28 °C Rethymno, GR
12/08/2022

ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ

Πρωταγωνιστές τα τοπικά προϊόντα στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής

- Η Κρητική παράδοση και ο πολιτισμός σε ένα πάντρεμα γεύσεων και μουσικής με τη Μικρά Ασία

Μετά από δυο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που ήταν σε ισχύ, η γιορτή κρητικής διατροφής επιστρέφει από σήμερα και για μια εβδομάδα στον χώρο του Δημοτικού Κήπου, στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου.

Μια γιορτή που έχει εξελιχθεί σε θεσμό που κάθε χρόνο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ντόπιων αλλά και ξένων επισκεπτών, που έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες του νησιού, να γευτούν τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και να διασκεδάσουν μέσα από ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Τη διοργάνωση της γιορτής έχουν αναλάβει η Περιφέρεια Κρήτης – Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, ο δήμος και το Επιμελητήριο, ενώ φέτος στη γιορτή συμμετέχει και ο σύλλογος Ρεθυμνίων Μικρασιατών, καθώς με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή, η γιορτή θα εμπλουτιστεί με μουσικές και γεύσεις από την αγαπημένη Μικρά Ασία.

Περισσότερες από σαράντα επιχειρήσεις θα συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση, ωστόσο το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγαλύτερο από επιχειρηματίες όλων των νομών του νησιού, ωστόσο λόγω του περιορισμένου χώρου του Κήπου, αλλά και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, δεν κατέστη εφικτή η συμμετοχή μεγαλύτερου αριθμού επιχειρήσεων.

Η γιορτή κρητικής διατροφής θα ξεκινήσει σήμερα  στις 19:30 και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022.

Οι ώρες λειτουργίας είναι 19:00-23:00. Για την πρώτη και την τελευταία ημέρα η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ για τις υπόλοιπες μέρες η είσοδος είναι 5 ευρώ. Τα παιδιά έως έξι ετών δικαιούνται δωρεάν είσοδο. Για τα παιδιά από 6 έως 12 ετών η είσοδος είναι 2 ευρώ, ενώ για δυο γονείς που συνοδεύουν παιδιά έως 12 ετών τα παιδιά δεν πληρώνουν εισιτήρια.

Χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου οι διοργανωτές απηύθυναν κάλεσμα στο κοινό του Ρεθύμνου να επισκεφτεί τον χώρο του Δημοτικού Κήπου, για να γνωρίσει τους ντόπιους επιχειρηματίες και να απολαύσει τις εκδηλώσεις που έχουν προετοιμαστεί. Ειδικό μουσικό αφιέρωμα θα υπάρξει για τον Μίκη Θεοδωράκη και το Θάνο Μικρούτσικο.

Ειδικότερα, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Θωμάς Κρεβετζάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ανέφερε: «Μετά από δυο χρόνια αναγκαστικής απουσίας λόγω της πανδημίας ο δήμος Ρεθύμνου σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια και το Επιμελητήριο επανέρχονται με την πρώτη μεγάλη εκδήλωση που από κοινού οργανώνουν, τη Γιορτή Κρητικής Διατροφής, όπου φέτος λόγω του επετειακού έτους, τα 100 χρονιά από τον ερχομό του μικρασιατικού ελληνισμού, ένα πολύ μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων είναι αφιερωμένο στη συνεισφορά τους, τόσο στην γαστρονομία και τη μουσική, αλλά εν γένει στην ελληνική κοινωνία. Όπως κάθε χρόνο γνωρίζουμε η Γιορτή Κρητικής Διατροφής είναι αφιερωμένη στην ανάδειξη του πρωτογενή τομέα και των τυποποιημένων προϊόντων. Φέτος έχουμε προσπαθήσει η γαστρονομία όλη να είναι αφιερωμένη στην επίδραση της μικρασιατικής κουζίνας και ένα πολύ μεγάλο μέρος των καλλιτεχνών κατ’ επιλογή μας στην αντίστοιχη επίδραση τους στη μουσική, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις έχουμε επιλέξει να τιμήσουμε κάποιες μεγάλες απώλειες των δύο περασμένων χρόνων, η πρώτη έχει να κάνει με τον Θάνο Μικρούτσικο κι η δεύτερη με τον Μίκη Θεοδωράκη, οπότε και το καλλιτεχνικό μας πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο σε αυτές τις ανάγκες».

Ο κ. Κρεβετζάκης κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα στη γιορτή, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού: «Θα ήθελα να πω ότι θα πρέπει να έχουμε ιδιαίτερη προσοχή γιατί ναι μεν έχουμε βγει εκτός πρωτοκόλλων πανδημίας, όμως έτσι όπως εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό, οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ιδίως σε χώρους όπου θα υπάρξει προσέλευση κόσμου» τόνισε.

