Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ122 με τίτλο «Once upon a time…. Storytelling from Homer to A.I.», που υλοποιεί το Πειραματικό ΓΕ.Λ. Ρεθύμνου Π.Κ. και που ως βασικό του στόχο έχει την άσκηση στη συμπερίληψη και στην ενεργή πολιτειότητα μέσω του storytelling (το σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις κινητικότητας με μαθητές, παρακολούθηση εργασίας και επιμορφωτικά σεμινάρια) οι εκπαιδευτικοί Αναστασία Δεικτάκη, Κοινωνιολόγος και Κασσάνδρα Μπεϊκάκη, φιλόλογος, συμμετείχαν σε επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο “Inclusive Education through Arts“, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι από τις 7 έως τις 12 Απριλίου 2025. Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στόχευε στην ανάδειξη της τέχνης ως βασικού εργαλείου διαμόρφωσης μιας συμπεριληπτικής και ανοιχτής σχολικής κουλτούρας.
Το σεμινάριο διοργανώθηκε από τον οργανισμό Erasmus Learn – Oloklirosi Single Member P.C. φιλοξενήθηκε στους εκπαιδευτικούς χώρους της Cité Joly (75011, Παρίσι), υπό την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριας Ελεονώρας Χερίδη, και είχε σαφή προσανατολισμό στη βιωματική μάθηση, την ενεργητική συμμετοχή και την εστίαση στην καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών.
Η εβδομάδα ξεκίνησε με την παρουσίαση του προγράμματος και των σχολείων των επιμορφούμενων εκπαιδευτικών, αλλά και με ice-breaking δραστηριότητες. Ακολούθησε μια πρώτη γνωριμία με το θεωρητικό υπόβαθρο του προγράμματος και την πολιτισμική ετερογένεια του σύγχρονου σχολείου.
Το κυρίως μέρος επικεντρώθηκε στην καλλιέργεια συναισθηματικής νοημοσύνης και δεξιοτήτων επικοινωνίας στην τάξη, όπως η ενεργητική ακρόαση, η ενσυναίσθηση και η δημιουργία θετικού μαθησιακού κλίματος. Μέσω πρακτικών ασκήσεων, εξετάστηκαν οι έννοιες της αυτορρύθμισης και της κοινωνικής επίγνωσης.
Η επόμενη ημέρα ήταν αφιερωμένη στις βασικές έννοιες της συμπερίληψης, με έμφαση στις δημιουργικές τεχνικές αφήγησης. Οι δραστηριότητες εστίασαν επίσης στη χρήση της τέχνης ως εργαλείου διερευνητικής μάθησης, με ανάλυση παραδειγμάτων και αντικειμένων τέχνης.
Η τέταρτη ημέρα ήταν αφιερωμένη δραματοπαιδαγωγικές τεχνικές, όπως το ψυχόδραμα, το κοινωνιόγραμμα και το μονοδράμα. Οι δραστηριότητες επικεντρώθηκαν στη χρήση συμβόλων, ρόλων και αφήγησης ως μέσων ενσυνείδησης, μετασχηματισμού και ενδυνάμωσης στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Η πέμπτη ημέρα επικεντρώθηκε στη δύναμη της μουσικής και των παιχνιδιών στην εκπαιδευτική πράξη. Υλοποιήθηκαν ενδιαφέροντα βιωματικά εργαστήρια, που αξιοποιούνται τόσο για την ενίσχυση της συγκέντρωσης όσο και για την κοινωνικοποίηση στην τάξη. Επιπλέον, συζητήθηκαν τρόποι αξιοποίησης των μαθησιακών αποτελεσμάτων και σχεδιασμού μελλοντικών δράσεων διάχυσης. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με εκπαιδευτική επίσκεψη στη Μονμάρτη, που προσέφερε μια πολιτισμική ανάσα και σύνδεση με την καλλιτεχνική ιστορία της πόλης.
Οι δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν με τον αναστοχασμό, την αξιολόγηση του σεμιναρίου και την απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής. Ήταν μια ευκαιρία σύνθεσης όλων των εμπειριών και ανταλλαγής εντυπώσεων. Η συμμετοχή σε αυτό το επιμορφωτικό πρόγραμμα αποτέλεσε όχι μόνο σημαντικό σταθμό στη συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη, αλλά και έμπνευση για τη διαμόρφωση μιας τάξης όπου η τέχνη λειτουργεί ως γλώσσα συμπερίληψης, δημιουργικότητας και αποδοχής. Η εμπειρία του Παρισιού, με τη συνύπαρξη πολιτισμών, ιδεών και παιδαγωγικών πρακτικών, αναδεικνύει με σαφήνεια πως η εκπαίδευση του μέλλοντος χτίζεται πάνω στην ποικιλομορφία και τη δύναμη της ανθρώπινης έκφρασης.
Η υπεύθυνη επικοινωνίας του σχεδίου Κασσάνδρα Μπεϊκάκη