Ένα νέο υπερσύχρονο μουσείο, που θα στεγάσει τον αρχαιολογικό πλούτο του Ρεθύμνου, έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης. Ήδη εγκρίθηκε από το Συμβουλίου Μουσείων η προμελέτη ανέγερσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου για να ακολουθήσει η εκπόνηση της κύριας μελέτης και παράλληλα ολοκληρώνονται τόσο η μουσειολογική όσο και η μουσειογραφική μελέτη.
Αυτό ανέφερε στα «Ρ.Ν.», η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, Αναστασία Τζιγκουνάκη, επισημαίνοντας ότι: «Το σημαντικό είναι ότι προμελέτη η αρχιτεκτονική, στατική και η μηχανολογική εγκρίθηκε από το Συμβούλιου Μουσείων. Θα γίνουν κάποιες διορθώσεις και θα προχωρήσουμε στην κυρίως μελέτη. Στη συνεδρίαση του συμβουλίου συμμετείχαμε και ο δήμαρχος και εγώ στο συμβούλιο και καταθέσαμε τις απόψεις μας. Το σημαντικό είναι ότι χρονικά είμαστε καλά και θα ολοκληρωθεί εντός της ορισθείσας προθεσμίας η μελέτη. Παράλληλα, οι μικρές μελέτες που κάναμε είναι η τελική μουσειολογική και η μουσειογραφική. Έχει ολοκληρωθεί η Α φάση της μουσειολογικής και τώρα, αφού έχουμε την απόφαση της προμελέτης της αρχιτεκτονικής και ξεκινήσουμε για την τελική αρχιτεκτονική, θα προχωρήσουμε και στην τελική μουσειολογική και μουσειογραφική, για να συμβαδίζουν αυτά ούτως ώστε το ένα να λαμβάνει υπόψη το άλλο και να είναι ένα σφαιρικό ουσιαστικό αποτέλεσμα. Με αυτές θα προχωρήσουμε μέχρι τον Σεπτέμβρη -όπως το υπολογίζω- για να τελειώσουμε μέχρι τέλος του έτους ή ανάλογα εάν πάει για τις αρχές του χρόνου».
Μέχρι στιγμής δεν είναι ακριβής ο αριθμός των εκθεμάτων, καθώς αυτό θα αποσαφηνιστεί με την ολοκλήρωση της μουσειολογικής μελέτης, καθώς, όπως συμπλήρωσε η κα Τζιγκουνάκη, το μουσείο θα περιλαμβάνει και μια αρχαιολογική αποθήκη: «Υπό επεξεργασία είναι ο αριθμός των εκθεμάτων που θα χωρούν στο νέο αρχαιολογικό μουσείο, καθώς αυτός θα καθοριστεί όταν κλείσουμε με την τελική μουσειολογική μελέτη, διότι θα έχει και μια αρχαιολογική αποθήκη, η οποία θα είναι ορατή. Εκτός από τα εκθέματα ως εκθέματα στις προθήκες, θα υπάρχει και μια προσέγγιση των τελευταίων χρόνων με μια ορατή αποθήκη που μπορεί να αλλάζει συνέχεια και να βάζουμε επιπλέον πολύ υλικό με διάφορες θεματικές. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Το μουσείο θα είναι και διαδραστικό, θα είναι υπερσύγχρονο» είπε.
Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη ανέγερσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου είναι συνολικού προϋπολογισμού 2.493.073,24 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Κρήτη 2014-2020», υπογράφτηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ ο χρόνος ολοκλήρωσής της είναι οι επτά μήνες, ενώ επιπλέον πέντε μήνες προβλέπονται για τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις υπηρεσίες.
Η σημασία του συγκεκριμένου έργου είναι τεράστια για ολόκληρο τον νομό Ρεθύμνου που προσδοκά την ανέγερση ενός νέου σύγχρονου χώρου που θα στεγάσει το σημαντικότατο αρχαιολογικό πλούτου της Π.Ε. Ρεθύμνου, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην προώθηση της αρχαιολογικής έρευνας και τη συμβολή στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής. Μέχρι σήμερα μέρος του αρχαιολογικού θησαυρού του νομού στεγάζεται στην προσωρινή έκθεση στην αίθουσα του «Αγίου Φραγκίσκου» στην παλιά πόλη.
Σημειώνεται ότι ο δήμος Ρεθύμνου, η Περιφέρεια και το υπουργείο Πολιτισμού έχουν υπογράψει σχετική προγραμματική σύμβαση.
Η έκταση που προορίζεται για την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, βρίσκεται στο δυτικό παράλιο τμήμα της πόλης του Ρεθύμνου (εκεί που σήμερα στεγάζεται το ΚΤΕΛ).
Η μελέτη και οι τεχνικές προδιαγραφές
Το φυσικό αντικείμενο της μελέτης περιλαμβάνει την εκπόνηση των ακολούθων κύριων και ειδικών – υποστηρικτικών μελετών:
– Γεωτεχνική έρευνα – μελέτη
– Αρχιτεκτονική μελέτη
– Στατική μελέτη
– Μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων
– Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης
– Έκδοση Άδειας Δόμησης
– Τεύχη δημοπράτησης
– Μελέτη ΣΑΥ – ΦΑΥ
Ο χώρος ανέγερσης του νέου μουσείου είναι εμβαδόν 5.912,14 m2 και βρίσκεται σε κομβικό σημείο, στο δυτικό παράλιο τμήμα της πόλης του Ρεθύμνου στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Κεφαλογιάννηδων – Λουκάκη – Πρεβελάκη – Ηγούμενου Γαβριήλ.
– Ποσοστό κάλυψης: εβδομήντα τοις εκατό (70%) της επιφάνειάς του
– Συντελεστής δόμησης: ένα και δύο δέκατα (1,2)
– Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος έντεκα (11) μέτρα
– Αριθμός ορόφων: Δύο (2)
Κτιριολογικό πρόγραμμα – Χρήσεις
Σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα
– Οι εκθεσιακοί χώροι είναι της τάξης των 1.300,00 m2
– Οι χώροι εκπαίδευσης και το αμφιθέατρο πρέπει να είναι ευέλικτοι και να έχουν καθαρό εμβαδόν της τάξης των 180,00 m2 συνολικά.
– Τα εργαστήρια συντήρησης να έχουν καθαρό εμβαδόν 410,00 m2 με ευελιξία ένωσης χώρων, όπου είναι εφικτό.
– Οι αποθήκες (αρχαιολογικών ευρημάτων και γενικές) να έχουν καθαρό εμβαδόν της τάξης των 1.500,00 m2.
– Τα γραφεία διοίκησης να καταλαμβάνουν το λιγότερο δυνατό χώρο, δηλαδή μικρότερο των 260,00 m2 και ο χώρος που θα εξοικονομηθεί να αποδοθεί αντίστοιχα στην έκθεση.
– Οι τεχνικές εγκαταστάσεις και ιδιαίτερα οι χώροι για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις να καταλαμβάνουν τη μικρότερη δυνατή έκταση, με τη μέγιστη οικονομία χώρου, χωρίς αυτό να έχει επίπτωση στην ποιότητα των λειτουργιών που θα προσφέρουν.
– Οι χώροι εξυπηρέτησης κοινού να είναι περίπου 275,00 m2.
- Χώροι εξυπηρέτησης επισκεπτών 275,00 m2
Δυνατότητα να λειτουργούν και ανεξάρτητα από τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου σε συνδυασμό ή μη με την αίθουσα πολλαπλών
- Εκθεσιακοί χώροι 1.300,00 m2
α. Χώρος μονίμων εκθέσεων
β. Χώρος περιοδικών εκθέσεων
γ. Υπαίθριοι ή ημιυπαίθριοι εκθεσιακοί χώροι
- Χώροι εκπαίδευσης – Καλλιτεχνικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων 180,00 m2
α. Αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων
β. Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – αμφιθέατρο.
Χώρος για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ομιλίες, διαλέξεις, προβολές, συναυλίες.
- Εργαστήρια Συντήρησης: 420,00 m2
- Αποθήκες: 1.500,00 m2
- Γραφεία Διοίκησης Μουσείου – Βιβλιοθήκη: 260,00m2
- Τεχνικές Εγκαταστάσεις – Χώροι Εξυπηρέτησης Προσωπικού – Ασφάλεια Μουσείου
- Περιβάλλων Χώρος