Τη συνεχή προσπάθεια του δήμου Ρεθύμνης σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του τουρισμού και την Περιφέρεια Κρήτης για να καθιερωθεί το Ρέθυμνο σε ένα δωδεκάμηνο προορισμό για επισκέπτες από την Ευρώπη και όχι μόνο, υπογράμμισε η αντιδήμαρχος τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος που αφορούσε τον απολογισμό της τουριστικής επιτροπής του δήμου για το 2023.
Η κ. Μπιρλιράκη η οποία αποχωρεί, μετά από τέσσερεις θητείες από το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου, έκανε ένα απολογισμό του έργου που έγινε στον τομέα του τουρισμού, σημειώνοντας ότι πλέον ο δήμος έχει καταφέρει να διακριθεί και να ξεχωρίσει σε πολλούς τομείς μετά από άοκνες προσπάθειες ξεκινώντας από το μηδέν.
Έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη διάκριση του δήμου Ρεθύμνου, η οποία σύμφωνα με έρευνα ελβετικού οργανισμού που αφορά τις αναζητήσεις επισκεπτών για χειμερινούς προορισμούς με καρναβάλι, βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε επίπεδο Ευρώπης ανάμεσα στην Ιταλία τη Γαλλία, τη Σλοβενία.
Μεταξύ άλλων η Πέπη Μπιρλιράκη μιλώντας στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνης ανέφερε: «Ο στόχος των επιτροπών από το 2007 μέχρι σήμερα είχε αποτελέσματα. Αξιοποιήσαμε τη συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου, τα Νομικά Πρόσωπα ιδιαίτερα του πολιτισμού, του αθλητισμού της καθαριότητας, της βιώσιμης κινητικότητας, το περιβάλλον κυκλική οικονομία και πράσινη ανάπτυξη για να μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα πρόσωπο του δήμου που στον σύγχρονο επισκέπτη αποκτά προτεραιότητα. Προτεραιότητα λόγω κύρους, σοβαρότητας απέναντι στις σύγχρονες τάσεις της εποχής μας. Προσπαθήσαμε να του δώσουμε και του δώσαμε σημείο επικοινωνίας μέσω της τεχνολογίας με την επίσημη ιστοσελίδα μας, ένα δυναμικό εργαλείο, την τεχνολογία, το οποίο λειτουργεί και για να συλλέγουμε πληροφορίες για τη ζήτηση, αλλά και γα να προβάλλουμε αυτά που το Ρέθυμνο κάνει σε όλο τον κόσμο. Θέλω να ευχαριστήσω τον συνεργάτη μου τον Βαγγέλη Αρχοντάκη που δημιούργησε και διαχειρίζεται αυτή την ιστοσελίδα, δηλαδή το πρόσωπο του Ρεθύμνου σε όλο τον κόσμο. Δημιουργήσαμε και αναδείξαμε πολλές από τις ατελείωτες δυνατότητες του τόπου με τις εμπειρίες που ζητάνε όλοι, πρωτότυπες εμπειρίες που για μας είναι το «όχημα» που θα μας οδηγήσει στον 12μηνο τουρισμό».
