Μια προεκλογικής φύσης κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν έχει προκαλέσει ήδη ρίγη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρόκειται για αμερικανικές κινήσεις μείωσης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εξάγεται στην Ευρώπη.
Η συζήτηση έχει ανάψει στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, το οποίο, για προεκλογικούς κυρίως λόγους σκέπτεται τρόπους να μειώσει την εξάρτηση από υδρογονάνθρακες σε σχιστολιθικά πετρώματα, που μολύνουν το περιβάλλον. Οι σκέψεις αυτές ενθουσιάζουν τους υποστηρικτές του προέδρου Μπάιντεν που ανήκουν σε περιβαντολλογικές οργανώσεις, καθώς θεωρούν ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή. (σ.σ. ουδείς βεβαίως αναφέρεται στο σίγουρο γεγονός ότι μειωμένες ποσότητες εξαγωγών φυσικού αερίου θα εκτινάξει τις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου, κάτι που δεν δυσαρεστεί τους εξαγωγείς…)
Τα νέα αυτά, αν τελικώς υλοποιηθούν και σε ποιο βαθμό έχουν ήδη δημιουργήσει ρίγη πανικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αυτοβούλως δέχθηκε να εξαρτηθεί από το αμερικανικό LNG ανεξαρτήτως τιμών, προκειμένου «να τιμωρήσει» τον Βλ. Πούτιν και να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο που τροφοδοτούσε την Ευρώπη μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία το 2021. Έτσι μέσα σε τρία χρόνια ‘έχει τριπλασιάσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, ( 60 δισ. Κυβικά μέτρα το 2023) και έχει αναγκαστεί να κατασκευάσει νέες πανάκριβες ειδικές εγκαταστάσεις για την παραλαβή και διανομή του αμερικανικού LNG στην Ευρώπη.
Η Γηραιά Ήπειρος είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής υγροποιημένου φυσικού αερίου ( LNG) στον κόσμο Μέσα σε τρία χρόνια οι ευρωπαϊκές χώρες έδωσαν εύκολα δισεκατομμύρια ευρώ για να φτιάξουν καινούργιες εγκαταστάσεις ώστε να αυξήσουν τις εισαγωγές ποσοτήτων LNG, με έξι νέους τερματικούς λιμένες προκειμένου να αχρηστεύουν τους ρωσσικούς αγωγούς φυσικού αερίου (σσ ποιος δεν θυμάται την υποθαλάσσια καταστροφή του ρωσσικού αγωγού Nord Stream 2, – την πρώτη διεθνή περιβαντολογική τρομοκρατική ενέργεια – που εύκολα ξεχάστηκε χωρίς να αποκαλυφθεί ο ένοχος). Οι σχεδιασμοί (χωρίς τον ξενοδόχο απ’ ότι φαίνεται) θέλουν οι νέες εγκαταστάσεις να μπορούν να απορροφήσουν πάνω από 400δισ. κυβικά μέτρα LNG μέχρι το 2030, δηλαδή αύξηση 25% σε σύγκριση με τις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου πριν το 2021.
Ουδείς μπορεί να ξεχάσει εύκολα την φτιαχτή ενεργειακή κρίση στην οποία υπέβαλαν τους Ευρωπαίους πολίτες οι απερχόμενοι ταγοί των Βρυξελλών, καθώς εκτίμησαν λανθασμένα ότι ο αποκλεισμός των ρωσικών υδρογονανθράκων από την Ευρώπη θα έφερνε γρήγορα την ήττα του Πούτιν στην Ουκρανία και την επόμενη πτώση του. Αντιθέτως οι λανθασμένες – ιδεολογικές αντιρωσικές – εκτιμήσεις και πεποιθήσεις των Ευρωπαίων ηγετών οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βαριά ύφεση, σε μεγάλα προβλήματα στην ενέργεια και την τροφική αλυσίδα, επιβαρύνοντάς και επιβαρύνοντάς τους Ευρωπαίους πολίτες, θύματα και αυτοί του πολέμου στην Ουκρανία.
Στην περίπτωση μείωσης των εισαγωγών αμερικανικού φυσικού αερίου, η Ευρώπη είναι αναγκασμένη να αναζητήσει αλλού τις απαιτούμενες ποσότητες και η χώρα προς την οποία θα στραφεί είναι κυρίως το Κατάρ, πρόθυμο να αναλάβει την ευρωπαϊκή τροφοδότηση με φυσικό αέριο, σε τιμές άγνωστες για την ώρα, αλλά σίγουρα επιβαρυμένες. Και τούτο διότι όσο διάστημα κρατήσουν οι επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης εναντίον των πλοίων της Δύσης που επιχειρούν να μπουν στη Διώρυγα του Σουέζ κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι το ράλι των τιμών σε υδρογονάνθρακες θα πάρει την κατιούσα.