Από πλευράς Επιμελητηρίου ο αντιπρόεδρος Μανόλης Ψαρουδάκης, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που δίνουν οι επιχειρήσεις του νησιού στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής τονίζοντας ότι πρόκειται για μια ακόμα δράση εξωστρέφειας που τους δίνει τη δυνατότητα να τους γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Ψαρουδάκης, μεταξύ άλλων είπε: «Οι επιχειρήσεις έζησαν την αβεβαιότητα που η συγκυρία έφερε: Μείωση τζίρου ζήτησης, κινητικότητας, υποχώρησης του τουρισμού και των κοινωνικών εκδηλώσεων, όμως δεν σταμάτησαν να δουλεύουν, να σχεδιάζουν να δημιουργούν νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Ένα μεγάλο μέρος παρουσιάζουν στον θεσμό που ο δήμος Ρεθύμνου, η Περιφέρεια Κρήτης και το Επιμελητήριο διοργανώνουν. Φέτος έχουμε σαράντα εκθέτες σε 45 περιπτερά που τις επόμενες μέρες θα προσπαθήσουν να δείξουν τον καλύτερο τους εαυτό. Η χωροθέτηση είναι διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια και είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κορονοϊού. Οι διάδρομοι είναι μεγαλύτεροι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και υπάρχουν δυο έξοδοι. Καλούμε όλους τους πολίτες με προσοχή να ξανασυναντηθούμε, να ξαναγνωριστούμε και να ξαναθυμηθούμε τις γεύσεις και τα προϊόντα της κρητικής επιχειρηματικότητας σε δροσερές όμορφες βραδιές με κρητικούς καλλιτέχνες. Με το Ρεθύμνου και τις επιχειρήσεις του για άλλη μια φορά να πρωτοστατούν στην προσπαθεί ανάκαμψης και επιστροφής στην κανονικότητα».

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή μιλώντας για τη φετινή διοργάνωση ανέφερε: «Είναι μεγάλη μας χαρά μετά από δυο χρόνια να βρισκόμαστε στο όμορφο περιβάλλον του Δημοτικού Κήπου για την έναρξη της γιορτής που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως ένα κορυφαίο γεγονός, όχι μόνο πολιτιστικό αλλά και εμπορικό για το Ρέθυμνο. Φέτος μας συντροφεύει και ο σύλλογος Μικρασιατών γιατί εορτάζουμε τριάντα αιώνες μικρασιατικού ελληνισμού, τα εκατό χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή και έτσι και το μικρασιατικό στοιχείο που υπάρχει στην πόλη μας θα μας συντροφεύει και τους ευχαριστούμε πολύ. Στη γιορτή μας θέλαμε να υπάρχουν καινοτόμα τυποποιημένα προϊόντα που κοσμούν τον τόπο μας και θέλαμε να προωθηθούν για το καλό της οικονομίας του τόπου. Το ενδιαφέρον από επιχειρήσεις όλης της Κρήτης ήταν τεράστιο, όμως ο χώρος μας είναι περιορισμένος. Εμείς θέλουμε πρωτίστως να εξυπηρετήσουμε τους Ρεθεμνιώτες και τους κρητικούς όλους, μέσα όμως σε ένα περιορισμένο χώρο ειδικά τώρα που λόγω της πανδημίας απαιτείται ειδική διάταξη των περίπτερων, έτσι ώστε να διευκολύνουμε και τη διέλευση του κοινού. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα έχει επεξεργαστεί ο δήμος Ρεθύμνου και ο σύλλογος Μικρασιατών και θα δούμε πολύ ενδιαφέρονται πράγματα. Καλούμε μετά από δυο χρόνια όλους τους κατοίκους, όλους της κρητικούς και όλους τους επισκέπτες μας να έρθουν σε αυτή τη γιορτή που προάγει όχι μόνο τα προϊόντα και την ταυτότητά μας, αλλά κυρίως προάγει τον πολιτισμό μας και την παραδοσιακή φιλοξενία των Ρεθεμνιωτών».

Ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης, αναφέρθηκε στους καρπούς που αποδίδει η θεσμική συνεργασία του δήμου με το Επιμελητήριο και την Περιφέρεια – Αντιπεριφέρεια και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι απόρροια της εξαιρετικής θεσμικής σχέσης και συνεργασίας που έχουμε με την Περιφέρεια και ιδιαίτερα με την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης και το Επιμελητήριο και φέτος χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που εμπλουτίζουμε τη συνεργασία με τον σύλλογο Μικρασιατών της πόλης. Αυτή τη γιορτή από την αρχή θελήσαμε όλοι μαζί οι φορείς να της δώσουμε ένα πολυσήμαντο χαρακτήρα. Να είναι μια τιμή στην κρητική παράδοση, στην γαστρονομία μας, στην άξια και την υπεράξια των τοπικών προϊόντων και των επιχειρήσεων που ασχολούνται με αυτά, με τον πολιτισμό μας και φέτος δίνουμε έμφασή θυμούμενοι εκείνη την καταστροφή να τιμήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν πριν από 100 χρόνια στον τόπο μας από τις χαμένες πατρίδες τους και εμπλούτισαν και τον πολιτισμό μας και την ανάπτυξη του τόπου μας με την ιδιαίτερα μεγάλη τους δύναμη και υψηλή πολιτισμική και επαγγελματική υπόσταση. Πραγματικά δεν περίμενε κανείς ότι αυτός ο θεσμός θα είχε διακοπεί από μια πανδημία που δυστυχώς δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί, γι’ αυτό έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ώστε και η διάταξη των περιπτέρων να είναι τέτοια ώστε να μη δημιουργεί συνθήκες συνωστισμού. Επίσης τηρούμε όλα τα πρωτόκολλα τα υγειονομικά που ενδεχομένως να εκδοθούν εν τω μεταξύ. Θέλω να τονίσω ότι φέτος απευθυνθήκαμε κυρίως στο ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό του νησιού, αλλά και του Ρεθύμνου γιατί θέλουμε να δώσουμε ένα βήμα να καταδείξουν την τέχνη τους. Προφανώς αυτός ο θεσμός χρειάζεται πάντα μεράκι φαντασία και εθελοντισμό. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους από την Περιφέρεια, τον δήμο, το Επιμελητήριο, τον σύλλογο Μικρασιατών και τους εθελοντές που έχουν αγκαλιάσει τον θεσμό αυτό και θα είναι εδώ για να εξυπηρετούν τους ανθρώπους και να κάνουν τη δύσκολη αυτή διοργάνωση απολύτως λειτουργικής, εύχομαι του χρόνου τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα. Εμείς πιστεύουμε στη δύναμη του νησιού μας, των ανθρώπων του και των προϊόντων του για αυτό αποφασίσαμε φέτος να κάνουμε αυτή τη διοργάνωση παρότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την υγειονομική κατάσταση που επικρατεί και που βλέπουμε ότι ολοένα επιδεινώνεται».

Ο Κωνσταντίνος Καψαλάκης, πρόεδρος του συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών από την πλευρά του ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω από την πλευρά του συλλόγου μας την Περιφέρεια, τον δήμο και το Επιμελητήριο που συμπεριέλαβαν τις δράσεις μας στη Γιορτή Κρητικής Διατροφής. Προφανώς η συμπλήρωση 100 ετών από τον ερχομό των Ελλήνων της Μικρός Ασίας στην Ελλάδα ανακαλεί μνήμες. Η επίδραση στην ελληνική κουζίνα της μικρασιατικής διατροφής είναι γνωστή, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ο σύλλογος μας θα συμμετέχει με διάφορες δράσεις τόσο γαστρονομικές όσο και μουσικοχορευτικές».

Πρόγραμμα εκδηλώσεων για σήμερα Παρασκευή:

 

Παρασκευή 1 Ιουλίου (είσοδος ελεύθερη)-Εγκαίνια

19:30: Μουσικό πρόγραμμα από τη Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνης.

20:00: Τέλεση Αγιασμού από το Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. κ. Πρόδρομο.

– Καλωσόρισμα από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού δήμου Ρεθύμνης κ. Θωμά Κρεβετζάκη.

– Χαιρετισμοί από επίσημους προσκεκλημένους και εκπροσώπους φορέων.

Η Οσλέμ Πελαγία Τσέγκα με καταγωγή από τη Σμύρνη, σε συνεργασία με τον έχοντα ρίζες από την Μικρά Ασία Παυλάκη Χάρη, τον Γιάννη Ανδρουλάκη, τον Ξενοφώντα Τσικιντίκο και τον Πάρη Μήτσιου, αναβιώνουν συνταγές της Μ. Ασίας.

21:00-21:30: Μουσικοχορευτική νότα από τον Ιστορικό Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης, με τον Βαγγέλη Γκαλονάκη και το συγκρότημά του.

21:30: «Ψαράκια τηγανίζει μες στο μαγεργειό».

Η χορωδία του συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών, με την πολυετή παρουσία της στην πόλη μας, θα μας ταξιδέψει στο μικρασιατικό μουσικό πολιτισμό με τα τραγούδια της. Θα ακουστούν παραδοσιακά τραγούδια από τα παράλια της Μικράς Ασίας και από την Κωνσταντινούπολη. Τη χορωδία θα συνοδεύουν παραδοσιακά μικρασιάτικα όργανα. Με χοράρχη τον Αντρέα Γιακουμάκη.