Οι σκοτεινές ατραποί επάνω στις οποίες βαδίζει με αγωνία, αβεβαιότητα και μετέωρα βήματα η ανθρωπότητα λόγω των πολεμικών γεγονότων στην Ουκρανία, επιχειρήθηκαν να χαρτογραφηθούν στην ανοικτή πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η ΝΕ Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Ρεθεμνιώτης ναύαρχος ε.α και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης και η Σία Αναγνωστοπούλου, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, βουλεύτρια Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην αν. υπουργός Εξωτερικών, η οποία μίλησε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας zoom, αφού ανειλημμένες προσωπικές της υποχρεώσεις δεν επέτρεψαν τη φυσική της παρουσία.
Σύντομη τοποθέτηση έγινε και από τον βουλευτή Ρεθύμνου και Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Ξανθό. Στο πάνελ βρισκόταν και ο Συντονιστής της ΝΕ Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θοδωρής Δουλουμπέκης.
Η βεντάλια της συζήτησης πήγε πιο πέρα από τις δεδομένες «γεωπολιτικές επιπτώσεις»: στις λεπτές ισορροπίες και στους πολλαπλούς κινδύνους που αναδύονται κι εγκυμονούνται για το σύνολο της υφηλίου.
Ο υπαρκτός κίνδυνος των πυρηνικών και τα ελληνοτουρκικά
Ο κ. Αποστολάκης συνέπτυξε και έθιξε όλα τα φλέγοντα ζητήματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις εχθροπραξίες.
«Ζούμε μία πραγματικότητα που δεν περιμέναμε να ζήσουμε. Όλοι έχουμε εκπλαγεί. Χάνονται άνθρωποι και δεν βλέπουμε κάτι αισιόδοξο για να ελπίσουμε ότι θα τελειώσει ο πόλεμος. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται, αλλά δεν ξέρω αν είναι επαρκείς οι πιέσεις προς τις δύο πλευρές» παραδέχθηκε, καταδικάζοντας την ρωσική εισβολή: «Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Όλοι καταδικάζουμε την ενέργεια της Ρωσίας – δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να γίνει κάτι τέτοιο. Ναι μεν υπήρχαν προβλήματα, υπήρχαν θέματα, αλλά έπρεπε να βρεθεί λύση με διπλωματικά μέσα και όχι να σκοτώνονται άμαχοι. Αρχίζουμε πλέον να καταλαβαίνουμε ότι δεν συμφέρει κανέναν αυτή η υπόθεση».
Ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας βλέπει ότι «το “αύριο” της Ευρώπης θα είναι πολύ δύσκολο. Κάθε μέρα που περνάει και δεν σταματάει ο πόλεμος, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται με ρυθμό γεωμετρικής προόδου. Η γεωπολιτική κατάσταση αλλάζει τελείως. Σιγά σιγά αρχίζουν να μπαίνουν κι άλλοι συντελεστές στο παιχνίδι. Βλέπετε την Κίνα, η οποία δεν έχει πάρει σαφή θέση – ή τουλάχιστον δείχνει ότι στηρίζει τη Ρωσία και θα συνεχίσει να τη στηρίζει. Οπότε, τα αποτελέσματα δεν ξέρουμε ποια θα είναι».
Με το που ξεκίνησαν οι συγκρούσεις, ακούσαμε τον κ. Αποστολάκη σε τηλεοπτική του συνέντευξη να επισείει τον κίνδυνο της χρήσης πυρηνικών από πλευράς της Μόσχας, ανησυχία την οποία επανάλαβε και το βράδυ του Σαββάτου: «Δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε καθόλου ότι μπορεί να καταλήξουμε σε πυρηνικό πόλεμο. Όμως, πρέπει να έχουμε υπόψιν μας το εξής: όταν κάποιος ο οποίος είναι πάρα πολύ ισχυρός και διαθέτει και πυρηνικά όπλα στριμωχτεί και δεν έχει διεξόδους, ενδεχομένως να τα χρησιμοποιήσει. Οι πιθανότητες είναι πάρα πολύ λίγες. Αλλά ο κίνδυνος δυστυχώς υπάρχει, έστω και με χαμηλές πιθανότητες. Εξαρτάται από τους χειρισμούς που θα γίνουν από τώρα και στο εξής».
Παρότι έμπειρος στρατιωτικός, ο ίδιος απέφυγε να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το πότε θα έρθει η πολυπόθητη κι οριστική κατάπαυση του πυρός: «Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι και οι δύο πλευρές, για να σταματήσουν, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε ο μεν Πούτιν να μην φανεί ότι έχασε τον πόλεμο, ο δε Ζελένσκι να μην χαρακτηριστεί ότι πούλησε την πατρίδα του. Θα πρέπει δηλαδή να βρεθεί μία τέτοια διέξοδος ώστε να καλύπτει στο μέτρο του δυνατού και τις δύο μεριές. Το θέμα πλέον δεν είναι μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, διότι έχει εμπλακεί όλος ο κόσμος».
Επί των ημερών του τόσο στην ηγεσία του ΓΕΕΘΑ όσο και σ’ εκείνη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν μία ανάσα απ’ το πεδίο της μάχης. Η σύρραξη απετράπη στο σωστό χρόνο. Ο κ. Αποστολάκης και τώρα αποκλείει το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με τους γείτονες.
«Ο Ερντογάν εάν το φέρει στα μέτρα του, έχει κι επιπρόσθετα άλλα πράγματα που πρέπει να λάβει υπόψιν του: η Ελλάδα είναι μία χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανήκει στο ΝΑΤΟ κι επιπλέον – το σημαντικότερο από όλα – αποτελεί ένα ισχυρό στρατιωτικά κράτος. Δεν είναι εύκολο να περάσει στον οποιονδήποτε η θέση ότι θα κερδίσει κάνοντας έναν πόλεμο στην Ελλάδα» παρατήρησε ο Ρεθεμνιώτης ναύαρχος ε.α.
Οι δυσμενείς επιπτώσεις, οι πολιτικές ανάσχεσής τους και το ιστορικό υπόβαθρο
Ο βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ανδρέας Ξανθός ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξει ένα πολύ καλά προετοιμασμένο σχέδιο «για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την πολλαπλή και πολυεπίπεδη κρίση, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή, την αξιοπρέπεια και το σεβασμό στις αρχές του δικαίου και στις αρχές της Δημοκρατίας».
Δήλωσε ότι απαιτείται «ομόθυμη καταδίκη της ρωσικής επέμβασης και της αιματοχυσίας που έχει προκαλέσει», υποστηρίζοντας ότι «χρειαζόμαστε τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες και βεβαίως, χρειάζεται επούλωση των πληγών και αντιμετώπιση με ένα σοβαρό σχέδιο των παρενεργειών και των επιπτώσεων που θα προκύψουν από τον πόλεμο, οι οποίες απειλούν την κοινωνική συνοχή και τη Δημοκρατία στις περιοχές που θα φτωχοποιηθούν και στις χώρες και τις κοινωνίες που κινδυνεύουν με φτωχοποιηθούν με ακραίο τρόπο εξαιτίας των επιπτώσεων αυτής της παρατεταμένης πολεμικής σύγκρουσης».
Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, από την επιστημονική της σκοπιά (καθότι ιστορικός), προσπάθησε να περάσει και να ερμηνεύσει τα γεγονότα μέσα από μία χρονομηχανή: «Το ότι είχαμε επέκταση του ΝΑΤΟ στις πρώην ανατολικές χώρες, αυτό ήταν ένα σήμα το οποίο δεν έπρεπε να αγνοηθεί ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε από κανέναν άλλο». Όπως εξήγησε, «η αντίληψη για το ποιος θα έχει τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη σφαίρα επιρροής εμπεριέχει σπέρματα που δυναμιτίζουν πολεμικές συγκρούσεις». Βεβαίως, δεν έδωσε καμία δικαιολογία στην αντίδραση της Μόσχας στη «συστηματική διεύρυνση» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Η Ρωσία καταρράκωσε το διεθνές δίκαιο, θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και από την άλλη προκαλεί πόνο, καταστροφή, προσφυγιά όπως κάθε πόλεμος» τόνισε.
Εξέφρασε την «εν θερμώ στήριξη πρέπει να υπάρχει στους Ουκρανούς πρόσφυγες» κι απέκλεισε το ενδεχόμενο οι κυρώσεις να συνετίσουν την Ρωσία. Αντέταξε μάλιστα ότι «οι κυρώσεις καταβαραθρώνουν την οικονομία της Ρωσίας και επηρεάζουν αρνητικά και την οικονομία της ΕΕ».
Η πρώην αν. Υπουργός Εξωτερικών αξιολόγησε την πολιτική που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση, ισχυριζόμενη ότι η Άγκυρα εμβόλισε και υποκατέστησε την Ελλάδα, στην πολιτική και διπλωματική σκακιέρα της περιοχής μας: «Η Τουρκία δεν είναι καθόλου περιθωριοποιημένη, αλλά φαίνεται ότι κρατάει ένα ρόλο – του ειρηνοποιού και της γέφυρας ανάμεσα σε δύο κόσμους – που θα μπορούσε να τον διαδραματίζει η Ελλάδα».
Στο ρολό της Αριστεράς και των «ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων της ειρήνης» αναφέρθηκε ο Συντονιστής της ΝΕ Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θοδωρής Δουλουμπέκης, υπογραμμίζοντας τη σημασία να ασκηθεί «πίεση προς τις κοινές πολιτικές, προς μια Ευρώπη των Ευρωπαίων, προς μια Ευρώπη ανεξάρτητη από εξωτερικές δεσμεύσεις, μακρια απο τη μάχη Απω Ανατολής κι Απωτερης Δύσης, μια Ευρωπη που να μπορεί να πραγματώσει τις αξίες της και μια Ευρώπη που θα μπορεί δια του πρωτείου της πολιτικής να διασφαλίσει την ειρήνη τουλάχιστον στο εσωτερικό της αλλά και στη μεγαλύτερη γειτονιά της».