Τα υπολείμματα τροφών θα συλλέγονται σε χωριστούς κάδους καφέ χρώματος που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης
Έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεκινήσει στον δήμο Ρεθύμνου η συλλογή και η αποκομιδή των βιοαποβλήτων, δηλαδή των υπολειμμάτων τροφών ώστε αυτά να μεταφέρονται για κομποστοποίηση στη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Αμαρίου. Ήδη σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον δήμαρχο Αμαρίου τον επόμενο μήνα η ΜΕΑ που σήμερα είναι στο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία και θα δέχεται και τα βιοαπόβλητα του δήμου Ρεθύμνης.
Η ΜΕΑ Αμαρίου περιλαμβάνει μονάδα κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος των στερεών αποβλήτων και των προδιαλεγμένων οργανικών προς παραγωγή κομπόστ άριστης ποιότητας.
Από την πλευρά του ο δήμος Ρεθύμνης έχει παραλάβει τον απαραίτητο εξοπλισμό, τα απορριμματοφόρα και τους κάδους διαφόρων μεγεθών και προετοιμάζεται για την έναρξη του προγράμματος που αποσκοπεί στη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος.
Πολύ σύντομα οι καφέ κάδοι θα έρθουν να προστεθούν δίπλα στους πράσινους (σύμμεικτα απορρίμματα), στους μπλε (ανακύκλωση χαρτιού – πλαστικού), στους κίτρινους (ανακύκλωση γυαλιών) και στους κόκκινους (η μοβ ανακύκλωση ρούχων και παπουτσιών).
Οι καφέ κάδοι θα υποδέχονται τα υπολείμματα τροφών, όλα εκείνα δηλαδή τα απορρίμματα ενός νοικοκυριού.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για το τι ακριβώς μπορούμε να τοποθετούμε στον καφέ κάδο, ποια θα είναι η χρήση του αλλά και πόσο σημαντική είναι η διαχείριση των βιοαποβλήτων για το ίδιο το περιβάλλον.
Οι κάδοι, που θα είναι σε τρία διαφορετικά μεγέθη, θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα κεντρικά σημεία της πόλης του Ρεθύμνου, αλλά και στους οικισμούς Ατσιποπούλου και Αδελιανού Κάμπου και από ‘κει θα γίνεται αποκομιδή των βιοαποβλήτων, τα οποία θα μεταφέρονται στο εργοστάσιο του Αμαρίου.
Αναλυτικότερα, πρόκειται για 100 μεγάλους κάδους που θα είναι 1.100 λίτρων, αντίστοιχοι σε μέγεθος με τους ήδη γνωστούς πράσινους και μπλε κάδους, 160 κάδοι 140 λίτρων (θα τοποθετηθούν πλησίον των καταστημάτων εστίασης) και τα 1.200 μικρά καδάκια 10 λίτρων (για τα σπίτια). Παράλληλα μέσω της δράσης αυτής ο δήμος θα προμηθευτεί δυο νέα απορριμματοφόρα, εκ των οποίων το ένα θα είναι και πλυντήριο (μεικτό).
Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 582.000 ευρώ, χρήματα τα οποία εξασφάλισε ο δήμος Ρεθύμνου από το πρόγραμμα ο Ε.Π. – Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. 2014-2020 («Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξης 2020»).
Τι τοποθετούμε στον καφέ κάδο
Στον καφέ κάδο τοποθετούνται:
– Υπολείμματα φρούτων και λαχανικών.
– Υπολείμματα κρεάτων και ψαριών.
– Υπολείμματα φαγητού (συμπεριλαμβανομένων μαγειρεμένων γευμάτων).
– Γιαούρτι, τυρί, κελύφη αυγών.
– Πριονίδια από επεξεργασμένο ξύλο.
– Μικρές ποσότητες στάχτης από τζάκι.
– Χάρτινες σακούλες παντοπωλείου, εφημερίδες και χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες κουζίνας.
