Η διαμόρφωση διαπολιτισμικών συνειδήσεων και η ανάπτυξη συνεργασιών και σχέσεων ανάμεσα σε ανθρώπους από διαφορετικές χώρες προωθούνται και υποστηρίζονται με επιτυχία από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus. Το Ρέθυμνο υποδέχεται ετησίως πάνω από 100 φοιτητές από ξένες χώρες, οι οποίοι αποφασίζουν να μείνουν στην πόλη έστω για μερικούς μήνες και να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία.
Η διαπολιτισμικότητα, οι προσπάθειες γεφύρωσης των επικοινωνιακών χασμάτων και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας σε ακαδημαϊκό και κοινωνικό επίπεδο αποτελούν πυλώνες του προγράμματος Erasmus, το οποίο προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή στις Σχολές του Ρεθύμνου. Άλλοτε για πρακτική άσκηση σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και άλλοτε για απλή φοίτηση, οι διμερείς συμφωνίες που συνάπτει το Πανεπιστήμιο Κρήτης με ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα αυξάνονται κάθε χρόνο.
Το Ρέθυμνο λειτουργεί ως πόλος έλξης για τους ξένους φοιτητές, καθώς συνδυάζει μία σειρά από παροχές και απολαύσεις που σπανίζουν σε χώρες του εξωτερικού. Το κλίμα, η θάλασσα, η φιλοξενία, η μοναδική γαστρονομική ποιότητα και το υψηλό ακαδημαϊκό και υποδομικό επίπεδο του Πανεπιστημίου προσελκύουν το ενδιαφέρον των φοιτητών. Πάνω από το 50% των εισερχόμενων φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας για ξένους, ενώ έχουν έρθει σε επαφή με ντόπιους κατοίκους και έχουν επισκεφτεί τα αξιοθέατα της πόλης.
Το τμήμα Διεθνών Σχέσεων – υπεύθυνο για τις συνεργασίες με Πανεπιστήμια του εξωτερικού
Η Ελένη Περάκι, προϊσταμένη Διεύθυνσης Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο μιλώντας στα «Ρ.Ν.» αναφέρει: «Για το τρέχον χειμερινό ακαδημαϊκό εξάμηνο 2024-2025 έχουμε περίπου 100 εισερχόμενους φοιτητές. Αντίστοιχοι θα είναι και οι φοιτητές του εαρινού εξαμήνου, εκτός αν προκύψουν ακυρώσεις. Κατά μέσο όρο το χρόνο υποδεχόμαστε 180 με 200 φοιτητές σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Το Ρέθυμνο έχει πάντα περισσότερους φοιτητές, μία αντιστοιχία 60 προς 40 σε σχέση με το Ηράκλειο. Αυτή τη στιγμή στο Ρέθυμνο έχουν έρθει περίπου 60 φοιτητές, προερχόμενοι από χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει μία πολλή μεγάλη λίστα πανεπιστημίων του εξωτερικού, με τα οποία το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες, για την ανταλλαγή φοιτητών, τόσο μέσω της κλασικής κινητικότητας, όσο και μέσω της διεθνούς κινητικότητας που περιλαμβάνει χώρες που είναι περισσότερο δυσπρόσιτες. Η πλειοψηφία των φοιτητών μένει για ένα εξάμηνο, αλλά είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι παρατάσεις σπουδών για ακόμα ένα εξάμηνο. Οι φοιτητές έχουν μία μεγάλη δυσκολία με την εύρεση στέγης. Επίσης, θα ήθελαν λίγο παραπάνω μαθήματα στα αγγλικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα».
Έρχονται στο Ρέθυμνο και μαθαίνουν ελληνικά
Η Μαρία Πουλοπούλου, καθηγήτρια στο τμήμα φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διδάσκουσα του μαθήματος της Ελληνικής γλώσσα για ξένους, περιγράφει τη φύση του μαθήματος και το ενδιαφέρον των φοιτητών για αυτό: «Το μάθημα των ελληνικών προσφέρεται από τη φιλοσοφική σχολή και ονομάζεται Νέα Ελληνική – ως ξένη γλώσσα, γιατί προσφέρεται σε ανθρώπους που δεν την μιλάνε και τη μαθαίνουν από την αρχή. Σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν διεθνείς προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του Πανεπιστημίου, ακαδημαϊκοί επισκέπτες, ακόμα και κάτοικοι του Ρεθύμνου που δεν μιλάνε ελληνικά. Περίπου 35 με 40 εισερχόμενοι φοιτητές Erasmus παρακολουθούν το μάθημα των ελληνικών, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την εκμάθηση της γλώσσας. Το βασικό τους ενδιαφέρον είναι η κατάκτηση δεξιοτήτων σε σχέση με την ελληνική γλώσσα και την επικοινωνία και η επαφή με την κουλτούρα μας, κομμάτι της οποίας είναι βεβαίως και η γλώσσα μας. Ξεκινάμε από το μηδέν, το αλφάβητο και τις γνώσεις που λαμβάνει κάποιος από το ελληνικό δημοτικό. Το επίπεδο και η ανταπόκρισή τους πάντως είναι ικανοποιητική, δεδομένου ότι τα ελληνικά είναι πολλή δύσκολη γλώσσα που δεν έχει μεγάλη απεύθυνση στο σύγχρονο κόσμο».
