-
Διευρυμένη σύσκεψη των Δ.Σ. των εμπορικών συλλόγων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων και Καστελίου πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο
Στην τουριστική περίοδο επενδύουν οι έμποροι του Ρεθύμνου ευελπιστώντας πως οι αυξήσεις των αφίξεων θα έχουν αντίκρισμα και στις δικές τους επιχειρήσεις τονώνοντας τους τζίρους τους. Ήδη η φετινή νωρίτερη έναρξη της σεζόν, από τον Απρίλιο δημιούργησε αυξημένες προσδοκίες χωρίς όμως, όπως υποστηρίζουν, μέχρι στιγμής η τουριστική κίνηση να ισοδυναμεί με την αγοραστική και κυρίως με ενίσχυση των εισπράξεων. Αν και, όπως λένε, από τον Εμπορικό Σύλλογο είναι νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, διαφαίνεται ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι περιορισμένο. Τις ημέρες που ο καιρός δεν ευνοούσε βόλτες στην παραλία και την εξοχή καταγράφηκε μικρή κινητικότητα στην αγορά, τις υπόλοιπες όμως τα πράγματα ήταν υποτονικά. Κάποιοι έμποροι το αποδίδουν και στο γεγονός ότι οι τουρίστες που παραθερίζουν αυτή την περίοδο στην πόλη μας είναι μεγάλης ηλικίας και δεν επενδύουν σε αγορές ή ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός δεν το επιτρέπει.
Ωστόσο, οι επιχειρηματίες διατηρούν την αισιοδοξία τους με δεδομένα τα θετικά μηνύματα που λαμβάνουν από τον Σύλλογο Ξενοδόχων, σύμφωνα με τα οποία θα υπάρξει δυναμική αύξηση της τουριστικής κίνησης από τα τέλη του μήνα. Το ζητούμενο για τους εμπόρους είναι η αύξηση αυτή να μεταφραστεί και σε αύξηση των εισπράξεών τους. Για αυτό και οι έμποροι εκτιμούν πως η επέκταση της σεζόν θα τονώσει και τα εμπορικά καταστήματα και θέλουν να είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια. «Στο λιανικό εμπόριο θα πρέπει να δοθεί από το κράτος η ευκαιρία να επιβιώσει. Προσπαθούμε να βρούμε το αποτύπωμα της αύξησης της τουριστικής κίνησης. Μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί στην αγορά, για πολλούς λόγους. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό η αύξηση αυτή να δοθεί από την αρχή της σεζόν. Όλοι οι φορείς δουλεύουμε ουσιαστικά και προσπαθούμε για την επιμήκυνση της σεζόν με καλά ποσοστά που να αξίζει ο άλλος να ανοίξει την επιχείρησή του. Δεν είναι εύκολο το να ανοίγω και να κλείνω μια επιχείρηση, την ανοίγω για πέντε μέρες και την κλείνω για είκοσι», σχολιάζει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Αθηνά Τσικιντίκου.
Ήδη η τριετία της πανδημίας, αλλά και η ενεργειακή κρίση που ακολούθησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει αφήσει ανοιχτές πληγές στον εμπορικό κόσμο. Χρέη και οικονομικές υποθέσεις έχουν συσσωρευτεί με τους ίδιους καθημερινά, όπως δηλώνουν, να δίνουν τον δικό τους αγώνα επιβίωσης για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδά τους και να διατηρήσουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις. Και αυτό, χωρίς κίνηση στα καταστήματα, είναι αδύνατον.
Για αυτό άλλωστε περιμένουν πολλά από τον τουρισμό.
Τα παραπάνω συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου σε διευρυμένη σύσκεψη των Δ.Σ. των εμπορικών συλλόγων Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων και Καστελίου Κισσάμου.
