Την ανάγκη να αναπτυχθούν έντυπα και ανακοινώσεις σε κώδικα Braille (σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών), προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότητα στην πρόσβαση των ατόμων με προβλήματα όρασης σε όλες τις πληροφορίες του δήμου Ρεθύμνης, επισημαίνει η Μαθηματικός, Ειδική Παιδαγωγός και με εξειδίκευση σε γραφή τυφλών Braille κ. Χριστίνα Βελονάκη σε επιστολή της την οποία απέστειλε στην δημοτική αρχή. Η ίδια μάλιστα, προσφέρεται να συνεργαστεί με τον δήμο για την υλοποίηση της πρότασης της, καθώς γνωρίζει την γραφή braille. Όπως υπογραμμίζει: «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που απορρέει από την αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης και την προσήλωσή μας σε μια αλληλέγγυα και προοδευτική κοινότητα. Ζητώ, λοιπόν, την συμπαράσταση όλων των κατοίκων του δήμου μας σε αυτήν την πρωτοβουλία. Ας ευαισθητοποιηθούμε και ας συνεισφέρουμε ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον όπου η ισότητα και η πρόσβαση στις πληροφορίες είναι πραγματικότητα για όλους. Με τη στήριξή σας, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να οικοδομήσουμε έναν δυναμικό και αλληλέγγυο τόπο διαβίωσης για όλους τους πολίτες μας».
Στην επιστολή της προς την Δημοτική Αρχή Ρεθύμνου, η κ. Βελονάκη, αναφέρει:
«Θα ήθελα να εκφράσω την πρότασή μου για τη σχεδίαση και την παραγωγή εντύπων και ενημερωτικών φυλλαδίων που αναφέρονται σε σημαντικές ανακοινώσεις του Δήμου μας, αλλά και του γενικού δήμου, σε γραφή Braille προκειμένου να διασφαλίσουμε την ισότητα όλων των πολιτών.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι γνωρίζω γραφή braille και δημιουργώ τιμοκαταλόγους για επιχειρήσεις σε αυτή τη γραφή.Ως εκ τούτου, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε για τη δημιουργία των εντύπων και των φυλλαδίων που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Αντιλαμβάνομαι ότι η αποτελεσματική παροχή πληροφοριών σε όλους τους πολίτες είναι απαραίτητη για μια δημοκρατική κοινωνία και μια αλληλέγγυα κοινότητα. Είμαι βέβαιη ότι η δημιουργία αυτών των εντύπων θα συμβάλλει στη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών με προβλήματα όρασης στις πληροφορίες σας και στην προώθηση της ισότητας στην περιοχή μας.
Επιπλέον, θα ήθελα να προτείνω να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να διαθέτουμε αυτά τα έντυπα και φυλλάδια σε διάφορες δημόσιες κτιριακές εγκαταστάσεις και κτίρια, όπως σχολεία, δημόσιες βιβλιοθήκες, κέντρα κοινότητας και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες με προβλήματα όρασης θα έχουν πρόσβαση στις σημαντικές πληροφορίες του Δήμου.
Είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η πρωτοβουλία θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή των ανθρώπων με προβλήματα όρασης στην κοινότητα και θα βοηθήσει στη διασφάλιση ότι όλοι έχουν ίση πρόσβαση στις πληροφορίες και τις υπηρεσίες του Δήμου.
Ανυπομονώ να ακούσω τις σκέψεις και τις απόψεις σας επί του θέματος».