«Το Ρέθυμνο είναι μια φιλόξενη πόλη για τους φοιτητές του»
Τις ομοιότητες ανάμεσα σε Κρήτη και Σικελία παρατηρεί η Τζούλια Πελιτάρι, Ιταλίδα φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης του Ρεθύμνου για το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο.
«Είμαι από τη Σικελία και επέλεξα να έρθω στο Ρέθυμνο γιατί νιώθω ότι η Κρήτη με τη Σικελία έχουν πάρα πολλές ομοιότητες, τόσο στον καιρό και στο κλίμα, όσο και στη συμπεριφορά των ανθρώπων. Οι ντόπιοι είναι τόσο ανοικτοί και φιλόξενοι, που κάνουν τους άλλους ανθρώπους να αισθάνονται πολύ άνετα. Δεν είχα κάποια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα και την Κρήτη πριν έρθω εδώ. Πέρσι είχα πάει για διακοπές στη Σαντορίνη και ερωτεύτηκα τη χώρα και τους ανθρώπους της. Μέχρι στιγμής, απολαμβάνω ιδιαίτερα να κάνω βόλτες στην παλιά πόλη, να βλέπω μέρη και αξιοθέατα καθώς και να πηγαίνω στη θάλασσα. Ο καιρός είναι ακόμα απίστευτος και η θάλασσα είναι ένα από τα πράγματα που μας αρέσει πολύ να κάνουμε. Έχω πάει στη θάλασσα στο κέντρο της πόλης, αλλά και στο νότιο κομμάτι του Ρεθύμνου. Αγαπάω το μάθημα των ελληνικών. Η καθηγήτρια είναι πολλή ευχάριστη, το μάθημα είναι ενδιαφέρον και τα ελληνικά είναι μία υπέροχη γλώσσα που πάντα ήθελα να μάθω. Δεν κρύβω ωστόσο ότι είναι πάρα πολύ δύσκολα. Είστε απίστευτοι που μιλάτε μία τέτοια γλώσσα».
Ο Γιάνικ από την Πολωνία, φοιτητής στο τμήμα κοινωνικών επιστημών μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εκθειάζει το Ρέθυμνο και τις προσφερόμενες δραστηριότητες του Πανεπιστημίου: «Ήρθα στο Ρέθυμνο γιατί έχω ένα φίλο που ήρθε εδώ πέρσι για μία ανάλογη εμπειρία και μου το πρότεινε ανεπιφύλακτα. Μου είπε ότι είναι απίστευτο μέρος για να επισκεφτείς, αλλά και για να μείνεις. Η Κρητική κουλτούρα και η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι εξελιγμένη, οι οργανισμοί, οι συνεργασίες και το δίκτυο εράσμους βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Διοργανώνονται αρκετές δράσεις από το Πανεπιστήμιο, τόσο σε εκπαιδευτικό πλαίσιο, όσο και σε κοινωνικό, με εθελοντικές ομάδες, αθλητικούς συλλόγους και διάφορες δραστηριότητες. Αυτό το κομμάτι επιβεβαιώνει τη φήμη που έχει το Πανεπιστήμιο σαν ένα κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Ο Ούγγρος, Τόνετ Χόλατιτς, επισκέπτεται για πρώτη φορά την Κρήτη και δηλώνει ενθουσιασμένος: «Αυτό που με έκανε να επιλέξω το Ρέθυμνο είναι η θάλασσα και ο ηλιόλουστος καιρός, επίσης το πανεπιστήμιό μου είχε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και μου είπαν τα καλύτερα. Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Κρήτη, αλλά όχι η πρώτη μου φορά στην Ελλάδα. Η εμπειρία μου στη χώρα κατέστησε την επιλογή του Ρεθύμνου αρκετά ελκυστική. Γνώριζα μερικά πράγματα για την αρχαία ιστορία της Κρήτης, το οποίο επίσης ήταν ένας σύνδεσμος για να βρεθώ εδώ. Το Ρέθυμνο είναι μία πολλή κοινωνική πόλη με αρκετά πράγματα να κάνεις. Μπορείς να συναντήσεις πολλούς ντόπιους φοιτητές, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ευχάριστη παρέα. Επίσης, λατρεύω την Κρητική κουζίνα. Οι παροχές του Πανεπιστημίου είναι επίσης πολύ καλές, χρησιμοποιώ το γυμναστήριο και συμμετέχω σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Οργανώνουμε τώρα ένα σύλλογο πεζοπορίας με τους φοιτητές του εράσμους και ανυπομονούμε πραγματικά να εξερευνήσουμε το Ρέθυμνο και την Κρήτη».
