19 °C Rethymno, GR
22/03/2023

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΦΙΛΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

Προσπάθειες χρηματοδότησης της στέγης διαβίωσης για ενήλικα ΑΜΕΑ

Σε προτεραιότητα βρίσκεται για την αντιπεριφέρεια και τον δήμο Ρεθύμνου το έργο κατασκευής μιας στέγης διαβίωσης για ενήλικα άτομα με αναπηρία στον οικοπεδικό χώρο που έχει παραχωρηθεί στον σύλλογο Γονέων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου. Οι μελέτες για το συγκεκριμένο κτίριο που αποτελεί ένα πάγιο αίτημα του συλλόγου αλλά και της κοινότητας των Αμεα γενικότερα, βρίσκονται στο τελικό στάδιο με τις τοπικές αρχές του νομού να συνεργάζονται προκειμένου να μπορέσουνε να εντάξουν την κατασκευή του έργου στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2023-2027. Το κόστος του έργου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανέρχεται περίπου σε ένα εκ. ευρώ.

Χθες στο Δημαρχείο Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της αντιπεριφερειάρχη Μαρίας Λιονή, του δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη και της προέδρου του συλλόγου Ειρήνης Κλάδου και του μέλους του συλλόγου Γαβριήλ Τσουντάνη, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν το θέμα και τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν για να μπορέσει το έργο να χρηματοδοτηθεί.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, σε σχετικές δηλώσεις του για το θέμα ανέφερε: «Ο δήμος έχει παραχωρήσει το συγκεκριμένο κτίριο στους Αρμένους στον σύλλογο Γονέων Ατόμων και Φίλων με Αυτισμό. Ξέρω ότι το έργο αυτό είναι προχωρημένο μελετητικά για να βγει η οικοδομική άδεια του κτιρίου. Έχει βοηθήσει στα σχέδια ο κ. Νίνος και απομένουν τα μηχανολογικά που έχει αναλάβει να τα κάνει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης και ο δήμος θα προωθήσει φυσικά τις οικοδομικές άδειες. Σε συνεργασία με την αντιπεριφερειάρχη την κ. Λιονή και τον σύλλογο Γονέων Ατόμων και Φίλων με Αυτισμό, σκεφτήκαμε πως μπορούμε να εντάξουμε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα την ολοκλήρωση της κατασκευής αυτού του κέντρου που θα ‘ναι χρήσιμο και απαραίτητο για ένα σύλλογο που κάνει εξαιρετική δουλειά και πραγματικά είναι αξιέπαινος. Παράλληλα κοιτάζουμε να πάμε και σε ένα επόμενο στάδιο που θα αφορά το πως θα εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα αυτού του εγχειρήματος του συλλόγου με συγκεκριμένα προγράμματα μιας και το κόστος είναι πολύ μεγάλο».

Στοχεύσεις για ένταξη έργων κατασκευής σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών στο νέο ΕΣΠΑ

Η μελετητική ωριμότητα, καθώς και η εξασφάλιση των απαραίτητων εγκρίσεων αποτελεί προτεραιότητα για τον δήμο Ρεθύμνου, ενόψει του νέου ΕΣΠΑ, στο οποίο προσβλέπει, προκειμένου να εξασφαλίσει ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή νέων σχολείων στον μητροπολιτικό δήμο. Με δεδομένο ότι τη νέα προγραμματική περίοδο οι δομές που χρηματοδοτεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο δήμος προσπαθεί να ολοκληρώσει τις αρχιτεκτονικές μελέτες για το δημοτικό σχολείο του Άδελε και ταυτόχρονα έχει καταθέσει ήδη στο αρμόδιο υπουργείο Παιδείας το κτιριολογικό πρόγραμμα για το 4ο νηπιαγωγείο, αναμένοντας τη σχετική έγκριση. Το 4ο νηπιαγωγείο είναι ένα τριθέσιο σχολείο που θα κατασκευαστεί στο τέρμα της οδού Ασκούτση, σε οικοπεδική έκταση που έχει παραχωρήσει η Μητρόπολη Ρεθύμνου.

Παράλληλα εν όψει του νέου ΕΣΠΑ ο δήμος Ρεθύμνης θα διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις προκειμένου για την ανέγερση και δυο νέων βρεφονηπιακών σταθμών, για τους οποίους βέβαια θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί η οικοπεδική έκταση.

«Προφανώς είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε έμφαση σε αυτές τις δράσεις γιατί ολοένα και περισσότερες γυναίκες επειδή εργάζονται έχουν ανάγκη αυτών των κοινωνικών δομών όπως είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Παράλληλα, στο νέο ΕΣΠΑ φιλοδοξούμε να εντάξουμε τα έργα κατασκευής του 4ου νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου Άδελε» τόνισε ο δήμαρχος.