Η αντιδήμαρχος τουρισμού αναφέρθηκε στις έρευνες από το ΜΑΙΧ, το Πολυτεχνείο και άλλων ερευνητικοτήτων ιδρυμάτων που καταδεικνύουν όπως είπε ότι το Ρέθυμνο έχει συγκριτικό πλεονέκτημα ακόμα και από γειτονικούς νομούς, το οποίο είναι η φιλοξενία: «Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η φιλοξενία, ο τρόπος που υποδεχόμαστε και που φιλοξενούμε τους επισκέπτες μας. Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε. Το χαμόγελο, τη φιλία, τη σωστή εξυπηρέτηση με αξιοπρέπεια και αρχοντιά. Πρέπει ο δήμος που έχει καταφέρει να πάει στην ίδια ταχύτητα, με τον ιδιωτικό τομέα που δούλεψε πάρα πολύ τον τουρισμό να συνεχίσει να προσφέρει σε υποδομές γιατί εκεί βασίζεται ο τουρισμός, αλλά και σε εμπειρίες και σε υπηρεσίες. Οι στόχοι που βάλαμε σαν επιτροπές τα τελευταία χρόνια έχουν βγει σωστοί. Οι εδραιωμένες αγορές Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ελβετία, Ρωσία, Πολωνία έχουν εδραιωθεί, όπως επίσης και αυτές που ξεκινήσαμε σαν δήμος όπως είναι η Σκανδιναβία, τα Βαλκάνια, η Μέση και Άπω Ανατολή πάνε πολύ καλά, με κορωνίδα τις ΗΠΑ που με τον ΕΟΤ δουλεύομε εντατικά και έχουμε κάθε χρόνο διπλασιασμό και τριπλασιασμό εισερχόμενου τουρισμού» υπογράμμισε.
Παράλληλα, αναφερόμενη στους στόχους για το μέλλον η κ. Μπιρλιράκη έκανε ειδική αναφορά στην αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης αλλά και στη σημασία συνέχισης του διαλόγου των τουριστικών φορέων με την τοπική κοινωνία: «Οι στόχοι για το μέλλον είναι πρώτα από όλα η εκπαίδευση. Να παλέψουμε και να αποκτήσουμε το τμήμα Ανωτάτης Εκπαίδευσης στον Τουρισμό στο πανεπιστήμιο Κρήτης και όχι μόνο. Να στηρίξουμε το Open Mall, γιατί σύμφωνα με την έρευνά μας το θέμα της αγοράς και των καταστημάτων είναι πολύ σημαντικό στον σημερινό επισκέπτη. Να έχουμε την επαφή με την περιφέρεια και το υπουργείο για να μπορέσουμε με ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρίες να έχουμε και τον χειμερινό τουρισμό σε τουριστικά πακέτα, να έχουμε ετοιμότητα στη διαχείριση κρίσεων να κάνουμε ψηφιακές συναντήσεις – συνεδρία που αυτή είναι πλέον η τάση και πρέπει και εμείς σαν Ρέθυμνο να ακολουθούμε αυτές τις τάσεις. Ο ανοιχτός διάλογος ανάμεσα στον τουριστικό τομέα και την τοπική κοινωνία πρέπει να συνεχίσει για τη διατήρηση των φυσικών πολιτιστικών και κοινωνικών πόρων, για να έχουμε ένα προσβάσιμο βιώσιμο σε βάθος χρόνου» σημείωσε.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης μιλώντας για τον τομέα Τουρισμού στον δήμο Ρεθύμνου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα τα μετρήσιμα για τον τουρισμό τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η δουλειά που έχει γίνει στον δήμο Ρεθύμνου και στην ανάδειξή του ως τουριστικός προορισμός είναι σημαντικότατη. Υπάρχουν ποιοτικοί δείκτες που δείχνουν πόσοι επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας γιατί έχουμε επαγγελματοποιήσει την τουριστική μας παρουσία. Δεν στηριζόμαστε μόνο στη διαφήμιση από στόμα σε στόμα ή μόνο στις αναφορές που κάνουν οι πράκτορες. Ο δήμος έχει αποκτήσει μεγάλη εξωστρέφεια, η παρουσία μας σε εκθέσεις και όπου χρειάζεται είναι έντονη, η συνεργασία μας με την περιφέρεια είναι πολύ καλή πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Το θέμα του υπερτουρισμού είναι ένα θέμα διαχειρίσιμο και ο καλύτερος τρόπος να το αντιμετωπίσεις είναι όταν κάνεις διάχυση του τουριστικού ενδιαφέροντος στους δώδεκα μήνες του χρόνου. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο τόπος, για να υπάρχει και κίνητρο στους εργαζόμενους του τουρισμού να παραμείνουν στον κλάδο, γιατί μια εποχική δουλειά χρειάζεται συμπλήρωμα για να δημιουργήσει όρους επιβίωσης και για να απαντήσουμε και στο μεγάλο ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών. Και πραγματικά ο τουρισμός είναι το πρόσωπο των ανθρώπων και πάνω από όλα η διάθεση φιλοξενίας που υπάρχει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επενδύσουμε στους δικούς μας ανθρώπους που συνδεόμαστε προσωπικά μαζί τους συναισθηματικά και μπορούμε να συνεννοηθούμε και να παράξουμε ένα καλύτερο προϊόν».
Ενιαίος Φορέας Στήριξης τουριστικής δραστηριότητας στον δήμο Ρεθύμνου
Προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι η αντιδήμαρχος Τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη αναφέρθηκε στον Ενιαίο Φορέα Στήριξης της τουριστικής δραστηριότητας του δήμου Ρεθύμνου για τη δημιουργία το οποίου εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΡΙΘΥ», του δήμου, του συλλόγου Ξενοδόχων, του σωματείου εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων και της ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων και Εκμεταλλεύσεων Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Βιλών και λοιπών τουριστικών καταλυμάτων Ρεθύμνης «Αρκάδι». Το αντικείμενο της συμφωνίας θα είναι η δημιουργία ενός ενιαίου ενημερωμένου σχεδίου λειτουργίας και δράσεων και πρωτοβουλιών όλων των ενδιαφερομένων για την προώθηση, ανάπτυξη και προβολή του τοπικού προϊόντος «Η σύμβαση είναι μια αρχή. Μια σύμβαση που θα δώσει μια ζύμωση και θα προετοιμάσει τον δήμο για τον DMMO που είναι ένας νόμος πλαίσιο που θα έρθει από το υπουργείο Τουρισμού. Σήμερα ψηφίζουμε την προετοιμασία του, χτίσιμό του. Σήμερα είναι μια συνέχεια της επιτροπής των μελών της επιτροπής Τουρισμού. Η πρόταση έχει να κάνει με ένα τμήμα του αναπτυξιακού οργανισμού που θα έχει μια σταθερή αρωγή στο τμήμα τουρισμού του δήμου, με ειδικούς του τουρισμού που θα δουλεύουν στους στόχους. Θα κάνουν έρευνα, θα έχουν παρατηρητήριο, στόχους για προβολή και διαχείριση τουρισμού στον δήμο» είπε η κ. Μπιρλιράκη.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης αφού ευχαρίστησε την κ. Μπιρλιράκη για το πλούσιο έργο της επιτροπής Τουρισμού, αναφερόμενος στον φορέα Τουρισμού είπε ότι:
«Δημιουργούμε ένα εργαλείο που είναι για το επιχειρείν και όχι για τον δήμο αλλά ότι ωφελεί τους επιχειρηματίες και τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται εδώ, είναι υπέρ όλων και προφανώς και του δήμου. Ο δήμος Ρεθύμνης σε αυτόν τον φορέα θα διαθέσει 100.000 ευρώ, ο σύλλογος Ξενοδόχων 10.000 ευρώ, ο ΡΙΘΥ 3.000 και ο σύλλογος εστίασης 2.000 και ο Ξένιος Ζευς 1000 ευρώ. Δημιουργούμε ένα κουμπαρά για να μπορέσουμε να απορροφήσει το προσωπικό που έχουμε προσλάβει ή θα προσλάβουμε στον Αναπτυξιακό Οργανισμό, συν όποιοι εξειδικευμένοι άνθρωποι του τουρισμού που πρέπει να προσληφθούν. Όχι από το υπερπέραν αλλά ανθρώπους που θα τους έχουμε δοκιμάσει και ελέγξει για την παραγωγικότητά τους».