Γ. Πιτσούλης: «Το δύσκολο κομμάτι είναι να πείσουμε τον κόσμο ότι υπάρχει ανάγκη για πρόληψη, να γίνει κτήμα και πεποίθησή του»
«Το πρόγραμμα «ΖΩΗ» είναι μια τεράστια ομπρέλα, ένα δίκτυ προστασίας που έρχεται να καλύψει όλη την Κρήτη από άκρη σε άκρη»
«Ζωή» δίνει στην Κρήτη το νέο πρόγραμμα πρόληψης της Περιφέρειας Κρήτης που προβλέπει την εγκατάσταση 260 απινιδωτών τελευταίας γενιάς σε αθλητικούς χώρους και πολυσύχναστα σημεία του νησιού, προσφέροντας άμεση πρόσβαση σε κρίσιμες στιγμές ανάγκης.
Πρόκειται για μια καινοτόμο πρωτοβουλία που θέτει την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών στο επίκεντρο, με στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση σε κρίσιμες δεξιότητας πρώτων βοηθειών.
Το πρόγραμμα «ΖΩΗ» βρίσκεται σε εξέλιξη, με 80 απινιδωτές να έχουν ήδη τοποθετηθεί ήδη και αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του συνόλου των απινιδωτών στην Κρήτη.
Παράλληλα, η Περιφέρεια Κρήτης δεν περιορίζεται μόνο στην εγκατάσταση του εξοπλισμού, αλλά επενδύει και στην εκπαίδευση των πολιτών, από μαθητές μέχρι ενήλικες, στη χρήση απινιδωτών και την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).
Το πρόγραμμα «ΖΩΗ» περιλαμβάνει επίσης εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία και κοινότητες, διασφαλίζοντας ότι όλο και περισσότεροι πολίτες θα είναι έτοιμοι να προσφέρουν πρώτες βοήθειες σε έκτακτες καταστάσεις. Με μια ολοκληρωμένη στρατηγική, η Περιφέρεια Κρήτης θέτει τις βάσεις για μια νέα κουλτούρα πρόληψης και άμεσης αντίδρασης σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης.
Μια ανάγκη της κοινωνία που «γέννησε» την… πρωτοβουλία
Στο Ραδιόφωνο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 και στον Κώστα Μπογδανίδη ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης μίλησε για αυτήν την πρωτοβουλία που προέκυψε από τον ανεπαρκή εξοπλισμό και την ανάγκη για πρόληψη τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Ξεκίνησε η ιδέα ανακαλύπτοντας μια ανάγκη σε θέματα που είχαν προκύψει στο ποδόσφαιρο. Τα ζητούμενα ήταν τα εξής: Δεν υπήρχε εκπαίδευση στους πολίτες, δεν υπήρχαν απινιδωτές. Όπου υπήρχαν είτε δεν τους ήξερε ο πολίτης, είτε δεν δούλευαν. Τα γήπεδα δεν είχαν, αυτά ήταν θέματα. Άρα αγοράσαμε 260 απινιδωτές τελευταίας γενιάς που τους βλέπει η Ιατρική Σχολή ανά πάσα στιγμή. Είναι συνδεμένοι στο διαδίκτυο και ξέρουμε αυτήν τη στιγμή εάν η μπαταρία του είναι εντάξει. Εάν ανοίχτηκε, εάν πειράχτηκε, εάν απινίδωσε. Ξέρουμε τα πάντα. Οπότε μπορούμε να παρέμβουμε και να τα αντικαταστήσουμε. Στην έρευνα που κάναμε σε πρώιμη φάση για να δούμε τι απινιδωτές υπάρχουν στην Κρήτη, συναντήσαμε πολλά ευτράπελα. Συναντήσαμε απινιδωτές χωρίς μπαταρία, χωρίς ηλεκτρόδιο, που έγραφαν απ’ έξω «μην τον αγγίζεται εάν δεν είστε ειδικός». Το αντίθετο. Οι απινιδωτές πρέπει να είναι προσβάσιμοι στον τυχαίο πολίτη».
«Μεγάλο στοίχημα η εκπαίδευση των πολιτών»
Μεγάλο στοίχημα για την περιφέρεια αποτελεί η εκπαίδευση των πολιτών στο πλαίσιο του προγράμματος.
Η άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μπορεί να σώσει ζωές και η γνώση για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι ζωτικής σημασίας, τονίζει ο κ. Πιτσούλης.
«Σε περίπτωση που κάποιος καταρρεύσει, υπάρχει ένα πρωτόκολλο από επτά σημεία, ένας αλγόριθμος προσέγγισης. Μιλάμε στον ασθενή, τον χτυπάμε στον ώμο, του λέμε εάν ακούει, εμείς προσπαθούμε να ακούσουμε εάν αναπνέει. Υπάρχει μια διαδικασία την οποία τηρούμε ευλαβικά και στη συνέχεια παίρνουμε το ΕΚΑΒ, ψάχνουμε για απινιδωτή εάν έχει, φωνάζουμε για βοήθεια».
Μια δράση ενημέρωσης και εκπαίδευσης, ιδιαίτερα των παιδιών, αποτέλεσε το Φεστιβάλ Πρόληψης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο το διήμερο 12 – 13 Νοεμβρίου, όπου οι μελλοντικοί πολίτες εκπαιδεύτηκαν πάνω σε αυτές τις διαδικασίες, με τη φιλοδοξία να καλύψει ακόμη την εκπαίδευση χιλιάδων ακόμη πολιτών: «Εκπαιδεύτηκαν τα παιδιά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πρόληψης. Τα παιδιά είναι οι αυριανοί πολίτες. Ενημέρωση έγινε στο ΕΛΜΕΠΑ. Θέλουμε να δημιουργήσουμε καλώς εννοούμενες «πυραμίδες» ώστε να εκπαιδεύουμε όλο και περισσότερο κόσμο. Το πρόγραμμα «ΖΩΗ» είναι μια τεράστια ομπρέλα, ένα δίκτυ προστασίας που έρχεται να καλύψει όλη την Κρήτη από άκρη σε άκρη, με ένα μεγάλο στοίχημα, τις δεκάδες χιλιάδες εκπαιδεύσεις».
Όπως επισημαίνει ο κ . Πιτσούλης, οι απινιδωτές είναι πλέον προσβάσιμοι και εύχρηστοι για όλους, με οδηγίες στα ελληνικά και ένα σύστημα που καθιστά τη χρήση του ασφαλή και χωρίς ευθύνη για τους πολίτες: «Είναι προσβάσιμοι, ελεύθεροι για το κοινό. Κάθε πολίτης μπορεί να τον ανοίξει, να τον χρησιμοποιήσει και να τον γυρίσει. Δεν είναι κλειδωμένοι. Ο απινιδωτής με το που τον ανοίξεις σου μιλάει αμέσως στα ελληνικά και σου δίνει οδηγίες. Εάν σου πει απινίδωσε απιδινώνεις, εάν δεν σου πει σημαίνει ότι η καρδιά δουλεύει. Οπότε δεν έχεις καμία απολύτως ευθύνη. Τα μηχανήματα αυτά είναι όλα εγκεκριμένα, οπότε να μην φοβούνται οι πολίτες. Υπάρχει και στο σχετικό βίντεο που μπορούν να δουν στην ιστοσελίδα της περιφέρειας. Το δύσκολο είναι να πείσουμε τον κόσμο ότι υπάρχει ανάγκη, να το μάθει, να το κάνει κτήμα του, να γίνει πεποίθηση του η πρόληψη».
Ηλεκτρονική πλατφόρμα οδηγιών από το ΙΤΕ
Την περασμένη Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, παρουσιάστηκε η ψηφιακή εφαρμογή που ανέπτυξε το Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας (CeHA) του ΙΤΕ, η οποία παρέχει οδηγίες σε αυτόν που χρησιμοποιεί των απινιδωτή.
Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα λειτουργικά συστήματα των κινητών τηλεφώνων (Android και iOS) και θα διαθέτει αναλυτικές οδηγίες (οπτικοακουστικό υλικό) για τη χρήση του απινιδωτή και την παροχή πρώτων βοηθειών και θα υποδεικνύει άμεσα το κοντινότερο σημείο ύπαρξης απινιδωτή, ενώ παράλληλα θα ενημερώνει ΕΚΑΒ και εθελοντές.
«Υπάρχει η χαρτογράφηση των απινιδωτών σε μια εφαρμογή σχεδίασε το ΙΤΕ με τους 80 απινιδωτές που έχουμε ήδη τοποθετηθεί, εκτός από τους 260 απινιδωτές που θα τοποθετηθούν στις επόμενες 2 εβδομάδες στην Κρήτη. Θα δώσουμε μια προτεραιότητα στους αγωνιστικούς χώρους και μετά πάμε στα πολυσύχναστα σημεία. Δεν θα υπάρξει δήμος που να μην έχει απινιδωτή. Οπότε δημιουργούμε μια εφαρμογή στην οποία θα υπάρχουν και βίντεο, που πάνε βήμα – βήμα για το τι πρέπει να κάνει όποιος χρησιμοποιεί τον απινιδωτή. Επίσης, έχουμε μια σύμπραξη με το ΙΤΕ μέσα από το smart helth, που μέσα από προγράμματα θα ψάξουμε χρηματοδοτήσεις για να ενισχύσουμε το πρόγραμμα «ΖΩΗ», τόνισε ο κ. Πιτσούλης.
Μια πλήρως εξοπλισμένη κινητή μονάδα
Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΖΩΗ» μια πλήρως εξοπλισμένη κινητή μονάδα θα δέχεται αθλητές ηλικίας 14 – 17 ετών με σκοπό τον εντοπισμό καρδιολογικών κινδύνων και την έγκαιρη διάγνωση, ενώ προβλέπει και την εξέταση των γονέων για την ανίχνευση κληρονομικών παραγόντων.
«Το πρόγραμμα «ΖΩΗ» είναι ένα πρόγραμμα που έχει κοστίζει πάνω από μισό εκ. ευρώ. Στο πλαίσιο του προγράμματος υπάρχει και μια καινούργια κινητή μονάδα. Είναι πλήρως εξοπλισμένη, καινούργιο αυτοκίνητο, με υπερηχογράφο, με κρεβάτι, ντουλάπες, καρδιογράφο, ό,τι χρειάζεται. Μέσα σε ένα πρόγραμμα που έχουμε ψηφίσει στην περιφέρεια Κρήτης, συνεργαζόμαστε με τον Ιατρικό Σύλλογο μέσα από μια προγραμματική σύμβαση. Θα κάνουμε μια παρέμβαση την πρώτη χρονιά σε 3.000 παιδιά αθλητές ηλικίας 14-17 ετών, ψάχνοντας κληρονομικά καρδιολογικά νοσήματα. Θα συνεργαστούμε με ομάδες, συλλόγους, σωματεία. Ό,τι βρούμε σε κληρονομικά θέματα, θα κληθούν και οι γονείς να εξεταστούν στο ΠΑΓΝΗ. Έτσι και πάλι θα σωθούν ζωές. Η πιθανότητα ανά 400-500 παιδιά βγαίνει ένα παιδί».
Επιμέλεια: Μαγδαληνή Κουντουνιώτη