17 °C Rethymno, GR
05/12/2022

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Προχωρούν οι εργασίες κατασκευής της νέας γέφυρας στον Σταυρωμένο

• Απομακρύνεται το σαββατοκύριακο το τεχνικό από την κοίτη του Αρκαδιώτη Ποταμού για λόγους ασφαλείας

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εργασίες κατασκευής της νέας γέφυρας στην περιοχή του Σταυρωμένου. Ένα έργο ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της περιοχής και τους διερχόμενους οδηγούς από και προς το Ρέθυμνο, συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκ. ευρώ, που υλοποιείται με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης.

Το έργο ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σύμβαση έχει χρόνο ολοκλήρωσης τους οκτώ μήνες.

Η άμεση υλοποίησή του χαρακτηρίζεται επιτακτική ανάγκη, αφού αυτή εξυπηρετεί μεγάλο πλήθος οδηγών και η εις διπλούν καταστροφή της τα προηγούμενα χρόνια λόγω πλημμυρικών φαινομένων και ακραίων καιρικών συνθηκών δημιούργησε τόσο ζητήματα ασφάλειας στις μετακινήσεις όσο και τεράστια ταλαιπωρία στους οδηγούς.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εργολαβία περιελάμβανε καθαίρεση της παλιάς γέφυρας, η οποία αποτελείται κατά το ήμισυ από οπλισμένο σκυρόδεμα και κατασκευή νέας προεντεταμένης γέφυρας 30 μέτρων. Σε όλο το μήκος της χάραξης θα γίνει επανακατασκευή του οδοστρώματος και θα καθαιρεθεί υφιστάμενο τοιχίο του δρόμου. Στη θέση του θα κατασκευασθεί νέο, ώστε να διαμορφωθούν πεζοδρόμια επαρκούς πλάτους, ενώ θα γίνουν και εργασίες σήμανσης και ασφάλειας.

Επιπρόσθετα, στην κοίτη του ποταμού Αρκαδιώτη προβλέπεται τοπική διεύρυνση της αρχικής κοίτης σε μήκος περίπου 130 μέτρων, επένδυση των νέων πρανών της κοίτης με λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια και εφαρμογή τραπεζοειδούς διατομής και επένδυση του πυθμένα στη θέση της γέφυρας και 10 μέτρα ανάντη κατάντη αυτής με στρώμνες.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.», ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας και κλιματικής αλλαγής, Γιώργος Σκορδίλης και με βάση την πρόσφατη ενημέρωση που είχε από τον ανάδοχο εργολάβο, το έργο θα ολοκληρωθεί σε ενάμιση περίπου μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα σημειωθούν την περίοδο αυτή έντονες βροχοπτώσεις. Ήδη με βάση πάντα την ενημέρωση του αναδόχου και εκτός απροόπτου τη Δευτέρα θα πέσουν 300 κυβικά τσιμέντου. «Έρχονται τα συρματόσχοινα από τη Θεσσαλονίκη αυτές τις ημέρες, είναι περίπου 20 τόνοι συρματόσχοινα και τη Δευτέρα θα ρίξει το κατάστρωμα της γέφυρας με τσιμέντο (μπετόν). Υπολογίζεται ότι θα πέσουν 300 κυβικά τσιμέντο. Μετά το ρίξιμο θα πρέπει να περάσουν 28 ημέρες για να μπορεί να ξεκινήσουν οι εργασίες αποπεράτωσης της γέφυρας, που στο επόμενο σύντομο διάστημα των 20 ημερών θα έχει ολοκληρωθεί. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει ρίξει πολύ νερό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκορδίλης.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το σαββατοκύριακο στο Σταυρωμένο

Εν τω μεταξύ το σαββατοκύριακο θα γίνει η απομάκρυνση του τεχνικού έργου που βρίσκεται στην κοίτη του Αρκαδιώτη Ποταμού, δίπλα στο δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο της περιοχής για λόγους ασφαλείας και κατόπιν σχετικής οδηγίας της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Για τον λόγο αυτό στην περιοχή θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο και την Κυριακή.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του δήμου αναφέρονται τα παρακάτω: «Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης ενημερώνει τους συμπολίτες ότι θα προχωρήσει στην απομάκρυνση του τεχνικού που βρίσκεται στην κοίτη του Αρκαδιώτη Ποταμού, στην περιοχή του Δημοτικού Σχολείου Σταυρωμένου, προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφές ανάντι και κατάντι αυτού, σε περίπτωση που εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Επισημαίνεται εξάλλου, πως την απομάκρυνση του εν λόγω τεχνικού πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου επιβάλλει και η Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Π.Ε. Ρεθύμνης (υπ’ αριθμ. 200315/07-07-2022 έγγραφο της Π.Ε).

Διευκρινίζεται ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δ.Ρ. καθυστέρησε την απομάκρυνση αυτή, περιμένοντας να ολοκληρωθεί το έργο κατασκευής της νέας γέφυρας. Όμως επειδή η ολοκλήρωση της γέφυρας δεν έχει ακόμη επιτευχθεί και οι βροχοπτώσεις ξεκίνησαν, η υπηρεσία θα ξεκινήσει στην απομάκρυνση του τεχνικού άμεσα.

Οι εργασίες θα διαρκέσουν το χρονικό διάστημα από Σάββατο 22 έως και την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022.

Για την ασφάλεια των περιοίκων και διερχομένων οδηγών αλλά και την εμπρόθεσμη και ανεμπόδιστη εκτέλεση του έργου, θα ισχύσουν οι εξής κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

1. Στον τσιμεντόδρομο νότια του Δημοτικού Σχολείου, ο οποίος οδηγεί στον παραποτάμιο δρόμο και στο εν λόγω τεχνικό, θα τοποθετηθεί πινακίδα για απαγόρευση της κυκλοφορίας προς Ρέθυμνο. Η πινακίδα θα τοποθετηθεί στη συμβολή του τσιμεντόδρομου με την επαρχιακή οδό Περάματος.

2. Στη συμβολή της δημοτικής οδού που οδηγεί στο τεχνικό με την επαρχιακή Περάματος (ψητοπωλείο Πετρόμυλος) θα τοποθετηθεί πινακίδα για απαγόρευση της κυκλοφορίας προς Πέραμα. Στο ίδιο σημείο θα τοποθετηθεί πινακίδα η οποία θα οδηγεί τα διερχόμενα οχήματα προς τη νότια παράλληλο του ΒΟΑΚ για κατεύθυνση προς Πέραμα.

3. Θα καλυφθούν προσωρινά όσες πινακίδες είναι αντίθετες με τις παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Παρακαλούνται οι διερχόμενοι οδηγοί να ακολουθούν τη σήμανση και να σεβαστούν τις υποδείξεις του προσωπικού του αναδόχου εργολάβου, για την ασφαλή μετακίνησή τους».