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος αφού ευχαρίστησε την κ. Μπιρλιράκη για όσα έχει κάνει για τον τουρισμό στον δήμο, ψήφισε θετικά τόσο για τον προϋπολογισμό του 2024 όσο και για τον τουριστικό φορέα, τονίζοντας ότι ο ίδιος ήταν εξαρχής υπέρμαχος του DMMO, σημειώνοντας ότι: «Όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται ο οργανισμός και για να κάνουμε αυτό που λέω «αντίδοτο σε ένα θνησιγενές μοντέλο ανάπτυξης» που θα περιέχει όρους αειφορίας που θα πετύχουμε με ένα brand name για το Ρέθυμνο, που η Κρήτη, στην οποία είμαστε υποσύνολο, τα καταφέρνει αρκετά καλά ήδη, αλλά με τους κινδύνους του υπερτουρισμού, με προκλήσεις που έχουμε με το νέο αεροδρόμιο και με μια μαζικότητα που ορθά μας προβληματίζουν. Αυτό σε συνδυασμό με τα φυσικά φαινόμενα και τους φυσικούς πόρους, που δεν είναι σε απόλυτη αφθονία στον τόπο μας και νομίζω καλό είναι μέσα από το πολυεργαλείο της ΡΙΘΥ, να προχωρήσουμε» σημειώνοντας ότι απαιτούνται προσεχτικοί χειρισμοί και προσεχτική επιλογή των ανθρώπων που θα λειτουργήσουν και θα στήσουν τον οργανισμό.
«Πιστεύουμε πολύ στην ενίσχυση και την παρουσία του δήμου στην κατεύθυνση του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης με ουσιαστικές παρεμβάσεις, ουσιαστικότερη εκ των οποίων o DMMO, και ο δήμος οφείλει να δώσει σωστή κατεύθυνση, ενσωματώνοντας τα πλεονεκτήματα του τόπου διασφαλίζοντας προϋποθέσεις αειφορίας» κατέληξε ο κ. Νίνος.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωση Μανούσος Μανουσογιάννης καταψήφισε τονίζοντας ότι: «Για μας η εικόνα του τουρισμού δεν είναι ειδυλλιακή. Μιλάμε για τουρισμό που κυριαρχούν μεγάλες μονάδες και αλυσίδες. Μιλάμε για μαζικό τουρισμό που απλώς κάνει προσπάθεια να ενσωματώσει στοιχεία του εναλλακτικού τουρισμού για να ‘ναι ελκυστικότερος και μαζικότερος. Δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτό. Για να γίνει αυτό απορροφούνται πόροι που στερούνται από άλλες ανάγκες. Για μας τουρισμός είναι δικαίωμα και κοινωνική ανάγκη. Πρέπει να ‘ναι προσιτός σε όλους, να διασφαλίζει εργασιακά δικαιώματα, να σέβεται το φυσικό περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους τη φέρουσα ικανότητα κάθε τόπου και η ανάπτυξή του πρέπει να ‘ναι κομμάτι συνολικού σχεδιασμού αξιοποίησης όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου με σκοπό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».
Ο προϋπολογισμός των δράσεων του φορέα τουριστικής διαχείρισης
Σημειώνεται ότι με βάση τα όσα προβλεπόταν στην προγραμματική σύμβαση ο προϋπολογισμός των δράσεων του φορέα τουριστικής διαχείρισης έχει ως εξής:
1. Ειδικότητες τουρισμού – Τοπικός συνεργάτης: | 37.500 ευρώ |
2. Εκδηλώσεις – συνέδρια – φιλοξενία: | 10.000 ευρώ |
3. Έξοδα δημοσιότητας – προβολής: | 8000 ευρώ |
4. Εκδόσεις εντύπων και υλικών προβολής: | 8.850 ευρώ |
5. Έξοδα προσωπικού: | 43.650 ευρώ |
6. Συμμετοχή σε εκθέσεις: | 8.000 ευρώ |