28 °C Rethymno, GR
22/05/2022

ΑΠΟ 1Η ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ 19 ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το ναυαγοσωστικό έργο του δήμου Ρεθύμνου

-Θα κατανεμηθούν σε έξι σημεία στις πολυσύχναστες παραλίες σε Επισκοπή, Ρέθυμνο, Πλατανιά, Σφακάκι και Σκαλέτα

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το ναυαγοσωστικό έργο του Ρεθύμνου συνολικού προϋπολογισμού 487.127,72 ευρώ, που μαζί με τον ΦΠΑ φτάνει τα 604.038,37 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία να υποβάλλουν προσφορές έως τις 2 Μαΐου. Ο στόχος του δήμου είναι οι διαδικασίες του διαγωνισμού να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς, ώστε οι ναυαγοσώστες να βρίσκονται στις θέσεις τους την 1η Ιουνίου. Η διάρκεια της σύμβασης είναι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Συνολικά οι ναυαγοσώστες είναι 19, τα σκάφη τέσσερα, ενώ προβλέπονται θέσεις και τεσσάρων εποπτών.

Τα σημεία που θα τοποθετηθούν οι ναυαγοσώστες είναι τα παρακάτω:

  1. Παραλία Επισκοπής (μήκος 1.000 μ.): Τρεις (3) ναυαγοσώστες.
  2. Παραλία Κουμπέ (μήκος 300 μ.): Ένας (1) ναυαγοσώστης.
  3. Παραλία Ρεθύμνου (μήκος 3.000 μ.): Οχτώ (8) ναυαγοσώστες Ανατολικά της Μαρίνας Ρεθύμνου έως και 90 μέτρα από το δυτικό όριο του ξενοδοχείου με την επωνυμία «Creta Palace».
  4. Παραλία Πλατανιά – Άδελε Ρεθύμνου (μήκος 2.000 μ.): Πέντε (5) ναυαγοσώστες, 70 μέτρα από το δυτικό όριο του ξενοδοχείου «Minos Mare» έως και 150 μ. από το ανατολικό όριο του ξενοδοχείου «Rithymna Beach Hotel».
  5. Παραλία Σφακάκι (μήκος 260 μ.): Ένας (1) ναυαγοσώστης, 100 μέτρα από το δυτικό όριο του ξενοδοχείου με την επωνυμία «Δαίδαλος» έως και 50 μέτρα από το ανατολικό όριο του ξενοδοχείου με την επωνυμία «Ekavi Beach».
  6. Παραλία Σκαλέτα (μήκος 380 μ.): Ένας (1) ναυαγοσώστης, από το δυτικό όριο των ξενοδοχείων της εταιρείας «Κρητικός Αστήρ» έως και το ανατολικό όριο αυτών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.», ο αντιδήμαρχος οικονομικών Στέλιος Σπανουδάκης, «Το ναυαγοσωστικό έργο φέτος ανέρχεται σε 600.000 ευρώ και αφορά σημεία σύμφωνα με τις υπόδειξες της επιτροπής ναυαγοσωστικού. Εκτιμούμε ότι επειδή ο διαγωνισμός είναι μεγάλος, θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του Μαΐου, οπότε οριακά οι ναυαγοσώστες θα βρίσκονται στις θέσεις τους την 1η Μαΐου. Το ωράριο του είναι 10:30 με 18:30, ωστόσο στους όρους του διαγωνισμού προβλέπεται ότι όταν έχει κόκκινη σημαία, ο ανάδοχος θα κάθεται μια ώρα επιπλέον. Είναι 19 πύργοι, τέσσερα σκάφη στελεχωμένα με ναυαγοσώστη, που θα πραγματοποιούν περιπολίες, καθώς και τέσσερις επόπτες που θα κινούνται στους χώρους που έχουν πάνω από τρεις ναυαγοσώστες – στην επισκοπή και στο Ρέθυμνο».

Τα χρήματα για την ανάθεση του ναυαγοσωστικού έργου προέρχονται από πόρους του δήμου, ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Σπανουδάκης υπάρχει δέσμευση από πλευράς κυβέρνησης, ότι θα υπάρχει και φέτος όπως και πέρυσι οικονομική ενίσχυση στους ΟΤΑ για το σκοπό αυτό. Σημειώνεται ότι πέρυσι η οικονομική ενίσχυση προς τον δήμο Ρεθύμνου για τις ναυαγοσωστικές ανάγκες ανήλθε σε 172.000 ευρώ.

dav

Ξεκίνησε η μίσθωση τμημάτων αιγιαλού

Εν τω μεταξύ ξεκίνησαν ήδη οι αιτήσεις στην οικονομική υπηρεσία του Ρεθύμνου για τη μίσθωση τμημάτων αιγιαλού από τις όμορες επιχειρήσεις. Οι επιχειρηματίες της παραλίας ετοιμάζονται σιγά-σιγά να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, αφού ήδη οι πιο τολμηροί λουόμενοι ξεκίνησαν τα μπάνια. Παράλληλα, στο τέλος του μήνα, θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για τα υπόλοιπα τμήματα του αιγιαλού. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών φέτος τα μισθώματα θα είναι μειωμένα κατά 35%. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 πρώτη χρονιά της πανδημίας, η μείωση ανήλθε σε 60%και πέρυσι σε 40%. Στις 29 Απριλίου θα γίνει ο διαγωνισμός για τις μισθώσεις τμημάτων αιγιαλού, είναι περίπου 40.

Παράλληλα οι όμορες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει να καταθέτουν τις αιτήσεις τους για να προχωρήσουν οι μισθώσεις. Σίγουρα φέτος θα είναι μια καλύτερη χρονιά σε σχέση με τις δυο προηγούμενες, ωστόσο όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται τα έσοδα να είναι περισσότερα από τα έξοδα. Είναι ενδεικτικό ότι μια καλή χρονιά, τα έσοδα του δήμου Ρεθύμνου από τις παραλίες είναι 470.000 ευρώ και πέρυσι εισπράξαμε 270.000 ευρώ. Οπότε με δεδομένη την έκπτωση που υπάρχει και φέτος, είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν ξανά σοβαρές  οικονομικές απώλειες στα ταμεία του δήμου».

 

Έκτακτες ρυθμίσεις για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη σχετική απόφαση: «Μέχρι τις 31.10.2022, στα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα που είναι όμορα προς τον αιγιαλό και την παραλία, λιμνοθάλασσα, λίμνη ή πλεύσιμο ποταμό και τα οποία λειτουργούν νόμιμα, μπορεί να παραχωρείται με αντάλλαγμα η απλή χρήση αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης, χωρίς δημοπρασία. Εξαιρετικά για το έτος 2022 το αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις αποδίδεται κατά εβδομήντα τοις εκατό (70%) στον οικείο ΟΤΑ και κατά τριάντα τοις εκατό (30%) στο δημόσιο. Για το έτος 2022 το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος καθορίζεται σε ποσοστό εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) του υπολογισθέντος ανταλλάγματος.