Η επίσκεψη του Ευάγγελου Τουρνά, υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και του αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια, αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Ρεθύμνου εστίασε στον απολογισμό της δύσκολης αντιπυρικής περιόδου και τον σχεδιασμό αντιπλημμυρικών δράσεων ενόψει του χειμώνα, με έμφαση στην ενίσχυση εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού
Η προετοιμασία και η σχεδίαση ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού αντιπλημμυρικού πλάνου ενόψει του χειμώνα και των ακραίων καιρικών φαινομένων που ενδεχομένως να επιφυλάσσει, καθώς και ο απολογισμός της δύσκολης απερχόμενης αντιπυρικής περιόδου ήταν οι κεντρικοί άξονες στους οποίους επικεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου, ο Ευάγγελος Τουρνάς, υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ο αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους με τους εκπροσώπους των τοπικών πυροσβεστικών δυνάμεων, η ανάδειξη των σωστών ενεργειών που έγιναν το καλοκαίρι, αλλά κυρίως ο εντοπισμός των λαθών που «στοίχισαν», κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής αποτελούν «κλειδιά» για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της Πυροσβεστικής σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας.
Η δημιουργία και η τοποθέτηση των ειδικών επιχειρησιακών, πυροσβεστικών σταθμών βάσης κρίνεται κομβική για την εξασφάλιση της οργάνωσης, της επικοινωνίας μεταξύ των σωμάτων ασφαλείας και της άμεσης παρέμβασής τους σε περιπτώσεις ανάγκης. Παράλληλα, η επάρκεια σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, αξιολογούνται ως απαραίτητες προϋποθέσεις ενός σωστά δομημένου και λειτουργικού συστήματος πολιτικής προστασίας, με τις ελλείψεις υλικοτεχνικών μέσων και εργατικών χεριών στο παρελθόν να λειτουργούν ως πάτημα για την ανάδειξη και την κάλυψη των εντοπισμένων κενών. Συνολικά 440 πυροσβεστικά οχήματα αναμένεται να ενταχθούν στις υπηρεσίες της πυροσβεστικής το επόμενο έτος, ενώ σύμφωνα με τον κ. Τουρνά, δρομολογούνται προσλήψεις πυροσβεστών και η δημιουργία μίας μονάδας δασικών επιχειρήσεων στα Χανιά, η οποία θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα του Ηρακλείου και θα αναβαθμίσει συνολικά την Κρήτη σε επίπεδο ασφάλειας και πολιτικής προστασίας.
«Το πυροσβεστικό σώμα αντιμετώπισε 6.000 φωτιές»
Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Ευάγγελος Τουρνάς, αναφέρθηκε στο υψηλό ποσοστό άμεσης ανταπόκρισης της πυροσβεστικής υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν καιρικά φαινόμενα, των οποίων η σφοδρότητα ξεπερνά τις δυνατότητες ανθρώπινης διαχείρισης: «Βρισκόμαστε στην Κρήτη για να κάνουμε τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου που περάσαμε, ήταν μία πραγματικά δύσκολη περίοδος, με δύσκολες ακραίες συνθήκες, σύμφωνα με τους επιστήμονες ήταν η χειρότερη αντιπυρική περίοδος, όπως ανέδειξαν και τα πυρομετεωρολογικά δεδομένα. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι, χαμηλή υγρασία, ξηρασία και ανομβρία επί πολλούς μήνες που δυστυχώς συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Το πυροσβεστικό σώμα είχε να αντιμετωπίσει 6.000 πυρκαγιές κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και σχεδόν στην πλειοψηφία τους, τις αντιμετώπισε σε πρώτο χρόνο, χάρη σε ένα νέο δόγμα που εφάρμοσε για την άμεση κινητοποίηση όλων των φορέων της πολιτικής προστασίας, με πρώτους το πυροσβεστικό σώμα, την αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές, τις ένοπλες δυνάμεις και βεβαίως την αστυνομία και από κοντά τους δασικούς. Κατάφερε λοιπόν να αντιμετωπίσει από τις 6.000, σχεδόν τις 5.950 σε πρώτο χρόνο με τα εναέρια μέσα που πετούσαν συνεχώς και επενέβαιναν διαρκώς, άμεσα και αποτελεσματικά. Κάποιες φωτιές μας απασχόλησαν περισσότερο από κάποιες άλλες, γιατί δυστυχώς υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις και κάποιες φωτιές που ξεπερνούν τον κάθε μηχανισμό».
Τα πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η Κρήτη τα τελευταία χρόνια, κρούουν καμπανάκι για τον προσεχή πλημμυρικό κίνδυνο και εγείρουν απαιτήσεις για ξεκάθαρους στόχους από πλευράς πολιτικής προστασίας, προκειμένου να διαχειριστούν οι απολήξεις της κλιματικής κρίσης, όπως δήλωσε ο κ. Τουρνάς: «Στόχος μας είναι να φτιάξουμε έναν μηχανισμό που θα αντιμετωπίζει αυτές τις καταστροφές και αυτά τα φαινόμενα που φέρνουν την κλιματική κρίση. Πάνω σε αυτό δουλεύουμε και για αυτό ήμασταν εδώ. Κάναμε τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου που τελείωσε και παράλληλα συζητάμε την αντιμετώπιση των φαινόμενων της κλιματικής κρίσης που μπορεί να μας έρθουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Συζητάμε και τον πλημμυρικό κίνδυνο τώρα και πως προετοιμαζόμαστε, για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα που έχουν εμφανιστεί και στο παρελθόν στο νησί μας, όπως έχουμε δει στο παρελθόν και στον Ταυρωνίτη, στον Πλατανιά, αλλά και στο Ηράκλειο και στη Σητεία. Συζητήσαμε για τη δημιουργία και την τοποθεσία των σταθμών βάσης, οι οποίοι θα μπορούν να επέμβουν και να παρέχουν βοήθεια στις περιοχές που ενδεχομένως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ακραία φαινόμενα».
«Μονάδα δασικών επιχειρήσεων στα Χανιά το 2025»
Προσθήκες οχημάτων, υλικοτεχνικού εξοπλισμού και ένα κέντρο δασικών επιχειρήσεων στα Χανιά έχουν ήδη δρομολογηθεί για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και των πυροσβεστικών σωμάτων για το 2025, ενώ σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης θεσπίζεται ο προγραμματισμός για τους επιχειρησιακούς σταθμούς βάσης. Ο κ. Τουρνάς σημείωσε: «Κλείνοντας στις 31 Οκτωβρίου την αντιπυρική περίοδο, ξεκινήσαμε από την 1η Νοεμβρίου την προετοιμασία για την ερχόμενη χρονιά. Το πυροσβεστικό σώμα κάνει ήδη τον σχεδιασμό του, όσον αφορά τις επιχειρησιακές του απαιτήσεις, τα εναέρια μέσα που θα χρειαστεί και είμαστε σχεδόν έτοιμοι σε αυτό το κομμάτι. Έχουν ήδη υπογραφεί αρκετές συμβάσεις για τον επίγειο εξοπλισμό, μία εξ αυτών αφορά στα πρώτα 440 πυροσβεστικά οχήματα θα αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε από το νέο έτος, άρα θα προχωράμε στον εκσυγχρονισμό του engage, άρα ένα μεγάλος αριθμός υλικοτεχνικού εξοπλισμού θα έχει μπει στο πυροσβεστικό σώμα την ερχόμενη χρονιά, έτσι ώστε να είναι καλύτερα δοκιμασμένο. Παράλληλα, προχωράμε και στην ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό, ήδη έχει ληφθεί η απόφαση από την ηγεσία και ήδη μέσα από τις προσλήψεις που θα κάνουμε το 2025, θα δημιουργήσει μία ακόμα μονάδα δασικών επιχειρήσεων στα Χανιά, η οποία θα είναι και εκείνη αερομεταφερόμενη. Άρα θα έχουμε δύο τέτοιες μονάδες, μία στο Ηράκλειο και μία στα Χανιά και έτσι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το νησί για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο. Παράλληλα, σχεδιάζουμε μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση το πού θα έχουμε τους σταθμούς βάσεις, εφόσον θα έχουμε πληροφόρηση, ενημέρωση ή πρόγνωση όσον αφορά τον ενδεχόμενο πλημμυρικό κίνδυνο».
Με τη σειρά του ο αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος δήλωσε: «Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, είτε αυτές αφορούν πυρκαγιές, είτε αφορούν πλημμυρικά φαινόμενα απαιτούν δράσεις και σε αυτό οφείλεται η παρουσία μας στην Κρήτη, για να προγραμματίσουμε κατάλληλα σχέδια για την πρόληψη, την ετοιμότητα των δυνάμεων και διαλειτουργικότητα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και συνεργασία, για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά επιθυμητά αποτελέσματα, όπου χρειαστεί δηλαδή να παρέμβουμε».