– Προϊόντα αρτοποιίας.
– Μικρές ποσότητες φύλλων, κλαδιών, χώματος και χόρτων από κήπους και γλάστρες.
– Ζυμαρικά, ρύζι, αλεύρι, δημητριακά.
– Κόκκοι και φίλτρα καφέ, τσάι.
– Προϊόντα στερεών τροφίμων που έχουν λήξει (χωρίς τη συσκευασία).
Σημειώνεται ότι για τους καφέ κάδους, σύμφωνα με την υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο βιοδιασπώμενες σακούλες ή απλές χάρτινες σακούλες. Όπως επισημαίνεται, οι πλαστικές θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς αναμειγνύονται με τα καθαρά οργανικά και υποβαθμίζουν την ποιότητα του παραγόμενου κομπόστ. Τέλος σημειώνεται ότι όλες οι συσκευασίες πρέπει να διαχωρίζονται και μόνο τα υπολείμματα τροφών να απορρίπτονται στον καφέ κάδο.
Οι στόχοι της δράσης είναι:
- Προώθηση οικιακής κομποστοποίησης – των αστικών περιοχών, όπως σχολεία, στρατόπεδα, κλπ.
- Ανάπτυξη συστημάτων χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων. – Ανάπτυξη δικτύων χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, προς επίτευξη των στόχων του άρθρου 41 του Ν. 4042/2012 σε περιφερειακό επίπεδο.
- Κομποστοποίηση βιοαποβλήτων. – Δημιουργία μονάδων δημοτικής κομποστοποίησης συμπληρωματικά με τις προβλεπόμενες κεντρικές μονάδες των περιφερειακών σχεδιασμών.
Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Δημήτρης Λελεδάκης: «Σαν δήμος είμαστε έτοιμοι, έχουμε παραλάβει τον απαραίτητο εξοπλισμό με κάδους και απορριμματοφόρα και μόλις λάβουμε την ενημέρωση από την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων θα μπορούμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή του προγράμματος. Θα προηγηθεί φυσικά μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών του Ρεθύμνου για τη διαδικασία της συλλογής των βιοαποβλήτων. Ετοιμάζουμε εκδηλώσεις σε σχολεία και διανομή φυλλαδίων στα νοικοκυριά. Άλλωστε το ίδιο το πρόγραμμα περιλαμβάνει σχετικά κονδύλια για την ενημέρωση του κοινού για αυτή τη μορφή ανακύκλωσης. Η αποκομιδή των βιοαποβλήτων θα γίνεται από προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας και θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την υπηρεσία με προσωπικό ορισμένου χρόνου για να εκτελούνται απρόσκοπτα τα δρομολόγια προς τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αμαρίου. Ο δήμος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, μικρών και μεγάλων για την ανακύκλωση των βιοαποβλήτων και γενικότερα για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών του».
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, στην Ελλάδα, παραπάνω από δύο εκατομμύρια τόνοι βιοαποβλήτων οδηγούνται σε ΧΥΤΑ (ή, πολύ χειρότερα, σε ΧΑΔΑ) ενώ μόνο το 1-3% των παραγόμενων βιοαποβλήτων μετατρέπεται σε χρήσιμο κομποστ. Η χώρα μας έχει αποτύχει να εκπληρώσει τους στόχους εκτροπής τους από τους χώρους υγειονομικής ταφής, και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει αν δεν αλλάξει η διαχείριση. Τα βιοαπόβλητα, τόσο εξαιτίας της μεγάλης ποσότητάς τους όσο και λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους (ζυμώσιμα και εύκολα αποικοδομήσιμα) είναι σημείο κλειδί για την αλλαγή της συνολικής διαχείρισης.
H πρόληψη και χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων θα αλλάξει δραματικά τη συνολική εικόνα διαχείρισης απορριμμάτων τόσο στο νησί της Κρήτης όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα, επισημαίνει ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης.