.
Όπως επεσήμανε ο κ. Χρηστίδης: «Η αρχή του Παρμενίδη είναι μια κοσμοθεωρία πολύ σημαντική και κάνει τη διαφορά. Πράγματα που η ανθρωπότητα τα έχει συζητήσει από το απώτερο παρελθόν που προσπάθησε να δημιουργήσει τις συνθήκες αυτού του αμοιβαίου σεβασμού και λέει ότι δεν υπάρχουν διαφορές, είμαστε όλοι ένα, είμαστε όλοι από την ίδια ύπαρξη και το μόνο βέβαιο είναι ότι έχουμε κοινά συστατικά. Σίγουρα δεν υπάρχουν διαφορές, αυτές οι διαφορές μπορεί να είναι πολιτισμικές, διανοητικές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν να κάνουν με τη φύση μας».
Οι καλλιτέχνιδες που συμμετέχουν στην έκθεση
Η Pro Femina φιλοξενεί έργα από περισσότερες από 30 καλλιτέχνιδες, Ελληνίδες και ξένες, με σημαντική παρουσία στη σύγχρονη τέχνη.
Συγκεκριμένα στην έκθεση συμμετέχουν: Αντουανέττα Αγγελίδη, RoyaAmigh, Ειρήνη Απέργη, Ευγενία Αποστόλου, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Αθανασία Βιδάλη, Βούλα Γουνελά, Μαρία Ζιάκα, Νάντια Καλαρά, Νίκη Καναγκίνη, Μαρία Καραμέτου, Πόπη Κρούσκα, Δήμητρα Λαζαρίδου, Μαρία Λοϊζίδου, Ελένη Λύρα, Δέσπω Μαγκώνη, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Στέλλα Μιμίκου, Ελένη Μιχαήλου, Ντίνα Μπαλονά, Χαρίκλεια Μυταρά, HijoNam, Μαρία Νικηφοράκη, Μπία Ντάβου, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Αντωνία Παπατζανάκη, Σπυριδούλα Πολίτη, Σοφία Πορταλάκη, Ράνια Ράγκου, Μαριάννα Στραπατσάκη, Λιλή Στρουμπούλη, Πόπη Τσουκάτου.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου.