Σε πλήρη εξέλιξη είναι μελέτη για τα τοπικά σχέδια πολεοδόμησης του Ρεθύμνου. Τη διαδικασία την έχει αναλάβει κεντρικά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Ήδη οι μελετητές έχουν ξεκινήσει και σε ένα τρίμηνο θα παρουσιάσουν το πρώτο στάδιο της μελέτης που αφορά στη συλλογή όλων των απαραίτητων στοιχείων, που θα αναδείξουν το προφίλ του δήμου.
Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια μεταξύ των οποίων και αυτό του δήμου Ρεθύμνης, χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 1,3 εκ. ευρώ και εντάσσονται στο πρόγραμμα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Ρεθύμνου ανέρχεται σε 1.372.461.90 (χωρίς Φ.Π.Α.) και αφορά σε όλες τις δημοτικές ενότητες (Ρεθύμνου, Αρκαδίου, Λαππαίων, Νικηφόρου Φωκά).
Αναλυτικά τα ποσά ανά μελέτες του ΤΠΣ του δήμου έχουν ως εξής:
– Για μελέτη κατηγορίας (1) χωροταξικές και ρυθμιστικές μελέτες: 284.344,62 ευρώ.
– Για μελέτη κατηγορίας (2) πολεοδομικές και ρυμοτομικές μελέτες: 426.516,94 ευρώ.
– Για μελέτη κατηγορίας (27) περιβαλλοντικές μελέτες: 58.401,00 ευρώ.
– Για μελέτη κατηγορίας (20) γεωλογικές υδρογεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες και έρευνες: 197.556,94 ευρώ.
– Για μελέτη κατηγορίας (13) μελέτες υδραυλικών έργων: 92.513,83 ευρώ.
– Για μελέτη κατηγορίας (16) μελέτες τοπογραφίας: 93.996,00 ευρώ.
Καθώς και: 172.999,40 ευρώ για απρόβλεπτες δαπάνες και 46.133,17 ευρώ για την πρόσθετη καταβολή.
Το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 36 μηνών.
Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, καθώς θα καθοριστούν οι χρήσεις γης, θα καταγραφούν τα αγροτικά δίκτυα, θα οριοθετηθούν τα ρέματα και θα χωροθετηθούν μεγάλης κλίμακας έργα και δραστηριότητας (σχολεία, νοσοκομείο, ΚΤΕΛ, λιμάνι κ.τλ.) καθορίζοντας τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την οργάνωση του δήμου για την επόμενη 30ετία.
Μέχρι σήμερα υπάρχει το ΣΧΟΟΑΠ (Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων) της Δημοτικής Ενότητας Λαππαίων, το ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) του δήμου Ρεθύμνου, ενώ τα ΣΧΟΑΠ στις δημοτικές ενότητες Νικηφόρου Φωκά και Αρκαδίου είναι ημιτελή.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι το ΤΠΣ αφορά πλέον συνολικά τον δήμο Ρεθύμνης, δηλαδή και τις τέσσερις δημοτικές ενότητες και όχι κάθε μια ξεχωριστά και για τον λόγο αυτό τόσο στην πόλη όσο και στους οικισμούς, θα καθοριστούν χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, με ένα ξεκάθαρο πλαίσιο.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος ψηφιακού μετασχηματισμού και κυκλοφοριακών θεμάτων, Στέλιος Ξεζωνάκης, είπε:
«Είμαστε στον όγδοο περίπου μήνα της εκτέλεσης της σύμβασης. Σε περίπου τρεις μήνες τελειώνει το πρώτο στάδιο και θα παρουσιαστεί γύρω στο τέλος Απριλίου προς τον Μάιο (το πρώτο στάδιο), που αφορά στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης από τους μελετητές. Θα παρουσιαστεί και στους φορείς αρχικά, όπως και στον δήμο σε δημόσια διαβούλευση. Μετά από αυτό το στάδιο θα πρέπει να επιλέξουμε σε συνεργασία με τους μελετητές το μοντέλο ανάπτυξης του δήμου μας για τα επόμενα χρόνια, για τα επόμενα 30 χρόνια που θα έχει ισχύ αυτό το πολεοδομικό σχέδιο. Έπειτα, αφού επιλέξουμε το μοντέλο ανάπτυξης και πως θα κινηθούμε, θα γίνουν οι σημειακές παρεμβάσεις, δηλαδή το που θα επιτρέπεται τι. Είμαστε σε πολύ καλό στάδιο, δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδιασμού, θεωρούμε ότι όντως μέσα στην τριετία το σχέδιο θα είναι έτοιμο, οπότε μετά αυτό που μένει να τρέξει, που δεν είναι θέμα φυσικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά θέμα του κεντρικού κράτους, είναι πως θα μπορέσει το κεντρικό κράτος όλα αυτά τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια που είναι εκατοντάδες να τα κάνει προεδρικά διατάγματα με την υπογραφή του Συμβουλίου Επικρατείας».
Ξεκινούν οι μελέτες επέκτασης του σχεδίου πόλης
Παράλληλα σύμφωνα με τον κ. Ξεζωνάκη, υπάρχει προσωρινός ανάδοχος για τη μελέτη που αφορά στην επέκταση του σχεδίου πόλεως για την περιοχή Μασταμπά, Περιβόλια, Καλλιθέα. Ουσιαστικά πρόκειται για την πολεοδόμηση 400 στρεμμάτων.
Η σημασία της επέκτασης του σχεδίου πόλεως κατά 400 στρέμματα χαρακτηρίζεται σημαντική, με δεδομένο ότι η τελευταία επέκταση έγινε πριν σαράντα χρόνια. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι και ο διαγωνισμός για τη μελέτη επέκτασης του σχεδίου πόλεως που αφορά την «Κτηματογράφηση – πολεοδόμηση – μελέτη πράξης εφαρμογής στις περιοχές επέκτασης των πολεοδομικών ενοτήτων Μασταμπά, Αγίου Νικολάου – Κουμπέ (Σαρακίνα) της Δ.Ε. Ρεθύμνης» με προϋπολογισμό 408.010,05 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.).
«Στη μελέτη επέκτασης του σχεδίου πόλεως στη βόρεια Καλλιθέα ήδη έχει βγει προσωρινός ανάδοχος, του ζητήθηκε να επικαιροποιήσει τα στοιχεία που προβλέπονται σύμφωνα με τον νόμο και εφόσον όλα πάνε καλά θα υπογραφεί σύμβαση για τη μελέτη. Άρα θα αρχίσει η εκπόνηση της μελέτης.
Στη Σαρακίνα υπάρχει περιθώριο μέχρι τις αρχές Απριλίου για την υποβολή προσφορών από τους μελετητές» ανέφερε ο κ. Ξεζωνάκης.