Σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία από πλευράς δήμου, για την ανάθεση του ναυαγοσωστικού έργου για τη φύλαξη των παραλιών. Ήδη στην επόμενη συνεδρίασή της, την ερχόμενη Πέμπτη, η οικονομική επιτροπή του δήμου θα κληθεί να εγκρίνει τους όρους του διαγωνισμού, προκειμένου αυτός να προκηρυχτεί στις αρχές Απριλίου και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν, ώστε οι ναυαγοσώστες να βρίσκονται στις θέσεις τους την 1η Ιουνίου, όπως προβλέπει η νομοθεσία.
Για τον δήμο Ρεθύμνου, φέτος οι θέσεις των ναυαγοσώστων θα είναι όπως και πέρυσι 19, με τέσσερα σκάφη, ενώ θα υπάρχουν και τέσσερεις επόπτες.
Ειδικότερα, όπως προβλέπει το Π.Δ. που τέθηκε σε ισχύ από πέρυσι οι υποχρεώσεις των δήμων είναι:
α) Κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και από ώρας 10.30- 17.30, προσλαμβάνουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών. Κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα διακοσίων (200) μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου. Εφόσον ο υπόχρεος πρέπει να διαθέτει τρεις (3) τουλάχιστον ναυαγοσώστες, υποχρεούται να προσλαμβάνει και έναν (1) συντονιστή επόπτη ναυαγοσώστων.
β) Κατασκευάζουν βάθρο (παρατηρητήριο) για κάθε ναυαγοσώστη.
γ) Εφοδιάζουν κάθε ναυαγοσώστη με τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το κόστος του διαγωνισμού ανήλθε σε 640.000 ευρώ, ποσό διπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς το νέο ΠΔ προβλέπει επιπλέον προσωπικό μέσα και εξοπλισμό για τους ναυαγοσώστες, με στόχο την αποτελεσματικότερη ασφάλεια. Ωστόσο όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών φέτος το ποσό θα είναι πιο περιορισμένο και συγκεκριμένα θα ανέρχεται στα 600.000 ευρώ, με δεδομένο ότι ο εξοπλισμός για τους ενδιαφερομένους είχε αγοραστεί από την περασμένη χρονιά. Ειδικότερα, είπε «Στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου την ερχόμενη Πέμπτη θα αποφασίσει για τους όρους του διαγωνισμού . Το ποσό φέτος θα είναι λιγότερο από πέρυσι γιατί πλέον οι ανάδοχοι έχουν εφοδιαστεί από πέρυσι με τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος με βάση το Προεδρικό Διάταγμα. Κατά τα άλλα οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές θα είναι ίδιες με πέρυσι».
Το επόμενο διάστημα η μίσθωση τμημάτων αιγιαλού
Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για τη μίσθωση τμημάτων αιγιαλού. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών θα προηγηθεί μια συνεδρίαση της επιτροπής για ποιότητα ζωής αναφορικά με τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στον κανονισμό της παραλίας.
Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι μισθώσεις. Από τα μισθώματα για τις παραχωρήσεις αιγιαλού το 70% θα πηγαίνει στα ταμεία του δήμου και το υπόλοιπο 30% στο κράτος.
Σημειώνεται ότι ρυθμίσεις για την οικονομική ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων μέσω διευκολύνσεων στη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας, περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που κατατέθηκε στη Βουλή. Πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν ξενοδοχειακά καταλύματα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια.
Σε όλες αυτές τις κατηγορίες τουριστικών επιχειρήσεων θα μπορεί να γίνεται – με τη διαδικασία της παραχώρησης έναντι ανταλλάγματος – η απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας μέχρι 31.10.2022 και μάλιστα με μειωμένο τίμημα, στο 65% αυτού που είχε συμφωνηθεί αρχικά. Να σημειωθεί πως πέρυσι το μειωμένο τίμημα ήταν στο 60% και το 2020 στο 40%, λόγω των συνθηκών της πανδημίας.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 65 του νομοσχεδίου, μέσω του οποίου θα ψηφιστεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ, προβλέπονται τα εξής:
«Έκτακτες ρυθμίσεις για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας αποκλειστικά για το έτος 2022, λόγω πανδημίας και έκτακτων συνθηκών.
- Μέχρι τις 31.10.2022, στα όμορα προς τον αιγιαλό και την παραλία, λιμνοθάλασσα, λίμνη ή πλεύσιμο ποταμό, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια διαμερίσματα της υποπερ. γγ’ της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’ 155), τα οποία λειτουργούν νόμιμα, μπορεί να παραχωρείται με αντάλλαγμα η απλή χρήση αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης, χωρίς δημοπρασία, τηρουμένων των περιορισμών και προϋποθέσεων των παρ. 3, 4, 5 περ. α’, 6, 7, 8, 9, 10, 11 και 12 του άρθρου 13 του ν. 2971/2001 (Α’ 285).
- Εξαιρετικά για το έτος 2022 το αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις των άρθρων 13 και 13Α του ν. 2971/2001, όπως αυτό ρυθμίζεται στην παρ. 7 του άρθρου 15 του ιδίου νόμου, αποδίδεται κατά εβδομήντα τοις εκατό (70%) στον οικείο ο.τ.α. και κατά τριάντα τοις εκατό (30%) στο Δημόσιο.
- Για το έτος 2022 το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος καθορίζεται σε ποσοστό εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) του υπολογισθέντος ανταλλάγματος, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 7 της υπό στοιχεία 47458ΕΞ2020/15.5.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών (Β’ 1864)».