Ο Τόνετ περιγράφει το Ρέθυμνο με τρεις λέξεις: «Φιλοξενία – Άνεση – Οικειότητα».
Η Λίλιαν από τη Γερμανία αναφέρει: «Επέλεξα να έρθω στο Ρέθυμνο για τη θάλασσα και τον καιρό, καθώς στη Γερμανία δεν άντεχα το χειμώνα. Έχω ξαναέρθει στην Κρήτη για διακοπές μαζί με την οικογένειά μου, όταν ήμουν μικρότερη, επίσης διάβαζα αρχαία ελληνικά στο σχολείο που μου άρεσαν πολύ. Μ’ αρέσει να πηγαίνω στις τοπικές ταβέρνες και εστιατόρια, το Ρέθυμνο γαστρονομικά αισθάνομαι ότι βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο. Είμαι vegetarian, οπότε για εμένα είναι λίγο δύσκολο κάποιες φορές να συμβαδίσω με τις προτιμήσεις των ντόπιων στο φαγητό. Μ’ αρέσει πολύ ωστόσο η παραδοσιακή χορτόπιτα».
«Θέλω να αισθάνομαι κάτοικος της πόλης»
Η Εμίλια και η Βερόνικα κατάγονται επίσης από την Πολωνία και γνωρίστηκαν, μετά την άφιξή τους στο Ρέθυμνο, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.
Η Εμιλία αναφέρεται στις αγαπημένες της συνήθειες στο Ρέθυμνο και στη διάθεσή της να γνωρίσει ντόπιους: «Η θάλασσα και ο διαφορετικός καιρός σε σχέση με την πατρίδα μου που είναι πιο κρύος και σκοτεινός αποτελούν βασικούς λόγους που αποφάσισα να έρθω να μείνω έστω για μερικούς μήνες στο Ρέθυμνο. Είχα ακούσει πολλά από την Κρήτη τόσο από το Πανεπιστήμιό μου, όσο και από ανθρώπους που την είχαν επισκεφτεί και πάντα άκουγα καλά λόγια. Μας αρέσει πολύ να πηγαίνουμε στη θάλασσα στο κέντρο της πόλης για κολύμπι, ενώ ένα από τα πιο ωραία πράγματα που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι το Φαράγγι της Σαμαριάς. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε ακόμα μεγάλη συναναστροφή με τους ντόπιους, αλλά το έχουμε σίγουρα θέσει ως στόχο το επόμενο χρονικό διάστημα. Ένα μικρό πρόβλημα που μας απασχολεί είναι ότι δεν έχουμε πολλά προσφερόμενα μαθήματα στα αγγλικά».
Με τη σειρά της, η Βερόνικα συμπληρώνει: «Πραγματικά ήθελα να ζήσω την εμπειρία ενός χειμερινού εξαμήνου σε ένα μέρος που οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές, σε αντίθεση με τη χώρα μου. Το πανεπιστήμιό μου συνεργαζόταν με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και αυτό αποτέλεσε την τέλεια αφορμή για να έρθω εδώ. Το φαγητό είναι απίστευτο, αλλά προσπαθώ να δω πως να ζήσω την εμπειρία του φαγητού μέσα από τα μάτια των ντόπιων, όπως και γενικότερα. Δεν θέλω να είμαι τουρίστρια εδώ, θέλω να μπορώ να κινούμαι στην πόλη σαν κάτοικος αυτής, που ξέρει που να βγει, από ποιο μαγαζί να πάρει καφέ και που να κάνει βόλτα».
Οι δύο Πολωνές περιγράφουν το Ρέθυμνο με τρεις λέξεις: «Διασκέδαση, θάλασσα και ιδιαιτερότητα».