Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης δήμου Αμαρίου, μείζονος αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Κουτελιδάκης και ελάσσονος αντιπολίτευσης Νικόλαος Μαρκίδης, καθώς και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μενέλεος Φραγκιουδάκης, εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι αν και τέθηκε προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου το θέμα της αξιοποίησης των νερών του Πλατύ ποταμού όπως είχαν αιτηθεί, η δημοτική αρχή το έθεσε τελευταίο στη λίστα θεμάτων υποβαθμίζοντάς το, ενώ αρνήθηκε να θέσει προς ψήφιση κείμενο – πρόταση που κατέθεσαν προκειμένου να αποσταλεί στους αρμόδιους. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους: «Ύστερα από τα παραπάνω και την άτοπη τοποθέτηση του δημάρχου στο συμβούλιο, ο οποίος δικαιολογούσε τα πάντα και ωραιοποιούσε την όλη κατάσταση, θα επανέλθουμε αιτώντας νέα συνεδρίαση για να συζητεί ξανά το ζήτημα και να επιδιώξουμε να παρθούν σχετικές αποφάσεις για το σοβαρό αυτό θέμα, που έχει άμεση σχέση με το μέλλον του Αμαρίου» .
Στο κείμενο – πρόταση που είχαν θέσε προς ψήφιση στο Δ.Σ. αναφέρονται τα εξής;
«Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία είναι γνωστό ότι τα νερά μιας Λεκάνης Απορροής μπορούν να μεταφερθούν και να αξιοποιηθούν σε γειτονικές περιοχές, εφόσον καλυφθούν πρωτίστως οι ανάγκες της Λεκάνης και υπάρξει η απαιτούμενη συναίνεση.
Το Δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αμαρίου συναινεί μεγάλο μέρος των νερών της Λεκάνης του Πλατύ,που εκβάλουν ολοκληρωτικά από την περιφέρεια του Αμαρίου, να αξιοποιηθούν από τον γειτονικό νομό Ηρακλείου, υπό των όρο να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες του δήμου μας με την εκτέλεση των απαραίτητων έργων.
Τα έργα όμως για την κάλυψη των αναγκών μας , απαράδεκτα διαχωρίστηκαν από την κατασκευή του Φράγματος του Πλατύ, που προορίζεται κυρίως για την μεταφορά των νερών στο Φράγμα Φανερωμένης για τις ανάγκες του κάμπου της Μεσαράς.
Με αυτό τον τρόπο η προοπτική κατασκευή τους απομακρύνεται στο άγνωστο μέλλον, γιατί το μεν Φράγμα του Πλατύ χωροθετήθηκε. Μελετήθηκε και επισπεύδεται η δημοπράτησή του, ενώ τα προβλεπόμενα έργα στον δήμο Αμαρίου αγνοήθηκαν και βρίσκονται σε πολύ πρώιμο μελετητικό στάδιο.
Έτσι τα νερά θα φύγουν για εκμετάλλευση στον γειτονικό Νομό και στο Αμάρι θα πασχίζουμε για χρηματοδοτήσεις Μελετών, που πιθανότατα δεν θα ολοκληρωθούν, ούτε φυσικά θα κατασκευαστούν τα αντίστοιχα έργα, αφού η επίλυση του αρδευτικού προβλήματος της Μεσαράς θα αποδυναμώσει σοβαρά την διαπραγματευτική μας θέση.
Και οι όποιες υποσχέσεις για χρηματοδοτήσεις, αντισταθμιστικά κ.λπ. δεν μας πείθουν ,μετά και την πικρή εμπειρία του Φράγματος των Ποταμών που ολόκληρος ο όγκος των νερών μεταφέρθηκε βόρεια του νομού και οι δεσμεύσεις της πολιτείας για την κατασκευή του «Αμαριώτικου Δρόμου» και για άλλα έργα στο Φράγμα (Περιμετρικός δρόμος ,Τουριστική ανάδειξη κ.λπ. ) αποδείχθηκαν γράμμα κενό.
Μετά την πρόσφατη επίσκεψη (12 /10/2022) των αρμοδίων του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, στελεχών Ευρωπαϊκών Τραπεζών Επενδύσεων,του περιφερειάρχη και άλλων εκπροσώπων της πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης στο Δημαρχείο Αμαρίου και στην Περιφέρεια Κρήτης για την αξιοποίηση των νερών του Πλατύ και τις σχετικές δηλώσεις που ακολούθησαν , γίνεται ολοφάνερη η παραπάνω μεθόδευση.
Η δημοπράτηση με πλέον των 150 εκ. ευρώ του μεγάλου Φράγματος Πλατύ των 18 εκατ. κυβικών προωθείται, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές από το μέγεθός του στα τρία (3) γύρω χωριά, καθώς και η εξαίρεση μεγάλων εκτάσεων της διψασμένης Αμπαδιάς.
Αλλά και το σημαντικότερο χωρίς να δρομολογείται η εκτέλεση των αντίστοιχων έργων για την κάλυψη των αναγκών του δήμου Αμαρίου.
Οι δυο (2) Λιμνοδεξαμενές Γερακαρίου συνολικού μεγέθους περίπου ένα εκατ. κυβικών, με τις οποίες ζήτησε ο δήμος Αμαρίου να αντικατασταθεί το Φράγμα «Ελενών – Γερακαρίου», αφού διαχωρίστηκαν από την κατασκευή του Φράγματος του Πλατύ ουσιαστικά μένουν στα αζήτητα.
Έχει εκταμιευθεί μόλις το ποσό των 37 χιλιάδων ευρώ για την Αναγνωριστική Μελέτη, τη στιγμή που απαιτούνται περίπου τρία εκ. ευρώ για την Οριστική Μελέτη τους και ακόμη πολύ μεγαλύτερα ποσά και χρόνοι για τις απαλλοτριώσεις και την κατασκευή τους .
Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι το πολύτιμο υδάτινο δυναμικό των απορροών της τεράστιας Λεκάνης του Πλατύ που ανήκει στο Αμάρι και ως εκ τούτου νομιμοποιείται πρωτίστως να το αξιοποιήσει , προορίζεται αυθαίρετα να περάσει στους γείτονες .
Και μάλιστα τη στιγμή που κανείς από τον δήμο Αμαρίου και τους Τοπικούς Φορείς δεν αρνήθηκε την ορθολογική διαχείρισή των νερών για να καλυφθούν και οι ανάγκες της Μεσαράς.
Καταγγέλλουμε την μεθόδευση αυτή του σφετερισμού των νερών της Λεκάνης του Πλατύ, που αφήνει άνυδρη την Περιοχή του Αμαρίου και υπονομεύσει σοβαρά το αναπτυξιακό παρόν και το μέλλον του τόπου.
Ζητούμε:
- Την πλήρη κάλυψη των αναγκών του δήμου Αμαρίου με τα προβλεπόμενα έργα, που μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την ταυτόχρονη δημοπράτησή τους με τη δημοπράτηση του Φράγματος του Πλατύ σαν ένα ενιαίο έργο.
- Την τροποποίηση της Μελέτης του Φράγματος, ώστε να μην προκαλέσει τεράστιες Περιβαλλοντικές καταστροφές και κατακλύσουν τα νερά του μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις των τριών (3) πλησίον χωριών.
Να προβλεφθεί η κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των χωριών της Αμπαδιάς που αυθαίρετα έχουν εξαιρεθεί.