Θετικά γνωμοδότησε χθες ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου στην πρόταση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου προς το υπουργείο για την ίδρυση 2ου Ειδικού δημοτικού σχολείου στο Ρέθυμνο, στο πλαίσιο των προτάσεων που κατατέθηκαν για τις σχολικές μεταβολές του επόμενου έτους.
Όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Γεωργαλής καταγράφεται αύξηση του μαθητικού δυναμικού που ενδέχεται να φτάσουν τους 45. Με το σκεπτικό αυτό και εφόσον πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός των μαθητών όταν ξεπερνούν κατά πολύ τους είκοσι ανά τμήμα, προτείνεται η ίδρυση νέου σχολείου.
Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργαλής προκειμένου το δημοτικό συμβούλιο να γνωμοδοτήσει θετικά, απαιτείται να προτείνει και χώρο στον οποίο θα στεγαστεί.
Ο χώρος που προτείνει η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και που εγκρίθηκε χθες από το δημοτικό συμβούλιο είναι μια πτέρυγα του κτηρίου στο οποίο σήμερα στεγάζονται οι μαθητές του 16ου δημοτικού σχολείου και οι οποίοι στις αρχές του χρόνου θα μετακομίσουν στο νέο τους σχολικό συγκρότημα στον Τίμιο Σταυρό.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαλή έχει υπολογιστεί ότι θα χρειαστεί ποσό ύψους 40.000 ευρώ για την διαμόρφωση μιας πτέρυγας του σημερινού 16ου δημοτικού σχολείου, ώστε αυτή να είναι κατάλληλη να λειτουργήσει για μαθητές του Ειδικού σχολείου.
Όπως διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος Παιδείας η λύση αυτή είναι προσωρινή καθώς υπάρχει σχεδιασμός με την ολοκλήρωση του κτιρίου του ΚΕΓΕ όπου θα στεγαστούν το Ειδικό Επαγγελματικό γυμνάσιο λύκειο και τα ΕΕΕΕΚ (Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης).
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο ο δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης: «Όταν το ΔΣ γνωμοδοτεί θετικά για την ίδρυση ενός σχολείου σημαίνει ότι αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη δαπάνη. Η πρόταση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας για τη στέγασή του σε πτέρυγα του σημερινού 16ου Δ.Σ είναι μια καλή προσωρινή λύση. Το ΦΕΚ για τη ίδρυση σχολείων δημοσιεύεται τον Μάιο όποτε δεν μιλάμε για φέτος αλλά για την επόμενη χρονιά αν και φέτος γίνεται δεκτό το αίτημά μας. Πρέπει να έχουμε ευαισθησία για τέτοια σχολεία και θέλουμε να το κάνουμε».
Ο πρόεδρος του σωματείου Αμεα Δημήτρης Τσαχάκης που ήταν παρών στη χθεσινή συνεδρίαση επεσήμανε ότι τα ειδικά σχολειά απαιτούν και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό.
Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά στην ίδρυση του νέου σχολείου.
Ποσό άνω του ενός εκ. ευρώ δαπανά ο δήμος από ίδιους πόρους για τα σχολεία
Εν τω μεταξύ, μείζον ζήτημα για τον δήμο Ρεθύμνου αποτελεί η κάλυψη τω αναγκών των σχολείων με ίδιους πόρους. Όπως αναφέρθηκε χθες στο πλαίσιο της συζήτησης του αιτήματος των σχολικών επιτροπών για έκτακτη επιχορήγησή τους. Ετησίως ο δήμος δαπανά περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ για τη χρηματοδότηση των σχολείων. Το κράτος με την κρατική χρηματοδότηση – ΣΑΤΑ – διαθέτει για τα σχολειά του δήμου Ρεθύμνου μόλις 240.000 ευρώ. Από κει και πέρα ο δήμος καλύπτει με ποσό που φτάνει τις 400.000 ευρώ τη μισθοδοσία των σχολικών καθαριστριών, 200.000 διαθέτει ετησίως ο δήμος στις σχολικές επιτροπές, συμπληρώνει τη ΣΑΤΑ για συντήρηση σχολείων με ένα ποσό των 200.0000, καθώς και την κάλυψη αναγκών νερού και ρεύματος ποσό που επίσης ανέρχεται περί τις 200.000 ευρώ.
Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Γεωργαλής οι ανάγκες είναι πολλές και πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στον δήμο Ρεθύμνου υπάρχουν 15 σχολεία τα οποία απευθύνονται σε μαθητές όλου του νομού, ενώ το κόστος τους επωμίζεται μόνο ο δήμος Ρεθύμνου.
«Έχουμε 15 σχολεία σε όλο τον νομό για τα οποία αναλαμβάνουμε εμείς το κόστος. Χρειαζόμαστε 200.000 ευρώ επιπλέον τον χρόνο για τη συντήρηση των σχολείων. Η κρατική επιχορήγηση ΣΑΤΑ ανέρχεται σε 230.000 ευρώ για όλο τον χρόνο. Σε καμιά περίπτωση τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν. Ο δήμος Ρεθύμνου βάζει από ίδιους πόρους περίπου ένα εκατομμύριο τον χρόνο επιπλέον από τις επιχορηγήσεις για να κρατάμε τα σχολεία σε ένα καλό επίπεδο».
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση – αντίδραση και διεκδίκηση αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν ο δήμος να διαθέτει ποσό άνω του ενός εκ. ευρώ για τα σχολεία τα οποία είναι αρμοδιότητα του κράτους και να πρέπει αυτό να φροντίζει για την εξασφάλιση και των αντίστοιχων πόρων μαζί με την αρμοδιότητα.
«Συμφωνούμε για την έκτακτη ενίσχυση των επιτροπών από τον δήμο παρά το γεγονός ότι διαφωνούμε κάθετα με την πρακτική του κράτους. Το ποσό ύψους ενός εκ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου που δίδεται εξαιτίας της ανυπαρξίας του κράτους, το στερείται ο δημότης. Εμείς θα μπούμε μπροστά σε αυτό και καλούμε και εσάς και ας έχουμε διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις. Πρέπει να το κάνουμε σημείο διεκδίκησης. Πρέπει να ψάξουμε όσο μπορούμε μεγαλύτερο κομμάτι της συντήρησης να το αναλάβει συνεργείο συντηρητών και η συντήρηση θα είναι πολύ καλύτερη και τα χρήματα που θα εξοικονομούμε θα ΄ναι αρκετά σε σχέση με το σήμερα». Ανέφερε ο κ. Μανουσογιάννης.
Στο περιθώριο της συζήτησης έγινε αναφορά και στην κατάργηση των σχολικών επιτροπών όπως προβλέπεται με τον νόμο 5052 / 2023 όπως ειπώθηκε από τον δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο θα γίνει προσπάθεια να διατηρηθούν.