18 °C Rethymno, GR
27/03/2023

ΕΚΚΡΕΜΕΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΛΕΤΗΤΗ

Προετοιμασία για το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο του δήμου Ρεθύμνου

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η υπογραφή της σύμβασης για το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο του δήμου Ρεθύμνου. Το έργο μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού κατακυρώθηκε σε μια μελετητική εταιρία από τη Θεσσαλονίκη. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές του δήμου με τους μελετητές στο στάδιο της προεργασίας προκειμένου να υπάρχει συνεργασία για να συλλεχθούν όλα τα στοιχεία από τις υπηρεσίες (Δήμο, αρχαιολογία, δασαρχείο κτλ.) που είναι απαραίτητα για να προχωρήσει η μελέτη.

Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια μεταξύ των οποίων και αυτό του δήμου Ρεθύμνης, χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 1,3 εκ. ευρώ και εντάσσονται στο πρόγραμμα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Ρεθύμνου ανέρχεται σε 1.372.461.90 (χωρίς ΦΠΑ) και αφορά σε όλες τις δημοτικές ενότητες (Ρεθύμνου, Αρκαδίου, Λαππαίων, Νικηφόρου Φωκά).

Αναλυτικά τα ποσά ανά μελέτες του ΤΠΣ του δήμου έχουν ως εξής:

– Για μελέτη κατηγορίας (1) χωροταξικές και ρυθμιστικές μελέτες: 284.344,62 ευρώ.

– Για μελέτη κατηγορίας (2) πολεοδομικές και ρυμοτομικές μελέτες: 426.516,94 ευρώ.

– Για μελέτη κατηγορίας (27) περιβαλλοντικές μελέτες: 58.401,00 ευρώ.

– Για μελέτη κατηγορίας (20) γεωλογικές υδρογεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες και έρευνες: 197.556,94 ευρώ.

– Για μελέτη κατηγορίας (13) μελέτες υδραυλικών έργων: 92.513,83 ευρώ.

– Για μελέτη κατηγορίας (16) μελέτες τοπογραφίας: 93.996,00 ευρώ.

Καθώς και: 172.999,40 ευρώ για απρόβλεπτες δαπάνες και 46.133,17 ευρώ για την πρόσθετη καταβολή.

Το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 36 μηνών, δηλαδή σε τρία χρόνια.

Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, καθώς θα καθοριστούν οι χρήσεις γης, θα καταγραφούν τα αγροτικά δίκτυα, θα οριοθετηθούν τα ρέματα και θα χωροθετηθούν μεγάλης κλίμακας έργα και δραστηριότητας (σχολεία, νοσοκομείο, ΚΤΕΛ, λιμάνι κ.τλ.) καθορίζοντας τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την οργάνωση του δήμου για την επόμενη 30ετία.

Μέχρι σήμερα υπάρχει το ΣΧΟΟΑΠ (Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων) της Δημοτικής Ενότητας Λαππαίων, το ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) του δήμου Ρεθύμνου, ενώ τα ΣΧΟΑΠ στις δημοτικές ενότητες Νικηφόρου Φωκά και Αρκαδίου είναι ημιτελή.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι το ΤΠΣ αφορά πλέον συνολικά τον δήμο Ρεθύμνης, δηλαδή και τις τέσσερις δημοτικές ενότητες και όχι κάθε μια ξεχωριστά και για τον λόγο αυτό τόσο στην πόλη όσο και στους οικισμούς, θα καθοριστούν χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, με ένα ξεκάθαρο πλαίσιο.

Ο Στέλιος Ξεζωνάκης, ειδικός συνεργάτης του δήμου για πολεοδομικά θέματα επεσήμανε πως η ολοκλήρωση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου του Ρεθύμνου θα αποτελέσει ένα καθοριστικό εργαλείο για την συνολική ανάπτυξη του τόπου, αφού δεν αφορά μόνο το δημόσιο τομέα αλλά και τον ιδιωτικό δίδοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίζουν που και τι μπορούν να χτίσουν ή να επενδύσουν. Όπως πρόσθεσε ήδη έχει ξεκινήσει μια προεργασία με τους μελετητές προκειμένου να ξεκινήσει η συλλογή των στοιχείων που είναι απαραίτητα για την εκπόνηση της μελέτης. Ειδικότερα, ο κ. Ξεζωνάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Δεν έχει υπογραφεί ακόμα η σύμβαση του έργου, ωστόσο άτυπα έχει ξεκινήσει μια προεργασία σε σχέση με το πλάνο που θα ακολουθήσουμε. Κάνουμε ότι μπορούμε για να κερδίσουμε χρόνο. Η πρώτη φάση του έργου (της μελέτης), που διαρκεί ένα έτος, αφορά επί της ουσίας στη συγκέντρωση των δεδομένων από την πλευρά του μελετητή και εκεί και ο δήμος θα βοηθήσει. Στη δεύτερη φάση (μετά από ένα – χρόνο), που θα γίνεται η κατάρτιση των προτάσεων, ο δήμος θα πρέπει να είναι έτοιμος για να καταθέσει τις προτάσεις του, που θα είναι βέβαια γνωμοδοτικές. Τα χρονικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα καθώς το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2024. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα εργαλείο ανάπτυξης, καθώς αυτό δεν αφορά μόνο έργα δημόσιου χαρακτήρα, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, γιατί κάποιες περιοχές μπορεί για παράδειγμα να αποκλειστούν από τουριστική δραστηριότητα ή σε κάποιες άλλες να επιτρέπεται μόνο κτηνοτροφική και γεωργική εκμετάλλευση. Μέσα από αυτό το εργαλείο κάθε ιδιώτης θα ξέρει που θα μπορεί να πάει να αγοράσει και να επενδύσει για να κάνει αυτό που θέλει».

Στο στάδιο της αξιολόγησης οι προσφορές για την επέκταση του σχεδίου πόλης

Εν τω μεταξύ στο στάδιο της αξιολόγησης βρίσκονται οι τέσσερις πρόσφορες που κατατέθηκαν για το έργο που αφορά στην επέκταση του σχεδίου πόλης σε Περβόλια και Καλλιθέα.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού περίπου 600 χιλ. ευρώ. Αφορά συνολικά μια έκταση 400 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 200 περίπου στρέμματα είναι νότια της πολεοδομικής ενότητας των Περιβολίων, ενώ τα υπόλοιπα 200 νότια της Πολεοδομικής Ενότητας της Καλλιθέας. Σημειώνεται ότι το σύνολο των παραπάνω εκτάσεων είναι εκτός δασικών περιοχών ενώ το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της μελέτης είναι 17 μήνες χωρίς τους χρόνους εγκρίσεων των επί μέρους σταδίων.

Σύμφωνα με τον κ. Ξεζωνάκη εκτιμάται ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα ώστε να μπορέσει στη συνέχεια ο δήμος να προχωρήσει και στη προκήρυξη του δεύτερου διαγωνισμού που αφορά την επέκταση του σχεδίου πόλεως στην περιοχή της Σαρακίνας.

«Στον διαγωνισμό κατέθεσαν προσφορές τέσσερα σχήματα και η αρμόδια επιτροπή του διαγωνισμού αυτή την περίοδο εξετάζει τις προσφορές. Εμείς θέλουμε και ελπίζουμε το Πάσχα να ολοκληρώνεται η διαδικασία, να έχουμε ένα προσωρινό ανάδοχο για να γνωρίζουμε το ποσοστό της έκπτωσης, να γνωρίζουμε τι χρήματα έχουμε στο ταμείο μας για να προχωρήσουμε και στην προκήρυξη του δεύτερου διαγωνισμού, που σίγουρα θα αφορά την επέκταση του σχεδίου πόλεως στην περιοχή της Σαρακίνας»  ανέφερε ο κ. Ξεζωνάκης.