Βασικό ζητούμενο για τον εμπορικό κόσμο είναι η στήριξη της πολιτείας. Αυτό που ζητούν μετ’ επιτάσεως είναι χρηματοδοτικά εργαλεία που να μπορούν να αξιοποιήσουν μικρά εμπορικά καταστήματα χωρίς να υπάρχουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αυστηρές προϋποθέσεις και αστερίσκοι, που συχνά τους κλείνουν την πόρτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αυτό, σύμφωνα με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τις τοπικές επιχειρήσεις, η πλειοψηφία των οποίων είναι μικρές και αδυνατούν να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
«Τα πράγματα είναι θολά, από την άποψη πως όλοι γνωρίζουμε ότι το εμπόριο στην μετά-κόβιντ εποχή παρουσιάζει μια δυσπραγία στην καθημερινότητά του. Η δυσπραγία αυτή κατά 70% οφείλεται από την κρατική εμμονή να μην χρηματοδοτεί τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, με ό,τι προβλήματα είχαν αυτές οι επιχειρήσεις στο άνοιγμα μετά τον κόβιντ. Για παράδειγμα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν βγει τώρα ουσιαστικά είναι για επιχειρήσεις μεσαίες και, όχι μικρομεσαίες. Εμείς θα θέλαμε να εξευρεθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πέρα από αυτό -γιατί αυτό έχει μια αρκετά μεγάλη διάσταση- αυτό που μας αφορά είναι ότι πρέπει να δίνονται μικρά χρηματοδοτικά εργαλεία, να μπορεί να τα ελέγξει ο ίδιος ο επιχειρηματίας που δεν έχει τη δυνατότητα να πάει σε κάποια μεγάλη εταιρεία ή δεν ανήκει σε κάποιο μεγάλο λογιστικό γραφείο που να τον ενημερώνει ότι π.χ. σήμερα βγήκε το πρόγραμμα αυτό και κατά πάσα πιθανότητα μπορείς να λάβεις μέρος. Θέλουμε, λοιπόν, να δοθεί η δυνατότητα στον μικρό έμπορο πρώτον να μπορεί να ενημερώνεται, δεύτερον να μπορεί να συμμετέχει χωρίς να υπάρχουν τα bullets το ότι πρέπει να έχει τέσσερις υπαλλήλους, ότι πρέπει να έχεις κάνει συγκεκριμένο τζίρο. Δηλαδή να μην του κλείνουν την πόρτα και ας είναι μικρότερα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν. Οπότε, αυτό που ζητάμε είναι να μπορεί ο μικρός και ο μικρομεσαίος έμπορος να δει, να ελέγξει, να μπορεί να καταλάβει, να μπορεί να μπει στη διαδικασία να μάθει να μαζεύει τα έγγραφα που χρειάζονται για να αξιοποιεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Άρα να υπάρχει μια εκπαίδευση, να δοθούν ευκαιρίες από μικρότερα χρηματοδοτικά εργαλεία που να αντέχει να τα ακολουθήσει σωστά και έγκυρα μια μικρομεσαία επιχείρηση. Από εκεί και πέρα σίγουρα χρειάζεται το να εκπαιδεύσουμε με σεμινάρια τους συναδέλφους, ακόμη και για τα είδη που εμπορεύονται. Ίσως μέσα από την εκπαίδευση δοθεί μια ευκαιρία να αλλάξουν είδος ή να προσθέσουν κάποιο είδος στα ήδη υπάρχοντα εμπορεύματα, που να μην έχει τον άμεσο ανταγωνισμό, π.χ. το έχω εγώ «τόσο» και ο άλλος 5 ευρώ φθηνότερο. Σίγουρα πηγαίνουμε στη διαδικασία του πως μπορούν να εκπαιδευτούν τα νέα παιδιά στο να ανοίξουν μικρές βιοτεχνίες και να παράγεται εμπόρευμα με ετικέτα και να έχει τοπικό αποτύπωμα, πολύ βασικό αυτό» σημείωσε η κυρία Τσικιντίκου.
Παράλληλα στη διάρκεια της συζήτησης έκανε εκτενή αναφορά στο αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου για ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων και οφειλών που αφορούν την περίοδο πριν το 2021, κάτι που για τον εμπορικό κόσμο είναι υψίστης σημασίας. «Είναι το θέμα των ασφαλιστικών οφειλών, που βγήκε ένα πυροτέχνημα το 72 με το 120 δόσεις, που ουσιαστικά αυτό αφορά για τη μη ικανοποίηση των ασφαλιστικών μας εισφορών από το 2021 και μετά. Οτιδήποτε ήταν νωρίτερα δεν μπαίνει μέσα στη ρύθμιση. Οπότε ζητάμε να το επανεξετάσουν και να μας δώσουν τη δυνατότητα πραγματικά σε 120 δόσεις με σωστά κριτήρια να μπούμε στη διαδικασία και για τους κατασχεμένους λογαριασμούς. Εάν έχεις έναν κατασχεμένο λογαριασμό τώρα δεν μπορείς να πληρώσεις, θα πρέπει να βρεθεί μια λύση και για αυτό» τόνισε η κυρία Τσικιντίκου.
Στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε από τον κ. Βουρλάκη, του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεση των Χανίων με τον Πειραιά και η επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί, καθώς σήμερα υπάρχει μόνο ένα πλοίο.
Το πρόβλημα είναι σοβαρό με δεδομένο ότι ο όγκος των εμπορευμάτων είναι μεγάλος και καταγράφονται καθυστερήσεις όπως τόνισαν οι έμποροι.
Μετά και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει στους εμπορικούς συλλόγους ανατολικής Κρήτης, θα συνταχθεί υπόμνημα με τα αιτήματα των επιχειρηματιών προς τα αρμόδια υπουργεία.