15 °C Rethymno, GR
02/02/2023

ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΞΕΚΙΝΑ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

Προμήθεια καινοτόμων συστημάτων παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδομένων στον δήμο

Τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η τοποθέτηση των καινοτόμων συστημάτων παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδομένων στον δήμο Ρεθύμνου. Πρόκειται για δυο εργαλεία παρακολούθησης τόσο της ηχορρύπανσης στην παλιά πόλη όσο των μετεωρολογικών δεδομένων.

Τα συγκεκριμένα συστήματα, τα οποία πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές της Τεχνολογίας Πληροφορικής, υπηρετούν την ανάγκη διαχείρισης των προβλημάτων και κινδύνων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Ειδικότερα, με τη χρήση τους επιτυγχάνεται όπως έχει αναφερθεί: (α) Η συστηματική καταγραφή, συγκέντρωση και αξιοποίηση αξιόπιστων δεδομένων (μετεωρολογικά δεδομένα και δεδομένα σχετικά με την ηχορύπανση) και (β) Η μετάδοση της πληροφορίας και η συνεχής ενημέρωση των πολιτών μέσω εφαρμογών.

Επιπλέον, θα προσδιορίζονται επακριβώς οι εκπομπές θορύβου αφού θα διενεργείται αυτοτελής μέτρηση της παραγόμενης ηχορύπανσης, με αποτέλεσμα να εξατομικεύεται η ευθύνη για τις συνέπειες λειτουργίας κάθε επιχείρησης.

Ο διαγωνισμός καθυστέρησε κατά ενάμιση μήνα λόγω ένστασης που κατατέθηκε, ωστόσο πλέον υπάρχει ανάδοχος όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Θωμάς Κρεβετζάκης, ο οποίος επισήμανε πως η προμήθεια θα γίνει στον δήμο και η τοποθέτηση των συστημάτων θα ξεκινήσει μετά τον Οκτώβριο, ενώ προβλέπεται ότι και τα δυο συστήματα θα τεθούν σε λειτουργία στις αρχές του 2023.

Το έργο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του ΥΠΕΣ «Αντώνης Τρίτσης».

Αναλυτικότερα, το ένα υποέργο, προϋπολογισμού 70.335€, το οποίο αφορά την ανάπτυξη, παραμετροποίηση και θέση σε λειτουργία του «Συστήματος επίβλεψης καταγραφής περιβαλλοντικού θορύβου στο Ρέθυμνο», υλοποιείται μέσω προγραμματικής σύμβασης του δήμου με το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση ο δήμος Ρεθύμνης ανέθεσε στο Ελληνικό Μεσογειακό πανεπιστήμιο, και ειδικότερα στο εργαστήριο Φυσικής Ακουστικής και Οπτικοακουστικής, του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ κ. Νεκτάριο Α. Παπαδογιάννη, αφορά στην τοποθέτηση σταθμών μέτρησης θορύβου, οι οποίοι θα παρέχουν πληροφορίες για τα επίπεδα θορύβου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Με την εγκατάσταση σταθμών μέτρησης, σε επιλεγμένα σημεία μιας ευρείας περιοχής της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, θα επιδιωχθεί η καλύτερη δυνατή καταγραφή του θορύβου και των εστιών του στο Ιστορικό Κέντρο.

Παράλληλα, με κύριο στόχο την πρόληψη και την ετοιμότητα ανταπόκρισης στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο δήμος Ρεθύμνης σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ε.Α.Α.) προχωρούν στην ανάπτυξη του «Ολοκληρωμένου Συστήματος Μετεωρολογικών και Κλιματικών Αλλαγών» με αντικείμενο την παροχή ενός ευρέως φάσματος πληροφοριών και υπηρεσιών για τον καιρό και το κλίμα της περιοχής, προερχόμενες από μετρητικές διατάξεις αλλά και από εξειδικευμένα μοντέλα πρόγνωσης.

Ειδικότερα, με το συγκεκριμένο έργο που θα αξιοποιήσει συνδυαστικά και την υπάρχουσα υποδομή που έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί στο Ρέθυμνο το Αστεροσκοπείο, ο δήμος και η Πολιτική Προστασία θα έχουν στη διάθεση τους ασφαλείς μετρήσεις και προγνώσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα.

Επιπλέον, οι επαγγελματίες της γεωργίας και του τουρισμού αλλά και οι πολίτες κι επισκέπτες του Ρεθύμνου, θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μέσω ψηφιακής εφαρμογής που θα διευκολύνει τον προγραμματισμό των δράσεων τους. Μέσα από το σύστημα θα επιτευχθεί η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων από κεντρικό διακομιστή, η διασύνδεση με την πλατφόρμα smart city του δήμου Ρεθύμνης το οποίο καταγράφει και επεξεργάζεται μετρήσεις καιρικών συνθηκών, ρύπων κ.ά. με στόχο την ολοκληρωμένη περιγραφή των περιβαλλοντικών συνθηκών στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου και η δημιουργία ψηφιακών υπηρεσιών ενημέρωσης αρχών, φορέων, δημοτών και επισκεπτών για τα επίπεδα του θορύβου, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας που θα είναι δίγλωσση και προσβάσιμη σε όλους μέσω υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητού τηλεφώνου.

Το έργο αυτό, αξιοποιώντας την ολοένα εξελισσόμενη τεχνολογία στη μεταφορά πληροφορίας, εκτός από τις ανάγκες συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών, όπως αναφέρει ο δήμος, θα καλύψει και τις ανάγκες ενός εκ των βασικών πυλώνων της οικονομίας του νησιού, του τουρισμού, χαρτογραφώντας σε πραγματικό χρόνο τον περιβαλλοντικό θόρυβο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου που μπορεί να προέρχεται από τα πολυάριθμα καταστήματα (καφετιέρες, εστιατόρια, ταβέρνες, τουριστικών ειδών, ένδυσης/υπόδησης κ.τλ.) της θερινής περιόδου, συναυλιακούς ή αθλητικούς χώρους και δύναται να επηρεάσει αρνητικά τους φιλοξενούμενους στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες. Με αυτό τον τρόπο ο δήμος Ρεθύμνης υιοθετεί σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία και αποφεύγει παράπονα για ηχητική όχληση που ως γνωστό προκαλούν προβλήματα υγείας, απώλεια εισοδήματος και προσφυγές στη δικαιοσύνη.

«Τα δυο συστήματα μαζί έρχονται να προστεθούν στην προσπάθεια που καταβάλλει ο δήμος στην μεταφορά και τον εκσυγχρονισμό του για ψηφιακή τεχνολογία και στη σταθερή συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα, όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το ΕΛΜΕΠΑ και στη συλλογική προσπάθεια που γίνεται για να αναδείξουμε ότι ο δήμος μας είναι ένας πράσινος δήμος σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του» σημείωσε ο κ. Κρεβετζάκης.