15 °C Rethymno, GR
09/12/2022

ΕΩΣ ΤΙΣ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός του έργου για τη διασύνδεση των δικτύων της ΔΕ Αρκαδίου με τον βιολογικό καθαρισμό

• Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας, αφού διασφαλίζεται η περιβαλλοντική θωράκιση του ανατολικού Ρεθύμνου

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το μεγάλο και τελευταίο τμήμα του έργου που αφορά τη διασύνδεση των δικτύων της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου, με τον βιολογικό καθαρισμό, έργο ζωτικής σημασίας, αφού συνεπάγεται την περιβαλλοντική θωράκιση της ανατολικής τουριστικής περιοχής του Ρεθύμνου.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2 εκ. ευρώ και έχει εξασφαλιστεί η σχετική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του ΥΠΕΣ «Αντώνης Τρίτσης». Οι ενδιαφερόμενοι, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, μπορούν να υποβάλουν τις προσφορές του έως τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την διακήρυξη του έργου το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του είναι δώδεκα μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ό,τι αφορά τα τέσσερα αντλιοστάσια, που είναι αναγκαία να υλοποιηθούν, προκειμένου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής, αυτά δρομολογούνται, καθώς ήδη έχει οριστεί η τιμή μονάδας για τις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων, στις οποίες έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστούν. Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια, περίπου 12, εξαιτίας των δικαστικών προστριβών και ενστάσεων που οδήγησαν σε τεράστιες καθυστερήσεις, στην υλοποίηση ενός έργου, που κρίνεται ζωτικής σημασίας για την τουριστική περιοχή, με δεδομένο ότι εκεί δραστηριοποιούνται δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές επιχειρήσεις, των οποίων τα λύματα, μέχρι και σήμερα, καταλήγουν μεν στο βιολογικό όχι όμως με τις σωστές και τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οι εργασίες σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. ξεκινούν άμεσα στις απαλλοτριωμένες εκτάσεις με δεδομένο ότι υπάρχει εργολαβία και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων.

«Τα αντλιοστάσια πιστεύω ότι σε έξι μήνες πρέπει να έχουν τελειώσει, μπορεί και νωρίτερα. Πάντως είμαστε στο τέλος. Είναι πολύ σημαντικό έργο για τον Αδελιανό Κάμπο, καθώς θα φύγουν τα λάστιχα που τρέχουν σήμερα στην εθνική και έχουμε συνέχεια διαρροές. Αυτό συμβαίνει γιατί τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι διασυνδεμένα με λάστιχα στο βιολογικό, οπότε ήδη είναι διασυνδεμένο το μεγαλύτερο κομμάτι του Κάμπου, άλλα πλέον η διαδικασία αυτή θα γίνεται με τον καινούργιο αγωγό. Θα είναι πιο σοβαρή και πιο σωστή πλέον η αντιμετώπιση και θα γλιτώσουμε με τον καινούργιο αγωγό τις διάφορες διαρροές που υπάρχουν. Επιπλέον μετά θα ακολουθήσει η διασύνδεση των δικτύων των χωριών, δηλαδή του βόρειου κομματιού του Αρκαδίου με τον βιολογικό καθαρισμό», ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., Βασίλης Θεοδωράκης.

 

Ολοκληρώθηκε το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού

Εν τω μεταξύ, όπως ανάφερε ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., Βασίλης Θεοδωράκης, ολοκληρώθηκε ήδη και ο υποθαλάσσιος αγωγός -υποέργο του βιολογικού καθαρισμού, διασφαλίζοντας την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικά ανάφερε:

«Έχει τελειώσει το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού και πλέον ο βιολογικός καθαρισμός θα είναι πλήρης. Μιλάμε για έναν καινούργιο αγωγό, ο οποίος έχει 500 μέτρα μήκος και 20 μέτρα βάθος. Αυτός ο αγωγός παίρνει το λύμα που βγαίνει μετά από την επεξεργασία. Μετά από την επεξεργασία ρίχνουμε στην θάλασσα (15 χιλιάδες κυβικά το πολύ). Αυτό όλο το αποτέλεσμα της επεξεργασίας του βιολογικού, τώρα θα πηγαίνει -όπως προβλέπεται από τις μελέτες- 500 μέτρα στο μήκος και 20 μέτρα βάθος. Θα μεταφέρει την επεξεργασία των λυμάτων, δηλαδή καθαρό νερό. Ο υποθαλάσσιος αγωγός έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία».

Υπενθυμίζεται ότι το έργο του βιολογικού καθαρισμού του Ρεθύμνου χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας σε έναν κατά κύριο λόγο τουριστικό Δήμο, όπως το Ρέθυμνο, όπου ο πληθυσμός του το καλοκαίρι πολλαπλασιάζεται και το βασικότερο εργαλείο, η κυριότερη υποδομή για έναν τόπο, αυτή του βιολογικού, αποτελούσε ζητούμενο εδώ και χρόνια, αν και πρόκειται για έργο πρώτης προτεραιότητας, καθώς θα εξασφαλίσει την περιβαλλοντική θωράκιση των οικισμών του μητροπολιτικού δήμου μέσω της επέκτασης της γραμμής λυμάτων και αφετέρου θα δώσει τη δυνατότητα επεξεργασίας της λυματολάσπης, η οποία θα κομποστοποιείται, ώστε να μπορεί να διατίθεται για γεωργικούς ή άλλους λόγους, δράση φιλοπεριβαλλοντική, η οποία θεωρείται πρωτοποριακή σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στην περιγραφή της η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. αναφέρεται στο έργο του βιολογικού καθαρισμού Ρεθύμνου, τονίζοντας ότι αποτελεί μια βιώσιμη λύση για τη διαχείριση των λυμάτων συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικά, αναφέρει:

Το έργο της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού έχει μελετηθεί για να μπορεί να δεχθεί για επεξεργασία και διάθεση την ίλη από μικρούς τοπικούς βιολογικούς καθαρισμούς τριανταπέντε οικισμών (35) του νέου Καλλικρατικού δήμου Ρεθύμνου. Μαζί με τους 20 οικισμούς του δήμου Ρεθύμνου που προβλέπεται να συνδεθούν με δίκτυο αποχέτευσης στο προτεινόμενο έργο, συνολικά θα εξυπηρετηθούν 55 οικισμοί, που είναι μαζί με την πόλη το σύνολο του Καλλικρατικού δήμου.

Το έργο αυτό περιλαμβάνει επίσης μια μονάδα συγκομποστοποίησης της ιλύος του βιολογικού καθαρισμού με τα «πράσινα υπολείμματα (κλαδιά, χόρτα) του δήμου Ρεθύμνου και της ευρύτερης ξενοδοχειακής ζώνης. Το τελικό προϊόν θα επαναχρησιμοποιείται στους αγρούς σαν εδαφοβελτιωτικό.

 

Σε πλήρη εξέλιξη το αποχετευτικό έργο του Ατσιποπούλου

Εν τω μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το αποχετευτικό έργο του Ατσιποπούλου, έργο το οποίο θα συμβάλλει στην αποτελεσματική διαχείριση των λυμάτων των περιοχών του Ατσιποπούλου – Πανοράματος – Βιολί Χαράκι, τα οποία με την ολοκλήρωση του έργου θα καταλήγουν στο βιολογικό καθαρισμό. Ήδη στο έργο αυτό δουλεύουν δυο διαφορετικά συνεργεία και σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί και τρίτο, με δεδομένο ότι το έργο αυτό επαναδημοπρατήθηκε με την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο είχε δημοπρατηθεί και είχε ξεκινήσει να υλοποιείται από τις αρχές του 2020, ωστόσο προέκυψαν σοβαρά προβλήματα, που εμπόδισαν την απρόσκοπτη εξέλιξή του, καθώς ο εργολάβος δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του, με αποτέλεσμα η τύχη του, να είναι αβέβαιη και η εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος να βρίσκεται στον «αέρα».

Για τον λόγο αυτό η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. προχώρησε στην επαναδημοπράτηση του έργου με χρηματοδότηση από το τομεακό πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον εργασίες και συγκεκριμένα ένα δίκτυο ύδρευσης για Ατσιπόπουλο – Βιολί Χαράκι 6 χλμ., που δεν υπήρχε και είναι με συμπληρωματική πίστωση της περιφέρειας Κρήτης 176.000 ευρώ και περιλαμβάνει επίσης και 1 χλμ. δίκτυο ομβρίων που δεν ήταν στην προηγούμενη εργολαβία.

Ο προϋπολογισμός του έργου χωρίς Φ.Π.Α. ανέρχεται σε 4.650.000 ευρώ.

«Το έργο πάει πάρα πολύ καλά, μέχρι το τέλος του 2023 πρέπει να είναι τελειωμένο, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο παράτασης. Δουλεύουν δύο συνεργεία στον οικισμό Βιολί Χαράκι και θα μπει κι άλλο συνεργείο για να πάει πιο γρήγορα σε άλλα σημεία» ανάφερε ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.