Τρία ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) διαθέτει ο δήμος Ρεθύμνου σε Ατσιπόπουλο, Σταυρωμένου και στο 15ο δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου, εκ των οποίων λειτουργούν σήμερα τα δυο (σε Σταυρωμένο και 15ο Δ.Σ.), καθώς για το Ατσιπόπουλο δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γονείς παιδιών. Ο δήμος Ρεθύμνου έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη λειτουργία των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει για εκατοντάδες γονείς του δήμου, που επιθυμούν τα απογεύματα τα παιδιά να απασχολούνται με δραστηριότητες δημιουργικής μεν αλλά με το λιγότερο δυνατό κόστος. Στα ΚΔΑΠ του δήμου Ρεθύμνου εκτός από τα Voucher που δίδονται από την ΕΕΤΑΑ (τα οποία ειδικά φέτος είναι περιορισμένα), ο δήμος έχει αποφασίσει να είναι δωρεάν η φοίτηση για τα παιδιά οικογενειών με εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ, σε μια προσπάθεια να καλύψει το δυνατόν περισσότερες ανάγκες.
Το μισθολογικό κόστος των εκπαιδευτικών το αναλαμβάνει ο δήμος Ρεθύμνου με το ποσό των 150.000 ευρώ ετησίως. Σήμερα στα δυο ΚΔΑΠ που λειτουργούν εργάζονται έξι εκπαιδευτικοί, ενώ το κάθε ΚΔΑΠ έχει 25 παιδιά. Ωστόσο το πρόβλημα που υπάρχει και χαρακτηρίζεται μείζον αφορά στην στελέχωση των ΚΔΑΠ. Ο δήμος Ρεθύμνου όπως και όλοι οι δήμοι της χώρας προκηρύσσουν θέσεις εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ και ενώ υπάρχει ανταπόκριση, εν τούτοις τις περισσότερες φορές και μάλιστα εν μέσω της χρονιάς τα ΚΔΑΠ αποδυναμώνονται, διότι οι εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές για να καλύψουν θέσεις σε κάποιο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί αποδέχονται φυσικά την πρόσληψή τους σε σχολεία, αφού μόνο τότε υπάρχει δυνατότητα μοριοδότησής τους, που τους ανοίγει τον δρόμο για τον μελλοντικό διορισμό τους. Αντίθετα η εργασία τους στα ΚΔΑΠ, η οποία να σημειωθεί είναι οκτάωρη, δεν μοριοδοτείται. Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Ρεθύμνης, Άννα Ελευθεριάδου Γκίκα, το πρόβλημα αυτό είναι πολύ σοβαρό, καθώς δημιουργεί προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία των ΚΔΑΠ και αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τους εκπαιδευτικούς να ανταποκριθούν στις προκηρύξεις.
Το θέμα, όπως είπε, δεν αφορά μόνο στα ΚΔΑΠ του δήμου Ρεθύμνης, αλλά συνολικά στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης της χώρας και ήδη είναι σε επικοινωνία με τον δήμαρχο Ρεθύμνης και πρόεδρο της ΠΕΔ Γιώργη Μαρινάκη, προκειμένου να υπάρξει μια παρέμβαση με επιστολή της ΠΕΔ προς τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να εξασφαλιστεί η μοριοδότηση των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα ΚΔΑΠ των δήμων.
Η κα Ελευθεριάδου μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Το πρόβλημα είναι ότι οι εκπαιδευτικοί έρχονται για λίγο και μόλις τους καλούν αναπληρωτές φεύγουν. Διότι σαν αναπληρωτές παίρνουν μόρια και επίσης μετράει η προϋπηρεσία και για τη μονιμοποίησή τους. Στα ΚΔΑΠ δεν αποκτούν προϋπηρεσία, ενώ κάνουν την ίδια δουλειά. Αυτό που πρότεινα εγώ και είναι ρεαλιστικό, το οποίο θα αιτηθώ με επιστολή μέσω της ΠΕΔ Κρήτης, είναι να προωθηθεί στα υπουργεία, το σχετικό αίτημα και να μπορούν οι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται να μοριοδοτούνται. Το πρόβλημα που έχουμε εμείς σαν δήμος Ρέθυμνο αφορά όλη τη Ελλάδα. Αυτό που θα ζητάμε με την επιστολή μας είναι να μπορούν να έχουν το προνόμιο να μοριοδοτούνται σαν εκπαιδευτικοί εφόσον οι δραστηριότητες που κάνουν να είναι πάνω στο αντικείμενό τους. Τους προσλαμβάνουμε σαν νηπιαγωγούς, σαν δασκάλους, σαν γυμναστές. Δεν είναι ότι έχουν αλλότρια δραστηριότητα και καθήκοντα. Άρα λοιπόν για ποιον λόγο να μην παίρνουν μόρια; Και ειδικά στον δήμο που είναι στο δημόσιο».
Προκήρυξη τεσσάρων θέσεων για τη στελέχωση των ΚΔΑΠ
Παράλληλα, σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής, είναι έτοιμη και αναμένει την τελική έγκριση από τον ΑΣΕΠ μια προκήρυξη που αφορά στην πρόσληψη τεσσάρων εκπαιδευτικών για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του δήμου Ρεθύμνης.
Όπως σημείωσε η κα Ελευθεριάδου, υπάρχει τεράστια ανάγκη στον δήμο για την απασχόληση των παιδιών, κάτι που η ίδια αναγνωρίζει και προσπαθεί, όπως λέει, με κάθε τρόπο να εξασφαλίσει το απαραίτητο προσωπικό για να εξυπηρετήσει ο δήμος το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό παιδιών. Μάλιστα εξηγεί ότι τα ΚΔΑΠ του δήμου εκτός το ότι εξυπηρετούν τους εργαζόμενους και όχι μόνο γονείς, παρέχουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στα παιδιά με σειρά εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.
«Το 2022 φτιάξαμε τρία μεγάλα ΚΔΑΠ, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 100 παιδιά το καθένα, εάν υπάρχει το προσωπικό. Η φιλοσοφία μας ήταν να αποκεντρώσουμε αυτές τις δραστηριότητες για να δίνουμε τις ίδιες ευκαιρίες στα παιδιά της επαρχίας και επίσης να αξιοποιήσουμε αυτά τα κτίρια -κοσμήματα- τα καινούργια λύκεια. Τα ΚΔΑΠ έχουν εγκατασταθεί στα δύο λύκεια (Σταυρωμένου και Ατσιπόπουλο) και στο 15ο δημοτικό. Έχουν γίνει σημαντικές μετατροπές στα κτίρια, μπήκαν κάγκελα και ό,τι μας ζήτησε η κ. Καββάλου (προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας) για να εκδοθούν οι απαιτούμενες οι άδειες. Επίσης πήραμε εξοπλισμό, έχουμε εποπτικό υλικό. Φέτος όμως, δεν λειτουργούν και τα τρία ΚΔΑΠ. Έγινε αναστολή λειτουργίας στου Ατσιποπούλου, διότι δεν υπήρχαν παιδάκια. Για κάθε 25 παιδιά θέλουμε δύο εκπαιδευτικούς. Σήμερα έχουμε έξι εκπαιδευτικούς και εάν γίνουν αιτήσεις και για Ατσιπόπουλο θα το λειτουργήσουμε, καθώς έχουμε εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, περιμένω την τελική έγκριση από τον ΑΣΕΠ και προκήρυξα άλλες τέσσερις θέσεις (νηπιαγωγούς, γυμναστές), μήπως και έρθουν για να πάρουμε το καλοκαίρι που ζορίζεται ο κόσμος άλλα 25 παιδιά στην πόλη και στον Σταυρωμένο που υπάρχει ζήτηση. Η λειτουργία του ΚΔΑΠ είναι όλο τον χρόνο, δεν σταματάει καθόλου. Όσο είναι ανοιχτά τα σχολεία λειτουργεί κάθε απόγευμα από τις 16:30 έως 20:30. Όσο είναι κλειστά τα σχολεία, δηλαδή διακοπές Χριστουγέννων – Πάσχα και όλο το καλοκαίρι, γυρίζει πρωινό το ωράριο για να πηγαίνουν οι γονείς στη δουλειά και τα κρατάμε οκτώ ώρες, δηλαδή από τις 7:00 έως 15:00 ή 7:30 έως 15:30, ανάλογα πως εξυπηρετείται το κάθε ΚΔΑΠ. Άρα λοιπόν οι λειτουργία τους είναι για να μπορεί ο γονέας να πάει στη δουλειά και τα παιδιά να μην είναι σε ένα tablet, αλλά να απασχολούνται δημιουργικά, να αθλούνται, να μαθαίνουν πράγματα και να κάνουν πράγματα χρήσιμα. Παράλληλα, σαν δήμος προσλαμβάνουμε τους εκπαιδευτικούς με οκτάωρη εργασία, διότι στα τετράωρα δεν ερχόταν κανείς, ήταν πολύ λίγα τα χρήματα. Για να συμπληρώσουν το ωράριό τους οι εκπαιδευτικοί, όταν τα σχολεία είναι ανοιχτά (καθώς η λειτουργία του ΚΔΑΠ είναι τότε τετράωρη), προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα ΚΑΠΗ ή κάνουν γυμναστική σε γυναίκες σαν μαζικό αθλητισμό που πάνω από 200 γυναίκες στο Ρέθυμνο αθλούνται δωρεάν, κάνουν πιλάτες με τους γυμναστές, σε ώρες που είναι κλειστά τα ΚΑΠΗ. Επίσης, με αυτούς τους εκπαιδευτικούς προετοιμάσαμε τα παιδιά αδύναμων οικονομικά οικογενειών για τις πανελλήνιες. Επτά παιδιά όλο τον χρόνο προπόνησε ο γυμναστής μας από τα ΚΔΑΠ και πέρασαν όλα τα παιδιά τα αθλήματα. Τους έχουμε όλους 8ώρο και τους αξιοποιούμε για να μην τους διώξουμε. Κάθε Σεπτέμβρη τους ανανεώνουμε όλους. Οι προσλήψεις είναι για έναν χρόνο και τους ανανεώνουμε. Ο δήμος δεν έχει διώξει κανέναν», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Ελευθεριάδου.
Να σημειωθεί ότι το θέμα των ΚΔΑΠ συζητήθηκε στην ειδική επιτροπή λογοδοσίας του δήμου Ρεθύμνης μετά από πρωτοβουλία της δημοτικής συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Ρεθύμνης, Ιωάννας Δακανάλη, η οποία στην πρόταση που κατάθεσε ανάφερε μεταξύ άλλων: «Η πρόταση που καταθέτουμε είναι με ευθύνη του κράτους και της ΕΕΤΑΑ να καταρτιστεί ειδικό πρόγραμμα φροντίδας των παιδιών την καλοκαιρινή περίοδο στις τουριστικές τουλάχιστον περιοχές. Να εξασφαλιστεί ειδική χρηματοδότηση από τα συναρμόδια υπουργεία στα οποία θα μπορεί να συμπεριλαμβάνεται και το υπουργείο Τουρισμού. Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα να κατατίθενται τον Γενάρη, που κατατίθενται και οι αιτήσεις επαναπρόσληψης στα ξενοδοχεία και τα αποτελέσματα να βγαίνουν Απρίλη ή Μάη. Η φιλοξενία των παιδιών να καλύπτει τουλάχιστον την περίοδο από το κλείσιμο έως το άνοιγμα των σχολείων. Η χρηματοδότηση να είναι αποκλειστικά για τις δομές των δήμων για να μπορέσουν να κάνουν ένα πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Να υπάρξει ειδική αυξημένη χρηματοδότηση για ΚΔΑΠ, που θα λειτουργήσουν (όπου φυσικά ο δήμος το επιλέξει) με την μορφή ημερήσιας κατασκήνωσης από την οποία θα περάσουν ανά 15νθήμερο (;) όσα παιδιά το αιτηθούν. Πρέπει να αναλογιστούμε πως ενώ ο τόπος μας φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες για διακοπές, υπάρχουν εκατοντάδες δικά μας παιδιά, που δεν τις έχουν γευτεί.
Εννοείται ότι το σχέδιο αυτό φέτος δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Πρέπει όμως έγκαιρα να υποβληθεί στην κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία και με επιμονή να απαιτήσουμε να ικανοποιηθεί στην ουσία του. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποδοχή του από την δημοτική αρχή.
Πολύτιμη μπορεί να είναι η συμβολή των εργατικών σωματείων (Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων) των Συλλόγων Γυναικών, της Ένωσης Γονέων Ρεθύμνου, που βεβαίως μπορούν και να το επεξεργαστούν καλύτερα με βάση τις ανάγκες τους. Για τον λόγο αυτό φροντίσαμε η πρόταση αυτή να τους κοινοποιηθεί».