13 °C Rethymno, GR
22/03/2023

ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΙΣ 27 ΚΑΙ 28 ΜΑΪΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Προετοιμασίες για τη διοργάνωση του Παγκρήτιου Φόρουμ προώθησης κρητικών προϊόντων

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Παγκρήτιου Φόρουμ προώθησης κρητικών προϊόντων που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 27 και 28 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν δυο συναντήσεις-συσκέψεις με στόχο την καλύτερη δυνατόν διοργάνωση του εγχειρήματος.

Σε τηλεδιάσκεψη που έγινε το απόγευμα της Μ. Τρίτης, με την συμμετοχή του υφυπουργού Αθλητισμού – βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, των προέδρων των 4 Επιμελητηρίων της Κρήτης, των προέδρων: Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Ελλάδος, Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Εμπορικών-Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Αθηνών και Πειραιώς, Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Αττικής, Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, υπήρξε απόλυτη σύμπνοια απόψεων για τη δυναμική στήριξη του Φόρουμ, το οποίο θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να πετύχει την οργανωμένη παρουσία των τυποποιημένων κρητικών αγροτικών προϊόντων εκτός των ορίων της Κρήτης, τη διάδοση της κρητικής διατροφής για ευζωία και τη διασύνδεσή της με τον Αθλητισμό και τον Αθλητικό Τουρισμό. Και φυσικά την προώθησή της στα ξενοδοχεία της χώρας, στις επιχειρήσεις εστίασης και στα δίκτυα διανομής τροφίμων – Super Market από όλη τη χώρα.

Όπως δήλωσε υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης: «Μέσα από τη συντονισμένη διοργάνωση του Φόρουμ, να αναδείξουμε την υψηλή ποιότητα και αξία της κρητικής διατροφής στην ευζωία και στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών. Το βασικότερο όμως είναι ότι μέσα από αυτό το εγχείρημα, μπορούμε να υλοποιήσουμε τη διασύνδεση της κρητικής διατροφής με τον αθλητισμό και τον αθλητικό τουρισμό. Η υλοποίηση του Φόρουμ, μέσα από πνεύμα συσπείρωσης και συνεργασίας, θα αποτελέσει οδηγό για την πραγματοποίηση στο μέλλον και άλλων Φόρουμ προώθησης προϊόντων από όλα τα μέρη της χώρας».

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Γιώργος Γιακουμάκης τόνισε ότι: «Με τη διοργάνωση αυτής της στοχευμένης και πολύ ουσιαστικής εκδήλωσης, που για πρώτη φορά ξεπερνά τα σύνορα της Κρήτης και κυρίως, μέσα από τη στενή συνεργασία όλων των δυνάμεων, είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να προωθήσουμε αποτελεσματικά τα ποιοτικά προϊόντα διατροφής που παράγει ο τόπος μας».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης δήλωσε: «Μέσα από τη διαδικασία αυτή ήρθε η ώρα να χτίσουμε γερές βάσεις συνεργασίας. Επιβάλλεται όλοι μας να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία του εγχειρήματος, ώστε να ανοίξουν νέες, ακόμα καλύτερες προοπτικές για τα κρητικά προϊόντα».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Αντώνιος Ροκάκης υποστήριξε: «Η Κρήτη διαθέτει μοναδική ποιότητα και μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Το Φόρουμ αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να τα διαδώσουμε σε μεγάλους φορείς της χώρας, αλλά και να δημιουργήσουμε έναν αποτελεσματικό θεσμό προώθησης της ποιοτικής υπεραξίας της Κρητικής Γης, των ανθρώπων και των επιχειρήσεών της».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμάς Χαριτάκης υπογράμμισε: «Για πρώτη φορά βγαίνουμε εκτός των συνόρων της Κρήτης. Έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το εγχείρημα αυτό ώστε να προκύψουν αξιόλογες προοπτικές για τα κρητικά προϊόντα. Πρόκειται για μια Έκθεση – σταθμός για τη συνέχεια».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Άλκης Καλαμπόκης τόνισε: «Θέλουμε να καλέσουμε στοχευμένους αγοραστές να έρθουν σε ώσμωση με τα προϊόντα μας. Η καθιέρωση ενός κρητικού δεκαπενθημέρου μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να υποδείξει το προϊόν που εμπιστεύεται».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιάννης Μασούτης επεσήμανε ότι : «Η Κρήτη είναι πρωτοπόρος στην παραγωγή. Διαθέτει μια πληθώρα προϊόντων, που μπορούν να διατεθούν στις επιχειρήσεις. Στηρίζουμε το εγχείρημα, επενδύουμε στην Κρήτη και είμαστε βέβαιοι ότι η πρωτοβουλία μπορεί να βρει ανταπόκριση σε όλη τη χώρα».

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός στήριξε: «Λίγοι μπορούν να πετύχουν την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Δεν τα καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια, όμως αυτό το εγχείρημα το κατορθώνει. Για να πετύχει το Φόρουμ χρειάζεται κοινός βηματισμός των παραγωγών, των επιχειρήσεων και της Πολιτείας. Το μέλλον δείχνει ότι θα επέλθει η προτίμηση στα τοπικά προϊόντα. Είναι αναγκαίο να πετύχουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πιστοποίηση των ελληνικών προϊόντων».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Ελλάδος κ. Γιώργος Πελεκανάκης δήλωσε: «Τα περισσότερα ξενοδοχεία με ελληνικά προϊόντα βρίσκονται στην Κρήτη και είναι τα καλύτερα. Την εποχή αυτή, που κυριαρχεί ο επισιτισμός, τα εισαγόμενα προϊόντα δεν είναι φθηνότερα από τα κρητικά. Είναι στο χέρι μας να πετύχουμε τη διάδοσή τους, αλλά και να αναβαθμίσουμε συνολικά το ελληνικό πρωινό».

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας κ. Γιώργος Καββαθάς υπογράμμισε: «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που θα λειτουργήσει θετικά για το εμπορικό ισοζύγιο, αφού αντικαθιστώντας τα προϊόντα από τη διεθνή αγορά με τα εγχώρια είναι σαν να κάνουμε απευθείας εξαγωγές. Το Φόρουμ αποτελεί μια εμπορική διαδικασία μεταξύ του πρωτογενούς τομέα και των επιχειρήσεων».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος επεσήμανε: «Το Φόρουμ αυτό, μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για την εξάπλωση του εγχειρήματος στην τοπική παραγωγή κάθε περιοχής της χώρας. Είναι αυτονόητο ότι θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτήν την πρωτοβουλία, ώστε να αυξήσουμε το ποσοστό των ξενοδοχείων, που χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Μπρατάκος δήλωσε: «Στηρίζουμε το σπουδαίο αυτό εγχείρημα. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι το προϊόν κάθε περιφέρειας να προωθείται και να αυξάνεται η βιωσιμότητα στην αλυσίδα αξίας κάθε περιοχής. Η Κρήτη μπορεί να ξεχωρίσει».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Βασίλης Κορκίδης τόνισε: «Η κρητική διατροφή αποτελεί επίσημο επιστημονικό όρο. Σε αυτό το σπουδαίο εγχείρημα, μπορούμε να προσελκύσουμε και άλλες δυνάμεις, όπως οι εταιρίες κρουαζιερόπλοιων και οι εφοδιαστές των περίπου 5.000 ελληνόκτητων πλοίων, που μπορούν να αποτελέσουν σπουδαίο πεδίο διάδοσης των κρητικών προϊόντων.»

Το μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Εμμανουήλ Χριστόπουλος πρόσθεσε: «Στο Φόρουμ μπορούμε να συνυπολογίσουμε τον τομέα του χονδρεμπορίου. Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι πολύ σημαντικοί για τη μετάβαση του προϊόντος από την παραγωγή στο ράφι».

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Γιάννης Βουτσινάς υπογράμμισε: «Όλοι μαζί μπορούμε να πάμε δυναμικά για να διαφημίσουμε το προϊόν κάθε περιοχής. Ο καθένας μας είναι και λειτουργεί σαν μια δυνατή ομάδα, συνεπώς μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε μεγάλα κατορθώματα».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος κ. Αντώνης Μακρής συμπλήρωσε: «Μπορούμε να συνδράμουμε με τη συμμετοχή μικρών και μεσαίων αλυσίδων SuperMarket, αλλά και των πολυκαταστημάτων. Ένας από τους πιο βασικούς τρόπους διάδοσης του προϊόντος είναι να κατορθώσουμε ώστε το ίδιο το προϊόν να αποκτήσει τη δική του φωνή».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Αττικής κ. Δημήτρης Κάκαρης δήλωσε: «Με τη συνεισφορά μας και τα ξενοδοχεία μπορούν να διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος. Μπορούμε να έχουμε μεγάλη συμμετοχή και θα δουλέψουμε ενωμένοι γι’ αυτόν τον σκοπό».

Υπενθυμίζεται ότι για τη συμμετοχή στο Παγκρήτιο Φόρουμ, είναι απαραίτητη η συμπλήρωση σχετικής αίτησης μέχρι την Παρασκευή 6 Μαΐου στο site του Επιμελητηρίου Ηρακλείου www.ebeh.gr ή στον σύνδεσμο https://aitiseis.ebeh.gr/pagkritio-forum-athina.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, υπεύθυνη, κα Λένα Στεφανουδάκη τηλ: 2810 247034, 247039, 247047, forum@ebeh.gr ή στο Επιμελητήριο Ρεθύμνης, κ. Θοδ. Τσαούλης τηλ: 28310 57330.