17 °C Rethymno, GR
24/03/2023

ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Προετοιμασίες για το ναυαγοσωστικό και τη μίσθωση τμημάτων αιγιαλού στον δήμο Ρεθύμνου

Λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις προκειμένου ο τουριστικός δήμος να είναι καθόλα έτοιμος για τη νέα σεζόν, όσον αφορά τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλίων, αλλά και τη μίσθωση τμημάτων αιγιαλού.

Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών, ήδη οι όροι του διαγωνισμού για το ναυαγοσωστικό έργο είναι έτοιμοι και αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση στην επόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου, ώστε μέσα στον επόμενο μήνα να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός. Το ποσό που έχει προβλεφθεί είναι αντίστοιχο με το περσινό και ξεπερνά τις 600.000 ευρώ προκειμένου να πληρούνται οι όροι και οι προδιαγραφές που θέτει η νομοθεσία.

Ο στόχος του δήμου είναι οι διαδικασίες του διαγωνισμού να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς, ώστε οι ναυαγοσώστες να βρίσκονται στις θέσεις τους την 1η Ιουνίου. Η διάρκεια της σύμβασης είναι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Συνολικά οι ναυαγοσώστες είναι 19, τα σκάφη τέσσερα, ενώ προβλέπονται θέσεις και τεσσάρων εποπτών.

Τα σημεία που τοποθετούνται κάθε χρόνο οι ναυαγοσώστες είναι τα παρακάτω:

– Παραλία Επισκοπής (μήκος 1.000 μ.): Τρεις (3) ναυαγοσώστες.

– Παραλία Κουμπέ (μήκος 300 μ.): Ένας (1) ναυαγοσώστης.

– Παραλία Ρεθύμνου (μήκος 3.000 μ.): Οκτώ (8) ναυαγοσώστες Ανατολικά της Μαρίνας Ρεθύμνου έως και 90 μέτρα από το δυτικό όριο του ξενοδοχείου με την επωνυμία «Creta Palace».

– Παραλία Πλατανιά – Άδελε Ρεθύμνου (μήκος 2.000 μ.): Πέντε (5) ναυαγοσώστες, 70 μέτρα από το δυτικό όριο του ξενοδοχείου «Minos Mare» έως και 150 μ. από το ανατολικό όριο του ξενοδοχείου «Rithymna Beach Hotel».

– Παραλία Σφακάκι (μήκος 260 μ.): Ένας (1) ναυαγοσώστης, 100 μέτρα από το δυτικό όριο του ξενοδοχείου με την επωνυμία «Δαίδαλος» έως και 50 μέτρα από το ανατολικό όριο του ξενοδοχείου με την επωνυμία «Ekavi Beach».

– Παραλία Σκαλέτα (μήκος 380 μ.): Ένας (1) ναυαγοσώστης, από το δυτικό όριο των ξενοδοχείων της εταιρείας «Κρητικός Αστήρ» έως και το ανατολικό όριο αυτών.

Ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις κάτι που θα φανεί μετά τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής.

«Εκτιμώ ότι σε περίπου 10 ημέρες η οικονομική επιτροπή του δήμου θα συνεδριάσει για την έγκριση των όρων του διαγωνισμού. Και φέτος το ποσό που έχει προϋπολογίσει ο δήμος για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών του ξεπερνά τις 600.000 ευρώ και αφορά το διάστημα Ιούνιου – Σεπτέμβριου με ωράριο 10:30 – 17:30. Εκτιμώ ότι όλα θα πάνε καλά έχουμε ένα δίμηνο μπροστά μας για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού» ανέφερε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης.

Ετοιμασίες για τη μίσθωση τμημάτων αιγιαλού

Εν τω μεταξύ τις προηγούμενες ημέρες εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση σε σχέση με τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη μίσθωση τμημάτων αιγιαλού. Σε τοπικό επίπεδο ήδη έχουν γίνει αιτήσεις στην τεχνική υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνου, όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος, Στέλιος Σπανουδάκης, που αφορούν αίτημα για παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού σε νέα σημεία. Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι αιτήσεις από πλευράς ξενοδοχείων και όμορων επιχειρήσεων. Βασική διαφοροποίηση της φετινής χρονιάς είναι ότι αφενός παύουν να ισχύουν οι εκπτώσεις που ίσχυαν την προηγούμενη διετία, στο πλαίσιο των μέτρων διευκόλυνσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Παράλληλα πλέον ο δήμος θα λαμβάνει το 60% (αντί του 70% που ήταν πέρυσι) του μισθώματος και το υπόλοιπο 40% θα το λαμβάνει η κτηματική εταιρία του δημοσίου. Σύμφωνα με τον κ. Σπανουδάκη, η κτηματική εταιρία του δημοσίου ζητά αναπροσαρμογή στις τιμές των μισθωμάτων αιγιαλού, οι οποίες σε κάποια σημεία είναι πολύ χαμηλές. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, σε σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί από πλευράς δήμου.

Ο κ. Σπανουδάκης ανέφερε σχετικά:

«Στον αιγιαλό είμαστε στο στάδιο που έχουν γίνει αιτήσεις στην Τεχνική Υπηρεσία για νέα σημεία, τα οποία θα συζητηθούν και θα εγκριθούν από την Ποιότητα Ζωής και το δημοτικό συμβούλιο. Τον Απρίλιο εκτιμώ ότι τα ξενοδοχεία και οι όμορες επιχειρήσεις θα αρχίσουν να κάνουν αιτήσεις για τις απευθείας μισθώσεις. Ο διαγωνισμός εκτιμώ ότι θα είναι αρχές Μαΐου. Σίγουρα, όπως αναφέρει και η ΚΥΑ δεν έχει εκπτώσεις φέτος, όπως είχε πέρυσι 30%.

Παράλληλα, σε σχέση με πέρυσι, μειώθηκε το ποσοστό που αναλογεί στον δήμο. Έχουμε τη δυνατότητα εάν θέλουμε να κάνουμε τριετείς συμβάσεις, θέλει λίγη σκέψη, δεν ξέρουμε ακόμη εάν θα το κάνουμε. Επίσης, υπάρχει από την Κτηματική υπηρεσία και το υπουργείο Οικονομικών η πρόταση να υπάρξει αύξηση στα μισθώματα, γιατί στο Ρέθυμνο εκτιμούν ότι έχει πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην πόλη του Ρέθυμνου το μίσθωμα ανέρχεται σε 23 ευρώ το τ.μ., στην Επισκοπή είναι 7,5 ευρώ. Υπάρχει πίεση να αυξήσουμε και να αναπροσαρμόσουμε τις τιμές, διότι με τις ίδιες τιμές που κάνει ο δήμος το διαγωνισμό εκμίσθωσης τμημάτων αιγιαλού με τις ίδιες κάνει τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς και η κτηματική εταιρία.

 Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη πως θα κινηθούμε. Τα 7,5 ευρώ το τετραγωνικό στην Επισκοπή και στον Πλατανιά είναι πάρα πολύ φθηνό».

Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων στην ΚΥΑ, αναφέρεται ότι εντός του 1ου εξαμήνου (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος) εκάστου έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι απευθείας όσο και οι κατόπιν δημοπρασίας παραχωρήσεις απλής χρήσης από τους δήμους.

Από την 1η Ιουλίου εκάστου έτους οι παραχωρήσεις απλής χρήσης διενεργούνται αποκλειστικά από τις κτηματικές υπηρεσίες. Οι δήμοι οφείλουν να αποστείλουν όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις, για τις οποίες δεν έχει συνταχθεί σύμβαση παραχώρησης, έως την 5η Ιουλίου εκάστου έτους, ώστε οι αρμόδιες κατά χώρο κτηματικές υπηρεσίες να προχωρήσουν στην σύναψη συμβάσεων παραχώρησης.

Έως την 31η Ιουλίου εκάστου έτους οι κτηματικές υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει όλες τις αιτηθείσες παραχωρήσεις, ήτοι να έχουν συναφθεί όλες οι συμβάσεις παραχώρησης. Μετά την παρέλευση της ως άνω ημερομηνίας και καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, με έμφαση στην αιχμή αυτής, οι αρμόδιες κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες δύνανται να προβαίνουν στην διενέργεια αυτοψιών.

Της προθεσμίας εξαιρούνται αιτήσεις παραχώρησης όμορων επιχειρήσεων κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων (camping), κέντρων αναψυχής, ναυταθλητικών σωματείων αναγνωρισμένων από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, καθώς και επιχειρήσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής, των οποίων η αδειοδότηση ή έναρξη της δραστηριότητάς τους ολοκληρώθηκε μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας.

Για το 1ο έτος το αντάλλαγμα χρήσης καταβάλλεται είτε στο σύνολό του με την υπογραφή της σύμβασης είτε σε τρεις (3) ισόποσες δόσεις, μετά από αίτημα του ενδιαφερομένου, της πρώτης δόσης άμεσα καταβλητέας πριν την υπογραφή της σύμβασης. Οι υπολειπόμενες δόσεις είναι μηνιαίες, αναγράφονται στη σύμβαση παραχώρησης και αποστέλλονται για βεβαίωση στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ) (παράδειγμα καταβλητέων δόσεων: Σύμβαση και 1η δόση 10-04-2023, 2η δόση μέχρι 31-05-2023, 3η δόση μέχρι 30-06-2023).

Για τα επόμενα δύο (2) έτη το συμφωνηθέν αντάλλαγμα χρήσης καταβάλλεται είτε στο σύνολό του μέχρι 31-03-2024 είτε, σε περίπτωση που έχει υποβληθεί αίτημα του ενδιαφερομένου για καταβολή σε δόσεις, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι 31/3 εκάστου έτους, ενώ οι υπολειπόμενες δόσεις είναι μηνιαίες και καταβλητέες έως 31/05 εκάστου έτους. Τα σχετικά ποσά αποστέλλονται άμεσα για βεβαίωση στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ).