-Κρίσιμος ο ρόλος των επαγγελματιών και της δια-τομεακής συνεργασίας
Οι παρεμβάσεις για τους άνδρες θύτες ενδοοικογενειακής βίας ήταν η θεματολογία της εκδήλωσης που πραγματοποίησε πρόσφατα ο «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου» με θέμα «Διαμορφώνοντας τα Προγράμματα Διαχείρισης Θυτών Ενδοοικογενειακής και Ενδοσυντροφικής Βίας στην Ελλάδα: Ο ρόλος των επαγγελματιών και της δια-τομεακής συνεργασίας», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου SPAM που χρηματοδοτείται από το Δίκτυο Working with Perpetrators (WWP EN).
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υβριδικά, με συμμετοχή συνολικά 35 επαγγελματιών από Φορείς όλης της Ελλάδας που εργάζονται στη διαχείριση θυτών και στην υποστήριξη επιζωσών. Παρευρέθηκαν επίσης δικηγόροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και νομικοί. Στη διάρκειά της έγινε παρουσίαση του Προγράμματος Διαχείρισης Θυτών στον «Σύνδεσμο» από τον Συντονιστή Έργων του Φορέα Νικόλα Σπετσίδη, ενώ για το πώς διαμορφώνεται ένα τέτοιο Πρόγραμμα και ποιες είναι οι βασικές αρχές που το διέπουν, μίλησε το στέλεχος Σοφία Θανασούλα-Ψυχολόγος και Υπεύθυνη του Προγράμματος.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ρόλο που διαδραματίζει κάθε επαγγελματίας που εμπλέκεται στη διαχείριση θυτών ενδοοικογενειακής βίας και στο πόσο σημαντική είναι η συμβολή του στη διαδικασία, οι θύτες να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους. Στο πλαίσιο αυτό, από την Κοινωνική Λειτουργό του Προγράμματος Διαχείρισης Θυτών του Φορέα Μαρίνα Πασχαλίδη έγινε αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες, καθώς και σε καλές πρακτικές για υποστήριξή τους στην πράξη.
Ιδιαίτερης σημασίας για τους επαγγελματίες ήταν η παρουσίαση των Ευρωπαϊκών Προτύπων για τα Προγράμματα Διαχείρισης Θυτών, βάσει των οποίων μπορούν τα Προγράμματα αυτά να οδηγηθούν σε τυποποίηση των διαδικασιών τους. Με αφορμή αυτό, ξεχωριστή επισήμανση έγινε στη σημασία της δια-τομεακής συνεργασίας για την αποτελεσματική διαχείριση θυτών ενδοοικογενειακής βίας, γεγονός που ενισχύεται και προωθείται μέσω αυτής της τυποποίησης. Η ύπαρξη κοινής αντίληψης για το που βασίζεται ένα τέτοιο Πρόγραμμα, τι περιλαμβάνει και που στοχεύει είναι καταλυτικής σημασίας, όχι μόνο για την ανάληψη ευθύνης από τους θύτες, αλλά και για τη μέγιστη ασφάλεια των επιζωσών ενδοοικογενειακής βίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Έργο SPAM στοχεύει στη βελτίωση του Προγράμματος Διαχείρισης Θυτών του «Συνδέσμου» και στην εναρμόνισή του με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα που έχουν αναπτυχθεί για τα σχετικά Προγράμματα, οδηγώντας στην τυποποίησή του και παράλληλα στην ενίσχυση της πολύ-υπηρεσιακής συνεργασίας στο πλαίσιο της διαχείρισης θυτών ενδοοικογενειακής βίας.
Από το Σύνδεσμο Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου